1. voorbeelden
 2. Student

Voorbeeld sollicitatiebrief Student

Gebruik deze Student voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor Student functies in 2023. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.
4.1
Gemiddelde beoordeling
37 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Student
Bewerk deze sollicitatiebrief

Dus het is tijd om je allereerste sollicitatiebrief te schrijven, eh? Je had misschien het idee dat cv's en sollicitatiebrieven alleen bedoeld waren om banen te krijgen in de volwassen wereld. Nu blijkt dat studenten om verschillende redenen ook motivatiebrieven nodig hebben. Of het nu gaat om een ​​programma, leiderschapspositie, stage, studiebeurs of je eerste baan, een goede sollicitatiebrief onderscheidt je van de concurrentie. 

Daarnaast helpt een goede sollicitatiebrief om je verhaal op een gepassioneerde en overtuigende manier te vertellen. Op zowel de middelbare school als de universiteit kan de concurrentie tussen getalenteerde studenten sterk zijn. En testscores en schoolrapporten kunnen maar zoveel vertellen. Een goede sollicitatiebrief kan je geheime wapen zijn om jezelf te onderscheiden van andere studenten die perfecte cijfers hebben, maar het charisma en karakter missen.

De opbouw van een sollicitatiebrief voor studenten inclusief voorbeelden

Als student gebruik je jouw sollicitatiebrief waarschijnlijk voor verschillende doeleinden - nadat je deze natuurlijk op elk doel hebt afgestemd! Gelukkig is de structuur van een professionele sollicitatiebrief vrijwel hetzelfde, ongeacht de branche of functie. Deze templates werken namelijk ook voor studiebeurzen, studieprogramma's en elk ander type sollicitatie die je eventueel doet. Dit zijn de belangrijkste elementen:

 • Een kopregel
 • Een aanhef
 • Een introductie
 • Een middenstuk
 • Een conclusie
 • Een afsluiting
Expert tip

CVster.nl is een hulpbron voor werkzoekenden. We zijn er voor alle branches en alle carrièreniveaus. Lees onze handleiding sollicitatiebrief schrijven of bekijk onze verzameling aanpasbare voorbeeld sollicitatiebrieven en schrijfgidsen voor specifieke beroepen. 

De kopregel van een sollicitatiebrief

Lang geleden, waren er mensen die sollicitaties (en motivatiebrieven) per post verstuurden. Gelukkig voor jou zijn de meeste sollicitaties tegenwoordig online. Een kop van een sollicitatiebrief betekende ooit een formele brief kop, die je nog steeds moet gebruiken als je een sollicitatie op de ouderwetse manier moet sturen. Anders heeft de kop van een sollicitatiebrief één doel: aangeven dat het jouw document is. Daarnaast zorgt het ervoor dat jouw telefoonnummer, e-mail, LinkedIn en andere contactgegevens binnen handbereik van een recruiter is, voor het geval de brief rond zweeft in een groot kantoor. Het is een goed idee om jouw koptekst beknopt te houden, zodat je meer ruimte hebt om een ​​werkgever ervan te overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent. Het doel van deze sectie: Zorg ervoor dat iedereen die in aanraking komt met jouw brief, weet dat deze brief van jou is en de juiste informatie heeft om contact met jou op te nemen.

De koptekst van jouw sollicitatiebrief speelt ook een rol bij de opmaak van jouw brief. Hier is de enige plaats waar je een vleugje kleur of een sterker tekstelement kunt toevoegen, afhankelijk van de organisatie en branche waarin je solliciteert. Een ding die je kunt doen om het nog mooier te maken, is om de documentstijlen overeen te laten komen. Dat betekent dat je dezelfde koptekst gebruikt in jouw cv, sollicitatiebrief en ander sollicitatie materiaal. Een template kan de zaken veel gemakkelijker maken door je te helpen de juiste balans tussen professionaliteit en creativiteit te vinden.

De aanhef van een sollicitatiebrief

Jouw aanhef is een van de kortste secties van jouw sollicitatiebrief, maar is erg belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat je een geweldige eerste indruk maakt. Jouw aanhef zet de toon voor de rest van de brief en moet respect en professionaliteit communiceren. In de meeste gevallen is het echter niet nodig om te formeel te zijn. 'Beste' of ‘Geachte’ gevolgd door de juiste aanhef en een achternaam kunnen in verschillende situaties goed werken. Het doel van deze sectie: Creëer een beleefde opening die de lezer correct en professioneel aanspreekt.

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen graag hun eigen naam horen. Je kunt deze interessante weetje in jouw voordeel gebruiken door ervoor te zorgen dat je jouw sollicitatiebrief richt aan de persoon die het zal lezen. In veel gevallen laten werkgevers en organisaties die met studenten werken de naam van de contactpersoon achter in de vacatures. Soms kan dit ook als toets dienen om te zien welke studenten er voldoende aandacht aan besteden om dit in hun brief te verwerken.

In het geval dat een groot aantal mensen in een grote organisatie jouw brief zou kunnen lezen, is het niet nodig om tot het uiterste te gaan om een ​​specifieke naam te vinden. In dat geval is het beste om de kille en verouderde 'L.S.' te vermijden. Probeer in plaats daarvan de bedrijfsnaam in je aanhef te gebruiken, gevolgd door een verzamelnaam als 'Team' of 'Comité'.

De introductie van een sollicitatiebrief

De inleiding is het onderdeel van je brief waarin je de lezer meteen pakt. Bij de openingsparagraaf krijg je de kans om de aandacht van de lezer te trekken met een interessante anekdote, gedurfde verklaring of energieke openingszin. Bedrijven en organisaties werken vaak graag samen met studenten vanwege hun creatieve aanpak en frisse ideeën. Laat je lezer niet in slaap vallen met een halfslachtige opening als "Naar aanleiding van uw vacature in X wil ik solliciteren naar de functie van..." In plaats daarvan, moedig de lezer aan om verder te lezen door een voorproefje te geven van jouw beste kwaliteiten in de introductie. Het doel van deze sectie: Maak een gedurfde en opvallende eerste alinea die ervoor zorgt dat een lezer wil doorgaan.

Het middenstuk van een sollicitatiebrief

Het middenstuk maakt het grootste deel van je brief. Hier kun je een verdiepingsslag maken van jouw successen, mijlpalen en perspectief. Als het middenstuk te ongestructureerd aanvoelt, kun je ervoor kiezen om het in twee subsecties te verdelen. 

In de eerste deel kun je de STAR-methode gebruiken om jouw ​​situatie, taak, actie en het positieve resultaat toe te lichten. Vergeet niet elke anekdote te beperken tot slechts een paar regels, zodat je de aandacht van de lezer door het hele document behoudt. 

In het tweede deel kun je ingaan op jouw relevante vaardigheden, buitenschoolse activiteiten en werkervaring. Zorg ervoor dat je deze facetten relevant maakt voor de functie. Hiermee kan jij laten zien waarom je zo goed bij de organisatie zou passen. Het doel van deze sectie: Geef details over jouw unieke kwaliteiten en eerdere (werk)ervaringen, geef specifieke voorbeelden van jouw probleemoplossend vermogen en samenwerkingscompetenties.

De conclusie en afsluiting van een sollicitatiebrief

Gefeliciteerd! Je bent gekomen tot de conclusie van jesollicitatiebrief! Het enige wat je nu hoeft te doen, is een beleefde slotalinea te schrijven die de lezer overtuigd om contact op te nemen, zodat de recruiter nog meer leert over wat voor geschikte kandidaat je bent. 

De beste manier om dit te doen is via een call-to-action. Deze regel laat zien dat je graag verder wilt praten en nodigt de lezer uit om contact met je op te nemen. Je wilt zelfverzekerd en vastberaden klinken, zonder dat je arrogant of eigenwijs overkomt. 

Sluit jouw brief vervolgens af met een standaard begroeting zoals 'Met vriendelijke groet' of 'Hartelijke groet’. Het doel van deze sectie: beëindig de brief op een sterke en positieve noot, en creëer een effectieve oproep tot actie die beleefd en professioneel is, waardoor de lezer overtuigd is om contact op te nemen.

Expert tip

Zoek je een stageplek? Bekijk dan dit cv voorbeeld van een stage

Lay-out en veelgemaakte fouten bij studenten sollicitatiebrieven

Hierbij een aantal tips over sollicitatiebrieven, om veelvoorkomende valkuilen te vermijden:

 • Onbelangrijke informatie: Als student, zijn er momenten wanneer jouw hobby's en interesses nuttige informatie kunnen zijn in een sollicitatiebrief (dit geldt vooral voor middelbare scholieren). Maar als de openstaande vacature van professionele aard is, kun je het beste persoonlijke details zoals, je gezinsleven, verenigingen en vrienden, weg laten. Focus daarentegen op jouw connectie met de functie.
 • Lay-out en het visuele plaatje: Over het algemeen moet jouw lay-out geschikt zijn voor de branche en positie waarvoor je solliciteert. Heldere kleuren en zware lettertypen werken niet goed voor zakelijke en formele werkgevers. Dus zorg ervoor dat de toon precies goed is. Een professionele template kan je hierbij helpen.
 • Typefouten en grammaticale fouten: je hebt nog maar één uur voordat je de sollicitatie moet versturen en je wilt het nu af hebben! Zorg ervoor dat je de volgende keer voldoende tijd overhoudt om jouw document opnieuw te lezen en de spelling te controleren. Sterker nog, laat een vriend ernaar kijken en vraag om feedback.
 • Te formele of standaardteksten: jouw sollicitatiebrief moet professioneel zijn, maar ook natuurlijk klinken, alsof je een echte mens bent. Een lezer weet namelijk wanneer je de tekst van iemand anders hebt gekopieerd of wanneer je een te complex woordgebruik toepast om je beter voor te doen. Gebruik altijd je eigen tone of voice. Dat blijft altijd de verstandigste keuze.

Focuspunten

 • De sollicitatiebrief is de laatste 'middel' waarmee je werkgevers kunt overhalen om jou in dienst te nemen. Het ontzettend belangrijk en uiterst nuttig, ZELFS als het geen vereiste is bij een stageplek.
 • Ken de structuur van de sollicitatiebrief en onthoud de doelen van elke sectie.
 • Gebruik emotie en psychologie om feitelijke punten te benadrukken voor je stage.
 • Communiceer in de juiste tone of voice en onthoud waar werkgevers naar op zoek zijn in een stagiair.
 • Vermijd standaard teksten, lay-out valkuilen van teksteditors en gebruik een heldere visuele stijl (inclusief ontwerpelementen) om de aandacht te trekken.
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Stappenplan, tips & voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Stappenplan, tips & voorbeelden

Heb je in 2023 een goede sollicitatiebrief nodig? Gebruik ons stappenplan voor een opvallende sollicitatiebrief en sleep een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek binnen.

Met Cvster.nl kun je binnen enkele minuten een perfecte sollicitatiebrief maken. Geen onzekerheid, geen gedoe. Ga erop uit en scoor een sollicitatiegesprek of stage interview!               

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Val op en word sneller aangenomen. Met onze gratis templates schrijf je eenvoudig een professionele sollicitatiebrief. Ga aan de slag en solliciteer op jouw droombaan!
Maak een sollicitatiebrief
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Val op en word sneller aangenomen. Met onze gratis templates schrijf je eenvoudig een professionele sollicitatiebrief. Ga aan de slag en solliciteer op jouw droombaan!
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.532 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
350.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
92.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
190.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
170.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
48.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
40.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
43.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
5.800 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
27.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
74.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
2.300 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
49.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
41.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
20.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
23.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
15.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
3.900 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
12.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
68.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren