30+ Gratis voorbeelden van sollicitatiebrieven

Onze gratis sollicitatiebrief voorbeelden zitten boordevol met nuttige tips en de beste werkwijzen om aangenomen te worden in diverse industrieën. Combineer deze met onze templates en sollicitatiebrieven-maker om jouw sollicitatie binnen enkele minuten af te ronden.
Maak mijn sollicitatiebrief
4.5 van 5
gebaseerd op 6.731 beoordelingen op Trustpilot
30+ Gratis voorbeelden van sollicitatiebrieven

Voorbeeld sollicitatiebrief om te kopiëren & plakken

Een algemeen sollicitatiebrief voorbeeld kan een geweldig startpunt zijn voor je eigen sollicitatie. Als je even vastzit, bekijk dan dit voorbeeld van een sollicitatiebrief dat je kunt kopiëren en aanpassen aan je eigen ervaring. Je kunt het sollicitatiebrief template op elk moment wijzigen.

Voorbeeld

Geachte heer Noordhoek,

Mijn ervaring met het managen van teams bij verandering heeft me geleerd dat als je mensen op de eerste plaats zet, al het andere op zijn plek valt. Ik leidde een team door een turbulente 18 maanden van inkrimping bij Tresmo BV, terwijl een zinderende groeiperiode bij Aexus weer een heel andere ervaring opleverde. Hoe het bedrijf ook vaart, er zijn altijd lessen te leren.

Toen ik vorig jaar mijn MBA afrondde, besloot ik dat het tijd was voor een managementfunctie met een internationale dimensie. Ook omdat ik het Spaans (mijn moedertaal) in een zakelijke context wil gaan gebruiken. Ik denk dat uw uitbreiding naar Zuid-Amerika mij in staat zal stellen om mijn verandermanagementvaardigheden in te zetten in een culturele omgeving die mij vertrouwd is.

Bij een start-up is het belangrijk om mensen in dienst te hebben met zowel operationele als commerciële expertise. Ik heb onderhandeld over contracten ter waarde van € 9,5 miljoen, de leveringsefficiëntie met 12% verbeterd, de verpakkingsstromen in het magazijn opnieuw ontworpen en de winstgevendheid naar een toonaangevend niveau gebracht. In mijn laatste jaar bij Aexus heb ik drie initiatieven geleid om de nettowinst te verbeteren van 5,2% naar 6,1%. Winsten verbeteren wanneer je alle bedrijfsprocessen onder de loep neemt.

Ik geloof erin om mijn teams de richting van hun ontwikkeling te laten bepalen. Ik heb ervaring in het samenwerken met HR om trainingsmodules te ontwerpen, iets dat zeer handig is in een start-up. Ik geniet van de creativiteit en uitdaging om uit te zoeken hoe je het meeste uit een diverse groep professionals kunt halen. 60% van mijn voormalige team heeft de afgelopen vijf jaar promoties gemaakt.

Ik kan niet wachten om meer te weten te komen over uw internationale uitbreidingsplannen en hoop dat ik u daarbij kan helpen. Ik zou graag persoonlijk kennismaken en mijn kwalificaties verder toelichten.

Met vriendelijke groet,

Lara Willems - Fernández

Gekopieerd!

Onze beste sollicitatiebrief voorbeelden 

Bekijk onze populairste sollicitatiebrief voorbeelden hieronder.  

Voorbeeld sollicitatiebrief politieagent

Voorbeeld sollicitatiebrief GZ-psycholoog

Voorbeeld sollicitatiebrief NS - Nederlandse Spoorwegen

Voorbeeld sollicitatiebrief verpleegkundige

Voorbeeld sollicitatiebrief student

Voorbeeld sollicitatiebrief administratief medewerker

Voorbeeld sollicitatiebrief kinderopvang

Perfecte sollicitatiebrief structuur

Een perfecte sollicitatiebrief moet een duidelijke en georganiseerde structuur hebben om te benadrukken waarom jij de ideale kandidaat bent voor de baan. Hier is wat je moet opnemen om indruk te maken op werkgevers en je kansen op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek te vergroten:

1. Koptekst: De koptekst bevindt zich bovenaan of soms aan de zijkant van je sollicitatiebrief en bevat je naam, contactgegevens en eventuele relevante links. De koptekst speelt een essentiële rol in het unieke karakter van je sollicitatiebrief en helpt bij het creëren van een aantrekkelijke presentatie.

2. Aanhef: De aanhef van de sollicitatiebrief is de manier waarop je de persoon aanspreekt die de brief zal lezen. We raden aan om indien mogelijk de naam van de wervingsmanager te gebruiken om een vriendelijke, maar professionele toon te zetten.

3. Introductie: De introductie bestaat uit de openingszinnen van je sollicitatiebrief die de aandacht van de wervingsmanager moeten trekken. Ook moeten deze zinnen aanmoedigen om de rest van je sollicitatiebrief te lezen. De introductie moet tevens de naam van het bedrijf en de functie waarop je solliciteert bevatten.

4. Middenstuk: De hoofdalinea’s van je sollicitatiebrief geven je de ruimte om je eerdere prestaties en belangrijkste kwaliteiten voor de functie te bespreken.

5. Conclusie & ondertekening: De conclusie is de laatste zin van de sollicitatiebrief die doorgaans een call to action (oproep tot actie) bevat. Deze zin drukt je enthousiasme voor de functie uit en moedigt de wervingsmanager beleefd aan om een sollicitatiegesprek in te plannen.

 

Wat maakt een sollicitatiebrief voorbeeld goed?

Een goed sollicitatiebrief voorbeeld bevat een combinatie van factoren die samenwerken om jou als de best mogelijke kandidaat voor de baan te presenteren. Onthoud dat een sollicitatiebrief voorbeeld een startpunt is en dus altijd aangepast moet worden aan je specifieke ervaring en de baan waarop je solliciteert. Over het algemeen zijn dit de dingen waar je op wilt letten om je sollicitatiebrief te laten opvallen:

 • De juiste template: Een aantrekkelijke sollicitatiebrief wordt eerder opgemerkt door werkgevers. De beste template voor een sollicitatiebrief combineert je eigen professionele persoonlijkheid met het merk en de uitstraling van het bedrijf waar je solliciteert. Ons aanpasbare sollicitatiebrief voorbeeld kan als voorbeeld dienen bij het maken van je eigen koptekst.
 • Juiste opmaak: De juiste opmaak maakt je sollicitatiebrief gemakkelijker leesbaar, en houdt daardoor de wervingsmanager langer geboeid. Hier zijn enkele do's en don'ts voor een goede opmaak van een sollicitatiebrief.
Wel
 • Creëer een mooie balans tussen witruimte en tekst
 • Gebruik alinea’s en correcte interpunctie
 • Maak een aantrekkelijke koptekst bovenaan de pagina
Niet
 • Marges verkleinen om meer tekst toe te voegen
 • Overdrijven met opvallende kleuren, tenzij passend in jouw branche
 • Vergeten te controleren op spelling- en grammaticafouten

 

 • Een aangepaste aanhef: Je aanhef moet bij voorkeur de naam van de wervingsmanager bevatten. Als je de naam van een specifiek persoon niet kunt vinden, zorg er dan voor dat je de aanhef aanpast aan het bedrijf of team.
 • Een professioneel e-mailadres: Je e-mailadres moet een combinatie zijn van je voor- en achternaam (met cijfers als je een veelvoorkomende naam hebt). Een onprofessioneel e-mailadres wil je absoluut voorkomen!
 • Duidelijke structuur: Hoewel een sollicitatiebrief een relatief vrij onderdeel van je sollicitatie is, moet deze nog steeds gestructureerd overkomen. Gebruik de secties van ons sollicitatiebrief voorbeeld hierboven als model voor je eigen brief.
 • Gedetailleerde voorbeelden: De inhoud van je sollicitatiebrief moet concrete voorbeelden geven van je vaardigheden, kwalificaties en prestaties. Zorg ervoor dat je waar mogelijk gebruik maakt van cijfers en feiten.

Veelgestelde vragen over sollicitatiebrief voorbeelden (FAQ)

Wat moet je schrijven in een sollicitatiebrief?

Je sollicitatiebrief is een kans om dieper in te gaan op de vaardigheden en ervaringen die in je cv staan. In plaats van simpelweg te herhalen wat daar staat, moet je nieuwe details en voorbeelden geven die relevant zijn voor de functie en de wervingsmanager aanmoedigen om contact met je op te nemen voor een sollicitatiegesprek.

Hoe begin je een sollicitatiebrief?

Er zijn veel manieren om een sollicitatiebrief te beginnen, waaronder met een anekdote, een statement over je vaardigheden of passie, of je connectie met het bedrijf. Bekijk onze aanpasbare sollicitatiebrief voorbeelden voor meer ideeën om je eigen sollicitatiebrief te beginnen.

Wat zijn 3 dingen die je moet opnemen in een sollicitatiebrief?

Drie dingen die altijd in een sollicitatiebrief moeten staan zijn:

1. Je naam en contactgegevens

2. De naam van de wervingsmanager

3. De naam van het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert.

Hoe lang moet een sollicitatiebrief zijn?

Idealiter moet de lengte van een sollicitatiebrief tussen de 250-400 woorden zijn. Een kortere sollicitatiebrief bevat mogelijk niet al je vaardigheden en prestaties, terwijl een langere brief saai kan worden voor de lezer. Een sollicitatiebrief moet altijd op één pagina passen. Bekijk onze aanpasbare sollicitatiebrief voorbeelden voor details.

Wat zijn veelvoorkomende zinnen in een sollicitatiebrief?

Elke sollicitatiebrief moet uniek zijn, maar enkele zinnen die nuttig kunnen zijn:

1. Ik ben enthousiast om te solliciteren naar de functie van (Functietitel) bij (Bedrijfsnaam).

2. Ik kijk uit naar de mogelijkheid van een gesprek.

3. Voel je vrij om contact met me op te nemen via telefoon of e-mail op (Je Telefoonnummer) of (E-mailadres).

4. Met vriendelijke groet, (Je Naam)

Welke woorden zouden niet gebruikt moeten worden in een sollicitatiebrief?

We raden aan om "Geachte heer/mevrouw" te vermijden, omdat dit onpersoonlijk en ouderwets klinkt. Je moet ook taal vermijden die kil, arrogant of verwaand klinkt. Onze sollicitatiebrief voorbeelden kunnen dienen als een voorbeeld van de juiste toon.

Wat zoekt een werkgever in een sollicitatiebrief?

Werkgevers gebruiken sollicitatiebrieven om te beoordelen of je oprecht geïnteresseerd bent in de functie en of je de functievereisten hebt begrepen. Zorg ervoor dat je de vacaturetekst grondig leest voordat je je sollicitatiebrief schrijft.

Wat is een simpel voorbeeld van een sollicitatiebrief?

Als je op zoek bent naar een simpel sollicitatiebrief voorbeeld ben je hier aan het juiste adres! Hier zijn enkele van onze favoriete simpele voorbeelden van sollicitatiebrieven:

Algemeen sollicitatiebrief voorbeeld

Voorbeeld sollicitatiebrief psycholoog

Voorbeeld sollicitatiebrief verkoopassistent

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.731 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
440.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
280.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
240.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
62.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
56.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
35.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
92.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.300 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
45.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
61.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
51.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren