1. Home
  2. Blog
  3. Sollicitatiegesprek
  4. Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen
Geschreven door Rolf BaxRolf Bax

Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen

8 minuten leestijd
Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen
Solliciteren is spannend en het is dan ook niet gek dat je zenuwachtig bent voor je sollicitatiegesprek. Maar je wilt niet dat die zenuwen je sollicitatie beïnvloeden. Daarom geven we je 6 tips waarmee je je zenuwen de baas kunt blijven.

Ben je voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd, maar beginnen de zenuwen nu al aan je te knagen? De kans is groot dat je tijdens het gesprek dan nóg nerveuzer bent. Maar maak je geen zorgen, want er zijn trucs om jouw zenuwen onder controle te houden. De eerste truc heb je zelf al toegepast: je bent je ervan bewust en bent op zoek gegaan naar een oplossing. In deze blogpost geven we je tips waarmee je stukken rustiger overkomt.

Zenuwen zijn oké, maar…

Laten we allereerst duidelijk maken dat zenuwen heel natuurlijk zijn. Het is een oeroud instinct dat de mensen ontwikkelden voor de jacht op wilde beesten, en dat de oermens hielp besluiten tussen vechten of vluchten. Nu maken we in het dagelijks leven nog maar weinig levensbedreigende ontmoetingen met dieren mee, waardoor dit instinct meer kwaad dan goed doet.

Een sollicitatiegesprek kan ons het gevoel geven dat er veel op het spel staat. De druk om te slagen is groot, maar tegelijkertijd besef je dat er concurrentie op de loer ligt. Ook hierbij steken die zenuwen weer hun kop op. Je begint te zweten, je schraapt je keel, likt je droge lippen, slikt vaker, wiebelt met je benen en je handen trillen.

…je kunt die nervositeit maar beter voorkomen

Zenuwen zijn in de eerste plaats vervelend en gênant. Ze verraden dat je jezelf niet onder controle hebt en moeilijk tegen stress kunt. Ook kan het de indruk geven dat je niet in je eigen communicatievaardigheden gelooft, of bang bent om op de één of andere manier door de mand te vallen. Het is een beetje zoals blozen: zodra jij je er bewust van wordt, verergeren de symptomen en de frustratie. Kortom kunnen zenuwen jouw geschiktheid voor een baan een flinke deuk geven. Dus wat doe je eraan? Vooral als je last hebt van hardnekkige nervositeit? Volg deze 6 stappen: 

1. Bereid je goed voor

Door je voor te bereiden op lastige sollicitatievragen, door het bedrijf goed te bestuderen en jouw sterke en zwakke punten op een rijtje te hebben, heb je een zorg minder. Veel van de zenuwen voor sollicitatiegesprekken worden namelijk door angst voor het onbekende gevoed. Probeer bijvoorbeeld met een vriend(in) het gesprek te beoefenen. Door je goed voor te bereiden en het gesprek alvast een keer hardop te voeren, zul je rustiger het gesprek in gaan.

Expert tip

 Goede voorbereiding is het halve werk. Bestudeer de meest voorkomende sollicitatievragen, zo kan je met een gerust hart naar je sollicitatiegesprek

2. Ontspan je gezicht

Fronzen of vaak wegkijken zijn typische kenmerken van nervositeit. En wanneer je jezelf ertoe dwingt om te glimlachen, kan dat als nep overkomen. Probeer je gezicht daarom te ontspannen en glimlach alleen als je er de natuurlijke drang voor voelt. Zo hoef je je daar in elk geval geen zorgen meer om te maken.

Expert tip

Probeer om je zo veel mogelijk te ontspannen voordat je naar een sollicitatiegesprek gaat. Zo kun je de avond van tevoren in bad gaan, of je sollicitatie outfit kiezen, of bijvoorbeeld onderweg naar je sollicitatiegesprek je favoriete muzikant luisteren. Zo ben je in de juiste stemming voordat je op sollicitatiegesprek komt.

3. Geef je handen een plekje

Voor recruiters vormen kandidaten die met hun handen frunniken één van de grootste ergernissen. Nervositeit kan zich op allerlei manieren naar jouw handen kanaliseren: handen kunnen langs je neus wrijven of door je haar gaan, je kunt duimen draaien of op de stoelleuning trommelen. Probeer dat te voorkomen, want het leidt enorm af. Een goede truc is je handen voor je uit op de tafel te leggen, waarmee je betrouwbaarheid uitstraalt. Het handgebaar waarbij je de vingertoppen van beide handen tegen elkaar laat rusten, is ook een goede omdat het zelfverzekerdheid uitstraalt. Het is dan ook een veelgebruikt handgebaar door juristen en politici.

Expert tip

Let op je ademhaling. Probeer rustig 3 keer heel diep vanuit je buik in en uit te ademen (ffff). Door op je ademhaling te letten verminder je je stressgehalte. Zo krijgt je lichaam een signaal om rustiger te worden.

6 sollicitatievaardigheden voor een sollicitatiegesprek met betere baankansen
Gerelateerde artikelen
6 sollicitatievaardigheden voor een sollicitatiegesprek met betere baankansen

Sollicitatievaardigheden zijn onmisbaar voor een goed sollicitatiegesprek. Want niet de meest geschikte kandidaat, maar de meest sollicitatievaardige kandidaat krijgt de baan. Met deze 6 vaardigheden verhoog je jouw baankansen.

4. Praat langzaam

Wie nerveus is, praat stukken sneller. Ook al heb je het zelf niet door, kan het goed zijn dat jouw antwoorden lastig te volgen of zelfs onverstaanbaar zijn. Herinner jezelf er daarom aan om langzaam te praten of om in ieder geval wat langere pauzes tussen zinnen te nemen.

Expert tip

Mocht je je nog steeds nerveus voelen, probeer een slokje water te nemen. Op deze wijze, heb je even de tijd om jezelf te resetten.

5. Je mag fouten maken

Iedereen is wel in zekere mate zenuwachtig bij een sollicitatiegesprek. Zelfs recruiters kunnen wel eens nerveus zijn! Het is dan ook heel normaal dat je de draad kwijtraakt, jouw ingestudeerde antwoord of zelfs de naam van de recruiter vergeet. Wees erop voorbereid dat dit kan gebeuren en sta jezelf toe om niet 100% perfect te zijn. Don’t beat up on yourself, zouden ze in het Engels zeggen.

Expert tip

Benoem dat je zenuwachtig bent, dat neemt de kracht weg! Daarnaast hebben interviewers en recruiters er vaak begrip voor. Iedereen is wel een keertje nerveus geweest voor een sollicitatiegesprek.

Signalen dat je sollicitatiegesprek goed ging - let op deze 11 tekenen
Gerelateerde artikelen
Signalen dat je sollicitatiegesprek goed ging - let op deze 11 tekenen

Solliciteren is spannend en je wilt het liefst meteen weten of je de baan hebt. Vaak moet je rustig afwachten. Maar met deze 11 signalen kan jij zelf inschatten of het een goed sollicitatiegesprek was.

6. Nerveus zijn hoort er bij!

Waarom wordt de ene persoon bloednerveus voor een sollicitatiegesprek, terwijl de ander kalm blijft? Je raadt het al: het is een mentaal spelletje. Dat je nerveus bent, betekent dat je het belangrijk vindt. En daar is niets mis mee. 

Expert tip

Iedereen heeft wel eens last zenuwen. Zo moest Apple-voorman Steve Job, zijn speech uren en weken van tevoren oefenen. 

Kandidaten die rustig blijven, hebben niet het idee dat er zoveel op het spel staat. Ze zijn positief ingesteld en weten dat er nog veel meer baankansen en uitnodigingen voor gesprekken komen. 

Werken aan een positief zelfbeeld en goede mindset is daarom de beste manier om je zenuwen beteugelen. Neem een stapje terug en bedenk “de wereld vergaat niet”. Als dit gesprek niet goed verloopt, dan betekent dat niet dat je nooit een baan zal krijgen. Het was misschien gewoon niet de juiste match. En ook daar is niks mis mee. Je komt uiteindelijk wel op je plekje. 

Expert tip

Er zijn ook veel middelen om zenuwen tegen te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen doen zoals buikademhalingen, mediteren, mindfulness beoefenen en zelfs sporten zoals yoga of pilates doen. Volgens de Amerikaanse sociaal psycholoog Amy Cuddy, vormt je lichaamstaal zelfs wie je bent. En kun je met ‘Power Posting” binnen een paar minuten minder stress ervaren. 

Wel
  • Bereid je goed voor door je in te lezen
  • Ontspan je gezicht
  • Geef je handen een plekje
  • Sta jezelf toe dat je fouten mag maken
  • Praat langzaam

 

Niet
  • Je onvoldoende voorbereiden op standaard vragen
  • Te veel waarde geven aan een sollicitatiegesprek
  • Frons of kijk niet te vaak weg
  • Maak geen drama van je zenuwen
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV14 minuten leestijd
Hoe lang mag een cv zijn?
Hoe lang mag een cv zijn?
Sollicitatiegesprek8 minuten leestijd
Hoe reageer je op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek?
Hoe reageer je op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek?
CV9 minuten leestijd
Rijbewijs op je CV vermelden?
Rijbewijs op je CV vermelden?
CV22 minuten leestijd
Koptekst cv: voorbeelden, instructies en tips om de bovenkant van je cv goed te krijgen
Koptekst cv: voorbeelden, instructies en tips om de bovenkant van je cv goed te krijgen
Alles Doorbladeren