1. Blog
 2. Sollicitatiebrief
 3. Pakkende openingszin sollicitatiebrief - tips en 32 voorbeelden
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Pakkende openingszin sollicitatiebrief - tips en 32 voorbeelden

18 minuten leestijd
Sollicitatiebrief openingszinnen
Kunstwerk door:Lizabeth Zaft
Hoe kickstart je jouw sollicitatiebrief? Met een pakkende openingszin natuurlijk! Hoe je zo’n aansprekende eerste zin schrijft? Check onze tips en voorbeelden en schrijf simpel en snel een onweerstaanbare openingszin voor jouw sollicitatie.

Een pakkende openingszin is onmisbaar voor je sollicitatiebrief. Een goede zin trekt de aandacht en verleidt de recruiter om verder te lezen. Maar hoe schrijf je een sterke openingszin? Er zijn vijf goede invalshoeken voor de start van je brief:

 1. openingszinnen gebaseerd op een actualiteit
 2. openingszinnen die verwijzen naar je netwerk
 3. openingszinnen die teruggrijpen op een eerder contact
 4. openingszinnen die jouw kennis en vaardigheden benadrukken
 5. openingszinnen waaruit jouw affiniteit met het bedrijf blijkt

Hieronder lichten we de invalshoeken toe en geven we voorbeelden ter verduidelijking en inspiratie.

1. Openingszinnen gebaseerd op de actualiteit

Verwerk de actualiteit in je openingszin. Zeker bij overheidsinstanties scoor je punten als je aanhaakt op de actualiteit in je sollicitatie. Laat zien dat je weet wat er speelt en toon je betrokkenheid.

Voorbeelden van openingszinnen met de actualiteit als invalshoek

 • Taalachterstanden zorgen voor kansenongelijkheid. Als docent NT2 draag ik graag bij aan het wegnemen van maatschappelijke ongelijkheid.
 • Ondergrondse opslag van waterstof heeft een enorm potentieel om meer flexibiliteit in het energiesysteem te krijgen. Als groot voorstander van de energietransitie kijk ik ernaar uit mijn steentje bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek op dit vlak.
 • Leerlingen hebben leerachterstanden opgelopen na maandenlang online les volgen. Als coördinator huiswerkbegeleiding op het Wellant College heb ik al vele leerlingen mogen ondersteunen bij het inhalen en bijwerken van lesstof.

2. Openingszinnen die verwijzen naar je netwerk

Solliciteren wordt een stukje makkelijker als jij en je toekomstige werkgever een gezamenlijke kennis in het netwerk hebben. Zeker wanneer die kennis bij het bedrijf werkt of er nauwe banden mee heeft. Ben je in die bevoorrechte positie? Verwijs dan in de openingszin van je sollicitatiebrief naar je netwerk.  

Met een verwijzing naar een gezamenlijke kennis in je netwerk onderstreep je dat je al een link hebt met het bedrijf. Dat zorgt (onbewust) voor vertrouwen.  

Voorbeelden van een openingszin met jouw netwerk als invalshoek

 • Mijn kleinzoon werkt als vakkenvuller bij Jumbo Drachten. Hij vertelde dat opa’s en oma’s welkom zijn om enkele uren per week te assisteren bij het aanvullen van de winkelschappen. Ik heb zo’n 8 tot 12 uur per week over en zou graag een aantal ochtenden per week de handen uit de mouwen steken in uw winkel.
 • Theo van Deelen is al jarenlang vaste klant bij mijn contentbureau. Hij wees mij erop dat jullie een freelance Content Manager zoeken.
 • Als fanatiek sporter train ik wekelijks bij Health in Motion. Uw bedrijfsleider Manon Aarts vertelde mij dat u een facilitair medewerker zoekt.
 • Claudia Houben vertelde mij dat jullie het salesteam willen uitbreiden met een vertegenwoordiger voor de regio Gelderland. Ik solliciteer graag naar deze functie omdat…
 • Toen ik Isosol BV mijn dak liet isoleren, vertelden uw monteurs dat u een accountmanager zoekt voor de regio Noord-Holland.
Expert tip

Je kunt een verwijzing naar een gezamenlijk contact ook gebruiken in de afsluiting van je brief. Dan gebruik je het als laatste zetje om iemand te overtuigen. Bijvoorbeeld:

"Ik werkte eerder samen met Xander Vriens, uw bovenbouwcoördinator, en hij heeft mij verteld dat ik perfect zou passen in het team van De Buizerd. Daarom hoop ik dat we binnenkort persoonlijk kunnen kennismaken. Ik zie uit naar uw reactie."

De aanhef van een sollicitatiebrief – zo hoort het
Gerelateerde artikelen
De aanhef van een sollicitatiebrief – zo hoort het

Bij een sollicitatiebrief hoort een goede aanhef. Klinkt als een saai onderwerp, maar verslik je niet in dit ogenschijnlijk onbelangrijke onderdeel van je sollicitatiebrief.

3. Openingszinnen die teruggrijpen op een eerder contact

Heb je in aanloop naar je sollicitatie al contact gehad met de recruiter of werkgever? Benoem dat contact, want dikke kans dat je sollicitatiebrief met meer aandacht gelezen wordt als jullie elkaar al eens gesproken hebben.  

Voorbeelden van openingszinnen met eerder contact als invalshoek

 • Op het jaarlijkse congres voor marketing professionals in de zorg spraken wij over…
 • Ons telefoongesprek van vanmorgen heeft mij nog enthousiaster gemaakt over de vacature van …
 • Bedankt voor ons prettige gesprek van afgelopen dinsdag waarin u mij aanspoorde te solliciteren naar de functie van Personal Assistant bij…
Expert tip

 Stuur na het contactmoment een connectieverzoek via LinkedIn. Zo blijf je top-of-mind!

4. Openingszinnen die jouw kennis en vaardigheden benadrukken

Gooi jouw kennis en vaardigheden in de strijd. Passen jouw skills perfect bij de vacature? Las je de functiebeschrijving en dacht je Dit Is Mijn Baan? Wanneer een baan jou zodanig op het lijf is geschreven dat je wel móet solliciteren, is dat een prima insteek voor je openingszin. En je kan er meteen wat resultaten uit je track record in verwerken.

Tips voor je sollicitatiebrief: 20 aandachtspunten
Gerelateerde artikelen
Tips voor je sollicitatiebrief: 20 aandachtspunten

Sollicitatiebrieven zijn een cruciaal onderdeel van het sollicitatieproces. Toch worstelen velen met het schrijven ervan. In dit blog vind je tips voor het schrijven van sollicitatiebrieven. Voorkom beginnersfouten en schrijf een professionele sollicitatiebrief die je baankansen vergroot.

Voorbeelden van openingszinnen met jouw kwaliteiten als invalshoek

 • Jonge collega’s die hun eerste stappen op de carrièreladder zetten, pensionado’s die na hun pensioen nog een aantal uur per week meehelpen met vakkenvullen: in mijn team van 135 collega’s werken enthousiaste mensen van alle leeftijden. Aan mij als Manager Operatie bij Albert Heijn de taak het team gemotiveerd te houden en hard werken hand in hand te laten gaan met werkplezier.
 • In 2022 hielp ik Ziggo met het verbeteren van hun klanttevredenheidsscore. De kennis die ik daarbij opdeed, zet ik graag in om …
 • Als intercedent bij Randstad heb ik honderden kandidaten en werkgevers aan elkaar gekoppeld. Daarbij zijn organisatiesensitiviteit en mensenkennis onmisbaar. Deze vaardigheden neem ik graag mee naar BAM in de rol van corporate recruiter.
 • Een merkbelofte formuleren is stap één. Deze waarmaken is de belangrijke volgende stap. Ik hielp KPN daarbij en stuurde meerdere multifunctionele teams aan.
Expert tip

Een sollicitatiebrief beginnen met jouw kwalificaties voor de baan, is een goed idee. Je komt dan meteen tot de kern: met jouw kennis en vaardigheden voldoe je aan de functie-eisen en dat wil je direct duidelijk maken. Slim, want als je niet meteen de aandacht trekt, ligt je cv misschien al na 6 tellen op de nee-stapel. 

Voorbeeld openingszin sollicitatiebrief
Voorbeeld openingszin sollicitatiebrief

5. Openingszinnen waaruit jouw affiniteit met het bedrijf blijkt

Vertel in de opening over jouw klik met het bedrijf of je passie voor het vak. Een werkgever zoekt uiteraard naar een medewerker die bepaalde taken kan uitvoeren, maar voor veel werkgevers is het ook belangrijk dat je past bij het bedrijf. Dat je affiniteit hebt met de bedrijfsactiviteiten en de branche waarin de organisatie actief is. Laten zien wat jouw klik met het bedrijf is, is daarom een prima idee voor de openingszin van je motivatiebrief. 

Voorbeelden van openingszinnen met de organisatie als invalshoek

 • Logistieke processen hebben mijn grote interesse. Als student Logistiek aan de opleiding Operations Research and Logistics bij de Universiteit van Wageningen verdiep ik mij dagelijks in innovatieve logistieke concepten en beslissingsondersteunende modellen. In het weekend bekijk ik de logistieke processen in mijn stamkroeg en beoordeel ik de vele speciaalbiertjes. Een hobby met een prijskaartje, en daarom ben ik op zoek naar een leuke bijbaan.Als ervaren receptioniste én fervent golfer zie ik mijzelf al helemaal staan als gastvrouw op Utrechtse Golfclub De Pan.
 • Mijn ouders zijn 20 jaar geleden naar Nederland gevlucht. Het duurde jaren voordat ze een baan op hun niveau konden vinden. Ik wil de huidige generatie nieuwkomers helpen snel een passende baan te vinden en ben zeer enthousiast over de doelstellingen van de Refugee Talent Hub.
 • Gezonde voeding is voor mij als oud-topsporter nog altijd heel belangrijk. Daarom onderstreep ik de missie van het Voedingscentrum om consumenten te stimuleren gezonde voedingskeuzes te maken.
 • De kans om in je eigen dorp als leerkracht aan de slag te gaan, komt niet elke dag voorbij. Bijna 15 jaar geleden was ik zelf leerling van basisschool De Buizerd. Een prachtige ervaring die aan de basis staat van mijn keuze voor de pabo.

Aansprekende openingszin sollicitatiebrief – tips

Welke invalshoek je ook kiest, met deze tips schrijf je makkelijker een aansprekende openingszin voor je sollicitatiebrief of motivatiebrief:

 • Blijf bij jezelf. Zorg ervoor dat je openingszin (en de rest van je sollicitatiebrief) representatief is voor wie jij bent. Bij een bijdehante, brutale openingszin verwacht de recruiter geen timide persoonlijkheid en andersom geeft een saaie, formele openingszin geen goed beeld van jouw sprankelende persoonlijkheid.
 • Schrijf de openingszin pas als je sollicitatiebrief klaar is. De druk om een fantastische, creatieve, briljante openingszin op papier te krijgen, kan ertoe leiden dat je na een half uur prutsen nog geen steek verder bent. Voorkom een writersblock door eerst de rest van je brief te schrijven en je daarna pas op een sterke opening te richten.
 • Begin nooit met ‘naar aanleiding van’. Een zin die daarmee begint, wordt per definitie een lange zin en dat wil je niet.
 • Kies voor een korte openingszin. Sollicitatiebrieven worden vaak scannend gelezen. Als de recruiter meteen al op een draak van een zin stuit, is de kans groot dat dat hij weinig zin heeft om aandachtig verder te lezen. Met korte zinnen trek je de lezer makkelijker je verhaal in. Ook werkt een korte openingzin perfect voor een korte sollicitatiebrief. 

Een aantal dingen moet je zeker niet doen in je openingszin:

 • Verwijzen naar de plek waar je de advertentie hebt gevonden. (In het Algemeen Dagblad van 25 mei jl. zag ik uw advertentie voor …)
 • Een afgezaagde standaardzin kiezen als opening. (Hierbij solliciteer ik naar de functie van …)
 • Wollige taal gebruiken. (Naar aanleiding van ons telefonisch onderhoud van hedenmorgen maak ik bij dezen mijn interesse kenbaar voor de vacante functie van…)

Er zijn 3 vormen waarin je jouw openingszin kunt gieten

Naast de invalshoek, moet je ook nog voor de vorm van je openingszin kiezen. Deze drie vormen zijn het makkelijkst voor een pakkende sollicitatiebrief openingszin:

 • een feit, omstandigheid of gebeurtenis
 • een vraag
 • de 'u-zoekt-mij-methode'

Vorm 1: Een feit, omstandigheid of gebeurtenis

Vertel je over een feit, omstandigheid of gebeurtenis, dan vertel je in je openingszin bijna automatisch iets over jezelf, het bedrijf of een maatschappelijke kwestie. In de voorbeelden van de vijf invalshoeken voor openingszinnen zie je deze stijl telkens terug. Je verwijst er makkelijk mee naar de actualiteit, je netwerk, eerder contact, je skills en je klik met het bedrijf:

 • Goed adviseren begint met goed luisteren. Wanneer een klant zich gehoord voelt, zal hij meer informatie delen. En hoe meer informatie ik verzamel, hoe beter ik de klantbehoefte kan interpreteren en een goed advies kan formuleren. In mijn jaren als aankoopmakelaar bij Klaassen Daalmans Regiomakelaars heb ik geleerd door te vragen op woonwensen.
 • U zoekt een .NET developer met communicatieve skills? Gevonden!
 • Elk nadeel heeft z’n voordeel. Natuurlijk baal ik ervan dat ik gezakt ben voor mijn vwo-examen. Maar het voordeel is dat het jaartje deelcertificaten halen mij volop tijd biedt voor een bijbaan. Een beetje leren, veel werken en ondertussen sparen voor mijn droom: een KTM crossmotor 450 SX F.
 • Ons plezierige telefoongesprek van vanmorgen heeft mijn enthousiasme voor de rol van Teamleider Bouwmaterialen verder aangewakkerd.
 • Sinds de coronacrisis is de druk op natuurgebieden groter dan ooit. Als boswachter wil ik…
 • Advocaten moeten met een gerust hart taken kunnen delegeren aan een juridisch medewerker die snel, nauwkeurig en met oog voor detail werkt. Ik ben zo’n steun en toeverlaat. Een juridisch medewerker met 5 jaar ervaring in het dagelijks ondersteunen van de Legal Director en advocaten van een internationale investeringsmaatschappij.
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Stappenplan, tips & voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Stappenplan, tips & voorbeelden

Heb je in 2023 een goede sollicitatiebrief nodig? Gebruik ons stappenplan voor een opvallende sollicitatiebrief en sleep een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek binnen.

Vorm 2: Een vraag

Je kunt je sollicitatiebrief openingszin ook in de vragende vorm zetten. Bijvoorbeeld:

 • Er is toch niets mooier dan strakke rijen met appels, peren, komkommers en bloemkolen? Ik geniet ervan om groente en fruit op de versafdeling mooi te presenteren. De afgelopen 3 jaar heb ik mij daarop uitgeleefd bij de Albert Heijn in het centrum van Amersfoort. Daar was ik verantwoordelijk voor de vulploeg bij groente & fruit en de winkelpresentatie.
 • Weet u welke SEO-tools ervoor kunnen zorgen dat uw bedrijf hoger scoort in Google? Ik heb de kennis en ervaring in huis om Aperto Fashion omhoog te stuwen in de zoekresultaten.
 • Wat zijn de logistieke bottlenecks die uw omzetstijging in de weg staan? Ik vertel het u graag!
 • Komen de schoolleiders binnen uw koepel nauwelijks nog toe aan ontwikkeltaken? Als adviseur begeleidde ik afgelopen jaren…

Vorm 3: U zoekt… mij!

Een beproefde methode is de ‘U zoekt mij-methode’. Je speurt in de vacaturetekst naar wensen en eisen en gebruikt die in je openingszin:

 • Zoekt u een creatieve duizendpoot die op korte termijn beschikbaar is? Dan is vandaag uw lucky day!
 • Voor een projectleider is een proactieve project assistent onmisbaar. Ik neem graag de administratieve taken voor mijn rekening en zorg ervoor dat de projectcommunicatie soepel verloopt.
 • U hebt een expeditiemedewerker nodig die ook een groot rijbewijs op zak heeft? Ik ben een ervaren chauffeur die ook zijn hand niet omdraait voor werkzaamheden op de expeditie.

Laat je sollicitatiebrief openingszin shinen in een mooie template

Hoe briljant je openingszin ook is, hij komt pas echt tot zijn recht in een mooi opgemaakte sollicitatiebrief. Gebruik daarvoor de sollicitatiebrief templates van CVster.nl. Daarmee maak je in een handomdraai een professionele brief waarmee je positief opvalt bij werkgevers. Bijkomend voordeel is dat je de uitstraling van je sollicitatiebrief eenvoudig kunt matchen met die van je cv.  

Klik door voor uitgewerkte voorbeelden van sollicitatiebrieven voor tientallen beroepen. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek16 minuten leestijd
Soorten interviews: een uitgebreid overzicht
Soorten interviews: een uitgebreid overzicht
CV12 minuten leestijd
LinkedIn op je cv, ja of nee?
LinkedIn op je cv, ja of nee?
Carriere21 minuten leestijd
Welke bedrijfscultuur past bij mij?
Welke bedrijfscultuur past bij jou?
Carriere10 minuten leestijd
Hoe vertel je je werkgever dat je zwanger bent? Checklist en tips
Hoe vertel je je werkgever dat je zwanger bent? Checklist en tips
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren