Heb je al een tijdje een leuke werkgever op het oog, maar komt er maar geen vacature vrij? Dan wordt het misschien tijd om het heft in eigen handen te nemen en een open sollicitatie in te dienen. Maar heeft dit zin en zo ja, hoe pak je dat aan? Je hebt zonder vacature tenslotte geen specifieke leidraad om je aan vast te houden. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn. Ontdek aan de hand van ons speciaal ontworpen voorbeeld hoe je in een handomdraai een ijzersterke sollicitatiebrief voor je open sollicitatie schrijft.
Heeft een open sollicitatie zin?
Allereerst: wat stoer dat je je dromen gaat najagen. Een open sollicitatie betekent namelijk dat je interesse hebt in een bedrijf of een bepaalde branche, zonder dat er een vacature is. Dat je een open sollicitatie wilt doen, laat zien dat je ondernemend en initiatiefrijk bent. En dat geeft je meteen een voorsprong!
Waarschijnlijk volg jij een bedrijf al een tijdje via social media, ken je het bedrijf van ‘horen zeggen’ of via je netwerk. Je houdt hun website goed in de gaten, maar die droomvacature… blijft uit. Daarom trek jij de stoute schoenen aan en solliciteer je toch! Je weet immers maar nooit.
Veel mensen denken – onterecht – dat een open sollicitatie niet werkt. Maar vergeet niet dat veel vacatures intern of via een eigen netwerk worden ingevuld. Voordat een vacature op de website of een vacaturebank wordt geplaatst, zijn er meestal al een aantal stappen doorlopen. Dankzij jouw opensollicitatiebrief ben jij al bekend bij het bedrijf. Als je jouw brief op de juiste manier schrijft, ben jij misschien wel de eerste die ze bellen zodra er een functie vrijkomt.
Een sollicitatiebrief voor een open sollicitatie: hoe pak je dat aan?
Als er een vacature is, schrijf je jouw motivatiebrief meestal met de vacaturetekst ernaast. Je weet precies welke eisen ze hebben, of het formeel of informeel bedrijf is en vaak zelfs de naam van de recruiter.
Wanneer een vacature ontbreekt, heb je die informatie niet. Toch is het ook in dit geval mogelijk om jezelf naar een plek aan de gesprekstafel te manoeuvreren. In deze handleiding leer je aan de hand van een voorbeeld hoe je een overtuigende sollicitatiebrief schrijft voor je open sollicitatie.
Wanneer kun je een open sollicitatie doen?
Voordat je begint met het schrijven van je opensollicitatiebrief, is enige kennis van het bedrijf vereist. Ook is het handig dat je weet welke functies er zoal zijn. Om een voorbeeld te noemen: jij bent marketeer en solliciteert bij een audiovisueel bedrijf. Helaas krijg je al snel een reactie terug dat zij geen marketeers in dienst hebben, maar hun marketing uitbesteden aan een marketingbureau. Dat wil je dus voorkomen. Een simpel telefoontje of het grondig nalezen van de website kan de oplossing bieden.
Google eens ‘[bedrijfsnaam] vacature’. Waarschijnlijk vind je nog wat oude vacatures op vacaturesites die misschien verlopen zijn, maar die wel een inkijkje geven in de vacatureteksten van het bedrijf, de recruiter en de functies die het bedrijf heeft.
Opbouw sollicitatiebrief open sollicitatie
Een goede opensollicitatiebrief bestaat uit een aantal vaste onderdelen:
- Een kopregel
- Een gepersonaliseerde aanhef
- Een originele introductie
- Een middenstuk
- Een afsluiting
Voor een gedetailleerd advies voor elk van deze onderdelen en tips, neem een kijkje in ons algemene stappenplan “ Hoe schrijf je een open sollicitatie”.
De kopregel van jouw sollicitatiebrief
Een goede sollicitatiebrief begint met een kopregel. Toch wordt dit vaak vergeten. Een kopregel bevat je naam en contactgegevens (telefoonnummer en e-mailadres). Handig, want zo kan een recruiter snel en eenvoudig contact met je opnemen bij interesse.
Voor een open sollicitatie is de kopregel misschien wel nóg belangrijker dan normaal, gezien jouw brief waarschijnlijk een tijdje blijft liggen. Waar jouw mailtje omlaag zakt in de inbox van de recruiter, is jouw opensollicitatiebrief misschien wel uitgeprint. Handig als jouw contactgegevens op je opensollicitatiebrief staan en de recruiter die niet hoeft terug te zoeken in een oude mail.
Sollicitatiebrief open sollicitatie: de aanhef
Op welke baan je ook solliciteert, een gepersonaliseerde aanhef doet het altijd goed. Mensen vinden het nu eenmaal prettig om hun eigen naam te lezen. Als je de naam van de recruiter of HR-manager weet te achterhalen, scoor je direct al bonuspunten.
Omdat je bij een open sollicitatie geen vacaturetekst hebt waar de naam van de HR-manager in vermeld staat, zul je zelf op onderzoek uit moeten. De snelste (en persoonlijkste) manier om dat te doen is door simpelweg te bellen naar het bedrijf.
Sollicitatiebrief open sollicitatie: de introductie
Een vacature betekent noodzaak voor een bedrijf. Ze hebben dringend nieuw personeel nodig en die taak staat dus ver bovenaan het prioriteitenlijstje van de recruiter. Je raadt het al: bij een open sollicitatie is dat niet het geval. Daar staat dan weer tegenover dat een open sollicitatie – juist omdat het op een onverwacht moment komt – vaak met grote belangstelling wordt gelezen.
Hoe dan ook: jouw introductie moet pakkend en origineel zijn. Het is misschien wel de belangrijkste zin van jouw brief.
Tips voor een pakkende openingszin voor jouw sollicitatiebrief:
- Benadruk je enthousiasme over het bedrijf.
- Begin met een anekdote. Hoe ken je hen?
- Noem in één pakkende zin wat jij hen kunt bieden.
- Begin met een energieke en vriendelijke toon. Jij bent een aanwinst voor het bedrijf!
Ik geloof dat zelfs de kleinste alledaagse aanpassingen kunnen leiden tot een duurzamere wereld.
Ik volg jullie duurzame winkel al een tijd via Instagram en Tiktok. Wat een toffe en kleurrijke video’s maken jullie! U en uw broer weten mensen echt te inspireren om duurzamer te leven, zonder direct het roer drastisch om te hoeven gooien. Sinds 5 jaar ben ik zelf actief bezig om mijn leven te verduurzamen. Zo koop ik vooral tweedehands, ben ik aan het ontspullen en koop ik zo min mogelijk (wegwerp)plastic. Uiteraard heb ik ook een aantal van jullie producten thuis in gebruik.
Hoofdtekst van je sollicitatiebrief
Na jouw pakkende introductie heb je in het middenstuk van de brief de ruimte om de diepte in te gaan. Waarom zouden ze jou moeten uitnodigen voor een gesprek?
Laat ik voorop stellen dat je je enthousiasme voor het bedrijf al hebt laten blijken met je open sollicitatie. Het feit dat er geen vacature was, maar je tóch solliciteert, laat al zien dat je graag bij het bedrijf wilt werken. Toch is het altijd slim om uit te leggen in je brief waarom je zo graag voor het bedrijf wilt werken. Wat spreekt je zo aan? Is het de bedrijfscultuur die je al een beetje kent via social media? Werkt een gezamenlijke connectie bij het bedrijf en hoor je goede verhalen? Of lanceren ze een nieuwe dienst waar jij dolgraag onderdeel van wilt zijn?
Ken je iemand die al werkt bij het bedrijf? Namen noemen is altijd slim! Voor het bedrijf wekt dat namelijk vertrouwen. Zij hebben dan de kans om intern al even na te vragen wat voor persoonlijkheid je bent.
Daarnaast moet je natuurlijk altijd toelichten wie jij bent en wat je kunt. Wat is je ervaring? Wat kun je het bedrijf bieden? En misschien nog wel belangrijker: welk probleem kun je voor hen oplossen?
Wat heb ik te bieden? Ik heb 10+ jaar ervaring als verkoopmedewerker. De eerste jaren deed ik dat bij een grote elektronicaketen, maar ik vond oprechte en persoonlijke aandacht voor de klant leuker dan het ‘massawerk’ en targets halen.
Daarom werk ik sinds een aantal jaar met veel plezier in een lokale winkel in duurzaam speelgoed. De winkel begon met zo’n tien à vijftien klanten per dag. Omdat de eigenaar vaak aangaf te willen uitbreiden, besloot ik om social media accounts voor het bedrijf in te richten en te beheren. Door middel van Instagram Reels en Tiktokvideo’s demonstreer ik het speelgoed, leg ik uit waar het van gemaakt is en welke impact dat heeft op de wereld.
Het aantal volgers op Instagram is in een half jaar tijd gegroeid van 0 naar ruim 1200. Op Tiktok zitten we zelfs al boven de 6000 volgers. Het aantal dagelijkse klanten is gestegen naar zo’n 40 en ook de omzet heeft een boost gekregen. Daarnaast help ik de eigenaar met het opzetten van een webshop. Uiteraard worden de producten op een duurzame manier bezorgd! Het is leuk om te zien wat social media kan doen voor een lokale winkel. Dankzij het bereik van Instagram en Tiktok komen klanten zelfs van heinde en verre speciaal langs voor de speelgoedzaak.
Afsluiting sollicitatiebrief open sollicitatie
Bij een open sollicitatie is de afsluiting van je sollicitatiebrief net even anders dan normaal. Waar je normaal gesproken afsluit met een call-to-action om de recruiter aan te sporen tot actie, kun je dat bij een open sollicitatie niet van de recruiter verlangen.
Wat je wel kunt doen:
- Vriendelijk bedanken voor zijn/haar tijd.
- Zeggen dat je uitkijkt of benieuwd bent naar een reactie.
- Zeggen dat je altijd openstaat voor een persoonlijk gesprek wanneer zij daar behoefte aan hebben.
- Zeggen dat je begrijpt dat er nu wellicht geen functie beschikbaar is, maar dat je hoopt dat ze je in gedachten zullen houden bij toekomstige vacatures.
Sluit vervolgens af met ‘Met vriendelijke groet,’ en daaronder je voor- en achternaam.
Mijn verkoopervaring, kennis van social media en enthousiasme over duurzaamheid zou ik graag willen inzetten bij jullie bedrijf. Daarom hoop ik van harte dat jullie aan mij willen denken wanneer er een vacature voor een verkoopmedewerker en/of social media beheerder vrijkomt.
Ook sta ik altijd open voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Met vriendelijke groet,
Daan Elsink
Sollicitatiebrief open sollicitatie: laatste tips
Juist omdat jouw motivatiebrief op een onverwacht moment komt, en niet in een massa van brieven, heb je de kans om echte indruk te maken. Dat doe je niet alleen met een sterke inhoud, maar ook met de opmaak van je sollicitatiebrief.
Een mooi opgemaakte sollicitatiebrief maakt indruk. Kun jij daar wel wat hulp bij gebruiken? Op CVster.nl schrijf je snel en eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief in een prachtig template. Binnen enkele minuten staat er een mooie briefopmaak. Vul simpelweg je gegevens en brieftekst in, en ons programma doet de rest. Je hoeft dus alleen nog maar de sollicitatiebrief uit ons voorbeeld aan te passen aan je persoonlijke situatie, en vervolgens ben je klaar om je open sollicitatie op te sturen. Ook voor jouw cv hebben we voorbeelden, tips en een handige builder klaarstaan.