1. Home
  2. Blog
  3. CV
  4. De volgorde van onderdelen op je cv
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

De volgorde van onderdelen op je cv

14 minuten leestijd
De volgorde van onderdelen op je cv
Een recruiter moet je cv goed kunnen scannen. Een voorspelbare volgorde helpt daarbij. In deze blogpost bespreken we de onmisbare onderdelen en de structuur van een cv.

Recruiters krijgen per sollicitatie veel cv’s onder ogen. Die willen ze snel beoordelen en dat gaat het beste wanneer een cv voldoet aan hun verwachtingen. Een recruiter verwacht namelijk een bepaalde structuur, een cv volgorde die hem helpt om de informatie snel te kunnen scannen.

Wanneer jouw cv voldoet aan die logische structuur, help je de recruiter. Die kan dan snel een conclusie te trekken over jouw geschiktheid en dat levert je - onbewust - een bonuspuntje op. 

In deze blogpost lees je welke structuur min of meer universeel is en welke informatie op je cv moet komen. 

Vaste cv-onderdelen

  1. personalia
  2. profielschets
  3. werkervaring
  4. opleiding
  5. vaardigheden

Deze basisinhoud is vereist voor elk cv. De personalia zijn nodig zodat de recruiter contact met je kan opnemen. Je profielschets is een korte samenvatting waarmee je wat persoonlijkheid kunt toevoegen aan je cv. Uit je werkervaring blijkt met welke taken je al bekend bent en in welke branche je ervaring hebt opgedaan. Ben je starter op de arbeidsmarkt en heb je ook geen stage of bijbaan die je onder werkervaring kunt vermelden, dan mag je het onderdeel weglaten op je cv. De sectie opleiding laat zien welke kennis en vaardigheden je bij je draagt en een lijstje vaardigheden kun je mooi laten aansluiten op de vereisten die je leest in de vacaturetekst. 

De vaste cv-onderdelen kun je verder aanvullen met:

Overige cv-onderdelen

  1. Gewenste werkzaamheden ( open sollicitatie)
  2. Hobby’s en interesses
  3. Cursussen
  4. Talen
  5. Stages
  6. Referenties
  7. Nevenactiviteiten
  8. Vrijwilligerswerk
  9. Nevenactiviteiten
  10. Extracurriculaire activiteiten

Deze overige cv-onderdelen hoeven natuurlijk niet allemaal op je cv te komen. Heb je geen vrijwilligerswerk gedaan, dan valt er uiteraard niets te vermelden. 

Belangrijker is om telkens na te gaan in hoeverre de overige cv-onderdelen bijdragen aan je persoonlijke presentatie. Elke sollicitatie is uniek. Bij de ene vacature wordt er gevraagd om referenties en bij de andere vacature is het noemen van je taalvaardigheid juist belangrijk. 

Pluis daarom de vacaturetekst goed uit, verdiep je in de branche en de organisatie en beslis welke informatie bijdraagt aan een steengoed cv.

De beste structuur? Deze cv volgorde is gebruikelijk

Met een logische opbouw in je cv, maak je je cv makkelijk scanbaar voor recruiters.

1. Personalia

Het eerste onderdeel op een cv heet personalia of persoonlijke gegevens. Hier is ruimte voor je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Ook kun je hier vermelden vanaf welke datum je beschikbaar bent. Gegevens die veel sollicitanten als vanzelfsprekend ervaren, maar die discriminatie in de hand kunnen werken, hoef je hier dus niet te plaatsen. Denk aan nationaliteit, geboortedatum en geslacht. 

2. Profielschets

Steeds vaker verschijnen op Nederlandse en Belgische cv’s profielschetsen. Een profielschets is een stukje tekst van drie tot vier regels aan het begin van je cv. Hiermee stel je jezelf aan de recruiter voor. Het zorgt voor een persoonlijke touch aan je cv en biedt je de kans om prestaties, ervaring en/of vaardigheden uit te lichten. Een voorbeeld van zo’n profielschets: 

Energieke vertegenwoordiger in de ICT-branche met 4 jaar ervaring in de buitendienst. Ik tover potentiële klanten om in trouwe klanten en pas diverse technieken toe om tot de beste verkoopcijfers te komen. Mijn vrolijkheid en positiviteit staan aan de basis van langdurige professionele relaties. Met goed luisteren, probleemoplossend handelen en altijd nét dat stapje extra zetten zorg ik voor klanttevredenheid en herhaalaankopen. 

De profielschets van een uitgewerkt voorbeeld cv:

3. Werkervaring

Als vuistregel geldt dat je werkervaring op je cv boven je opleiding komt als je al meer dan twee jaar actief bent op de arbeidsmarkt. Maar als je vindt dat je opleidingen relevanter zijn dan je werkervaring, dan mag je het gerust omdraaien. 

Kies bij werkervaring voor de omgekeerd chronologische volgorde voor het vermelden van je huidige baan en eerdere banen. Zo staat de belangrijkste informatie bovenaan. Een voorbeeld van hoe je werkervaring op je cv kunt zetten: 

Salesmanager, Holland & Barrett, Amsterdam
november 2019 - oktober 2023

  • Werkte mee aan het bereiken van een toename van 25 % in de verkoopopbrengsten in een jaar tijd.
  • Stelde verkoopdoelen vast door jaarlijkse verkoopquota te voorspellen en prognoses te maken voor verwachte verkoopvolumes voor bestaande en nieuwe producten.
  • Maakte concurrentieanalyses en marktanalyses en vertaalde dit naar prijsaanpassingen en wijzigingen in het aanbod.
  • Stuurde verkoopmedewerkers aan en adviseerde medewerkers afhankelijk van hun professionele groei en productiviteit.

Werkervaring in een uitgewerkt voorbeeld cv: 

Moet je werkelijk elke baan vermelden? Dat hangt af van jouw totale werkervaring en de relevantie van die banen tot de functie waarop je nu solliciteert. Heb je nog erg weinig werkervaring, dan kun je gerust al jouw banen (dus ook die bijbaantjes en het vakantiewerk) vermelden. Maar zodra die lijst meer dan vijf items bevat, mag je er al selectief in worden. 

4. Opleidingen

Bij de opleidingen vermeld je alleen zaken die relevant zijn voor de vacature waar je op solliciteert. Ook bij dit onderdeel staat de meest recente opleiding bovenaan. Wanneer je heel weinig werkervaring hebt, kun je eventueel wel je cv opvullen met enkele van deze minder relevante opleidingen of cursussen.  

Opleidingen

Hogere Hotelschool, Den Haag
2019 - 2023

Havo, Merewade College, Gorinchem
2014 - 2019
Profiel: Economie en Maatschappij

5. Vaardigheden en persoonlijke eigenschappen

Vaardigheden en persoonlijke eigenschappen vertellen veel over een kandidaat. Zo kan de ene persoon een groot aanpassingsvermogen hebben, terwijl de ander beter is in opbouwend kritiek geven. Plannen en organiseren, klantgerichtheid en leiderschap zijn andere voorbeelden van kwaliteiten die je prima kunt vermelden als ze op jou van toepassing zijn. Door op je cv een aantal van deze competenties te benoemen, maak je het de recruiter een stuk makkelijker om jouw geschiktheid te beoordelen. Ook hier geldt weer dat je niet voor elke vacature dezelfde competenties wilt belichten. Kies er vijf tot tien die goed bij de functie passen. 

6. Nevenactiviteiten

Omdat jouw cv in één oogopslag iets over jouw geschiktheid voor een baan moet vertellen, is het een goed idee om nevenactiviteiten te vermelden

Vooral wanneer je een starter bent, laat je hiermee zien dat je toch graag de mouwen opstroopt, met mensen omgaat en/of jouw talenten inzet. Jouw nevenactiviteiten vertellen iets over je persoonlijke interesses en keuzes. 

Nevenactiviteiten zijn onbetaalde of betaalde parttime activiteiten die je naast je baan. Denk aan vrijwilligerswerk, freelance werkzaamheden, bloggen, politieke activiteiten, mantelzorg of bestuursfuncties. Combineer je ze met een studie, dan noem je het extracurriculaire activiteiten.

Voorbeelden van nevenactiviteiten:

  • Barwerk of jeugdtrainer bij jouw sportvereniging
  • Vrijwilligerswerk bij een verzorgingstehuis
  • Collecteren voor een goed doel
  • Bloggen of vloggen op je persoonlijke website
  • Een bestuursfunctie bij een vereniging

Wees bij het vermelden van nevenactiviteiten wel erg selectief. Bedenk goed welk beeld je van jezelf wilt schetsen en maak er geen lange waslijst van.

Zo kun je extracurriculaire activiteiten op je cv opnemen!
Gerelateerde artikelen
Zo kun je extracurriculaire activiteiten op je cv opnemen!

Wat zijn goede extracurriculaire activiteiten voor op je cv? Bij welk cv-onderdeel noem je ze en wat vertel je erover? Lees hier alles wat je wil weten en bekijk onze voorbeelden.

7. Hobby’s en interesses

Kies je ervoor om hobby’s en interesses te noemen, bijvoorbeeld om je cv wat op te vullen, houd het dan bij de meest relevante vrijetijdsbesteding. Noem activiteiten die iets zeggen over jouw professionele kwaliteiten. 

8. Referenties

Referenties zijn personen die jou kennen en die kunnen (en willen) vertellen hoe het is om met jou samen te werken. Dat kan een collega zijn, maar het staat nog beter wanneer je een teamleider of directeur bereid vindt om jouw referentie te zijn. 

Ben je een starter en heb je nog geen werkervaring? Wellicht heb je tijdens je studie een bijbaan gehad en is de leidinggevende bereid een referentie te geven. En wat dacht je van die stagebegeleider? Die kan natuurlijk ook een goed woordje voor je doen. 

Eén referentie ziet er wat kaal uit, dus verzamel liefst twee of maximaal drie referenties. Vraag wel altijd eerst aan de genoemde personen of zij jouw referentie willen zijn. Wanneer een potentiële nieuwe werkgever hen belt zonder dat zij waren ingelicht over jouw sollicitatie, kunnen zij zich behoorlijk voor het blok gezet voelen.

Hoe strikt is de volgorde op je cv?

Een cv mag je naar eigen inzicht maken. Er gelden geen harde regels. Maar wil je de recruiter een beetje helpen om jouw cv snel te beoordelen, dan is de gebruikelijke volgorde de handigste indeling voor je cv. 

Gelukkig laten de verwachtingen op het gebied van structuur ook genoeg ruimte voor creativiteit. Fijn om te weten wanneer je onderscheidend wilt zijn. 

Hoe creatief je besluit te zijn, hangt natuurlijk af van het soort vacature

  • Bij een serieuze bank zal je niet veel creatiever willen zijn dan de huisstijl en kleuren van die bank gebruiken op je cv. 
  • Ook een vacature bij de overheid vraagt om een degelijk en strak cv. 
  • Maar van een grafisch ontwerper wordt juist weer verwacht dat zijn of haar cv een klein kunstwerkje is. 

Je zult zelf dus moeten aanvoelen wat smaakvol is en wat je absoluut niet kunt maken.

Kies je voor een template van CVster.nl dan zit je sowieso goed. Onze cv-templates zijn getest door recruiters en HR-experts en worden wereldwijd door miljoenen sollicitanten gebruikt voor een succesvolle banenjacht. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV10 minuten leestijd
Solliciteren via TikTok – zo pak je het aan
Solliciteren via TikTok – zo pak je het aan
Sollicitatiegesprek9 minuten leestijd
Vragen en antwoorden voor interviews met verpleegkundigen
Vragen en antwoorden voor interviews met verpleegkundigen
Carriere8 minuten leestijd
Alles wat je moet weten over didactische vaardigheden
Alles wat je moet weten over didactische vaardigheden
Carriere13 minuten leestijd
Luistervaardigheden en hoe je ze in je carrière kunt inzetten
Luistervaardigheden en hoe je ze in je carrière kunt inzetten
Alles Doorbladeren