1. Blog
 2. Sollicitatiebrief
 3. De opbouw van je sollicitatiebrief
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

De opbouw van je sollicitatiebrief

13 minuten leestijd
De opbouw van je sollicitatiebrief
Kunstwerk door:Ivan Globin
Wat is een goede opbouw van je sollicitatiebrief? Hoe structureer je de informatie en wat mag je zeker niet vergeten? Je leest het hier.

Wat is een goede opbouw van een sollicitatiebrief?

De opbouw van een sollicitatiebrief volgt - net als je cv - een vaste structuur. Je wilt eerst

 • de aandacht trekken,
 • daarna laten zien wat je in huis hebt en
 • waarom je solliciteert,
 • dan toelichten welk probleem je kunt oplossen en
 • afsluiten met de wens om persoonlijk kennis te maken.

Dat zijn de onderdelen die in elke sollicitatiebrief thuishoren. Daarnaast is een sollicitatiebrief een zakelijke brief, en die volgt een logische indeling. Voor de opbouw van je sollicitatiebrief houd je met beide rekening:

Briefindeling sollicitatiebrief Vaste onderdelen sollicitatiebrief
Jouw naam en contactgegevens Opvallende openingszin 
Naam en contactgegevens werkgever Motivatie voor je sollicitatie
Datum Geschiktheid voor de functie
Onderwerp Jouw toegevoegde waarde
Aanhef Call-to-action
Opening / inleiding  
Hoofdtekst (enkele alinea’s  
Afsluiting  
Ondertekening  
Bijlage  

 

Wanneer we het linker rijtje uit bovenstaande tabel (de briefindeling) samenvoegen met het rechter rijtje (vaste onderdelen sollicitatiebrief) ontstaat er een logische opbouw van je sollicitatiebrief. Hieronder werken we ‘m uit:

Opbouw sollicitatiebrief

 1. Koptekst: je naam, functietitel en contactgegevens.
 2. Begroeting: gebruik de naam van de selecteur.
 3. Opening: trek de aandacht met een anekdote, opvallend feit of prestatie.
 4. Hoofdtekst: vertel over je motivatie, licht werkervaring en vaardigheden toe, gebruik cijfers en feiten.
 5. Afsluiting: benadruk je enthousiasme voor de baan en nodig uit om contact op te nemen, herhaal je contactgegevens.

1. Koptekst sollicitatiebrief

De koptekst is een opvallend deel van je brief. In een groot lettertype zorg je ervoor dat je naam en functietitel de aandacht trekken. Met een kleurtje kan je het visueel nog aantrekkelijker maken. Doel van de koptekst is dat de selecteur in een halve seconde je naam kan lezen en direct ziet op welke functie je solliciteert. 

Verder wil je het de selecteur makkelijk maken om contact met je te leggen. Daarom voeg je in een wat kleiner lettertype je contactgegevens (e-mailadres en telefoonnummer) toe. 

Expert tip

Je kunt er voor kiezen je contactgegevens nogmaals te noemen in de afsluiting van je sollicitatiemail. Dan verwerk je ze in je call-to-action, bijvoorbeeld op deze manier:

'Ik kijk ernaar uit om ook in Nederland mijn talenkennis op de werkvloer te gebruiken en in een internationale omgeving te kunnen bijdragen aan eersteklas patiëntenzorg. Ik verwacht een positieve aanvulling op uw team te zijn en hoop dat we binnenkort persoonlijk kunnen kennismaken. U kunt mij bereiken op 06-73265898 en via [email protected]. Ik zie uit naar uw reactie.'

2. Begroeting sollicitatiebrief

Zoek uit naar wie je schrijft. Neem een ​​kijkje op de bedrijfswebsite, de LinkedIn-pagina of bel het bedrijf om de juiste naam te achterhalen. Een persoonlijke begroeting is een veel warmere intro dan het ouderwetse 'Geachte heer of mevrouw'. 

In de meeste gevallen, en vooral bij een sollicitatiebrief per e-mail, is 'Beste' een prima aanhef.

Meestal weet je wel of je met een man of een vrouw te maken hebt. Schrijf dan 'Beste mevrouw De Vries'. Als je niet zeker weet wat het geslacht van de ontvanger is, gok dan niet. Schrijf in dat geval de volledige naam: 'Beste A. de Vries'. 

Expert tip

Bewust een genderneutrale aanhef gebruiken kan uiteraard ook. Kies dan voor Beste of Geachte en daarachter:

 • De volledige naam: Beste Kim van der Heide
 • De voorletters en achternaam: Beste K.B.M. van der Heide
 • De achternaam: Beste Van der Heide

Je kunt ook alleen ‘Beste,‘ of ‘Hallo,’ schrijven, maar voor veel mensen voelt dat toch nog aan alsof je de achternaam bent vergeten in te vullen.

Aanhef sollicitatiebrief

Als je je sollicitatiebrief op papier verstuurt, begin dan met 'Beste'. 

Beste meneer Ibrahimi,'

Aanhef sollicitatiemail

Solliciteer je per e-mail, dan is een eenvoudig 'Hallo' ook een mooie begroeting. ‘Beste’ kan uiteraard ook. Kies liever niet voor Hi, Ha, Hoi, Hee, Hey of Ey. Die moderne begroetingen passen meer bij interne mails of mails naar warme zakenrelaties en zijn meestal te informeel voor een sollicitatie.

Voorbeeld aanhef in een sollicitatie per e-mail:

Hallo mevrouw Klaassen,

Sommige personeelsmanagers van de oude stempel vinden 'Hallo' onprofessioneel, maar zo begint de overgrote meerderheid van de e-mails. Zeker wanneer je de recruiter of HR-manager al telefonisch hebt gesproken toen je info ging inwinnen, is een simpel ‘Hallo’ een nette aanhef. Maar nogmaals, met ‘Beste’ zit je altijd goed. 

Wat zet je boven een sollicitatiebrief als je geen naam hebt?

Tja, hoe begin je een sollicitatiebrief als je de naam niet weet? In de meeste vacatures staat duidelijk vermeld aan wie je een sollicitatiebrief kunt richten. Helaas zijn er ook vacatures waarin geen contactpersoon staat vermeld. Staat er wel een telefoonnummer bij? Bel dan op om de naam te achterhalen. 

Lukt dat niet en heb je geen contactpersoon om je brief aan te richten? Open dan met een algemene begroeting. Richt je begroeting aan een enkele persoon, een team of de organisatie in het algemeen. Voorbeelden algemene begroeting:

'Beste selecteur,’ 
of
‘Hallo recruitmentteam,’ 
of
‘Hallo Jortt’ers,’

Sluit je begroeting af met een komma. Daarna volgt een witregel en de eerste zin van je intro begin je met een hoofdletter.

3. Opening sollicitatiebrief

Hoe begin je een sollicitatiebrief? Met een sterke openingszin!

Pak de aandacht van de lezer en trek 'm je verhaal in. Sla de algemene details over en ga direct naar de kern. Vertel wie je bent en waarom jij de aangewezen persoon bent voor de functie. Blijf in ieder geval ver weg van saaie zinnen waarin je verwijst naar de vacaturebank waar je de vacature hebt gevonden. 

Wel

Ik ben er sterk van overtuigd dat passie en ervaring de sleutel zijn tot geweldige prestaties. Daarom heb ik er als bevlogen medewerker klantenservice alle vertrouwen in dat ik uitstekend pas bij Hormes Bouwmaterialen.

Niet

Door middel van deze brief wil ik graag solliciteren naar de functie van medewerker klantenservice bij Hormes Bouwmaterialen. 

Er zijn 5 invalshoeken die je kunt kiezen voor de opening van je sollicitatiebrief:

1. Een zin gebaseerd op de actualiteit.

Taalachterstanden zorgen voor kansenongelijkheid. Als docent NT2 draag ik graag bij aan het wegnemen van maatschappelijke ongelijkheid. 

2. Een verwijzing naar je netwerk.

Als fanatiek sporter train ik wekelijks bij Health in Motion. Uw bedrijfsleider Manon Aarts vertelde mij dat u een facilitair medewerker zoekt. 

3. Een verwijzing naar eerder (telefonisch) contact.

Op het jaarlijkse congres voor marketingprofessionals in de zorg spraken wij over …

4. Een zin die jouw kennis en vaardigheden benadrukt.

In 2021 hielp ik Ziggo hun klanttevredenheidsscore van 69% naar 83% te brengen. De kennis die ik daarbij opdeed, zet ik graag in om… 

5. Een zin waaruit jouw affiniteit met het bedrijf blijkt. 

Als ervaren receptioniste én fervent golfer zie ik mijzelf al helemaal staan als gastvrouw op de Utrechtse Golfclub De Pan.

4. Hoofdtekst sollicitatiebrief

De hoofdtekst bestaat uit 2 à 3 alinea’s waarin je vertelt over je vaardigheden en werkervaring. Je wilt je capaciteiten benadrukken en je motivatie toelichten. 

Laat in dit deel van je brief ook zien hoe jij kan bijdragen aan de bedrijfsdoelen of de specifieke uitdagingen van de functie. Welk knelpunt ligt er en hoe kan jij dat helpen oplossen?

Laat je toegevoegde waarde zien en draag bewijs aan. Leg de link tussen de vacature en jouw vaardigheden, ervaringen, talenten en oplossingen.

In dit deel van je sollicitatiebrief is het belangrijk om cijfers te noemen en concreet te zijn. Dus in plaats van ‘met ons marketingteam hebben we prijzen gewonnen’ zeg je ‘ons marketingteam won 2 keer de Dutch Marketing Awards’. En in plaats van ‘verantwoordelijk voor onze Nederlandse tak’ zeg je ‘verantwoordelijk voor onze 36 filialen in Nederland’.

Wel

'Ons marketingteam won 2 keer de Dutch Marketing Awards.'

'Verantwoordelijk voor onze 36 filialen in Nederland.'

Niet

'Met ons marketingteam hebben we prijzen gewonnen.'

'Verantwoordelijk voor onze Nederlandse tak.'

Voorbeeld capaciteiten onderbouwen met concrete cijfers:

Bij Coolblue creëerde ik unieke maandelijkse e-mailcampagnes die hebben geleid tot een toename van 300% in leadgeneratie en een verhoging van de inkomsten met 75% in zes maanden. Ook heb ik de gemiddelde antwoordtijd van e-mails binnen het bedrijf verkort van drie dagen naar een uur, waardoor de klanttevredenheid met 20% is verbeterd

Gekopieerd!

Met de bodytekst probeer je de selecteur ervan te overtuigen dat het de moeite waard is je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek

5. Afsluiting sollicitatiebrief

In de laatste alinea benadruk je je motivatie en enthousiasme voor de baan. Vervolgens geef je aan dat je graag in gesprek wil. Maak het makkelijk om contact op te nemen door ook in deze laatste zin je e-mailadres en telefoonnummer te noemen. 

Expert tip

Vind je het lastig om je motivatie voor de baan te benoemen? Lees dan ons blog Motivatiebrief schrijven. Daarin vind je 9 vragen die je helpen om de match tussen jou en de functie helder te krijgen voor jezelf.

Sluit je brief af met “Met vriendelijke groet,” of “Hartelijke groet,” (vergeet de komma niet), gevolgd door je naam. 

Sollicitatiebrieven die worden verstuurd via de post, onderteken je natuurlijk met een handgeschreven handtekening.

Met vriendelijke groet,

[Handtekening]

Joey Bloemen

Voor gemailde of geüploade sollicitatiebrieven is een getypte naam prima.

Met vriendelijke groet,

Joey Bloemen

Stappenplan sollicitatiebrief schrijven

Naast de juiste opbouw van je sollicitatiebrief, komt er natuurlijk nog meer kijken bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief. In onze handleiding sollicitatiebrief schrijven laten we je stap voor stap zien hoe je een overtuigende sollicitatiebrief schrijft. 

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV14 minuten leestijd
Nevenactiviteiten op je cv vermelden: zó doe je dat
Nevenactiviteiten op je cv vermelden: zó doe je dat
CV14 minuten leestijd
Hoe lang mag een cv zijn?
Hoe lang mag een cv zijn?
CV14 minuten leestijd
Hobby's en interesses op je cv vermelden
Hobby's en interesses op je cv vermelden
Sollicitatiegesprek9 minuten leestijd
Vragen en antwoorden voor interviews met verpleegkundigen
Vragen en antwoorden voor interviews met verpleegkundigen
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren