1. Home
  2. Blog
  3. Sollicitatiegesprek
  4. Elevator pitch – je sollicitatie pitch voorbereiden
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Elevator pitch – je sollicitatie pitch voorbereiden

14 minuten leestijd
Elevator pitch – je sollicitatie pitch voorbereiden
De elevator pitch. Als werkzoekende heb je er vast wel eens van gehoord. Vaak in de context van netwerken, maar ook de sollicitatie elevator pitch komt regelmatig voorbij.

In deze blog lees je wat een elevator pitch is, wat een sollicitatie pitch is en hoe je zelf een krachtige pitch in elkaar draait. Een wervelend verhaal over jezelf, daar scoor je punten mee in het sollicitatiegesprek! 

Wat is een elevator pitch?

Voordat we uitleggen hoe je een goede pitch houdt, eerst even het antwoord op de vraag: Wat is een elevator pitch? Een elevator pitch is een korte presentatie waarin je vertelt wie je bent, wat je toegevoegde waarde is en wat je zoekt. De presentatie is zo kort, dat je verhaal klaar is in 30 tot 60 seconden. Dat is de tijd die hebt als je met je beoogde werkgever, een investeerder of je jeugdliefde in de lift staat. 

Een goede elevator pitch geeft antwoord op 4 vragen:

  1. Wie ben je?
  2. Waar ben je goed in?
  3. Wat voeg je toe?
  4. Wat is je doel?

Een elevator pitch voorbeeld geven we verderop in het artikel. Hier volgt alvast een template voor je verhaal:

Voorbeeld

Ik ben [naam] en na het afronden van de [naam opleiding] ben ik aan de slag gegaan bij [naam bedrijf] als [naam functie]. Ik houd mij bezig met [belangrijkste taak] en [jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf]. Mijn ambitie is om [ambitie].

Gekopieerd!

Een ander voorbeeld van een elevator pitch template is de XYZ-formule:

X = doelgroep
Y = oplossing
Z = resultaat

Voorbeeld

Ik ben [naam] en ik [werkwoord] [X] met [Y] zodat [Z]

Gekopieerd!

Ik ben Pim (naam) en ik help (werkwoord) ondernemers (X) met hun boekhouding (Y) zodat zij altijd inzicht hebben in hun cijfers (Z).

De elevator pitch voor Willie Wortels

Een elevator pitch heeft meestal als doel om een nieuw product aan de man te brengen of om geldschieters aan boord te krijgen. Daarvoor is een inhoudelijk sterk verhaal nodig. Je vertelt enthousiast en aansprekend over je idee en welk probleem het oplost. Je sluit je pitch af met een concreet verzoek (show me the money!). Kom maar op met die creatieve pitch voorbeelden!

De elevator pitch voor Jan en alleman: de netwerk pitch

Het merendeel van de mensheid heeft geen product uitgevonden en is niet op zoek naar een investeerder. Daarom zullen de meeste mensen een elevator pitch kennen van en gebruiken in een andere context: tijdens het netwerken. 

In die setting is de elevator pitch een mooie manier om jezelf kort en krachtig te presenteren. Je vertelt spontaan, levendig en concreet wat je doet, voor wie en waarom. Ook deze pitch eindig je met een vraag of een verzoek. Op die manier nodig je de ander uit om te reageren en ontstaat er een gesprek. 

Expert tip

Voor wie nu denkt: ‘Ik ga nooit naar netwerk events, dus ik heb geen elevator pitch nodig!’ Netwerken doe je vooral op andere plekken. Op je werk, het schoolplein, de sportclub, verjaardagen, buurtfeesten, tijdens het dagelijkse rondje met de hond of in de kroeg. 

Telkens als je de vraag krijgt: “Wat doe jij eigenlijk?”, heb je de kans jezelf te pitchen en een interessant gesprek te beginnen. Wie weet waar dat toe leidt! 

De elevator pitch voor sollicitanten: de sollicitatie pitch

Een variant op de netwerk pitch is de pitch voor een sollicitatiegesprek. Ook deze pitch is een kort verhaal waarin je jezelf voorstelt. Verschil is dat je je verhaal toespitst op de vacature. Je vertelt wie je bent, wat je doet, wat jouw toegevoegde waarde is en wat je ambities zijn (waarom je solliciteert bij het bedrijf en op die specifieke functie). 

Voorbeelden pitch sollicitatiegesprek:

Ik ben Marcel van Es en heb zojuist mijn master architectuur afgerond aan de TUDelft. Mijn focus lag op de utiliteitsbouw en tijdens mijn stage bij Movares heb ik getekend en gerekend aan publieke gebouwen. Scholen, rijwielstallingen, transferia, stations, ik heb aan veel soorten utiliteitsbouw mogen proeven. Ik ben goed in conceptueel denken, sterk in de technische uitwerking van concepten en heb gevoel voor bouwkundige detaillering. In elk project lagen de accenten weer anders en dat maakte het leuk en afwisselend. Die diversiteit in projecten vind ik zo leuk dat ik op die weg verder wil. Vandaar dat jullie vacature mij enorm aansprak. Ik zou heel graag bijdragen aan de iconische projecten waar jullie bekend om staan en ben heel benieuwd naar jullie visie op duurzaam ontwerpen en circulair bouwen!

6 sollicitatievaardigheden voor een sollicitatiegesprek met betere baankansen
Gerelateerde artikelen
6 sollicitatievaardigheden voor een sollicitatiegesprek met betere baankansen

Sollicitatievaardigheden zijn onmisbaar voor een goed sollicitatiegesprek. Want niet de meest geschikte kandidaat, maar de meest sollicitatievaardige kandidaat krijgt de baan. Met deze 6 vaardigheden verhoog je jouw baankansen.

Hoe lang mag een elevator pitch zijn?

Google op elevator pitch en je ziet vaak 30 tot 60 seconden als ideale tijdsduur staan. Heel soms komt 1 tot 2 minuten voorbij. Wat ons betreft kan een pitch niet kort genoeg zijn. Vertel genoeg om de aandacht te trekken en je toehoorder te prikkelen tot het stellen van vervolgvragen. Een gesprek voeren is prettiger dan naar een monoloog luisteren, zeker in een netwerk setting. 

Expert tip

Vertel niet in één keer je hele verhaal. Het gaat er juist om dat je op het juiste moment stopt. Dan kan de ander een logische vervolgvraag stellen. Wek de nieuwsgierigheid, dan heb je gegarandeerd een leuk gesprek en kan je jezelf promoten zonder dat het een verkooppraatje wordt. 

Het verschil tussen jezelf voorstellen en jezelf pitchen

Je zou nu kunnen denken dat jezelf voorstellen en jezelf pitchen bij een sollicitatiegesprek eigenlijk hetzelfde is. Maar dat is niet het geval. De elevator pitch gaat verder waar de voorstelronde stopt:

  • Jezelf voorstellen: de ander laten weten wie je bent (en eventueel wat je komt doen).
  • Jezelf pitchen: jezelf voorstellen en de ander laten weten hoe jij de oplossing van zijn probleem kunt zijn.

Of je jezelf pitcht of voorstelt, hangt af van de situatie. Deze elevator pitch voorbeelden maken dat duidelijk.

Voorstellen aan iemand op een feestje, de sportclub, school etc: 

Hoi, ik ben Pim

Voorstellen aan iemand die weet wat je komt doen:

Hoi, ik ben Pim. De inmeter.

Voorstellen tijdens een voorstelrondje in bijv. een projectgroep:

Ik ben Pim de Vree en werk als inmeter en bouwkundige voor Realax. 

Voorstellen bij een voorstelrondje aan mensen die geen flauw idee hebben wat je werk inhoudt:

Ik ben Pim de Vree en werk als inmeter en bouwkundige voor Realax. Ik maak meetrapporten, plattegronden en bouwtechnische rapporten voor makelaars door heel Nederland. 

Pitchen tijdens een netwerk event:

Ik ben Pim de Vree en ik maak meetrapporten, plattegronden en bouwtechnische rapporten voor makelaars zodat zij het vastgoed van hun klanten goed kunnen presenteren op Funda. Ik doe dat vanuit mijn eigen bedrijf en werk door heel Nederland. Veel mensen starten hun dag met een rondje gluren bij de buren op Funda, ben jij er daar een van?

Pitchen tijdens een sollicitatiegesprek:

Ik ben Pim de Vree en heb 5 jaar ervaring als inmeter en bouwkundige bij een bedrijf dat makelaars helpt bij het presenteren van vastgoed. Sinds een aantal jaar zijn energielabels en verduurzaming belangrijke onderwerpen en inmiddels is het mijn ambitie om vastgoedbeheerders te ondersteunen in hun verduurzamingsopgave. Ik ben dan ook heel benieuwd naar jullie plannen en activiteiten rond het verduurzamen van de woningvoorraad.

Zoals je ziet bij bovenstaand sollicitatie elevator pitch voorbeeld, vertel je kort iets over jezelf, wat je kan en wat je toegevoegde waarde is. Om je ambities te tonen én het gesprek op gang te houden, sluit je af met een vraag of opmerking waar dat uit blijkt én waarop de selecteur eenvoudig kan inhaken.

Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips

Binnenkort op sollicitatiegesprek? Check ons stappenplan vol tips als je je goed wilt voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Want een goede voorbereiding is het halve werk! Bijkomend voordeel: je zit straks een stuk relaxter aan tafel.

Opbouw pitch sollicitatiegesprek

We gaan er even vanuit dat je hier bent omdat je wilt weten hoe je een elevator pitch maakt voor je sollicitatiegesprek. In dat geval heb je onderstaande opbouw nodig om je sollicitatie pitch te maken. 

De 4 bouwstenen van een pitch sollicitatiegesprek:

  • Wie ben je
  • Wat doe je (je huidige functie, studie of andere bezigheid)
  • Wat kan je goed (wat is jouw toegevoegde waarde)
  • Wat is je ambitie (de link tussen jou en de vacature)

Stappenplan elevator pitch maken voor je sollicitatie

Een sollicitatie pitch schud je meestal niet zo maar uit je mouw. Ga er even goed voor zitten en volg de stappen uit het stappenplan elevator pitch maken voor je sollicitatie:

  1. Zelfkennis
    Zet voor jezelf op een rij waar jouw kwaliteiten liggen, wat je leuk en interessant vindt en zorg dat je scherp voor ogen hebt wat jou zo aanspreekt in de vacature.
     
  2. Schrijf
    Maak een lange versie van je elevator pitch waarin de 4 bouwstenen terugkomen (wie, wat, toegevoegde waarde, link met vacature)
     
  3. Concreet
    Verwerk voorbeelden in je pitch zodat duidelijk is wat je precies bedoelt én je verhaal beter blijft hangen.
     
  4. Schrap
    Dikke kans dat je een lang verhaal hebt geschreven. Schrap alle overbodige informatie eruit zodat de relevante info er nog krachtiger uitspringt. Laat de voorbeelden staan, die maken je verhaal levendiger.
     
  5. Spreektaal
    Heel leuk zo’n verhaal op papier, maar de bedoeling is dat je het heel natuurlijk kunt vertellen. En dat lukt niet in schrijftaal. Zet je verhaal nu om naar spreektaal. Wollige woorden en jargon eruit, verbindingswoordjes erin.
     
  6. Hardop
    Lees je pitch een aantal keer hardop. Elke keer dat je hapert, is een signaal dat de zin niet lekker loopt. Nóg meer spreektaal erin helpt.
     
  7. Oefen
    Leer de hoofdpunten van je pitch uit je hoofd en oefen je pitch hardop. Leer niet de hele tekst uit je hoofd, dan ga je opdreunen en dat werkt sterk in je nadeel. Je pitch is dus elke keer een beetje anders, maar de boodschap blijft overeind.
     
  8. Spiegel
    Oefen ook een keer voor de spiegel (of neem jezelf op). Dan zie je of je zelfverzekerd staat en je verhaal overtuigend en enthousiast overkomt. Je pitch oefenen met iemand die je vertrouwt is nog beter. Spannend, maar het levert je ongetwijfeld feedback op waar je sollicitatie pitch beter van wordt.

Zelfkennis: wat is jouw passie?

Wat is jouw passie? Als je scherp hebt waar jij je bed voor uitkomt, is het al een stuk makkelijker om een overtuigende elevator pitch voor je sollicitatie te maken. 

Check dit filmpje uit 2011 waarin Simon Sinek zijn Golden Circle uitlegt:

Aan de slag met je sollicitatie

Zin gekregen om een indrukwekkende elevator pitch neer te zetten tijdens een sollicitatiegesprek? Stap 1 is dan natuurlijk dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

En dat begint met een overtuigend cv en een steengoede sollicitatiebrief. 

Je maakt beide documenten in een handomdraai op CVster.nl. Bekijk onze cv-templates en scroll door de bijpassende brief-templates. Maak je keuze, ga aan de slag en solliciteer naar jouw droombaan!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere13 minuten leestijd
Zenuwachtig voor werk – tips voor stalen zenuwen op de werkvloer
Zenuwachtig voor werk – tips voor stalen zenuwen op de werkvloer
CV15 minuten leestijd
Wat is een LaTeX cv?
Wat is een LaTeX cv?
Sollicitatiegesprek1 minuten leestijd
Jezelf voorbereiden op een gedragsinterview: 40+ voorbeeldvragen
Jezelf voorbereiden op een gedragsinterview: 40+ voorbeeldvragen
Sollicitatiebrief15 minuten leestijd
Wat is het beste lettertype voor een sollicitatiebrief?
Wat is het beste lettertype voor een sollicitatiebrief
Alles Doorbladeren