1. Blog
 2. Sollicitatiebrief
 3. Pakkende openingszinnen voor je sollicitatiebrief
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Pakkende openingszinnen voor je sollicitatiebrief

15 minuten leestijd
Sollicitatiebrief openingszinnen
Kunstwerk door:Antonina Kasyanikova
Hoe kickstart je jouw sollicitatiebrief? Met een pakkende openingszin natuurlijk! Hoe je zo’n aansprekende eerste zin schrijft? Check onze tips en voorbeelden en schrijf simpel en snel een onweerstaanbare openingszin voor jouw sollicitatie.

Een pakkende openingszin is onmisbaar voor je sollicitatiebrief . Een goede zin trekt de aandacht en verleidt de recruiter om verder te lezen. Maar hoe schrijf je een sterke openingszin? Er zijn vijf goede invalshoeken voor de start van je brief:

 • actualiteit
 • netwerk
 • eerder contact
 • jouw kennis en vaardigheden
 • het bedrijf

Hieronder lichten we de invalshoeken toe en geven we voorbeelden ter verduidelijking en inspiratie.

Verwerk de actualiteit in je openingszin

Zeker bij overheidsinstanties scoor je punten als je aanhaakt op de actualiteit in je sollicitatie. Laat zien dat je weet wat er speelt en toon je betrokkenheid.

Voorbeelden van openingszinnen met actualiteit als invalshoek

 • Taalachterstanden zorgen voor kansenongelijkheid. Als docent NT2 draag ik graag bij aan het wegnemen van maatschappelijke ongelijkheid.
 • Ondergrondse opslag van waterstof heeft een enorm potentieel om meer flexibiliteit in het energiesysteem te krijgen. Als groot voorstander van de energietransitie kijk ik ernaar uit mijn steentje bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek op dit vlak.
 • Leerlingen hebben leerachterstanden opgelopen na maandenlang online les volgen. Als coördinator huiswerkbegeleiding op het Wellant College heb ik al vele leerlingen mogen ondersteunen bij het inhalen en bijwerken van lesstof.
Expert tip

Laat je motivatiebrief opvallen met een actuele openingszin. Het laat zien dat je affiniteit hebt met het onderwerp en up-to-date bent met de laatste ontwikkelingen in je vakgebied.

Verwijs in de eerste zin naar je netwerk

Is de vacature waarop je solliciteert op jouw radar gekomen door iemand uit je netwerk? Verwijs daar dan naar in je eerste zin. Daarmee onderstreep je dat je al een link hebt met het bedrijf en dat zorgt (onbewust) voor vertrouwen.  

Voorbeelden van openingszinnen met jouw netwerk als invalshoek

 • Theo van Deelen is al jarenlang vaste klant bij mijn contentbureau. Hij wees mij erop dat jullie een freelance Content Manager zoeken.
 • Als fanatiek sporter train ik wekelijks bij Health in Motion. Uw bedrijfsleider Manon Aarts vertelde mij dat u een facilitair medewerker zoekt.
 • Claudia Houben vertelde mij dat jullie het salesteam willen uitbreiden met een vertegenwoordiger voor de regio Gelderland. Ik solliciteer graag naar deze functie omdat…

Benoem dat je al contact hebt gehad

Heb je in aanloop naar je sollicitatie al contact gehad met de recruiter of werkgever? Benoem dat contact, want dikke kans dat je sollicitatiebrief met meer aandacht gelezen wordt als jullie elkaar al eens gesproken hebben.  

Voorbeelden van openingszinnen met eerder contact als invalshoek

 • Op het jaarlijkse congres voor marketing professionals in de zorg spraken wij over…
 • Ons telefoongesprek van vanmorgen heeft mij nog enthousiaster gemaakt over de vacature van …
 • Bedankt voor ons prettige gesprek van afgelopen dinsdag waarin u mij aanspoorde te solliciteren naar de functie van Personal Assistant bij…
Expert tip

 Stuur na het contactmoment een connectieverzoek via LinkedIn. Zo blijf je top-of-mind!

Gooi jouw kennis en vaardigheden in de strijd

Passen jouw skills perfect bij de vacature? Las je de functiebeschrijving en dacht je Dit Is Mijn Baan? Wanneer een baan jou zodanig op het lijf is geschreven dat je wel móet solliciteren, is dat een prima insteek voor je openingszin. En je kan er meteen wat resultaten uit je track record in verwerken.

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

Heb je in 2022 een goede sollicitatiebrief nodig? Wij laten je zien hoe je een onderscheidende sollicitatiebrief schrijft waarmee je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Voorbeelden van openingszinnen met jouw kwaliteiten als invalshoek

 • In 2020 hielp ik Ziggo met het verbeteren van hun klanttevredenheidsscore. De kennis die ik daarbij opdeed, zet ik graag in om …
 • Als intercedent bij Randstad heb ik honderden kandidaten en werkgevers aan elkaar gekoppeld. Daarbij zijn organisatiesensitiviteit en mensenkennis onmisbaar. Deze vaardigheden neem ik graag mee naar BAM in de rol van corporate recruiter.
 • Een merkbelofte formuleren is stap één. Deze waarmaken is de belangrijke volgende stap. Ik hielp KPN daarbij en stuurde meerdere multifunctionele teams aan.
Expert tip

Een sollicitatiebrief beginnen is altijd lastig. Benoem daarom meteen jouw kennis en vaardigheden , dan kom je direct tot de kern. Recruiters ontvangen dagelijks tientallen sollicitaties en bepalen binnen 6 seconden of je cv de moeite waard is om uitgebreider te bekijken. Wil je niet al na 6 tellen op de nee-stapel liggen? Benoem dan je grootste kwaliteiten meteen in de openingszin.

Voorbeeld openingszin sollicitatiebrief
Voorbeeld openingszin sollicitatiebrief

Vertel over jouw klik met het bedrijf

Een werkgever zoekt uiteraard naar een medewerker die bepaalde taken kan uitvoeren. Maar voor veel werkgevers is het ook belangrijk dat je past bij het bedrijf. Dat je affiniteit hebt met de bedrijfsactiviteiten en de branche waarin de organisatie actief is. Laten zien wat jouw klik met het bedrijf is, is daarom een prima idee voor je openingszin.

Voorbeelden van openingszinnen met de organisatie als invalshoek

 • Als ervaren receptioniste én fervent golfer zie ik mijzelf al helemaal staan als gastvrouw op Utrechtse Golfclub De Pan.
 • Mijn ouders zijn 20 jaar geleden naar Nederland gevlucht. Het duurde jaren voordat ze een baan op hun niveau konden vinden. Ik wil de huidige generatie nieuwkomers helpen snel een passende baan te vinden en ben zeer enthousiast over de doelstellingen van de Refugee Talent Hub.
 • Gezonde voeding is voor mij als oud-topsporter nog altijd heel belangrijk. Daarom onderstreep ik de missie van het Voedingscentrum om consumenten te stimuleren gezonde voedingskeuzes te maken.
Een motivatiebrief zonder ervaring schrijven
Gerelateerde artikelen
Een motivatiebrief zonder ervaring schrijven

Ga je solliciteren maar heb je nog niet veel ervaring met het takenpakket? Een motivatiebrief schrijven zonder ervaring wordt dan al snel een klus die je maar blijft uitstellen. Misschien kom je zelfs in de verleiding om alleen een cv op te sturen. Dat is een gemiste kans!

Aansprekende openingszinnen sollicitatiebrief – tips

Welke invalshoek je ook kiest, met deze tips schrijf je makkelijker een aansprekende openingszin voor je sollicitatiebrief:

 • Blijf bij jezelf. Zorg ervoor dat je openingszin (en de rest van je sollicitatiebrief) representatief is voor wie jij bent. Bij een bijdehante, brutale openingszin verwacht de recruiter geen timide persoonlijkheid en andersom geeft een saaie, formele openingszin geen goed beeld van jouw sprankelende persoonlijkheid.
 • Schrijf de openingszin pas als je sollicitatiebrief klaar is. De druk om een fantastische, creatieve, briljante openingszin op papier te krijgen, kan ertoe leiden dat je na een half uur prutsen nog geen steek verder bent. Voorkom een writersblock door eerst de rest van je brief te schrijven en je daarna pas op een sterke opening te richten.
 • Begin nooit met ‘naar aanleiding van’. Een zin die daarmee begint, wordt per definitie een lange zin en dat wil je niet.
 • Kies voor een korte openingszin. Sollicitatiebrieven worden vaak scannend gelezen. Als de recruiter meteen al op een draak van een zin stuit, is de kans groot dat dat hij weinig zin heeft om aandachtig verder te lezen. Met korte zinnen trek je de lezer makkelijker je verhaal in.

Een aantal dingen moet je zeker niet doen in je openingszin:

 • Verwijzen naar de plek waar je de advertentie hebt gevonden. (In het Algemeen Dagblad van 25 mei jl. zag ik uw advertentie voor …)
 • Een afgezaagde standaardzin kiezen als opening. (Hierbij solliciteer ik naar de functie van …)
 • Wollige taal gebruiken. (Naar aanleiding van ons telefonisch onderhoud van hedenmorgen maak ik bij deze mijn interesse kenbaar voor de vacante functie van…)
Expert tip

Wat je ook doet, gebruik nooit cliché openingszinnen. 

3 vormen waarin je jouw openingszin kunt gieten

Naast de invalshoek, moet je ook nog voor de vorm van je openingszin kiezen. Deze drie vormen zijn het makkelijkst voor een pakkende openingszin:

Een feit, omstandigheid of gebeurtenis

Vertel je over een feit, omstandigheid of gebeurtenis, dan vertel je in je openingszin bijna automatisch iets over jezelf, het bedrijf of een maatschappelijke kwestie. In de voorbeelden van de vijf invalshoeken zie je deze stijl telkens terug. Je verwijst er makkelijk mee naar de actualiteit, je netwerk, eerder contact, je skills en je klik met het bedrijf:

 • U zoekt een .NET developer met communicatieve skills? Gevonden!
 • Ons plezierige telefoongesprek van vanmorgen heeft mijn enthousiasme voor de rol van Teamleider Bouwmaterialen verder aangewakkerd.
 • Sinds de coronacrisis is de druk op natuurgebieden groter dan ooit. Als boswachter wil ik…

Een vraag

Je kunt je openingszin ook in de vragende vorm zetten. Bijvoorbeeld:

 • Weet u welke SEO-tools ervoor kunnen zorgen dat uw bedrijf hoger scoort in Google? Ik heb de kennis en ervaring in huis om Aperto Fashion omhoog te stuwen in de zoekresultaten.
 • Wat zijn de logistieke bottlenecks die uw omzetstijging in de weg staan? Ik vertel het u graag!
 • Komen de schoolleiders binnen uw koepel nauwelijks nog toe aan ontwikkeltaken? Als adviseur begeleidde ik afgelopen jaren…
Vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Gerelateerde artikelen
Vragen tijdens een sollicitatiegesprek

In een sollicitatiegesprek wil de werkgever jou leren kennen. Bereid je daarom voor op vragen over je werkervaring, je werkstijl en sollicitatieredenen. Goed voor je zelfvertrouwen, goed voor je baankansen. Lees hier over welke onderwerpen je vragen kunt verwachten en hoe je omgaat met onverwachte sollicitatievragen.

U zoekt… mij!

Een beproefde methode is de ‘U zoekt mij-methode’. Je speurt in de vacaturetekst naar wensen en eisen en gebruikt die in je openingszin:

 • Zoekt u een creatieve duizendpoot die op korte termijn beschikbaar is? Dan is vandaag uw lucky day!
 • Voor een projectleider is een proactieve project assistent onmisbaar. Ik neem graag de administratieve taken voor mijn rekening en zorg ervoor dat de projectcommunicatie soepel verloopt.
 • U hebt een expeditiemedewerker nodig die ook een groot rijbewijs op zak heeft? Ik ben een ervaren chauffeur die ook zijn hand niet omdraait voor werkzaamheden op de expeditie.

Laat je openingszin shinen in een mooie template

Hoe briljant je openingszin ook is, hij komt pas echt tot zijn recht in een mooi opgemaakte sollicitatiebrief . Gebruik daarvoor de templates van CVster.nl. Daarmee maak je in een handomdraai een professionele brief waarmee je positief opvalt bij werkgevers. Bijkomend voordeel is dat je de uitstraling van je sollicitatiebrief eenvoudig kunt matchen met die van je cv .  

Samengevat - de do’s en don’ts voor openingszinnen:

Wel
 • Gebruik een pakkende openingszin
 • Speel in op actualiteiten
 • Ga in op de kernwaarden of op de missie van het bedrijf
 • Benadruk jouw grootste kwaliteiten
Niet
 • Vermijd cliché openingszinnen
 • Gebruik geen openingszinnen die geen betrekking hebben op de functie of het bedrijf
 • Verwijs niet naar de plek waar je de vacature hebt gevonden
 • Wollige of langdradige taal
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief15 minuten leestijd
Hoe schrijf je een open sollicitatie? (+ voorbeeld sollicitatiebrief)
Open sollicitatie - Open sollicitatiebrief 2021
CV14 minuten leestijd
Conceptuele vaardigheden – betekenis en voorbeelden
Conceptuele vaardigheden – betekenis en voorbeelden
CV14 minuten leestijd
Persoonlijke eigenschappen op je cv vermelden - tips & lijst
Persoonlijke eigenschappen op je cv vermelden - tips & lijst
Sollicitatiegesprek13 minuten leestijd
Slechte eigenschappen: zo vertel je erover
Slechte eigenschappen: zo vertel je erover
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren