1. Blog
  2. Carriere
  3. Hoe kun je reageren op een aanbod voor een baan? Tips en voorbeelden!
Geschreven door Debbie BrideDebbie Bride

Hoe kun je reageren op een aanbod voor een baan? Tips en voorbeelden!

14 minuten leestijd
Hoe kun je reageren op een aanbod voor een baan? Inclusief voorbeelden!
Kunstwerk door:Vika Shibaeva
Je hebt een nieuwe baan aangeboden gekregen, gefeliciteerd! Nu is het belangrijk dat je daar op de juiste manier op reageert. In dit artikel lees je hoe je dat in een paar eenvoudige stappen doet.

Wat is er beter voor je zelfvertrouwen dan een baan aangeboden krijgen? Zelfs als je uiteindelijk het aanbod niet aanneemt, is het toch heel fijn om te merken dat al je harde sollicitatiewerk niet voor niks is geweest. 

En of je de baan nu wel of niet neemt, een bedankmailtje is sowieso op zijn plaats. Hoe eerder je dit briefje schrijft, hoe beter. Het hoeft echt niet moeilijk of veel werk te zijn. In dit blogartikel geven we je een eenvoudig stappenplan en wat tips, sjablonen en voorbeelden. Deze onderwerpen komen aan bod:

  • Wat is een bedankmail in reactie op een aanbod voor een baan?
  • Waar dient de bedankmail voor?
  • Hoe schrijf je een bedankmail nadat je een baan aangeboden hebt gekregen?
  • Sjablonen en voorbeelden

Wat is een bedankmail in reactie op een aanbod voor een baan?

De naam zegt het eigenlijk al: een bedankmail in reactie op een aanbod voor een baan is een mailtje waarin je een werkgever bedankt dat hij jou een baan heeft aangeboden. 

Bovendien geef je in de bedankmail meestal aan of je het aanbod wel of niet aanneemt. Je kunt in de mail ook vragen stellen over de functie zelf en over de arbeidsvoorwaarden.

Je stuurt je bedankmail normaal gesproken aan de persoon die jou de baan heeft aangeboden. Vaak is dit de personeelsmanager met wie je in de hele sollicitatieprocedure contact hebt gehad.

Expert tip

Hoe ziet een bedankmail in reactie op een aanbod voor een baan eruit en hoe verzend je hem?

Als je wilt reageren op een aanbod voor een baan, kun je op verschillende manieren een bedankmail schrijven en verzenden:

  • In een e-mailtje: zet in de onderwerpregel je naam en 'bedankt'
  • In een los document dat je opmaakt als een zakelijke brief:
    • Als bijlage bij of link in een e-mailtje
    • Als papieren brief, die je per post verstuurt of persoonlijk aflevert

Begin in elk geval met een aanhef waarin je de ontvanger persoonlijk aanspreekt: 'Geachte mevrouw Achternaam', en eindig met een afsluiting als 'Met vriendelijke groet' of 'Hartelijke groeten' en daaronder je naam.

Waarom is een bedankmail in reactie op een aanbod voor een baan belangrijk en nuttig?

Op het eerste gezicht lijkt een mail om te reageren op een aanbod voor een baan niet meer dan professionele beleefdheid. Je toont waardering voor de kans die je hebt gekregen en voor de tijd en moeite die de ontvanger voor je heeft genomen tijdens de sollicitatieprocedure. Maar de bedankmail is ook een eenvoudig en tegelijkertijd veelzijdig communicatiemiddel. 

Het aanbod aannemen

De beste manier om een aanbod voor een baan formeel aan te nemen, is door dit in een bedankmail zwart op wit te zetten. Het is heel verstandig om dit te doen, ook al had je het aan de telefoon of in een persoonlijk gesprek al gezegd. Hiermee leg je de basis voor een goed gedocumenteerde arbeidsrelatie. De bedankmail kan nooit als geldige vervanging dienen voor een wettelijk arbeidscontract, maar dient wel een nuttig administratief doel.

In de bedankmail waarin je reageert op een aanbod voor een baan kun je ook vragen stellen over de functie, details in het contract bevestigen en eventueel vragen om nog een gesprek om de laatste puntjes op de i te zetten.

Het aanbod afwijzen

Als je de baan bij nader inzien toch niet wilt, kun je de bedankmail ook gebruiken om de ontvanger vriendelijk te bedanken en het aanbod af te wijzen. Zo beëindig je de communicatie met deze werkgever op een positieve manier en houd je de deur open voor de toekomst. 

Aan beide kanten van de sollicitatieprocedure is veel tijd en moeite geïnvesteerd, dus een respectvolle en zorgvuldig verwoorde afwijzingsmail, waarin iedereen in zijn waarde wordt gelaten, is wel op zijn plaats. Met een goede afwijzingsmail geef je een elegante finishing touch aan de goede eerste indruk die je vanaf het eerste moment hebt gemaakt en waarmee je het aanbod voor een baan in de wacht hebt gesleept.

Hoe schrijf je een bedankmail nadat je een baan aangeboden hebt gekregen?

Aan het begin van dit artikel beloofden we dat een bedankmail niet veel tijd en moeite hoeft te kosten. Deze mail is een van de kortste en eenvoudigste documenten van het hele proces van werk zoeken, en bestaat uit de volgende onderdelen, in deze volgorde:

  1. Bedanken
  2. Het aanbod voor een baan aannemen of afwijzen
  3. Vragen stellen, details bevestigen en vervolgstappen bespreken
  4. Contactgegevens opgeven en nogmaals bedanken

Nu gaan we iets beter bekijken wat je binnen elk van deze stappen kunt zeggen.

1. Ten eerste: bedanken

Je kunt in je bedankmail meteen met de deur in huis vallen: bedankt voor het aanbod voor een baan. Vooral als je met een groot recruitmentbureau te maken hebt, is het een goed idee om de naam van de werkgever, eventueel de afdeling, en de desbetreffende functie expliciet te noemen. 

Toon waardering voor de tijd en moeite die de recruiter tijdens de sollicitatieprocedure voor je heeft genomen. Als er ook anderen betrokken zijn geweest bij je sollicitatie (bijvoorbeeld iemand die je brief heeft gelezen, bij het gesprek aanwezig was of na het gesprek contact met je heeft gehad), noem die dan ook bij naam.

2. Ja of nee: het aanbod aannemen of afwijzen

In het volgende deel reageer je daadwerkelijk op het aanbod voor een baan: je neemt het aan of wijst het af. Als je het aanbod aanneemt, mag je dat best op een enthousiaste toon doen. Maar zorg er wel voor dat je als jezelf klinkt. Overdreven bloemrijke of emotionele taal is nergens voor nodig.

Als je het aanbod wilt afwijzen, moet je iets tactvoller te werk gaan. Probeer beleefd, respectvol en professioneel over te komen, met een oprecht persoonlijke ondertoon. Wees liever direct dan afstandelijk, maar ook weer niet bot. Voorkom ook dat je koud, onverschillig, ontwijkend of gemaakt formeel klinkt. 

Als je wilt, kun je kort vertellen waarom je het aanbod niet aanneemt, maar voel je niet verplicht om dit uitgebreid uit te leggen. Geef wel aan dat je met het oog op eventuele mogelijkheden in de toekomst graag contact wilt houden met de werkgever.

3. Vervolg: vragen stellen, details bevestigen en vervolgstappen bespreken

Als je het aanbod voor een baan aanneemt, heb je vast vragen, of misschien wil je graag bevestigd zien dat je de al gemaakte afspraken goed begrepen hebt. Houd het wel kort, en gebruik de bedankmail als een springplank naar een vervolggesprek om de arbeidsvoorwaarden vast te stellen. Geef bijvoorbeeld aan dat je beschikbaar bent voor een telefonisch of persoonlijk gesprek.

4. Conclusie: contactgegevens en nogmaals bedankt

In de afsluitende alinea van je mail geef je je contactgegevens nog een keer, zodat de werkgever makkelijk contact met je kan opnemen. Ten slotte bedank je de werkgever nogmaals voor de kans die hij je geboden heeft.

Expert tip

Nalezen en bijwerken

Dit schrijfadvies geven we voor elk document, en het geldt ook voor een kort bedankmailtje. Lees de mail altijd nog even goed door voordat je hem verstuurt en werk hem bij waar nodig. 

Ook in een bedankmail horen geen spel- en grammaticafouten te staan. De lay-out hoort strak en consistent te zijn, en het bericht moet duidelijk, bondig en beleefd van toon zijn. Controleer vooral ook of je de naam van de ontvanger goed hebt gespeld.

Bedankmail in reactie op een aanbod voor een baan: sjablonen en voorbeelden

Hieronder vind je een paar voorbeelden van bedankmails die je kunt gebruiken om een aanbod voor een baan aan te nemen of af te wijzen. Deze sjablonen en voorbeelden kun je naar eigen inzicht aanpassen. Een van de sjablonen is opgezet als mailtekst, de andere als een brief die je als bijlage bij of link in een e-mailtje kunt meesturen, of kunt printen en fysiek versturen. 

1: Bedankmail met acceptatie in reactie op een aanbod voor een baan: sjabloon e-mail

Kopieerbaar: aanpasbaar sjabloon bedankmail met acceptatie in reactie op een aanbod voor een baan

Onderwerp: <jouw naam> Bedankt en acceptatie

Geachte <naam ontvanger>,

Hartelijk bedankt dat u me de kans hebt geboden om als <functietitel of omschrijving> bij <naam werkgever> te komen werken. Ik vind het erg fijn dat u tijd en aandacht aan mijn sollicitatie hebt willen geven <eventueel uitbreiden>.

Ik neem uw aanbod graag aan en kijk ernaar uit <iets specifieks over de functie, werkplek of startdatum>.

Wel heb ik nog een paar vragen over <aspecten waar je vragen over hebt of zaken die je wilt checken>. Ik zou het op prijs stellen als u contact met me zou willen opnemen om een afspraak te maken voor een gesprek om de vervolgstappen te bespreken. Ik ben bereikbaar op <telefoonnummer en/of e-mailadres>.

Nogmaals hartelijk dank dat u me deze kans hebt willen geven. Ik verheug me erop aan de slag te gaan bij <naam werkgever>!

Met vriendelijke groet,


<jouw naam>

Gekopieerd!

Het volgende voorbeeld van een bedankmail met acceptatie in reactie op een aanbod voor een baan is gebaseerd op het bovenstaande sjabloon.

Kopieerbaar voorbeeld: aanpasbaar voorbeeld bedankmail met acceptatie in reactie op een aanbod voor een baan

Onderwerp: Karin van den Bos: Bedankt en acceptatie

Geachte heer Bakema,

Hartelijk bedankt dat u me de kans hebt geboden om als assistent-dolfijnentrainer bij het Dolfinarium Harderwijk te komen werken. Ik vind het erg fijn dat u en de gehele sollicitatiecommissie tijd en aandacht aan mijn sollicitatie hebben willen geven.

Ik neem uw aanbod graag aan en kijk ernaar uit samen met het team de dolfijnen in uw centrum 'dol-fijne' trainingen te bezorgen.

Wel heb ik nog een paar vragen over de secundaire arbeidsvoorwaarden en het werkrooster. Ik zou het op prijs stellen als u contact met me zou willen opnemen om een afspraak te maken voor een gesprek om de vervolgstappen te bespreken. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 06-12345678.

Nogmaals hartelijk dank dat u me deze kans hebt willen geven. Ik verheug me erop aan de slag te gaan bij het Dolfinarium!

Met vriendelijke groet,


Karin van den Bos

Gekopieerd!

2: Bedankmail en afwijzing in reactie op een aanbod voor een baan: sjabloon brief

Kopieerbaar: aanpasbaar sjabloon bedankbrief en afwijzing in reactie op een aanbod voor een baan

<jouw naam> 
<jouw adres> 
<jouw telefoonnummer>
<jouw e-mailadres>

<datum>

<naam ontvanger> 
<functietitel ontvanger>
<naam werkgever> 
<adres ontvanger>

Geachte <naam ontvanger>,

Hartelijk bedankt dat u me de kans hebt geboden om als <functietitel of omschrijving> bij <naam werkgever> te komen werken. Ik vind het erg fijn dat u tijd en aandacht aan mijn sollicitatie hebt willen geven <eventueel uitbreiden>.

Helaas moet ik u mededelen dat ik heb besloten niet op uw aanbod in te gaan. Ik heb besloten een andere weg in te slaan, die op dit moment beter bij mij past <eventueel verder uitleggen>.

Ik waardeer het evenwel zeer dat u me de mogelijkheid hebt willen bieden om <bijv. nieuwe kennis of inzichten die je tijdens de sollicitatieprocedure hebt opgedaan>. Ook was ik zeer onder de indruk van <iets positiefs over de organisatie>. Ik blijf <iets over de activiteiten/werkzaamheden/prestaties van de organisatie> met belangstelling volgen en zou graag met u in contact blijven.

Nogmaals hartelijk dank dat u me deze kans hebt willen geven.

Met vriendelijke groet,


<jouw naam>

Gekopieerd!

Het volgende voorbeeld van een bedankbrief met afwijzing in reactie op een aanbod voor een baan is gebaseerd op het bovenstaande sjabloon.

Kopieerbaar: aanpasbaar sjabloon bedankbrief met afwijzing in reactie op een aanbod voor een baan

Antoine Appel
Dorpsstraat 123 
4567 AB Lutjebroek

17 oktober 2023

Dhr. Robert Baardmans
Directeur
Ergospectrum
Postbus 1
1234 ZY Zwaanstad

Geachte heer Baardmans,

Hartelijk bedankt dat u me de kans hebt geboden om als ergotherapeut bij Ergospectrum te komen werken. Ik vind het erg fijn dat u tijd en aandacht aan mijn sollicitatie hebt willen geven. Het gesprek met de leden van de sollicitatiecommissie heb ik als zeer prettig ervaren.

Helaas moet ik u mededelen dat ik heb besloten niet op uw aanbod in te gaan. Ik heb in de tussentijd om persoonlijke redenen besloten een andere weg in te slaan, die op dit moment beter bij mij past.

Ik waardeer het echter zeer dat u me tijdens de sollicitatieprocedure inzicht heeft willen geven in uw innovatieve benadering van patiëntenzorg. Ook was ik zeer onder de indruk van de gezellige sfeer in het behandelaarsteam binnen Ergospectrum. Ik blijf jullie succesverhalen met belangstelling volgen, en zou graag met u in contact blijven.

Nogmaals hartelijk dank dat u me deze kans hebt willen geven.

Met vriendelijke groet,


Antoine Appel

Gekopieerd!

Kortom:

  • Het is altijd een goed idee om meteen te reageren op een aanbod voor een baan.
  • In een bedankmail of bedankbrief kun je de werkgever bedanken en tegelijkertijd het aanbod aannemen of afwijzen. Als je de baan aanneemt, kun je in je bedankmail ook vragen stellen over de functie of voorstellen om een afspraak te maken voor een vervolggesprek om de details te bespreken. Als je het aanbod voor een baan afwijst, is het toch goed om de werkgever te bedanken en te laten weten dat je graag contact wilt houden.
  • Een bedankmail in reactie op een aanbod voor een baan is eenvoudig te schrijven aan de hand van een paar duidelijke stappen. En met de aanpasbare sjablonen en voorbeelden is het zelfs nog makkelijker.
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere19 minuten leestijd
10 bestbetaalde banen: WO
10 Best betaalde banen: wo
Carriere3 minuten leestijd
Werknemers opgelet: alle feestdagen 2024 op een rij
Werknemers opgelet: alle feestdagen 2024 op een rij
CV19 minuten leestijd
Belangrijke woorden voor op je cv: cv keywords uitgelegd
Belangrijke woorden voor op je cv: cv keywords uitgelegd
Sollicitatiegesprek9 minuten leestijd
Vragen en antwoorden voor interviews met verpleegkundigen
Vragen en antwoorden voor interviews met verpleegkundigen
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren