1. Blog
  2. Sollicitatiegesprek
  3. Een sollicitatievideo opnemen? Tips voor jouw videosollicitatie
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Een sollicitatievideo opnemen? Tips voor jouw videosollicitatie

12 minuten leestijd
De sollicitatievideo: slim solliciteren met een video
Kunstwerk door:Katya Vakulenko
Een sollicitatie per video geeft de werkgever snel een eerste indruk van een kandidaat. Aan jou de taak om een goede eerste indruk te maken. Hoe? Lees onze tips voor een professionele sollicitatievideo en solliciteer met een overtuigende videopitch.

De sollicitatievideo wint aan populariteit. Niet gek, want anders dan met een cv en sollicitatiebrief krijgt de werkgever meteen een beeld van hoe je overkomt. Hoe je beweegt en praat, je handgebaren en uitstraling, je kledingkeuze: in enkele seconden is de eerste indruk een feit.

Dat is fijn voor de recruiter, maar spannend voor jou. Zeker als je niet zo’n TikTokker bent en zelden een selfie maakt. Daarom gaan we je helpen. We laten je zien hoe je jezelf met een sollicitatievideo professioneel kunt presenteren. 

Jezelf pitchen: solliciteren met een video

Solliciteren met een (zelfgemaakt) filmpje is de perfecte manier om jezelf te presenteren aan een werkgever. Tenminste, als je het goed aanpakt en een professionele video instuurt.

Je bent natuurlijk geen videomaker van beroep, dat weet de werkgever ook wel. Dus leg de lat niet onnodig hoog voor jezelf. Maar bereid je wel goed voor. Want een minimum aan professionaliteit is wel nodig voor een goede sollicitatievideo. Denk aan verstaanbaarheid, compositie (mooie achtergrond), belichting, geluid etc.

Het belangrijkste aandachtspunt is dat je de sollicitatievideo als een elevator pitch benadert. Je wilt prikkelen en nieuwsgierig maken.

Een sollicitatievideo is een aanvulling op je cv en puur bedoeld om te laten zien hoe jij bent als persoon en als toekomstige collega. Volledig zijn hoeft niet. De werkgever kan op je cv je vorige werkgevers bekijken en je contactgegevens opzoeken.

Expert tip

Solliciteren met een sollicitatievideo kost tijd. Verwacht niet dat je in een uurtje klaar bent, maar trek er zeker een halve dag voor uit. 

Keuzes vooraf 

  • Monteren of één take?
    Ga je een video monteren of neem je het hele verhaal in één take op? Een video in 1x opnemen is het makkelijkst: je hoeft niet te monteren. Hooguit de eerste en laatste seconden van het filmpje afknippen is voldoende.

    Je video opdelen in een aantal korte scènes kan ook. Je kunt dan bijvoorbeeld elke scène in een andere setting opnemen of tussen de scènes een afbeelding monteren als overgang.
     
  • Tegen de camera praten of een voice-over inspreken?
    Wil je geen verhaal afsteken tegen de camera? Je kunt er ook voor kiezen jezelf in allerlei situaties te (laten) filmen, de fragmenten achter elkaar te monteren en je sollicitatiepitch als voice-overtekst in te spreken.

Een combinatie kan natuurlijk ook. Dan wissel je beelden met een voice-overtekst af met fragmenten waarin je in de camera kijkt en spreekt. 

Hoe maak je een inhoudelijk goede sollicitatievideo? 

De werkgever wil je leren kennen. Daarvoor is het nodig dat je jezelf voorstelt, kort iets vertelt over je achtergrond en huidige situatie, je motivatie voor de functie uitlegt en een connectie maakt. Een connectie maak je door jouw capaciteiten te verbinden aan dat wat de werkgever zoekt in een nieuwe werknemer. Wat heb jij te bieden en wat verwacht de werkgever van de ideale kandidaat? Leg de link in je video. 

Wat je exact zal vertellen in een sollicitatievideo hangt natuurlijk sterk af van de omstandigheden. Er is geen standaardverhaal dat je voor elke sollicitatie weer opnieuw kunt gebruiken. Elke organisatie en vacature is uniek en verlangt van jou dat je bepaalde kwaliteiten extra onder de aandacht brengt. 

Sterke punten cv
Gerelateerde artikelen
Sterke punten cv

De beste cv’s staan vol met sterke punten. Denk aan de vaardigheden die je in de vingers hebt en aan kennis en persoonlijke eigenschappen die jou onderscheidend maken. Met sterke punten op je cv benadruk je je expertise en geschiktheid voor de baan.

Een inhoudelijk goede sollicitatievideo is daarom een video die je uitsluitend voor deze ene sollicitatie kunt gebruiken. Omdat je verhaal uiterst specifiek is en helemaal op maat voor deze vacature. 

Uiteraard horen bepaalde onderdelen in elke sollicitatievideo thuis. Houd je vast aan onderstaande structuur. Want hoe hoog de ‘ja-duh-factor’ ook mag zijn, je wilt geen video insturen en dan ontdekken dat je je naam niet eens hebt genoemd.

  1. Hoe heet je? 
    Een simpele begroeting + je naam is genoeg.
     
  2. Wat is je achtergrond? 
    Geef meteen een context mee over wie je bent en wat je doet.
    "Ik studeer dit voorjaar af als werktuigbouwkundige aan de TU Delft."
    "Ik werk als corporate recruiter voor Heijmans."
     
  3. Maak een connectie tussen jouw capaciteiten en de wensen van de werkgever.
    Verbind de behoefte van de werkgever met wat jij te bieden hebt. Noem ook altijd de functie waarop je solliciteert.
    "Ik sta te popelen om mijn netwerk in de bouwsector aan te boren en als corporate recruiter voor VolkerWessels op zoek te gaan naar toptalenten."
     
  4. Afsluiting met call-to-action
    Eindig je video af met een call-to-action. Daarmee heb je meteen een mooie en enthousiaste afsluiting voor je video te pakken. 
    "Ik kijk ernaar uit om persoonlijk kennis te maken en in gesprek te gaan over deze leuke functie."
Expert tip

Stel jezelf vooraf 2 vragen:

  1. Wat wil ik dat de werkgever over mij onthoudt?
  2. Wat verwacht de werkgever te horen?

Noteer je antwoorden, zoek naar de paralellen en verwerk dat in je verhaal.

Hoe maak je een sollicitatievideo persoonlijk? 

Een goede sollicitatievideo laat zien wie je bent, wat je te bieden hebt en hoe leuk je als collega bent. Dat bereik je met een persoonlijk en enthousiast verhaal. Een verhaal waaruit je motivatie blijkt en dat laat zien hoe jij in het professionele leven staat. 

Vertel daarom over jezelf via gebeurtenissen, meningen en emoties

Wel

Hoi, ik ben Rens en ik vind het geweldig om mensen aan het sporten te krijgen. Het geeft mij een enorme kick als ik een bankhanger kan omtoveren tot een sportfanaat of een sporter mag klaarstomen voor een powerliftwedstrijd.

Niet

Hoi, ik ben Rens en ik heb veel ervaring als personal trainer. Ik leg makkelijk contact met mensen en mijn sterke punt is dat ik zelf ook heel sportief ben.

 

Het voorbeeld uit onderstaande korte video maakt duidelijk dat een persoonlijk verhaal veel enthousiaster overkomt.

Een persoonlijk verhaal hoort ook echt een verhaal te zijn. Voorkom dat je opsommingen gaat opdreunen of puntsgewijs je cv doorneemt. Dat is saai om naar te luisteren en niemand zal er enthousiast van worden. Ook komt het niet geloofwaardig over om een droog rijtje met jouw sterke punten op te noemen. Vertel liever een verhaal waaruit jouw kwaliteiten als vanzelf naar voren komen. 

Niet:

Hallo, ik ben Britt van Dalen. Ik ben 30 jaar en kom uit Wijk bij Duurstede. Ik heb eerst onderwijskunde gestudeerd en daarna organisatiepsychologie, dus ik heb twee masters behaald. Ik heb inmiddels 7 jaar werkervaring waarvan 4 jaar bij een hogeschool en 3 jaar in het bedrijfsleven. Ik ben proactief, resultaatgericht en kan goed samenwerken. 

Wel:

Hallo, ik ben Britt van Dalen en als doorgewinterd organisatiepsycholoog én onderwijskundige zou ik jullie graag helpen met het opzetten van de kwaliteitscyclus van de medische vervolgopleidingen. Met de Teach the Teacher programma’s die ik bij de Antonie van Leeuwenhoek Academie ontwikkelde haalden we het beste uit onze ANIOS, AIOS en fellows. Daarvoor werkte ik intensief samen met medici, onderzoekers en natuurlijk de decaan. Gelukkig spreek ik vloeiend Engels en heb ik veel ervaring in de medische sector, dat maakte het afstemmen van de inhoud een stuk makkelijker.

Sterke punten cv
Gerelateerde artikelen
Sterke punten cv

De beste cv’s staan vol met sterke punten. Denk aan de vaardigheden die je in de vingers hebt en aan kennis en persoonlijke eigenschappen die jou onderscheidend maken. Met sterke punten op je cv benadruk je je expertise en geschiktheid voor de baan.

Marlijn van der Bok
Freelance copywriter

Zinnen met ‘ik ben’ of ‘ik heb’ zijn meestal minder geschikt bij het laten zien van je persoonlijkheid. 
"Ik heb veel ervaring als fysiotherapeut en ik ben pragmatisch ingesteld."

Verwerk je ‘ik vind’, ‘ik krijg’, ‘ik word’ of ‘ik geloof’ in je zinnen, dan sijpelt je persoonlijkheid er sneller in. 
"Ik krijg energie van knopen doorhakken en neem daarbij graag het voortouw."

Hoe maak je een technisch goede sollicitatievideo? 

De technische kant van een goede sollicitatievideo is belangrijker dan je misschien denkt. Pas als de techniek klopt, heeft de kijker de rust en aandacht om de inhoud van je verhaal tot zich te nemen. Want slechte verlichting, belabberd geluid en een vreemde compositie leiden enorm af. 

In deze onderstaande video komen alle basics voor een goed filmpje voorbij. Laat je niet afschrikken door de titel (video voor een schoolopdracht maken), want de tips zijn algemeen toepasbaar op het maken van video's. Dit zijn in vogelvlucht de tips die terugkomen in de video mét uitleg over hoe je het kan aanpakken:

  1. Zichtbaar: belichting
  2. Verstaanbaar: geluid
  3. Film op ooghoogte
  4. Ogen op 2/3 van het beeld
  5. Zit/sta dicht bij de microfoon
  6. Stabiel filmen
  7. Horizontaal filmen (met je telefoon)
  8. Monteren
  9. Spiekbriefje met steekwoorden maken
  10. Rustige achtergrond

Afvinklijst voor je video sollicitatie 

  1. Bepaal je verhaal
  2. Schrijf steekwoorden op
  3. Kies een rustige omgeving
  4. Draag sollicitatiekleding
  5. Kies een passende houding
  6. Zorg voor goed beeld, licht en geluid
  7. Test je camerapositie
  8. Wen aan de camera
  9. Straal enthousiasme uit
  10. Praat duidelijk en niet te snel
  11. Spreek in de ik-vorm
  12. Introductie: stel jezelf voor en vertel meteen over je beste kwalificatie.
  13. Spreek de kijker rechtstreeks aan
  14. Leg de link tussen jou en de organisatie
  15. Afsluiting: zeg dat je ernaar uitkijkt om persoonlijk kennis te maken.
  16. Maak video’s totdat je een mooi eindresultaat hebt
  17. Let op de lengte, liever iets te kort dan te lang(dradig)
Sollicitatie via Teams – 12 tips voor online sollicitatiegesprekken
Gerelateerde artikelen
Sollicitatie via Teams – 12 tips voor online sollicitatiegesprekken

Voor een online sollicitatie via Teams is een goede voorbereiding het halve werk. Met deze tips voor jouw Teams sollicitatie voer jij professioneel en zelfverzekerd een online sollicitatiegesprek.

Aan de slag met je video sollicitatie pitch

Jezelf pitchen in een video vraagt een serieuze voorbereiding. Neem ons blog over de sollicitatie pitch daar zeker even in mee. Daarin leer je een korte en overtuigende presentatie over jezelf te geven. Veel plezier met filmen & veel succes met je video sollicitatie!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV10 minuten leestijd
Solliciteren via TikTok – zo pak je het aan
Solliciteren via TikTok – zo pak je het aan
Carriere17 minuten leestijd
Onderzoek: waar begint arbeidsmarktdiscriminatie?
waar begint arbeidsmarktdiscriminatie?
CV8 minuten leestijd
Projectmanagementvaardigheden – essentiële soft skills voor projectmanagers
Projectmanagementvaardigheden – 5 soft skills voor projectmanagers
Sollicitatiegesprek10 minuten leestijd
Een baanaanbod afwijzen
Een baanaanbod afwijzen
Alles Doorbladeren