1. Blog
  2. Sollicitatiebrief
  3. Wat is een sollicitatiebrief?
Paul DruryEva Jansen
Geschreven door Paul Drury, Eva Jansen

Wat is een sollicitatiebrief?

14 minuten leestijd
Wat is een sollicitatiebrief?
Wanneer je solliciteert, wordt er standaard om een cv en sollicitatiebrief gevraagd. Maar wat is een sollicitatiebrief nu precies? Wat moet erin staan en hoe kan één pagina tekst je kansen op een baan vergroten? Dat en meer ontdek je in dit artikel.

Een sollicitatiebrief is veel meer dan alleen een opsomming van je cv. Dit eenvoudige document biedt je namelijk de gelegenheid om middels je persoonlijkheid en motivatie richting te geven aan de zoektocht naar je nieuwe baan, en kan dan ook een belangrijk hulpmiddel zijn om je carrière naar een hoger niveau te lanceren. Een goede brief richt zich direct tot de recruiter en geeft diegene het gevoel dat jij de one and only geschikte kandidaat bent voor de functie.

Vaak zijn cv’s van geschikte kandidaten nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Recruiters komen misschien wel 20 cv’s tegen van kandidaten die een bachelor in communicatie hebben, over ‘probleemoplossende vaardigheden’ beschikken en vijf jaar werkervaring hebben in hun vakgebied. Een sollicitatiebrief biedt de gelegenheid om een boeiend en persoonlijk verhaal te vertellen dat resoneert met de recruiter. Precies dat verhaal is hetgeen waarmee je jezelf onderscheidt.

Als kandidaat zou je missie moeten zijn om een baan te vinden die bij je past – niet zomaar een willekeurige functie. Een goed geschreven brief kan je helpen je sollicitatie te personaliseren, zodat de recruiter ontdekt wat voor persoon je precies bent. Dit maakt het mogelijk om een weloverwogen beslissing te nemen over of je wel of niet in het team past. Als dat niet het geval is, is ook dat goed om vroegtijdig te ontdekken.

Er is dus geen twijfel over mogelijk dat sollicitatiebrieven noodzakelijk zijn. Je kunt ze vergelijken met persoonlijke missieverklaringen; dit ben ik, dit is waar ik voor sta en dit is waarom ik de juiste persoon ben voor de functie.

Maar goed, hoe doe je dat precies en waarom is het zo belangrijk? Dat ontdek ik je in dit artikel aan de hand van de volgende hoofdstukken:

  • Wat is (het doel van) een sollicitatiebrief?
  • Wat hopen recruiters te vinden in een sollicitatiebrief?
  • 4 ingrediënten voor een geweldige sollicitatiebrief
  • 4 fouten om te vermijden

Het schrijven van een sollicitatiebrief is meer een kunst dan een wetenschap. Je persoonlijke situatie en de manier waarop je die weet te verwoorden bepalen tenslotte hoe krachtig en overtuigend je brief over zal komen. Dat gezegd hebbende, zijn er gelukkig wel kaders en normen die je kunnen helpen de belangrijkste punten goed op papier te krijgen. Maar voordat we daarop ingaan, zoomen we eerst eens in op waarom een sollicitatiebrief überhaupt nodig is.

Wat is (het doel van) een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief is een document bestaande uit (het liefst) één pagina, bedoeld om een cv te complimenten door dieper in te gaan op de motivatie, competenties en het professionele verleden van de kandidaat in kwestie.

Recruiters kijken meestal eerst naar een cv en lezen pas daarna de bijbehorende sollicitatiebrief. Als je over de juiste competenties lijkt te beschikken en voldoende werkervaring hebt, hopen ze op een sollicitatiebrief te stuiten die wat karakter toont.

Als ze je zien als een potentiële kandidaat, zullen ze elke regel van je sollicitatiebrief aandachtig doorlezen. Wanneer je een grote beslissing neemt (zoals het aannemen van nieuw personeel), is grondig vooronderzoek tenslotte cruciaal. Aandacht besteden aan het schrijven van een ijzersterke brief is dus nooit tijdverspilling als je op de functie van je dromen gaat solliciteren.

Een groot voordeel sollicitatiebrieven is dat ze je in staat stellen om bijvoorbeeld gaten in je cv te verantwoorden, uit te leggen waarom je een carrièreswitch maakt of te verklaren hoe je met je geweldige persoonlijkheid een gebrek aan ervaring kunt compenseren. De inhoud van een sollicitatiebrief moet aansluiten op de verkooppunten van je cv, zonder deze te herhalen. Hieronder lees je meer over wat recruiters hopen te vinden wanneer ze je brief lezen.

Tips voor je sollicitatiebrief: 20 aandachtspunten
Gerelateerde artikelen
Tips voor je sollicitatiebrief: 20 aandachtspunten

Sollicitatiebrieven zijn een cruciaal onderdeel van het sollicitatieproces. Toch worstelen velen met het schrijven ervan. In dit blog vind je tips voor het schrijven van sollicitatiebrieven. Voorkom beginnersfouten en schrijf een professionele sollicitatiebrief die je baankansen vergroot.

Wat hopen recruiters te vinden in een sollicitatiebrief?

In een goede sollicitatiebrief worden een paar professionele mijlpalen aangehaald en toegelicht. Deze prestaties heb je als het goed is ook al puntsgewijs in je cv verwerkt, maar in je brief wijd je daar in je eigen woorden over uit. Je creëert een vloeiend verhaal met dieptes en nuances die de lezer aanspreken en overtuigen.

Recruiters hopen de volgende onderdelen in je brief voorbij te zien komen:

  • Waarom je de baan wil (en niet alleen waarom je er goed in zult zijn).
  • Hoe je impact kunt maken in de functie.
  • Welke persoonlijke kwaliteiten je naar het team brengt.
  • Bewijs dat je je hebt verdiept in de organisatie en precies weet wat er van je verwacht wordt.
  • Argumenten die eventuele redenen om je niet aan te nemen ontkrachten (zoals een verklaring voor je carrièreswitch of hoe je vaardigheden je gebrek aan werkervaring zullen compenseren).

Elke sollicitatiebrief is natuurlijk anders, omdat de raakvlakken tussen je expertise en de functie steeds weer variëren. Bepaal daarom bij elke sollicitatie wat je waardevolste punten zijn en stem je brief daarop af.

4 ingrediënten voor een geweldige sollicitatiebrief

Schrijven is net als koken; een koud kunstje dat gepaard gaat met oefening en liefde. Maar hoewel we niet allemaal masterchefs zijn, kun je door het gebruiken van de juiste ingrediënten gelukkig een heel eind komen. Dit zijn de basisingrediënten voor een spicy sollicitatiebrief:

1. Persoonlijkheid

Wanneer je een sollicitatiebrief schrijft, moet je een deel van je ziel laten zien. Terwijl een cv een feitelijk overzicht van je prestaties weergeeft, ligt de nadruk in een sollicitatiebrief meer op het ‘waarom’.

Wees kwetsbaar. Jij moet niet alleen bij de baan passen, maar de baan ook bij jou. Als een personeelsmanager het gevoel heeft dat je niet de juiste persoon bent, is dat waarschijnlijk ook zo. Een vierkante pen in een rond gat proberen te duwen is een recept voor een ongelukkige carrière. Wees daarom authentiek in je sollicitatiebrief.

Expert tip

Geef niet alleen de inhoud, maar ook de lay-out van je brief een persoonlijke touch. Met onze professionele sollicitatiebrief templates creëer je binnen een handomdraai een professionele brief die je volledig kunt personaliseren met onder andere kleuren en lettertypen die jouw karakter illustreren.

2. Enthousiasme

Kandidaten denken vaak dat ze formeel moeten overkomen tijdens het solliciteren. Maar hoewel het natuurlijk belangrijk is om een professionele toon aan te slaan, gaat dit taalgebruik vaak ten koste van het enthousiasme dat een sollicitant hoort uit te stralen.

Elke werkgever wil graag het gevoel hebben dat een werkzoekende niets liever wil dan voor hun specifieke organisatie aan de slag gaan. Laat de opwinding die je over de functie voelt daarom goed doorschemeren. Word niet té amicaal, maar onderdruk je enthousiasme ook niet. Jij ziet een toekomst bij dit bedrijf helemaal zitten en dat mag gehoord worden!

3. Op maat gemaakt

Veel werkzoekenden besteden veel tijd aan het perfectioneren van hun cv en beschouwen de bijpassende sollicitatiebrief als een haastige bijzaak. Zonde, want potentiële werkgevers willen zich speciaal voelen en juist die brief maakt dat mogelijk.

De meeste sollicitanten schrijven een herbruikbaar skelet voor hun sollicitatiebrief en veranderen daarna alleen een paar details (zoals de naam van de organisatie). Die standaardisering is echter eenvoudig te herkennen en getuigt van een gebrek aan interesse. Als je de baan echt heel graag wil, open dan een blanco document en schrijf voor elke sollicitatie een op maat gemaakte brief (waarbij je natuurlijk wel inspiratie kunt putten uit je eerder verstuurde brieven).

4. Menselijk taalgebruik

Met een warme en vriendelijke toon in je brief, leg je een sterke basis voor een goed gesprek - dat hopelijk snel zal volgen. Wees niet bang om de eerste persoon te gebruiken (maar niet te veel), en zorg ervoor dat de sollicitatiebrief klinkt als jij. Spreektaal brengt meer emoties teweeg dan zakelijk, robotisch taalgebruik.

Het is de bedoeling dat de recruiter zich direct aangesproken zal voelen, alsof je al bij elkaar aan tafel zit. Hoe wil je overkomen? Zet jezelf in hun schoenen. Zijn dit de woorden die je zou willen horen? Wat zegt de toon over je persoonlijkheid? Vraag een vriend(in) om de brief na te lezen als je twijfelt of je de juiste snaar hebt geraakt.

4 fouten om te vermijden

Je kunt een sollicitatiebrief ook volledig verpesten. Zo erg zelfs dat het beter zou zijn geweest om er helemaal geen te schrijven. De volgende vier ingrediënten zullen je sollicitatiebrief in ieder geval geen goed doen:

Zelfingenomenheid

Een sollicitatiebrief is een middel om je sollicitatie kracht bij te zetten. Wanneer de behoeften van een werkgever en het potentieel van een sollicitant samenkomen, is er een mogelijke partnerschap om te verkennen.

Te veel sollicitatiebrieven zijn uitsluitend op het eerste deel gericht (het potentieel van de sollicitant) en gaan eraan voorbij hoe dat potentieel aansluit op de behoeften van de werkgever. Val niet in die valkuil en zet de wensen van de werkgever centraal in plaats van een zelfingenomen toon aan te slaan. Maak duidelijk hoe je expertise een verschil gaat maken voor je toekomstige baas.

Negativiteit

Hoewel elk professioneel verhaal zowel positieve als negatieve aspecten kent, dient je sollicitatiebrief niet als wasrek om vuile was aan op te hangen – je eigen nog die van anderen. Zeg dus vooral niet dat je een baan zoekt omdat je een conflict hebt gehad met je vorige werkgever of dat je bepaalde relevante vaardigheden nog onvoldoende hebt ontwikkeld. Daarmee roep je alleen maar extra vragen op.

Recruiters vragen tijdens sollicitatiegesprekken vaak naar de negatieve ervaringen en kenmerken van kandidaten. Bewaar je nederigheid voor zulke momenten in plaats van slapende honden wakker te maken. Onthoud dat je sollicitatiebrief een verkoopdocument is.

Gebabbel

Een lange en onsamenhangende sollicitatiebrief met een onduidelijke boodschap zal je weinig uitnodigingen aan tafel opleveren. Je verhaal mag dan ook absoluut niet meer dan één pagina in beslag nemen. Dat lijkt voldoende, maar het is verbazingwekkend eenvoudig om in 300 woorden precies niets te vertellen.

Bedenk daarom van tevoren wat de kernpunten van je verhaal zijn. Wees to the point, gebruik actieve zinnen en bewaar sappige details voor een later stadium. Grijp de aandacht met krachtige taal waaruit blijkt dat je net zo doeltreffend bent als de organisatie zelf.

Standaard zinnen

Zoals eerder gezegd, is het belangrijk dat je de inhoud van je brief afstemt op zowel je karakter als de specifieke functie waarop je solliciteert. Maar naast het inhoudelijke aspect, dient ook je taalgebruik persoonlijk te zijn. Het is misschien verleidelijk om wat imponerende zinnen van online voorbeeldbrieven te lenen, maar deze doen de vloeiendheid van je verhaal meestal geen goed.

Pik gerust wat indrukwekkende actiewerkwoorden en laat je inspireren door mooie bijvoeglijke naamwoorden, maar waak voor het kopiëren en plakken van hele door anderen geschreven secties. Daarmee verlaag je jezelf tot het niveau van de concurrentie. Ook clichés dienen vermeden te worden.

Expert tip

Wat is het verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief?

Een motivatiebrief en een sollicitatiebrief lijken sterk op elkaar en de termen worden dan ook vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn er officieel kleine nuanceverschillen. In een motivatiebrief vertel je waarom je enthousiast bent over een bepaalde functie en hoe deze past bij je persoonlijke doelen en achtergrond. Je motivatie staat daarbij dus centraal. Bij een sollicitatiebrief ligt de focus iets meer op waarom je de juiste kandidaat bent voor een specifieke functie, waarbij je de werkervaring en vaardigheden toelicht die in je cv staan.

Belangrijkste punten

Een sollicitatiebrief is een verkoopdocument waarin sollicitanten hun cv toelichten door uit te wijden over hun motivatie, competenties en werkervaring. Het belangrijkste doel van de brief is om recruiters ervan te overtuigen dat jij als sollicitant de beste kandidaat denkbaar bent voor een bepaalde functie.

Aangezien elke sollicitant en baan anders is, is er geen standaard truc om een overtuigende brief te schrijven. Wel kun je je kans van slagen aanzienlijk vergroten door je persoonlijkheid middels een warme, vriendelijke toon over te brengen en daarbij vooral je enthousiasme te uiten. Zorg er ook voor dat je voor elke sollicitatie een op maat gemaakte brief indient. Die persoonlijke touch is namelijk hetgeen dat jou onderscheidt van andere kandidaten.

Nu je goed weet wat een sollicitatiebrief precies is, is het tijd om zelf een ijzersterk verhaal op papier te zetten. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan ook eens onze complete gids voor het schrijven van een sollicitatiebrief. Veel succes!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief25 minuten leestijd
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Stappenplan, tips & voorbeelden
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?
Sollicitatiegesprek14 minuten leestijd
Tweede sollicitatiegesprek voorbereiden
Tweede sollicitatiegesprek voorbereiden
CV27 minuten leestijd
Een video cv maken in 2024: doe het goed, of helemaal niet
Een video cv maken in 2024: doe het goed, of helemaal niet
Carriere10 minuten leestijd
Ontdek de banen van de toekomst!
Ontdek de banen van de toekomst - banen met toekomstperspectief
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren