1. Handleidingen
  2. Een cv maken in 2024: complete gids met stappenplan, tips en voorbeelden
  3. Chronologisch CV
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Chronologisch CV

16 minuten leestijd
Chronologisch
De chronologische cv-indeling is het meest gangbaar, maar er bestaan veel misvattingen over. Ontdek of een teruglopend cv de beste keuze is voor jou, welke opmaak geschikt is, welke informatie je moet toevoegen en hoe je de diverse secties onderverdeelt.

Een chronologisch cv gebruiken voor je sollicitatie

Je wilt een nieuw cv schrijven en daarvoor de opbouw van een chronologisch cv gebruiken. Voordat je uit te startblokken komt, is het handig je even te verdiepen in dit type cv. Want wat is een chronologisch cv precies, wanneer kan je het beste een chronologisch cv gebruiken voor je sollicitatie en hoe schrijf je zo’n cv eigenlijk? In deze handleiding chronologisch cv schrijven, vind je het antwoord op die vragen.

Chronologische cv’s – onderwerpen in deze handleiding

Deze onderwerpen komen aan bod:

  • Wat is een chronologisch cv?
  • Wat is een anti chronologisch cv
  • Wat is een teruglopend cv?
  • Wanneer moet je een chronologisch cv gebruiken?
  • De opbouw van een chronologisch cv
  • Wat vermeld je NIET in je cv?
  • Voordelen en nadelen van een chronologisch cv
  • Andere cv-indelingen: vaardigheden cv en Europass-cv

Wat is een chronologisch cv?

Een chronologisch cv is een cv-indeling die je kunt gebruiken als je weinig werkervaring hebt.  Je vermeldt dan je professionele ervaringen en opleidingen in chronologische volgorde. 

Je noemt per cv-onderdeel wat je wanneer gedaan hebt, en sorteert die informatie aan de hand van de tijdsperiode. Strikt genomen vermeld je dan eerst je allereerste werkervaring, dan je volgende baan en eindig je met je huidige baan.

 In de praktijk doet bijna niemand dat meer en is de omgekeerd chronologische volgorde helemaal ingeburgerd. Daarover hieronder meer.

Expert tip

Heb je weinig werkervaring, kies dan voor een teruglopened cv (oftewel een chronologisch cv).

Wat is een omgekeerd chronologisch cv?

Een omgekeerd chronologisch cv wordt ook wel een anti chronologisch cv genoemd. Maar wat is dan een anti chronologisch cv?

Een anti-chronologisch cv is hetzelfde als een chronologisch cv maar dan staat de meest recente informatie bovenaan, in plaats van de oudste info. 

In een omgekeerd chronologisch cv plaatsje bij elk cv-onderdeel de meest recente informatie bovenaan. Dus bij het onderdeel Werkervaring staat je laatste of huidige baan als eerste vermeld en staat je allereerste baan helemaal onderaan. Hetzelfde doe je bij het onderdeel Opleidingen. De opleiding die je onlangs deed, voert de lijst aan en meestal noem je je middelbare school als laatste. 

De omgekeerd chronologische manier van cv’s opstellen is veel handiger voor recruiters: die zien meteen waar je nu werkt en wat je laatst opleiding was. Daarom is de omgekeerd chronologische cv-indeling de meest gangbare cv-structuur. 

Omgekeerd Chronologisch (Anti chronologisch) cv voorbeeld
Expert tip

Een omgekeerd chronologisch cv (oftewel een anti chronologisch cv) is de meest gebruikte layout voor een cv. Dit type cv is de beste optie voor mensen met veel werkervaring, omdat het aandacht legt op de meest recente werkervaring.

Een cv maken in 2024: complete gids met stappenplan, tips en voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Een cv maken in 2024: complete gids met stappenplan, tips en voorbeelden

De ultieme handleiding voor het maken van je cv! Hier vind je alle tips, tools, templates en voorbeelden die je nodig hebt om een overtuigend cv te schrijven.

Wat is een teruglopend cv?

Je komt allerlei verschillende benamingen tegen wanneer je zoekt op cv-indelingen, en dat is best verwarrend! Want wat is een teruglopend cv nu weer? We kunnen je geruststellen. Een teruglopend cv is hetzelfde als een omgekeerd chronologisch cv. 

Ook bij een teruglopend cv noteer je eerst je meest recente werkervaring en dan telkens de werkervaring die je daarvoor opdeed. Je loopt als het ware terug in de tijd. Hetzelfde doe je bij de opleidingen. Je begint bij je laatst genoten opleiding en loopt het rijtje af totdat je bij je allereerste (relevante) opleiding bent aangekomen. Een teruglopend cv ‘bekt’ dus iets makkelijker dan een omgekeerd chronologisch cv of een anti-chronologisch cv, maar het is verder precies hetzelfde.

Er zit geen verschil tussen een omgekeerd chronologisch cv, een teruglopend cv en een anti-chronologisch cv, ze zijn precies hetzelfde. In de sectie werkervaring staat je laatste werkervaring bovenaan en je eerste werkervaring onderaan. Hetzelfde geldt voor je opleidingen. De recruiter ziet eerst je laatst afgeronde opleiding en daarna volgen eerder gevolgde opleidingen. 

Wel

Gebruik een teruglopend cv wel bij:

  • relevante werkervaring
  • recente werkervaring
  • een logische loopbaan
Niet

Gebruik een teruglopend cv niet:

  • als je een starter bent
  • na een lange periode van werkloosheid
  • als je onverklaarbare gaten in je cv hebt

In die gevallen kun je beter voor een vaardigheden-cv kiezen.

Wanneer moet je een chronologisch cv gebruiken?

Je moet helemaal niets, maar de gouden regel in de wereld van succesvolle cv's is dat je de belangrijkste informatie bovenaan zet. Met een teruglopend chronologisch cv is de kans groter dat deze door de recruiter wordt gelezen. Hoe verder de belangrijke informatie naar onderen staat, des te kleiner de kans dat het de aandacht van de recruiter vangt.

Voor veel sollicitanten is een teruglopend cv als indeling dan ook de logische keuze. Hiermee leg je immers de nadruk op je laatste baan:

  • waar je ongetwijfeld nieuwe dingen hebt geleerd,
  • en meer verantwoordelijkheden had dan in je vorige baan,
  • en nieuwe vaardigheden hebt aangeleerd en ingezet.

Dus gaan recruiters er over het algemeen van uit dat je laatste baan je belangrijkste werkervaring weergeeft. Is dat voor jou van toepassing, dan is een omgekeerd chronologisch cv de beste keuze.

De opbouw van een chronologisch cv

De standaardindeling van een chronologisch cv kent een aantal vaste onderdelen:

  • Naam – je voornaam en achternaam
  • Titel – de naam van de functie waarnaar je solliciteert
  • Contactgegevens (e-mailadres, telefoonnummer, evt. je adres)
  • Persoonlijk profiel – jouw persoonlijke, professionele pitch van 3 à 4 zinnen.
  • Werkervaring – werkgever, functienaam, datums, samenvatting je taken, verantwoordelijkheden en prestaties
  • Opleiding – erkende opleidingen en cursussen. De meest relevante eerst, daarna de andere opleidingen in omgekeerd chronologische volgorde. (Naam school en opleiding, niveau, diploma ja/nee)
  • Vaardigheden – harde vaardigheden (technische functievereisten) en zachte vaardigheden (persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele skills).
  • Optionele secties – zoals lidmaatschappen, vrijwilligerswerk, hobby’s en interesses, onderscheidingen en prestaties
Persoonlijke eigenschappen op je cv vermelden - tips & lijst
Gerelateerde artikelen
Persoonlijke eigenschappen op je cv vermelden - tips & lijst

Persoonlijke eigenschappen zijn belangrijk op je cv: ze laten zien of jij de juiste persoon bent voor de functie. Maar wat zijn persoonlijke eigenschappen eigenlijk precies? Uitleg, tips en een lange lijst met voorbeelden voor op je cv.

Wat vermeld je NIET in je cv?

Bepaalde gegevens hoef je niet te vermelden in je cv en sommige informatie hoort sowieso niet thuis op je curriculum vitae. Dat geldt uiteraard voor alle cv-indelingen, dus zowel voor een omgekeerd chronologisch cv/teruglopend cv, als voor een vaardigheden cv of een gecombineerd cv. 

Een overzicht van zaken die je NIET in je cv vermeldt:

Persoonlijke informatie — Je hoeft in je cv niets te vertellen over je leeftijd, geslacht, afkomst of gezinssituatie. Dit zijn allemaal zaken die discriminatie in de hand kunnen werken. En hoewel discriminatie niet is toegestaan, wil je het ook niet uitlokken met informatie die niet relevant is voor jouw geschiktheid voor de functie. 

Onbelangrijke informatie – Het zal per functie verschillen of bepaalde informatie iets toevoegt of niet. Denk aan de vermelding: ‘In bezit van rijbewijs en eigen auto’ of een opsomming van nietszeggende bijbaantjes of hobby’s.

Referenties — In Nederland bevatten cv’s zelden nog referenties of verwijzingen hiernaar ('Referenties beschikbaar op aanvraag'). Noem het alleen als er specifiek naar gevraagd wordt. 

Voordelen van een chronologisch cv

  • Recruiters zijn bekend met deze indeling en weten hoe ze de inhoud moeten lezen en begrijpen
  • Het schrijven van zo’n teruglopend cv is heel eenvoudig – wat ook helpt: er zijn volop voorbeelden en templates die je kan gebruiken
  • Je waarde voor eerdere werkgevers komt duidelijk naar voren en je kan makkelijk de link leggen met de functievereisten voor de vacature
  • Je ervaring met andere bedrijven in de branche is zichtbaar. De recruiter ziet meteen welke kennis en ervaring je al hebt in de branche.
  • De groei van je carrière is meteen helder. De recruiter ziet in één oogopslag welke werkervaring, kennis, verantwoordelijkheden en bijdragen je meeneemt.

Nadelen van een chronologisch cv

Elke medaille heeft twee zijden. Er zijn ook nadelen aan een chronologisch cv:

  • Het is moeilijk om je te onderscheiden van alle anderen die deze indeling ook gebruiken. Dit is de meest gangbare en minst opvallende indeling
  • Eventuele gaten in je arbeidsverleden worden zichtbaar. Legitieme gaten wellicht, die echter lastig zijn te verklaren in een cv
  • Het kan wijzen op ' jobhoppen' en dit kan de interesse van een werkgever verminderen

Als de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen dan kun je misschien beter kiezen voor een van de andere cv-indelingen: functioneel of gecombineerd (een combinatie van een chronologisch en functioneel cv).

Andere cv-indelingen: vaardigheden cv en Europass-cv

Hoewel een omgekeerd chronologisch cv de meest gekozen cv-indeling is, zijn er uiteraard meer smaken mogelijk. Het hangt af van jouw situatie welke cv-indeling het beste past. Heb je bijvoorbeeld een gat op je cv waar je geen goede draai aan kunt geven of nog niet zoveel werkervaring? Dan is het een goed idee om voor een vaardigheden cv te kiezen.

Wat is een functioneel cv? 

Een functioneel cv wordt ook wel een vaardigheden cv genoemd. In een functioneel cv kan je jouw vaardigheden etaleren en makkelijker spelen met de informatie die je geeft. Je laat er gegevens uit weg die de aandacht afleiden van jouw kennis, ervaring en vaardigheden. In ons artikel over het vaardigheden-cv vertellen we je meer over dit type cv. 

Expert tip

Een vaardigheden cv is perfect als je veel uiteenlopende banen hebt gehad of juist niet de aandacht wilt leggen op je werkervaring.

Wat is een Europass-cv? 

Een andere mogelijkheid is het maken van een Europass-cv. Dit gestandaardiseerde cv maakt het makkelijker voor buitenlandse werkgevers om vast te stellen wat jouw vaardigheden zijn. Voor bijvoorbeeld je talenkennis gebruik je dan codes die aangeven wat je niveau is: van A1 (beginner) t/m C2 (moedertaal). Ga je solliciteren bij een instelling van de Europese Unie? Dan is een Europass-cv vaak verplicht. 

Een gratis cv maken? Met een gratis account van CVster.nl kun je snel en eenvoudig je cv maken. Helemaal gratis. Wil je meer cv’s maken of je cv downloaden? Dan betaal je een eenmalig bedrag of neem je een abonnement waarmee je nog veel meer tools tot je beschikking krijgt. Lees hier alles over hoe je CVster gratis kunt gebruiken. 

Samenvatting chronologisch cv

Een chronologische cv-indeling is ideaal als:

  • je veel ervaring hebt binnen een bepaald gebied of specifieke branche;
  • je achtergrond, ervaring, vaardigheden en opleiding goed aansluiten op de functievereisten;
  • je geen onverklaarbaar gat in je cv hebt.

Met een template van CVster maak je in 5 minuten een prachtig teruglopend cv. Onthoud bij het schrijven van je cv dat alles door een recruiter wordt gelezen. Alle details die je aan je cv toevoegt, moeten relevant zijn voor de betreffende vacature. Prikkel recruiters om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Dat is ten slotte ook het doel van je cv. De tekstsuggesties in onze cv-maker helpen je daarbij.

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek10 minuten leestijd
Secundaire arbeidsvoorwaarden – de complete guide voor sollicitanten
Secundaire arbeidsvoorwaarden – de complete guide voor sollicitanten
Carriere20 minuten leestijd
Je functioneringsgesprek voorbereiden en maximaal benutten
Functioneringsgesprek voorbereiden
Carriere6 minuten leestijd
De beste banen voor senioren (met 30+ voorbeelden)
De beste banen voor senioren (met 30+ voorbeelden)
Carriere10 minuten leestijd
Rode vlaggen in vacatures – let op deze 8 rinkelende alarmbellen
Rode vlaggen in vacatures – let op deze 8 rinkelende alarmbellen
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren