1. voorbeelden
  2. Afstuderen

Voorbeeld sollicitatiebrief Afstuderen

Gebruik deze Afstuderen voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor Afstuderen functies in 2023. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.
4.3
Gemiddelde beoordeling
78 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Afstuderen
Bewerk deze sollicitatiebrief

Koptekst sollicitatiebrief afstudeerder

Zoals je in onze voorbeeld sollicitatiebrief kunt zien, start je je brief met een overzichtelijke koptekst. Bij het verzenden van een fysieke sollicitatiebrief (op papier), is het belangrijk om naast je eigen contactgegevens ook de adresgegevens en de naam van de recruiter toe te voegen. En natuurlijk de datum waarop de brief is geschreven.

Stuur je je sollicitatie per e-mail, dan is dat minder van belang. Je kunt er dan voor kiezen je koptekst heel beknopt te houden zodat je meer ruimte overhoudt voor de brief zelf. Het primaire doel van een koptekst is jezelf en de functie waarop je solliciteert onder de aandacht brengen en om je contactgegevens makkelijk vindbaar te maken. Vroeger bevatte een sollicitatiebrief een koptekst met uitgebreide contactgegevens van zowel sollicitant als werkgever. Tegenwoordig is het voldoende als je je naam, e-mailadres, telefoonnummer en eventueel je LinkedIn-account vermeldt. 

Sollicitatiebrief aanhef

Als pas afgestudeerde start je waarschijnlijk in een baan op junior niveau, om je vandaaruit verder omhoog te werken op de carrièreladder. Dat betekent dat je een respectvolle aanhef moet kiezen voor je sollicitatiebrief en rekening moet houden met de hiërarchie van de organisatie: “Geachte heer/mevrouw + naam”. Vooral bij grote, traditionele bedrijven en kennisinstellingen is dat van belang. 

Maar het kan ook anders. Solliciteer je bij een jong merk of een startup, dan zal de toon informeler zijn. Je checkt dat eenvoudig op hun website en social media accounts. Hanteren ze daar een informele schrijfstijl, dan kan je – zeker als je per e-mail solliciteert – ook prima kiezen voor “Hallo + naam” als aanhef. 

Voorbeeld

Beste mevrouw Doddema,

Gekopieerd!

De introductie of inleiding van je sollicitatiebrief

Kies ervoor om een persoonlijke anekdote, een zin die emotie oproept of een stellige uitspraak te gebruiken als opening van je brief. Dan loop je meteen mijlen ver voorop ten opzichte van kandidaten die hun brief beginnen met een saaie intro zoals: “Ik schrijf u naar aanleiding van de vacature voor de functie van …”. Dat is slaapverwekkend en inspiratieloos.

Een bedrijf dat pas afgestudeerden aanneemt, is vaak op zoek naar de creativiteit en innovatiedrang die bijna onlosmakelijk verbonden zijn met jonge werknemers. Onderstreep met een prikkelende inleiding, dat ze precies die eigenschappen in huis halen wanneer ze jou aannemen.  Met een saaie introductie doe je jezelf tekort. Breng je persoonlijkheid, pit en unieke kwaliteiten over en straal enthousiasme uit. Zorg er wel voor dat je toon professioneel blijft en past bij je vakgebied en toekomstige werkgever. 

Voorbeeld

Na het behalen van mijn master Food Biotechnology aan de Wageningen Universiteit, ben ik zeer enthousiast over de kans om bij PreGen aan de slag te gaan. Mijn onderzoeksprojecten waren gericht op voedselproductie in ontwikkelingslanden. Het heeft mijn overtuiging gesterkt dat biotechnologie cruciaal is wanneer het gaat om het voeden van toekomstige generaties. 

Gekopieerd!

Het middenstuk van je sollicitatiebrief voor afgestudeerden schrijven

Als de introductie het voorafje is, dan is het middenstuk het hoofdgerecht van je sollicitatiebrief. In dit belangrijke deel van je begeleidende brief is het zaak de recruiter te informeren en te enthousiasmeren. Je wilt dat de recruiter je beter leert kennen en na het lezen overtuigd is van jouw match met de vacature. 

Wat moet je als afstudeerder benadrukken in het middenstuk van je sollicitatiebrief? Dat hangt af van de gewenste vaardigheden en kwalificaties. Lees de vacaturetekst nog eens aandachtig door en bepaal wat de werkgever zoekt in een ideale kandidaat. Vervolgens kan je daar de nadruk op leggen, bijvoorbeeld door de STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) te gebruiken. Concentreer je op de meest relevante activiteiten en verantwoordelijkheden. Uiteraard mag je als afstudeerder teruggrijpen op ervaringen die je tijdens studieprojecten en stages opdeed.

Voorbeeld

Onderzoek speelde een hoofdrol tijdens mijn studie en stages. In Kenia had mijn onderzoeksgroep nauwe contacten met de lokale agritech-gemeenschap en ik heb daar vijf afzonderlijke stages gelopen. Ik was gefascineerd door moleculaire diagnostiek en werkte zelfs parttime aan een project om de gewasopbrengst in Kenia te verbeteren. De internationale focus van PreGen past bij mijn visie dat wereldwijde samenwerkingen essentieel zijn in ons werkveld. 

Een rol als junior onderzoeker bij PreGen zou een ideaal startpunt van mijn loopbaan vormen. PreGens staat van dienst bij het ontwikkelen en stimuleren van de slimste jonge wetenschappers is ongeëvenaard in de branche en ik kijk ernaar uit om in de voetsporen te treden van uw gerenommeerde en prijswinnende agritech onderzoekers.

Dankzij mijn opleiding en werkervaring heb ik veel kennis van laboratoriumprocedures en volop praktijkervaring, waaronder het werken in kassen en het onderhouden van onderzoeks- en chemische toepassingsapparatuur. Bij een stagebedrijf heb ik uniforme werkprocedures gemaakt en vastgelegd in een handleiding voor alle werknemers. Dat leidde tot een besparing van meer dan € 240.000,- op jaarbasis. 

Ik heb mij jarenlang verdiept in de theorie van genomics en ik kijk ernaar uit om mijn kennis in de praktijk te brengen. Ik voeg een portfolio bij van mijn academische onderzoekswerk, inclusief 21 aanbevelingsbrieven van wetenschappers die ik heb bijgestaan.

Gekopieerd!

Hoe sluit ik mijn sollicitatiebrief af?

De afsluitende alinea van je sollicitatiebrief kan uitdagender zijn dan het lijkt. Lees de hoofdtekst van je brief nog eens door en vraag je af hoe je dat kunt samenpakken tot een conclusie die tot actie aanzet. Een conclusie die maakt dat de recruiter zich goed voelt bij jou als persoon en enthousiast is over de wijze waarop je past bij de functie. In de afsluiting hoort ook een call-to-action. Een zinnetje waarin je vriendelijk vraagt om in contact te komen of zelfs in gesprek te gaan. Tot slot eindig je met een eenvoudige groet: “Met vriendelijke groet + je naam”. 

Voorbeeld

Ik kan niet wachten om te horen in welke potentiële projecten mijn bijdrage een verschil kan maken – het zou geweldig zijn om samen de mogelijkheden te verkennen tijdens een interview. In dat kader neem ik begin volgende week contact met u op. Voor nu, bedankt voor uw tijd!

Met vriendelijke groet,

Britta Berdenis van Berlekom

Gekopieerd!

Klaar om jouw brief te schrijven? Je maakt snel en simpel een professionele sollicitatiebrief met onze bewezen templates.

Andere voorbeelden van cv's en sollicitatiebrieven uit dezelfde branche:

Voorbeelden van cv's:

Voorbeelden van sollicitatiebrieven:

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Val op en word sneller aangenomen. Met onze gratis templates schrijf je eenvoudig een professionele sollicitatiebrief. Ga aan de slag en solliciteer op jouw droombaan!
Maak een sollicitatiebrief
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Val op en word sneller aangenomen. Met onze gratis templates schrijf je eenvoudig een professionele sollicitatiebrief. Ga aan de slag en solliciteer op jouw droombaan!
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.436 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.000.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
320.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
83.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
43.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
92.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
36.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
38.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
5.100 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
24.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
68.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
2.100 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
31.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
45.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
37.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
21.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
16.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
14.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
20.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
3.300 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
10.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
54.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren