Carrièreswitch maken
Hoe kan je een carrièreswitch maken? Twijfel je over een carrièreswitch naar de zorg? Of wil je alles weten over een carrièreswitch op latere leeftijd? Dan is dit blog voor jou! De volgende topics komen aan bod:
- De ‘Moet ik van baan veranderen?’ Quiz
- Hoe weet je dat je klaar bent voor een nieuwe carrière?
- Heb je een carrière burn-out?
- Wat veroorzaakt een burn-out?
- De voordelen van een carrièreswitch
- Wanneer ben je te oud voor een carrièreswitch?
- Carrièreswitch na je 40e
- Carrièreswitch op latere leeftijd
- Hoe verander je van carrière met weinig ervaring?
- Carrièreswitch in een notendop
Als je jong bent ligt de wereld voor je open. Waar ga je wonen, wie wordt je partner, naar welke school of universiteit ga je - alles is mogelijk! Maar je toekomstige carrière? Daar moet je al een beslissing over nemen als je kiest welk profiel je wil doen op de middelbare school. Want hé, nu je een jaar of 14 bent, weet je vast al wat je wilt doen met de rest van je leven! Toch?
Terwijl je nog op de schoolbanken zit voel je al de druk om een carrièrepad uit te stippelen. Dan is het ook geen wonder dat veel van ons in de verkeerde carrière belanden.
Volgens een studie van de University of Phoenix is 58% van de volwassenen geïnteresseerd in een andere loopbaan. Bij de twintigers is dat zelfs 86%!
Het is dus volstrekt normaal dat je onzeker bent over wat je met de rest van je leven wil doen. En het is ook niet erg om afscheid te nemen van een carrière die eigenlijk niet helemaal voor je geschikt is.
In deze gids onderzoeken we wat het betekent om een carrièreswitch te maken, hoe je kan beslissen of nu het juiste moment is, wat de voordelen van een carrièreswitch zijn, en of het ooit te laat is om een nieuwe carrière te beginnen. Maar voordat we deze aspecten in detail bespreken: laten we beginnen met een kleine quiz!
De ‘Moet ik van baan veranderen?’ Quiz
Ups en downs zijn normaal bij elke baan. Maar wanneer is het echt tijd om van baan te veranderen? Doe hieronder de quiz!
Bij iedereen die werkt zullen er dagen zijn waarop je gestresst en ongeïnteresseerd bent en gewoon zin hebt om de hele dag Netflix te bingen. Herkenbaar! Maar zodra dit soort dagen de overhand krijgt, ben je het aan jezelf en je mentale gezondheid verschuldigd om te denken: is het tijd voor een nieuwe start? Tenslotte spendeer je een groot deel van je tijd aan werk, dat werk kan dan maar beter een fijne baan zijn!
Onderstaande korte quiz helpt je bij het in kaart brengen van je ups versus je downs in je huidige carrière.
Hoe weet je dat je klaar bent voor een nieuwe carrière?
Wanneer je bij je huidige baan denkt “genoeg is genoeg”, is het tijd om te beslissen of je op zoek moet naar een nieuwe functie. Dat kan in dezelfde branche zijn, of juist een compleet nieuwe carrière. Als één of meer van de onderstaande acht signalen van de quiz alarmbellen doen rinkelen, is het een teken dat een carrièreswitch wellicht de juiste keuze is.
1. Je verveelt je op je werk
Werk hoeft niet eentonig te zijn. Het kan boeiend, interessant en uitdagend zijn. Maar als je steeds dezelfde taken uitvoert, week in, week uit, jaar in, jaar uit, voor een matig salaris en met weinig uitdaging, dan kan je hier later spijt van krijgen. Gemiddeld besteden mensen in hun leven 90.000 uur aan werk. Dat zijn heel wat uren om je te vervelen.
2. Je groeit en ontwikkelt je niet meer
Wanneer heb je voor het laatst een promotie gekregen? Leer je regelmatig nieuwe dingen? Nieuwe vaardigheden? De technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller, maar misschien groei je minder snel mee dan je zou kunnen. Doorgroeimogelijkheden zijn vaak nodig om tevreden te blijven met je werk.
3. Je salaris blijft hetzelfde
Geld is niet alles, maar je moet eerlijk beloond worden voor het werk dat je doet. En een eerlijke beloning houdt niet op bij het wettelijke minimumloon. Je mag een salaris verwachten dat overeenkomt met je verantwoordelijkheden, functie en hoe lang je al bij een bedrijf actief bent. Kan jij je de laatste loonsverhoging die je hebt gekregen niet meer herinneren? Dan is de kans groot dat je niet krijgt wat je verdient.
Elk jaar stijgt de inflatie en stijgen je vaste lasten. Als je geen jaarlijkse loonsverhoging krijgt, accepteer je dus elk jaar in feite een loonsverlaging!
Wil jij weten of je salaris marktconform is? Om een goed beeld te krijgen kan je met de salariswijzer jouw loon vergelijken met het gemiddelde loon van mensen in dezelfde functie, in dezelfde regio en met dezelfde werkervaring.
4. Je bent overwerkt
Draai je altijd overuren, pak je altijd extra werk op, gaat het ten koste van je slaap en sociale leven en krijg je hier weinig waardering voor? Dan is dat een teken dat je werkgever dit als vanzelfsprekend beschouwt. Af en toe overwerken of in de weekenden werken is normaal, vooral als je de overuren vergoed krijgt of erg gepassioneerd bent over je werk. Maar als je structureel meer dan 40 uur per week werkt en graag minder zou willen werken, loop je het risico jezelf voorbij te gaan. Een burn-out krijgen is een snelle manier om je passie voor je werk kwijt te raken!
5. Je benut je vaardigheden niet
Tevreden zijn met je werk begint met het benutten van je vaardigheden. Wanneer je een goed opgeleide web developer bent maar vooral bezig bent met het inpakken van dozen, verspil je jouw talent.
Natuurlijk doe je in het leven niet altijd waarvoor je bent opgeleid. Maar je hebt een bepaalde set aan vaardigheden die je graag gebruikt. Als er geen teken is dat je deze zou kunnen inzetten bij je huidige baan, kan je beter een carrière zoeken waar deze wel gewild zijn.
6. Het bedrijf houdt met moeite het hoofd boven water
Als het bedrijf waarvoor je werkt het moeilijk heeft, zal je dit terugzien op de werkvloer. Werknemers worden ontslagen, contracten worden niet meer verlengd, er wordt gereorganiseerd of activiteiten worden ‘gestroomlijnd’. Dit kan een uitgelezen kans zijn om die carrièreswitch te maken. Sommige bedrijven worden een doorslaand succes terwijl anderen falen. Dat is niet jouw schuld. Of nou ja, waarschijnlijk niet.
7. Jouw branche heeft het moeilijk
Als het bedrijf waarvoor je werkt het moeilijk heeft omdat de branche het moeilijk heeft, zou dat juist een perfect moment kunnen zijn om van loopbaan te veranderen. In de wereld waarin we leven zal het altijd voorkomen dat bepaalde sectoren krimpen terwijl anderen groeien. Sommige industrieën hebben nou eenmaal hun beste tijd gehad. Degene die hierop anticiperen en zich blijven ontwikkelen binnen deze veranderende wereld hebben geluk.
8. Je haat je baas
Veel mensen stoppen niet vanwege hun baan, maar vanwege hun verschrikkelijke baas. Als je jouw baas echt niet mag en het gevoel wederzijds lijkt, zal je minder werkplezier ervaren en niet naar je volledige kunnen presteren. Het leven is te kort om boos en gefrustreerd te zijn door je werkgever. Er wachten genoeg leuke bazen op je waarmee je wel een klik hebt.
Heb je een carrière burn-out?
Een carrière burn-out bestaat echt. Dat is meer dan “Eugh, ik heb geen zin om vandaag te werken”. Het kan je emotionele, fysieke en mentale welzijn ernstig beïnvloeden.
Volgens David Ballard van de American Psychological Association is een burn-out "een langere periode waarin iemand uitputting ervaart en een gebrek heeft aan interesse, wat leidt tot een afname van zijn of haar werkprestaties." In een artikel voor Forbes somde Dr. Ballard de volgende 10 signalen op die aantonen dat je mogelijk een burn-out hebt.
- Uitputting
- Gebrek aan motivatie
- Frustratie, cynisme en andere negatieve emoties
- Cognitieve problemen
- Vermindering in werkprestaties
- Interpersoonlijke problemen thuis en op het werk
- Niet voor jezelf zorgen
- Bezig zijn met werk, ook als je niet aan het werk bent
- Verminderde tevredenheid in het algemeen
- Gezondheidsproblemen
Als je deze symptomen bij jezelf herkent, kan een carrièreswitch de oplossing zijn.
Wat veroorzaakt een burn-out?
Een carrière burn-out kan veroorzaakt worden door een aantal factoren, waaronder:
- Onduidelijke verwachtingen — niet weten wat leidinggevenden van je verwachten of continu te maken hebben met veranderende targets.
- Verschillende waarden — de manier waarop het bedrijf zaken doet komt niet overeen met je eigen waarden.
- Weinig werkplezier— verveeld of ongeïnteresseerd zijn of het gevoel hebben dat je vaardigheden niet worden benut.
- Eenzaamheid — werken zonder sociale steun, feedback of waardering.
- Slechte balans tussen werk en privé — Het gezegde ‘hard werken loont’ is achterhaald. Als je al je uren in werk stopt, werk je jezelf kapot en mis je tijd voor jezelf, je familie en vrienden.
- Energieslurpende collega’s — Het pesten, ondermijnen of micromanagen door leidinggevenden of andere leden van je team.
Als je dit leest en het gevoel hebt dat je last hebt van een burn-out, zijn hier een paar tips die kunnen helpen:
- Neem een paar dagen vrij. Echt vrij, dus ook niet op je mobiel of laptop bezig zijn met werk. Denk niet teveel na, je hoeft niet een weekendje weg of plannen te maken. Het kan al wonderen doen om een dag of twee extra thuis te blijven naast het weekend. Even resetten.
- Schrijf alle dingen op die bijdragen aan je burn-out en overspannen gevoel en maak een actieplan om die problemen op te lossen.
- Zoek professionele hulp. Of dat nou een gesprek is met een therapeut of contact met een loopbaancoach, er zijn genoeg opgeleide professionals die je kunnen helpen bij een burn-out en het vinden van meer balans.
- Overweeg serieus dat een nieuwe baan of een drastische carrièreswitch de enige manier kan zijn om ernstige mentale en fysieke schade te voorkomen.
Het is mogelijk om een burn-out te overwinnen met ondersteuning, lichaamsbeweging, betere slaapgewoonten, gezond eten en een betere balans tussen werk en privé. Maar als je merkt dat iedereen in het bedrijf of jouw team worstelt met burn-out klachten ben jij waarschijnlijk niet het probleem. Het is aannemelijker dat het de bedrijfscultuur is, of dat de branche geen gezonde werkomgeving bevordert.
De voordelen van een carrièreswitch
Tot nu toe hebben we het vooral gehad over de signalen die aangeven dat het tijd is om afscheid te nemen van je huidige carrière. Maar de grote vraag is natuurlijk:
Wat levert een carrièreswitch je op?
- Het verandert je leven
- Je realiseert je potentieel
- Je benut je vaardigheden
- Je leert nieuwe vaardigheden
- Je vergroot je netwerk
- Je gaat meer verdienen (in geld of in werkgeluk of allebei)
Omdat een carrièreswitch wel wat meer behelst dan het switchen naar een nieuw kapsel of zelfs een nieuw interieur, kan het best eng zijn. Het is een sprong in het diepe met alles wat daarbij komt kijken.
1. Een carrièreswitch verandert je leven
Gelukkig maken de voordelen van deze lastige beslissing het de moeite waard. Je carrière is het waard om goed over na te denken. Als je dat niet doet kan je jezelf tekort doen, tot je pensioen misschien wel honderdduizenden euro’s mislopen, en jarenlang vastzitten in een negatieve werksfeer. En die jaren krijg je nooit meer terug.
2. Je realiseert je potentieel
Werkplezier komt voort uit het realiseren van je eigen potentieel. Misschien ben je een geboren leider die nog niet de kans heeft gehad om dit te laten zien. Of misschien heb je oog voor design. Pak de kans om dit verder te ontwikkelen. Een carrièreswitch geeft je de kans om je ambities waar te maken - ambities die je eerder opzij had geschoven.
3. Je benut je huidige vaardigheden
Je eerste baan zal waarschijnlijk niet perfect op je talenten aansluiten.
Volgens The Guardian past ongeveer een op de drie afgestudeerden niet goed bij de baan die ze na hun afstuderen vinden.
Dit betekent dat ze slechtere vooruitzichten hebben en minder verdienen dan degenen die wel de juiste loopbaan vinden. Idealiter sluiten je loopbaanadvies en cv perfect aan bij je vaardigheden, maar mensen realiseren dit vaak pas achteraf.
Neem daarom de tijd om je vaardigheden en talenten goed te beoordelen. Waar ben je in opgeleid? Wat voor werk wil je doen? Wat gaat je gemakkelijk af, terwijl andere mensen er moeite mee hebben?
Ontdek de carrière die je echt wil op basis van je vaardigheden en laat dit de leidraad zijn in die zoektocht naar je droombaan. Presenteer vervolgens je vaardigheden op een manier die aan werkgevers laat zien dat jij de ideale kandidaat bent.
4. Je leert nieuwe vaardigheden
Een van de grootste voordelen van een carrièreswitch is dat je nieuwe vaardigheden ontwikkelt. Hoewel jobhoppen er niet geweldig uitziet op een cv, beschik je wel over meer vaardigheden en diverse ervaringen doordat je in verschillende bedrijven hebt gewerkt.
Wat je ook doet is het verzamelen van belangrijke soft skills die je kan toepassen binnen je nieuwe carrière. Zoals goede communicatievaardigheden, je tijd goed in kunnen plannen, een stevige werkmentaliteit, een sterk probleemoplossend vermogen, flexibiliteit en goed kunnen teamwerken.
Ook zal je genoeg hard skills oppikken - concrete dingen die je hebt geleerd om het werk te doen. Denk hierbij aan het gebruik van specifieke software, het spreken van vreemde talen, bepaalde data-analyses, of digitale marketingvaardigheden.
Door nieuwe uitdagingen aan te gaan vergroot je je kennis, zelfvertrouwen en innovatievermogen.
5. Je vergroot je netwerk met een carrièreswitch
Een nieuwe baan vinden betekent nieuwe mensen ontmoeten - mensen die je inspireren, ondersteunen, begeleiden en nieuwe dingen leren. Door te werken in een nieuw team groei je zowel persoonlijk als professioneel. Hierdoor zal je minder snel stagneren dan wanneer je continu samenwerkt met dezelfde collega’s die alle ambitie al verloren zijn.
6. Je verdient meer na je carrièreswitch
Volgens gegevens van het Bureau of Labor Statistics in de Verenigde Staten kunnen werknemers bij een carrièreswitch hun salaris gemiddeld tot 20% zien stijgen. Werknemers die blijven werken in hun huidige functie zien slechts een kleine stijging van zo’n 3%.
Je hele carrière omgooien puur voor het geld is misschien niet het beste recept voor succes, maar het is altijd leuk om meer te verdienen. En lukt dat niet in geld, dan lukt het in ieder geval in werkgeluk!
Wanneer ben je te oud voor een carrièreswitch?
Je bent nooit te oud om van carrière te veranderen. Er is geen leeftijdsgrens.
Die eeuwenoude vraag “Ben ik te oud om…” kan je dan ook met een gerust hart met “nee” beantwoorden.
Het idee dat je carrière op een timer loopt en dat je op een bepaalde leeftijd een grens bereikt waardoor je niet meer van gedachte mag veranderen, slaat nergens op. Dat bizarre idee is geworteld in het principe dat je moet weten wat je de rest van je leven wil doen als je van school gaat. En dat als je dan verkeerde keuze hebt gemaakt, je simpelweg pech hebt. Dat slaat nergens op. Als je van carrière wil veranderen, op welke leeftijd dan ook - ga ervoor!
De twee leeftijden die het vaakst genoemd worden door de "je kan je beter vasthouden aan de carrière die je hebt gekozen" brigade, zijn 30 en 40. De gedachte gaat als volgt: op je 30e of 40e heb zoveel tijd geïnvesteerd in je huidige carrière dat je er anders voor kiest om al die jaren van geïnvesteerde energie weg te gooien. Wat een slecht advies! Want denk na:
Waarom zou je überhaupt nog langer doorgaan met een carrière die je doodongelukkig maakt? Alleen omdat je daar al veel jaren hebt doorgebracht?
Dat is natuurlijk belachelijk! Hoog tijd om deze carrière-mythe uit de wereld te helpen.
Ga aan de slag met je carrièreswitch als je niet meer gelukkig bent met je baan. Ongeacht je leeftijd. Het is nooit te laat voor een carrièreswitch!
Op je tandvlees doorbikkelen in een baan waar je niet blij van wordt omdat je denkt dat je te oud bent voor een verandering in je carrière.
Carrièreswitch na je 30e
66% van de volwassenen in de 30 is geïnteresseerd in een andere loopbaan.
Stel: je bent nu 30 en gaat met pensioen als je 67 bent. Dan heb je nog 37 jaar om van een nieuwe carrière te genieten. Dat is nog langer dan je tot nu toe überhaupt hebt geleefd!
Een carrièreswitch maakt je niet onaantrekkelijk voor werkgevers maar geeft je juist een groot voordeel. Je hebt de perfecte combinatie van ervaring en jeugd.
Volgens NACE’s Job Outlook-enquête, geeft 91% van de werkgevers aan een voorkeur te hebben voor kandidaten met werkervaring. Als je 30 bent heb je vast een stuk meer ervaring dan twintigers. Ook blijkt uit hetzelfde onderzoek dat 44% geen voorkeur heeft voor hoe de werkervaring is opgedaan.
CV maken zonder werkervaring? Geen probleem!
Hoe moet je solliciteren en een cv maken zonder enige werkervaring? En hoe zorg je ervoor dat je wel op de ja-stapel van recruiters belandt? Je leest het hier!
Als je bewijs wil zien waaruit blijkt dat een carrièreswitch op 30-jarige leeftijd een reële keuze is, neem dan Jeff Bezos als voorbeeld. Op 30-jarige leeftijd had Jeff Bezos een lucratieve carrière als informaticus op Wall Street. Op 31-jarige leeftijd stapte hij over naar e-commerce en begon hij Amazon. Niet zo'n gekke keuze, toch? Nu is hij een van de rijkste mannen op aarde.
Een ander voorbeeld is Sara Blakely. Zij bracht als twintiger zeven jaar door met het verkopen van kantoorbenodigdheden van deur tot deur, voordat ze daarmee in 2000 stopte om carrière te maken met de verkoop van shapewear. Vandaag genereert Spanx, haar bedrijf, meer dan $250 miljoen aan omzet per jaar!
Toen Terry Crews in 1997 op 29-jarige leeftijd de NFL verliet was hij blut. Hij moest een schoonmaakbaan nemen en vloeren vegen om rond te komen. Twee jaar later kreeg hij een baan bij een nationaal uitgezonden tv-show. Drie jaar later, in 2002, kreeg hij zijn grote doorbraak in de film "Friday After Next". Nu is hij een van de meest herkenbare acteurs ter wereld. En het gezicht van de Old Spice-advertenties, één van de beste commercials aller tijden!
Carrièreswitch na je 40e
60% van de volwassenen in de 40 zijn geïnteresseerd in een carrièreswitch. Is een carrièreswitch na je 40e mogelijk? Absoluut!
Een van de grootste misverstanden over het veranderen van carrière in deze levensfase is dat werkgevers je als minder productief zullen zien dan jongere kandidaten. Dit klopt niet! Een studie van The Society for Human Resource Management vond geen verband tussen leeftijd en productiviteit. Een andere mythe van carrièreswitchen is dat je na je 40e te oud bent om aangenomen te worden.
Allereerst is 40 niet oud. Ten tweede zijn er wetten die mensen beschermen tegen leeftijdsdiscriminatie. Een werkgever moet je aannemen op basis van je karakter, vaardigheden en je bekwaamheid om het werk uit te voeren. Wat voor jou een pluspunt is, is dat je als veertiger genoeg ervaring hebt!
Uiteindelijk willen werkgevers kwalitatief goede werknemers met relevante werkervaring. Als jij dat bent heeft je leeftijd verder weinig invloed op het sollicitatieproces. Een carrièreswitch maken is niet eenvoudig. Bewust kiezen voor een carrièreverandering iets zal doen laat recruiters juist zien dat je er echt voor gaat, gedreven en gemotiveerd bent, en niet een werknemer die gewoon op zoek is naar het volgende loonstrookje.
In een artikel voor Career Intelligence somde jobcoach Bettina Seidman van SEIDBET een aantal kwaliteiten op die werkzoekende veertigplussers juist toevoegen:
- Werknemers boven de 40 zijn relatief hoog opgeleid.
- Ze zijn gezonder dan ooit tevoren.
- Ze hechten veel waarde aan het leveren van kwaliteit.
- Ze brengen geduld, expertise, volwassenheid en stabiliteit met zich mee.
- Ze hebben veel (levens)ervaring.
- Ze hebben een goed netwerk, dat ze vaak meenemen naar een nieuwe werkgever.
- Ze zijn geweldige mentoren.
- Verloop is lager onder 40+ers.
- Ze zullen minder snel jobhoppen om werkervaring op te doen.
Als je dit zo leest, ben je als veertigplusser juist een verdomd goede kandidaat! In ieder geval in onze ogen. Tijd voor wat voorbeelden uit de praktijk:
Vera Wang was een kunstschaatsster en journalist voordat ze op 40-jarige leeftijd besloot een ander pad in te slaan met het ontwerpen van bruidskleding. Tegenwoordig is ze een van de meest gewilde ontwerpers ter wereld.
Voordat Joy Behar tv-presentator en komiek werd, werkte ze tot haar 40e als lerares Engels op een middelbare school. Waarom ze die carrière opgaf, ondanks een masterdiploma in het onderwijs? In haar eigen woorden: "Ik wilde het gewoon niet meer doen."
En tot slot Harland Sanders. Hij was 62 toen hij in 1952 de franchise van Kentucky Fried Chicken begon. Daarvoor werkte hij als advocaat, spoorwegmedewerker en bij een benzinestation.
Vera Wang was een kunstschaatsster en journalist voordat ze op 40-jarige leeftijd besloot een ander pad in te slaan met het ontwerpen van bruidskleding. Tegenwoordig is ze een van de meest gewilde ontwerpers ter wereld.
Voordat Joy Behar tv-presentator en komiek werd, werkte ze tot haar 40e als lerares Engels op een middelbare school. Waarom ze die carrière opgaf, ondanks een masterdiploma in het onderwijs? In haar eigen woorden: "Ik wilde het gewoon niet meer doen."
En tot slot Harland Sanders. Hij was 62 toen hij in 1952 de franchise van Kentucky Fried Chicken begon. Daarvoor werkte hij als advocaat, spoorwegmedewerker en bij een benzinestation.
Als het om werk gaat is leeftijd niets meer dan een cijfer! Hoe maak je een carrièreswitch na je 40e? Lees dat hieronder!
Carrièreswitch op latere leeftijd
Ook als je de 50 bent gepasseerd kan je nog van carrière switchen. Een carrièreswitch op latere leeftijd kwam vroeger minder vaak voor, maar is tegenwoordig heel normaal. Hoe pak je een carrièreswitch na je 50e aan?
-
Bijscholen
Als vijftigplusser die lang hetzelfde werk heeft gedaan, is de kans aanwezig dat je op bepaalde werkvlakken wat “achterloopt” vergeleken met jongere werknemers. Wat betreft het gebruik van een computer, social media of bepaalde systemen bijvoorbeeld. Of misschien is je Engels niet meer zo goed als je graag zou willen, of heb je lang geen teksten meer geschreven. Overweeg of je voor je carrièreswitch niet eerst een cursus of zelfs een (thuis)studie moet volgen die je weer helemaal up-to-date maakt. Wist je dat je de kosten daarvoor kan aftrekken van de belasting? -
Zet je netwerk in
Niet alleen wijsheid komt met de jaren - een goed netwerk ook. Zet het in! Mensen die je kent van eerdere werkgevers, van de middelbare school, van plekken waar je vroeger hebt gewoond, vrienden en kennissen - er zit vast iemand tussen die de juiste nieuwe uitdaging voor je weet te vinden. -
Benut je leeftijd
Voor vijftigers gelden dezelfde voordelen als de kwaliteiten van veertigplussers die hierboven worden genoemd. Je hebt als je de 50 gepasseerd bent veel werkervaring, veel levenservaring, zal niet snel jobhoppen, kan fungeren als mentor en hebt het geduld en de stabiliteit waar onrustige jonge medewerkers alleen maar van kunnen dromen. Benoem al deze positieve zaken tijdens het sollicitatieproces en zet ze in!
Hoe maak je een carrièreswitch?
1. Carrièreswitch - wat wil je?
Evalueer jezelf. De vraag “Carrièreswitch - maar wat wil ik dan?” is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Als je weet dat je van carrière wil switchen moet je dus eerst jezelf goed leren kennen. Pak een notitieblok en noteer je interesses, persoonlijkheidstype, ambities en werkgerelateerde waarden. Met deze lijst kan je eenvoudig filteren door beroepen te kiezen die aansluiten bij je eigenschappen. Je kan ook een professionele Beroepskeuzetest doen.
Vanuit daar verken je elk beroep grondig. Kijk naar de taken, noodzakelijke training en het salaris. Weeg de voor- en nadelen af en beslis of de carrière geschikt is voor jouw gewenste toekomst. Of nog beter - zoek een lokale loopbaancoach en begin met het afstoffen van je oude cv.
2. Maak een pakkende sollicitatiebrief en cv
Zoek naar de parallellen tussen je huidige functie en de vaardigheden die nodig hebt voor de nieuwe baan. Benadruk deze vaardigheden en maak een pakkende sollicitatiebrief en cv. Werkgevers zijn namelijk op zoek naar kandidaten die echt een impact kunnen maken. Op basis van je cv beoordelen ze of jij de juiste persoon bent.
Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een internationale baan zijn vaardigheden zoals communicatie en het spreken van een vreemde taal cruciaal. Als je hiervoor gewerkt hebt in de sales, heb je waarschijnlijk veel ervaring met verschillende communicatiestijlen en mensen. Deze vakkennis is overdraagbaar naar andere beroepen.
Je kan je vaardigheden goed laten zien door ze te kwantificeren:
- Binnen drie jaar verhoogde de salesafdeling de bedrijfsinkomsten met 44%.
- Leidde het salesteam tot hogere verkoopcijfers en zorgde voor contracten ter waarde van meer dan $ 4 miljoen in een periode van vier jaar.
Benadruk bij elke vroegere functie de vaardigheden die werkgevers in je nieuwe carrière willen zien. Hetzelfde geldt voor je sollicitatiebrief. Benadruk continu hoe je eerdere ervaringen en vaardigheden passen bij de nieuwe functie. Houd het beknopt en concentreer je op hoe wat je hebt gedaan, link dit aan de nieuwe rol, en laat zien dat je ervaringen je tot een geschikte kandidaat maken.
Om je verder te helpen bij het finetunen van je cv en sollicitatiebrief, bekijk deze blog:
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?
Zo schrijf je een onderscheidende sollicitatiebrief en word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
3. Word een ster in sollicitatiegesprekken
Als je op zoek bent naar een carrièreswitch is het waarschijnlijk een tijdje geleden sinds je laatste sollicitatiegesprek. Wat destijds werkte bij een sollicitatiegesprek in een bepaalde branche, werkt misschien nu niet meer binnen een andere branche. Verfris daarom je telefoon en face-to-face skills en word een ster in sollicitatiegesprekken.
- Onthoud je cv. Je zal hiernaar gevraagd worden en de antwoorden die je geeft moeten overeenkomen.
- Spreek geen kwaad woord over je huidige baan. Zeg bijvoorbeeld dat je veel hebt geleerd, maar klaar bent voor een nieuwe uitdaging.
- Bestudeer het bedrijf en de functie vóór het sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je alles weet wat je hoort te weten.
- Bedenk van tevoren welke vragen je aan de interviewer wilt stellen.
- Houd oogcontact, probeer niet te friemelen en lach. Zelfs tijdens een telefonisch sollicitatiegesprek, want lachen ontspant!
- Stuur na het sollicitatiegesprek eventueel een e-mail om ze voor de kans te bedanken.
- Nooit een overbodige tip - veeg eventuele zweethanden droog voordat je elkaars handen schud, draag voldoende deodorant, en poets je tanden!
Bekijk hier onze lijst met do’s en don’ts tijdens een sollicitatiegesprek, zodat je volledig bent voorbereid.
Hoe verander je van carrière met weinig of geen ervaring
Een van de grootste obstakels tussen het willen en het krijgen van een nieuwe carrière, is dat mensen met “ervaring in een vergelijkbare functie” vaak de voorkeur krijgen.
Wat moet je doen als je droomcarrière vraagt om vaardigheden die je nog niet hebt?
Allereerst, geef nooit de hoop op.
Christine Chun, een productdesigner en YouTube content creator, heeft haar droombaan in UX-design bemachtigd. Die carrièreswitch maakte ze zonder enige relevante diploma’s of werkervaring. Voordat ze begon als productdesigner kreeg was ze scheikundige en werkte ze bij een skincarebedrijf als community manager.
Ze legde alles wat voor haar werkte bij de carrièreswitch vast in een geweldige blog op Medium, die zeker het lezen waard is. Maar de kernboodschap is dat ervaring ook niet altijd alles is. Er zijn dingen die je kan doen om jezelf interessant te maken voor werkgevers. Ook al lijkt het op het eerste gezicht dat jij niet degene bent die ze zoeken.
1. Focus op de vaardigheden die je wel hebt
Zoals eerder besproken: focus op de vaardigheden die je wel hebt.
Om terug te gaan naar ons eerdere voorbeeld: als jij een baan in sales verlaat voor een internationale carrière, bedenk dan goed hoe je ervaringen in de sales overdraagbaar zijn naar je nieuwe carrière. Tijdens je sales carrière heb je vast veel geleerd over onderhandelen en communicatie. Ook ben je waarschijnlijk steengoed met getallen.
Werkervaring op je cv vermelden
Eén van de belangrijkste onderdelen op je cv heet werkervaring. Het lijstje met jouw banen geeft werkgevers een goede indicatie van jouw capaciteiten en opgedane ervaring. Maar waar kun je deze het beste zetten in jouw situatie en voor die specifieke vacature?
Het is aan jou om deze vaardigheden op te schrijven op zo'n manier dat ze van de pagina springen. Gebruik harde cijfers en zet jezelf in de spotlight. Als je een aantal geweldige deals hebt uitonderhandeld die veel geld waard zijn, focus daarop. Heb je andere medewerkers getraind in sales of communicatie? Leg daar de nadruk op. Zo laat je jouw talenten en leiderschapsvaardigheden zien.
Als je helemaal geen werkervaring hebt, geef dan prioriteit aan je opleiding. Concentreer je op je diploma's en benoem andere relevante trainingen die je hebt voltooid.
2. Geef je cv een boost met online cursussen
Online cursussen zijn een geweldige manier om je cv te boosten en uit te breiden met relevante vaardigheden. Er zijn honderden cursussen die je in je eigen tijd kan volgen met erkende certificaten na afronding. Hiermee vergroot je niet alleen je vaardigheden, maar laat je ook aan werkgevers zien dat je graag nieuwe dingen wil leren.
Bekijk hier de lijst van FreeCodeCamp met de 50 beste gratis online cursussen aller tijden.
3. Ga vrijwilligerswerk doen
Vrijwilligerswerk is een snelle manier om werkervaring op te doen in de branche waarin je graag wil werken. Vrijwilligerswerk kan ook een manier zijn om jezelf te overtuigen of te motiveren om aan een carrièreswitch te beginnen. Als je nog twijfelt om een carrièreswitch te maken maakt angst voor het onbekende die beslissing vaak nog moeilijker. Door ergens te werken als vrijwilliger krijg je inzicht in hoe een andere carrière eruit zou kunnen zien.
Stel je voor, je werkt momenteel in marketing, maar eigenlijk wil je voor een dierenkliniek werken. Door vrijwilligerswerk te doen in een dierenasiel zie je hoe het is om met dieren te werken. Bovendien zegt dat vrijwilligerswerk op je cv tegen werkgevers:
"Ik ben iemand die genoeg om dieren geeft om mijn vrije tijd op te geven om ze te helpen."
4. Vraag rond in je eigen netwerk
Onderschat nooit de kracht van een netwerk. Vraag rond! Wie ken je die vragen over een nieuwe carrière kan beantwoorden? Of wellicht ken je wel mensen die je zelfs kunnen helpen bij het vinden van een baan? Neem contact op met je familie, vrienden, voormalige collega's, zelfs met die man die je een vriendschapsverzoek hebt gestuurd nadat je één keer op een feest met hem hebt gepraat. Als je zelf niet de juiste persoon blijkt te kennen is de kans groot dat iemand anders, de vriend van een vriend, jou wél in contact kan brengen met de juiste persoon.
Een introductie van een bekende kan trouwens een enorme impact hebben:
5. Wees bereid om opnieuw te beginnen
Een carrièreswitch zonder ervaring betekent waarschijnlijk een stapje terug in je carrière. Misschien zal je een lagere positie en een lager salaris moeten accepteren.
Maar weet je wat? Hoe cliché het ook klinkt, soms moet je een stap achteruit zetten om verder te gaan. Ja, je moet jezelf opnieuw bewijzen en misschien zelfs eerst dingen doen die eigenlijk onder je niveau zijn. Maar vergeet niet - je zal je sneller en makkelijker ontwikkelen in een carrière die je bewust hebt gekozen!
Redenen om van baan te wisselen
- Geen doorgroeimogelijkheden
- Huidige werk is niet uitdagend genoeg
- Slechte werksfeer
- Weinig werkplezier
- Werkdruk is te hoog
- Werk niet bedraagt aan het bereiken van de persoonlijke doelen
- Te laag salaris
Voor de één is een baanwissel gedwongen, terwijl de ander juist van baan zou willen wisselen uit ontevredenheid of onmogelijkheden. Ondanks onderlinge verschillen hebben mensen die van baan willen wisselen één ding gemeen: ze willen allemaal optimale werkvreugde voelen. Vooral fulltimers en jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar denken aan een baanwisseling. Veruit de meeste mensen denken aan een carrièreswitch omdat er geen groeimogelijkheden binnen de huidige functie zijn of omdat er geen uitdaging meer in het werk zit. Een ander groot deel is niet gelukkig met de werkzaamheden. Ontevredenheid over de werksfeer staat op de derde plek. Het salaris komt op de vierde plek als belangrijkste reden om van baan te willen wisselen.‘ Weinig mensen hebben een baanwissel overwogen uit ontevredenheid over het salaris.
Onder zowel MBO’ers, HBO’ers als WO’ers, is de voornaamste reden om een baanwissel te overwegen; de uitdaging die er niet meer is of de doorgroeimogelijkheden die er niet zijn. Kijkend naar andere veel voorkomende redenen, zijn er wel grote verschillen zichtbaar tussen verschillende opleidingsniveaus. Zo denken MBO’ers vaak aan een baanwissel omdat ze niet gelukkig zijn met de werkzaamheden. HBO’ers overwegen een baanwissel juist omdat de werkdruk te hoog is. Onder HBO’ers zijn de mensen die aan een baanwissel denken opvallend vaker vrouw. WO’ers hebben tot slot hele andere redenen om aan een baanwissel te denken. Zij doen dit vooral omdat het werk niet bijdraagt aan het bereiken van de persoonlijke doelen.
Carrièreswitch in een notendop
Voel je je ongeïnteresseerd, ontevreden of ongelukkig in je huidige carrière? Dan kan een carrièreswitch een oplossing zijn. Van carrière veranderen kan alleen niet zonder een doordacht plan, hard werk, en het durven nemen van risico!
Misschien ben je je huidige baan beu en denk je dat het hoog tijd wordt om strategisch na te denken over je carrière. Red flags zijn onder meer: verveling, een gebrek aan vooruitgang, overwerkt zijn, geen verbinding voelen met je branche, of tekenen van een burn-out vertonen. Dit zijn allemaal indicaties dat je op zijn minst een stap terug moet doen en je situatie moet evalueren.
Neem een paar dagen vrij, doe wat online onderzoek, doe de bovenstaande quiz, stof je cv af en denk serieus na over je doelen en ambities in het leven. Passen ze nog bij je huidige carrière of baan? Misschien heb je gewoon een nieuwe positie binnen je bedrijf of branche nodig in plaats van een echte carrièreswitch.
Wil je jouw carrière echt volledig omgooien? Pas dan je cv en sollicitatiebrief aan en benadruk de vaardigheden die van toepassing zijn op je nieuwe carrière. Overweeg ook om cursussen te volgen of vrijwilligerswerk te doen om ervaring op te doen in de branche waarin je wil werken.
En nog belangrijker, wees niet bang om een stap terug te doen. Haal diep adem, pak de nodige rust, en bekijk het vanaf een afstandje. Geen haast hebben is misschien wel het beste dat je kan doen bij een carrièreswitch. Het is tenslotte een levensveranderende beslissing.