1. Blog
  2. CV
  3. 'Moet ik m'n cv aanpassen per vacature?'
Geschreven door Rolf BaxRolf Bax

'Moet ik m'n cv aanpassen per vacature?'

10 minuten leestijd
Moet ik m'n cv aanpassen per vacature?
Wil je op verschillende functies solliciteren? Dan is het slim om je cv per sollicitatie aan te passen. Maar waarom? Je leest het hier!

Vroeger stuurde je hetzelfde cv mee met elke sollicitatie. Dat kan tegenwoordig echt niet meer! Maar waarom niet? Lees in dit blog waarom je voor elke sollicitatie een aangepast cv moet meesturen, en hoe je dat doet. 

Geen vacature is hetzelfde

Laten we met de feiten beginnen: geen twee vacatures zijn gelijk. Zelfs als de functienaam hetzelfde is en het bedrijf ongeveer even groot, zullen er verschillen zijn tussen vacatures van verschillende bedrijven. En aangezien iedere functie anders is, is het eigenlijk best gek om hetzelfde cv naar al die vacatures te sturen. Zie hieronder een duidelijk voorbeeld:

Online marketeer voor jong start-up bedrijf 

Word jij enthousiast van het mangenen van online advertentiecampagnes? Ben je van nature nieuwsgierig en ben je analytisch sterk genoeg om in data trends te ontdekken waardoor je online advertentiecampagnes door het dak gaan? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! 

Gekopieerd!
Online marketeer voor gemeente Utrecht 

Analytisch, commercieel, zelfstandig en een gezonde dosis creativiteit. Dit zoeken wij in een online marketeer bij gemeente Utrecht. In deze nieuwe functie adviseer je over de inzet van digitale marketingmiddelen. Daarnaast werk je nauw samen met andere marketingmedewerkers en stem je activiteiten optimaal op elkaar af. Je werkt het liefst datagestuurd en draagt op basis van data verbetering aan en voert ze vervolgens uit.

Gekopieerd!

Deze twee vacatureteksten hebben dezelfde functietitels en de functies zijn inhoudelijk vergelijkbaar, maar toch zijn ze verschillend. De ene bedrijf is op zoek naar een Online Campaign manager. De ander zoekt zowel het strategische aspect van online marketing als het uitvoerende deel. 

Expert tip

 Kijk naar de vacaturetekst naar welke vaardigheden, eigenschappen en opleidingen je nodig hebt. Hiermee kan je opmaken wat voor persoon ze op zoek naar zijn.

Daarnaast zie je dat de taal erg verschillend is. De eerste vacature tekst is een stuk informeler en hip. “Wordt jij enthousiast van”, “Door het dak gaan”. De tweede tekst is daarentegen een stuk formeler. Zorg er dus voor dat je de taal van het bedrijf spreekt en stem je persoonlijk profiel zoveel mogelijk af op de functie. 

Expert tip

Omschrijf en benoem de vaardigheden die genoemd worden in de vacaturetekst en die jij in de vingers hebt. Probeer op zo veel mogelijk eisen aan te sluiten, zodat je toekomstige werkgever weet dat je al deze kwaliteiten bezit.

Met andere woorden: je doet jezelf tekort als je met een ‘one-size-fits-all’ cv op verschillende vacatures reageert. Met een aangepast cv per vacature vergroot je jouw kansen op een sollicitatiegesprek en aangenomen worden enorm. We snappen dat je dit liever niet hoort, omdat er heel wat extra werk komt kijken bij een cv op maat voor elke sollicitatie. Maar wie serieus op zoek is naar een nieuwe baan doet er goed aan om er genoeg tijd voor vrij te maken. Solliciteren kan je bijna als een fulltime baan beschouwen. Het kost zeeën tijd en bergen energie om telkens weer een cv en sollicitatiebrief op maat te schrijven. Laat staan een sollicitatie met een leuke opvallende videosollicitatie.

Hoe je een cv aanpast voor een vacature 

Oké, je moet je cv dus voor elke vacature aanpassen. Maar hoe doe je dat dan? 

Het is heel simpel: gewoon door op jouw cv de dingen te accentueren die in de vacaturetekst worden genoemd. 

Expert tip

Bekijk bij elke nieuwe sollicitatie je profielschets kritisch en vraag je zelf af: sluit mijn profieltekst aan bij de functieomschrijving? 

Solliciteer je op een functie die nauw aansluit op een stage die je tijdens je studie liep? Leg dan extra nadruk op die stage, bijvoorbeeld door een paar extra regels te wijden aan je verantwoordelijkheden en resultaten van die stage.

Het is belangrijk om de functieomschrijving goed te analyseren. Daarnaast is het ook handig om hun website te bekijken. Vaak kan je daaruit veel informatie halen. Zo krijg je een sfeer impressie en kan je doorgronden welke kernwaardes een bedrijf heeft. Met deze informatie op zak kan je vervolgende de volgende vragen beantwoorden:

  • Welke vaardigheden zijn ze op zoek?
  • Welke harde eisen hebben ze?
  • Naar welke ervaringen zijn ze op zoek?
  • Welke opleidingen moet een kandidaat hebben gedaan?
  • Wat zijn de kernwaardes van dit bedrijf?
  • Naar wat voor soort persoon zijn ze op zoek?
  • Hoe sluit ik aan bij de bovengenoemde punten?

Verwerk deze informatie in je persoonlijk profiel en onderstreep dat jij de geschikte persoon bent voor deze werkgever. 

Expert tip: mocht je niet alle kwaliteiten bezitten die in een functieomschrijving bestaan, blijf eerlijk. Lieg nooit op je cv.

Kan je in je opleidingen of werkervaring niet zo gauw aanknopingspunten vinden met de vacature waar je op solliciteert? Dan kan je altijd nog je relevante vaardigheden onderstrepen. En kijk zeker ook naar je persoonlijk profiel, daarin kan je heel specifiek naar het bedrijf en de vacature toeschrijven. Wanneer je een carrièresprong maakt, is het bijvoorbeeld verstandig om er zelfs een heus vaardigheden-cv van te maken. 

Expert tip

Kopieer niet zomaar alle sleutelwoorden van de vacaturetekst in jouw cv. Dat valt namelijk snel op. Maar laat zien dat je de skillset bezit om de functie uit te oefenen.

Maak eerst een basis-cv 

Als je elk individueel cv met de hand wil maken, kan je het beste eerst een basis-cv maken. Dit is je allerlangste cv met daarin álles wat je ooit deed. Je zet er al je opleidingen uitgebreid in, al je eerdere werkervaring, wat je verantwoordelijkheden waren bij die banen, wat je vaardigheden zijn, en ga zo maar door. Kijk hier voor een compleet overzicht van de onderdelen die een cv hoort te hebben. 

Wat je vervolgens doet is bij elke nieuwe vacature dat basis-cv als uitgangspunt nemen en daar de zaken uit knippen die niet relevant zijn. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat er gaten in je cv ontstaan, maar door niet relevante info weg te laten pas je jouw cv aan op de betreffende functie. Houd je cv kort maar krachtig: één of maximaal twee A4’tjes.  Langere cv’s lopen het risico om niet, of niet aandachtig, gelezen te worden.

In 5 stappen je cv updaten 2022
Gerelateerde artikelen
In 5 stappen je cv updaten 2022

Je cv is een dynamisch document. Het ontwikkelt zich gedurende je carrière. Je cv updaten en bijwerken is een fluitje van een cent anno 2022. Volg de 5 stappen uit dit artikel, kijk terug op wat je hebt bereikt en geniet van je eigen prestaties.

Cv op maat 

Maar een cv op maat gaat verder dan dat! Inhoud is belangrijk, maar het oog wil ook wat. Neem eens een kijkje op de website en sociale media van het bedrijf waar je bij solliciteert. Wellicht kan je in jouw cv de kleuren van hun logo verwerken, of het lettertype van hun huisstijl. Als jouw stijl aansluit op hun stijl, heb je gelijk een streepje voor. 

Dat gaat ook op voor de schrijfstijl. Is het een zakelijk, conservatief, misschien zelfs ouderwets bedrijf? Of juist jong, joviaal, fris en modern? Zorg ervoor dat jouw profieltekst daarop aansluit. Als het op basis van jouw persoonlijk profiel bovenaan je cv lijkt alsof je een match bent met de sfeer van het bedrijf, word je vast uitgenodigd voor een gesprek!

Expert tip

Het profiel is dé plek op je cv om wat van je persoonlijkheid te laten zien. Wellicht is je profielschets wel het belangrijkste onderdeel om voor iedere vacature aan te passen!

Soft skills op je cv vermelden - tips
Gerelateerde artikelen
Soft skills op je cv vermelden - tips

Soft skills zijn belangrijk bij het solliciteren: ze laten zien dat jij de juiste vaardigheden in huis hebt en een prettige collega bent. Lees hier hoe je soft skills in je cv zet.

Cv aanpassen? Het kan nóg sneller 

Je cv voor elke vacature aanpassen klinkt als een hels karwei. Voor twee of drie vacatures is dat nog wel te doen, maar als je er een dagtaak van maakt om op vacatures te reageren, gaan er al snel tien of twintig sollicitaties per week de deur uit. Dan kan het monnikenwerk zijn om steeds handmatig je cv aan te passen.

Het is dan ook slim om elke versie op je computer in een mapje op te slaan met de naam van de functie, zodat je hem makkelijk weer terug kan vinden voor een soortgelijke functie. Zo hoef je minder veranderingen aan te brengen.

Maar het kan nog veel sneller. En makkelijker! Met onze online cv-maker hoef je maar één keer je basis-cv in te vullen door een centrale cv template te maken. Vervolgens maak je met enkele klikken een cv die stukken beter bij de functie past waar je op solliciteert. Je bespaart er tijd mee die je kan steken in het zoeken van meer interessante vacatures. Of je houdt extra vrije tijd over - ook niet verkeerd. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief15 minuten leestijd
Hoe begin je een motivatiebrief?
Hoe begin je een motivatiebrief?
Carriere10 minuten leestijd
Werken zonder diploma, dit zijn je opties
Werken zonder diploma, dit zijn je opties
CV12 minuten leestijd
In 5 stappen je cv updaten 2022
In 5 stappen je cv updaten 2022
Sollicitatiegesprek19 minuten leestijd
5 sollicitatievaardigheden voor een sollicitatiegesprek met betere baankansen
5 sollicitatievaardigheden voor een sollicitatiegesprek met betere baankansen
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren