1. Blog
  2. Sollicitatiebrief
  3. Een motivatiebrief zonder ervaring schrijven
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Een motivatiebrief zonder ervaring schrijven

19 minuten leestijd
Een motivatiebrief zonder ervaring schrijven
Kunstwerk door:Evgeniya Skubina
Ga je solliciteren maar heb je nog niet veel ervaring met het takenpakket? Een motivatiebrief schrijven zonder ervaring wordt dan al snel een klus die je maar blijft uitstellen. Misschien kom je zelfs in de verleiding om alleen een cv op te sturen. Dat is een gemiste kans!

Een doordachte motivatiebrief is juist bij uitstek geschikt om de recruiter te laten zien dat je gebrek aan ervaring geen enkel probleem vormt. Het vormt een belangrijke aanvulling op je cv omdat je meer vrijuit kunt schrijven. Je hebt in je sollicitatiebrief namelijk alle ruimte om je motivatie, sterke punten, ambitie en toegevoegde waarde te laten zien. Ja, zelfs zonder ervaring kan je een goede motivatiebrief schrijven.  

Zie die lege pagina met knipperende cursor als een kans. Een mogelijkheid om toe te lichten waarom jij zonder relevante werkervaring toch een goede kandidaat bent voor de functie.  

Lees verder en leer hoe je een sollicitatiebrief zonder ervaring kunt schrijven. Dit zijn de onderwerpen die voorbij komen:

  • Wat zet je in je motivatiebrief als je solliciteert op je eerste baan?
  • Hoe laat je jouw persoonlijke eigenschappen en overdraagbare vaardigheden (soft skills) in je voordeel werken?
  • Wel ervaring, geen passende ervaring: de carrièreswitch.
  • Een template voor het opmaken van een motivatiebrief zonder ervaring.
  • Onze beste sollicitatiebrieven voor startersfuncties.

Een motivatiebrief zonder ervaring bestaat niet

Laten we je meteen geruststellen. Een motivatiebrief schrijven zonder specifieke werkervaring die aansluit op de taken of de branche kan een hele uitdaging zijn. Maar een motivatiebrief zonder ervaring bestaat niet. Je hebt namelijk altijd ervaring. 

Ervaringen die misschien niet naadloos aansluiten op de vacature, maar wel aantonen dat je bepaalde kennis en vaardigheden in huis hebt. De kunst is om die ervaringen in je geheugen op te diepen en zo te verwoorden dat ze goed in je motivatiebrief passen.

Onze gratis voorbeeld motivatiebrieven zijn een handig hulpmiddel daarbij. Bekijk eens een aantal sollicitatiebrieven die in lijn liggen met jouw carrière. Wellicht herken je vaardigheden en kwaliteiten die je al in huis hebt en die mooi van pas komen in de functie waarop je solliciteert. Vertaal die dan gerust naar jouw situatie en verwerk ze in je motivatiebrief. 

Je hebt dan misschien nog geen diepgaande ervaring in een bepaalde branche of met een specifieke taak, maar je kunt ongetwijfeld putten uit situaties in je privéleven of opleidingstijd waarmee je jouw kwaliteiten kunt aantonen. Want een motivatiebrief zonder ervaring bestaat niet, je hebt altijd aansluiting op een bepaald punt.

Expert tip

Kan ik een eerste baan krijgen zonder motivatiebrief?

Er zijn genoeg mensen die hun eerste baan bemachtigen zonder een motivatiebrief (of zelfs een cv) te schrijven. Het antwoord is dus: ja. Natuurlijk kun je zonder brief en cv in je eerste baan rollen. Stel jezelf daarom een betere vraag:

"Zijn mijn kansen op mijn eerste baan groter als ik een motivatiebrief schrijf zonder ervaring?"

Nou, dat hangt ervan af hoe goed je brief is. Met een goede motivatiebrief zijn je kansen om de baan te krijgen absoluut groter dan wanneer je alleen een cv opstuurt. 

Geef jezelf dat voordeel en steek tijd en aandacht in een motivatiebrief waaruit blijkt waarom jij ondanks je beperkte ervaring toch een goede kandidaat bent voor de functie.  

Een motivatiebrief schrijven voor je eerste baan  

Solliciteren naar je eerste baan is de meest voorkomende situatie waarin werkzoekenden een motivatiebrief schrijven zonder ervaring. Als dit voor jou het geval is, is het belangrijk om te onthouden dat iedereen ooit ergens is begonnen. Iedereen is onervaren geweest en heeft spanning gevoeld voor een Eerste Echte Baan.  

Je denkt nu misschien dat je je niets te zeggen hebt in je sollicitatiebrief. Je hebt immers geen ervaring. Maar niets is minder waar, er valt genoeg te vertellen. 

Richt je in je motivatiebrief voor je eerste baan op:

  • je bereidheid om te leren;
  • jouw persoonlijkheidskenmerken die perfect aansluiten op de baan;
  • je sollicitatie motivatie: waarom word jij blij van de baan?

Geen ervaring? Richt je op vaardigheden en eigenschappen

Heb je een motivatiebrief nodig voor een horeca-baan zonder ervaring? Bijvoorbeeld omdat je als gastvrouw of in de bediening wilt werken in een groot restaurant? Dan is het belangrijk dat je in je motivatiebrief een opgewekte persoonlijkheid, geduld, efficiëntie en een verlangen om anderen te helpen overbrengt. 

Probeer te bedenken welke ervaringen als vrijwilliger, student of mantelzorger kunnen aantonen dat je deze vaardigheden en eigenschappen bezit. Vermeld ze vervolgens in je motivatiebrief en link het aan de eisen van de functie zoals ze beschreven staan in de functiebeschrijving.

Hieronder een aanpasbaar voorbeeld van hoe je dat kunt doen:

Introductie motivatiebrief horeca-medewerker zonder ervaring

Hoewel een rol als gastvrouw bij restaurant ‘t Zusje mijn eerste werkervaring in een restaurant zou zijn, geloof ik dat mijn positieve houding, klantgerichtheid en efficiëntie mij vanaf de allereerste dag een uitstekende aanvulling op het team zouden maken.

Als vrijwilliger bij Tafeltje-dek-je ben ik gewend om telefoontjes te beantwoorden, leveringen in te plannen en klanten te begroeten tijdens het afleveren. Ik geloof dat het geduld en de communicatieve vaardigheden die nodig zijn voor dit werk, ook onmisbaar zijn voor een goede gastvrouw.  

Gekopieerd!
Expert tip

Solliciteren met een cv én een motivatiebrief is altijd een goed idee. Maar vooral voor startersfuncties geldt dat een begeleidende brief nog belangrijker is dan voor dan voor meer ervaren professionals. 

Sollicitatiebrieven zijn bedoeld om je persoonlijkheid, ambities en motieven op een vlotte manier over te brengen. Daarom is het een geweldige manier om een personeelsmanager ervan te overtuigen dat een gebrek aan ervaring er niet toe doet. 

En juist wanneer je cv bij gebrek aan jarenlange ervaring een beetje kaal oogt, zullen recruiters extra interesse tonen in je motivatiebrief. Alle redenen om je sollicitatiebrief de aandacht te geven die het verdient!

Hoe schrijf je een open sollicitatie? (+ voorbeeld opensollicitatiebrief)
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een open sollicitatie? (+ voorbeeld opensollicitatiebrief)

Wil je in 2023 aan de slag bij jouw favoriete werkgever maar is er geen vacature? Dan kun je een open sollicitatie schrijven. Maar hoe werkt zo’n open sollicitatie en hoe schrijf je een opensollicitatiebrief? In dit artikel laten we zien hoe je een goede opensollicitatiebrief schrijft en geven we je bruikbare voorbeelden die je eenvoudig kunt aanpassen voor jouw open sollicitatie.

Bouw je brief rond jouw interesse voor het vakgebied

Er is een reden dat je juist bij dit bedrijf en op deze baan solliciteert: jouw interesse voor het vakgebied of de branche. Dat aspect hoort ook thuis in je motivatiebrief voor een eerste baan.  

De personeelsmanager verwacht waarschijnlijk niet dat je de rest van je leven als barista werkt. Maar kan jij laten zien dat je interesse hebt in de wetenschap achter het maken van een goede bak koffie,  of dat je fervent koffiedrinker bent? Dan heb je een streepje voor op kandidaten die ‘gewoon’ op zoek zijn naar een eerste baan. 

Ze weten dan namelijk dat je wat langer zal blijven dan een medewerker die weinig geeft om koffie en de baan alleen wil hebben om z’n rekeningen te kunnen betalen. Medewerkers zoeken, selecteren en inwerken is niet goedkoop, dus jouw passie voor het vakgebied nemen ze zeker mee in hun overwegingen.  

Dit voorbeeld laat zien hoe je jouw motivatie kunt uitleggen:

Als rechtenstudent aan de Universiteit Utrecht leef ik op koffie. De afgelopen drie jaar is koffie een belangrijk onderwerp in mijn leven geworden en ben ik de kunst van goede koffie zetten gaan waarderen. 

In mijn zoektocht naar de perfecte kop koffie heb ik tijd gestoken in het selecteren van de lekkerste koffiebonen en geoefend op de beste thuisbrouwmethoden. 

Ik geloof dat mijn liefde voor het maken van het perfecte kopje koffie samen met mijn positieve houding en bereidheid om te leren mij een geweldige kandidaat maken voor de rol als parttime barista bij Campus Coffee Roaster.

Motivatiebrief zonder passende werkervaring

Een andere situatie waar je op een bepaald moment in je carrière tegenaan kunt lopen, is het schrijven van een motivatiebrief zonder ervaring op een bepaald gebied. Bijvoorbeeld wanneer je een carrièreswitch wilt maken. Je hebt dan wel werkervaring, maar geen passende werkervaring voor die specifieke functie.

Ook in dit geval lijkt het schrijven van een motivatiebrief misschien een onmogelijke opgave, maar ook nu draait het erom dat je laat zien dat je het in je hebt. Zelfs zonder passende werkervaring op je cv. De sleutel? Het benadrukken van je overdraagbare vaardigheden, beter bekend als zachte vaardigheden of soft skills.  

Zoek naar voorbeelden in de werkervaringen die je wel hebt. Situaties waar je dezelfde kernkwaliteiten of vaardigheden hebt laten zien die nodig zijn in functie waarop je solliciteert. 

Werkte je bijvoorbeeld vroeger als ober in een restaurant en solliciteer je nu naar een baan als medewerker klantenservice? Dan zijn je vermogen om vragen te beantwoorden, productinformatie te onthouden en je tijd efficiënt te organiseren allemaal geweldige overdraagbare vaardigheden die je ook nodig hebt in een baan op de klantenservice.  

Hier volgt een aanpasbaar voorbeeld op basis van dat scenario:

Voorbeeld overdraagbare vaardigheden linken aan de functiebeschrijving

Klantenservicemedewerker is nog niet mijn officiële functietitel, maar het is altijd de kern geweest van wat ik doe. Als ober in het drukste visrestaurant van de stad werkt, heb geleerd om vriendelijk en beleefd onze klanten te bedienen. Mijn sterke punten zijn vragen beantwoorden, productdetails overbrengen en elke klant vriendelijk maar efficiënt helpen. Ik ben van mening dat dit ook de belangrijkste vaardigheden zijn voor een medewerker klantenservice en verwacht dat ik mij snel kan inwerken op de functie van klantenservicemedewerker bij Bol.com.

Gekopieerd!
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Stappenplan, tips & voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Stappenplan, tips & voorbeelden

Heb je in 2023 een goede sollicitatiebrief nodig? Gebruik ons stappenplan voor een opvallende sollicitatiebrief en sleep een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek binnen.

Geen relevante werkervaring maar wel leergierig

Wie geen ervaring heeft, zal nog veel moeten leren voordat een nieuwe baan past als een oude jas. Daarom is het belangrijk om leergierigheid en de bereidheid om te leren in je motivatiebrief te verwerken.  

Voor startersfuncties volstaat het om je bereidheid om te leren in je brief te benoemen. Personeelsmanagers zijn wel gewend om voor dat soort functies gemotiveerde starters op de arbeidsmarkt te begeleiden. Solliciteer je echter naar een baan waarvoor al enige ervaring vereist is, of zelfs naar een medior functie, dan is het niet genoeg om je leergierigheid alleen maar te benoemen. 

Je doet er dan goed aan om ook duidelijke voorbeelden te geven van momenten waarop je hebt laten zien dat je snel en on the job kunt leren. Je concurrentie betreft waarschijnlijk kandidaten die al enige ervaring hebben. Zet daarom je persoonlijke eigenschappen in om te benadrukken waarom ze toch jou moeten kiezen voor de baan.  

Hieronder volgt een motivatiebrief template waarmee je jouw bereidheid om te leren kunt benadrukken:

Template sollicitatiebrief zonder ervaring

Jouw naam

Jouw telefoonnummer

Jouw e-mailadres

Eventueel je LinkedIn-profiel

 

Datum

 

Bedrijfsnaam

Naam recruiter of personeelsmanager

Eventueel het postadres

 

Beste (naam geadresseerde),

(Bedrijfsnaam) is op zoek naar een (functienaam). Dat is bij uitstek een baan die aansluit op mijn (vaardigheden, interesses, andere redenen die je interesse verklaren).

Als (vrijwilligersfunctie of andere rol) heb ik (vaardigheid ingezet of ervaring opgedaan) en (bereikt resultaat). Ik geloof dat mijn (relevante vaardigheden) mij de juiste kandidaat voor uw functie maken en mij in staat stellen om (voorbeelden van wat je het bedrijf kunt bieden).

Hoewel dit mijn eerste professionele ervaring als (functietitel) zou zijn, heb ik als (vrijwilligersfunctie of andere rol) aangetoond dat ik in staat ben om snel te leren en mij aan te passen aan verschillende taken. Daar was ik in staat om (wat je hebt bereikt) in (aantal weken of maanden) onder de knie te krijgen. 

Ik kijk ernaar uit om mijn (relevante vaardigheden of eigenschappen) voor (bedrijfsnaam) in te zetten en hoop dat we in de nabije toekomst kunnen kennismaken. U kunt mij bereiken op (telefoon) of (e-mail.) Bedankt voor uw aandacht en ik kijk ernaar uit om binnenkort van u te horen.

Met vriendelijke groet,

Jouw naam

Gekopieerd!

3 veelgemaakte fouten in een sollicitatiebrief zonder ervaring  

Als je geen ervaring hebt om in je sollicitatiebrief te zetten, moet je wat harder je best doen om de personeelsmanager te laten zien waarom ze toch met je in zee moeten gaan. De hoofdboodschap moet zijn dat jij ondanks een gebrek aan relevante werkervaring een goede kandidaat bent. Laat deze drie veelgemaakte fouten die boodschap niet in de weg staan.

1. Slechte opmaak
Een professionele opmaak van je sollicitatiebrief kan helpen bij het compenseren van de ervaring die je mist. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief een duidelijke koptekst bevat met je naam en contactgegevens. Een vleugje kleur zorgt voor een aantrekkelijke uitstraling van je brief.

2. Spelling- en grammaticafouten
Deze kleine fouten kunnen je de kop kosten als de personeelsmanager eruit afleidt dat je niet nauwkeurig genoeg bent voor de functie. Voorkom taalfouten en check je tekst met de spellingcontrole of – nog beter – vraag die ene vriend met een taalknobbel om je sollicitatiebrief te proeflezen.

3. Algemene sollicitatiebrief
Een nietszeggende, dertien-in-een-dozijn, knip-en-plak sollicitatiebrief is een echte no go. Ook al ben je geen doorgewinterde expert in het vakgebied, je kunt op z’n minst je doelen en interesses in de brief verwerken. Daarmee trek je de aandacht en pak je de kans om positief op te vallen. Een algemene sollicitatiebrief doet precies het tegenovergestelde. Stem daarom elke sollicitatiebrief die je schrijft af op de specifieke functie waarop je solliciteert met behulp van de details uit de functiebeschrijving.

Sollicitatiebrief of motivatiebrief? Weet jij het verschil
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiebrief of motivatiebrief? Weet jij het verschil

Weet jij het verschil tussen sollicitatiebrieven en motivatiebrieven? Ontdek het hier!

5 voorbeeld motivatiebrieven voor startersfuncties

Veel mensen doen hun allereerste werkervaring op in een baan die geschikt is voor kandidaten zonder werkervaring. Een startersbaan op instapniveau. Denk aan banen in de horeca en bij een supermarkt. Maar ook leerkrachten en verplegend personeel starten vaak direct uit de schoolbanken en kunnen dan alleen teruggrijpen op hun stage-ervaring.  

Hieronder vind je 5 voorbeeld motivatiebrieven die je kunt gebruiken als je op een dergelijke functie solliciteert. Het zijn geen motivatiebrieven zonder ervaring, maar je kunt je wel laten inspireren door elementen in de brief en die vertalen naar jouw eigen situatie.  

Voorbeeld motivatiebrief horeca zonder ervaring - kok

Voorbeeld motivatiebrief administratief medewerker zonder ervaring

Voorbeeld motivatiebrief winkelmedewerker zonder ervaring

Voorbeeld motivatiebrief ict zonder ervaring

Voorbeeld motivatiebrief receptioniste zonder ervaring

En is je cv nog niet klaar? Al onze sollicitatiebrief templates hebben een bijpassende template voor je cv. Een verzorgde sollicitatie de deur uit doen is daarmee eenvoudiger dan ooit. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek14 minuten leestijd
Slim solliciteren met de STARR-methode
De STARR-methode gebruiken in je sollicitatiegesprek
Sollicitatiebrief15 minuten leestijd
Wat is het beste lettertype voor een sollicitatiebrief?
Wat is het beste lettertype voor een sollicitatiebrief
Carriere12 minuten leestijd
Handboek voor perfecte functienamen 2024 + voorbeelden
Handboek voor perfecte functienamen 2024 + voorbeelden
CV12 minuten leestijd
Burgerlijke staat: wel of niet op mijn CV vermelden?
Burgerlijke staat: wel of niet op mijn CV vermelden?
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren