Koptekst sollicitatiebrief afstudeerder
Zoals je in onze voorbeeld sollicitatiebrief kunt zien, start je je brief met een overzichtelijke koptekst. Bij het verzenden van een fysieke sollicitatiebrief (op papier), is het belangrijk om naast je eigen contactgegevens ook de adresgegevens en de naam van de recruiter toe te voegen. En natuurlijk de datum waarop de brief is geschreven.
Stuur je je sollicitatie per e-mail, dan is dat minder van belang. Je kunt er dan voor kiezen je koptekst heel beknopt te houden zodat je meer ruimte overhoudt voor de brief zelf. Het primaire doel van een koptekst is jezelf en de functie waarop je solliciteert onder de aandacht brengen en om je contactgegevens makkelijk vindbaar te maken. Vroeger bevatte een sollicitatiebrief een koptekst met uitgebreide contactgegevens van zowel sollicitant als werkgever. Tegenwoordig is het voldoende als je je naam, e-mailadres, telefoonnummer en eventueel je LinkedIn-account vermeldt.
Sollicitatiebrief aanhef
Als pas afgestudeerde start je waarschijnlijk in een baan op junior niveau, om je vandaaruit verder omhoog te werken op de carrièreladder.
Dat betekent dat je een respectvolle aanhef moet kiezen voor je sollicitatiebrief en rekening moet houden met de hiërarchie van de organisatie: “Geachte heer/mevrouw + naam”. Vooral bij grote, traditionele bedrijven en kennisinstellingen is dat van belang.
Maar het kan ook anders. Solliciteer je bij een jong merk of een startup, dan zal de toon informeler zijn. Je checkt dat eenvoudig op hun website en social media accounts. Hanteren ze daar een informele schrijfstijl, dan kan je – zeker als je per e-mail solliciteert – ook prima kiezen voor “Hallo + naam” als aanhef.
Beste mevrouw Doddema,
De introductie of inleiding van je sollicitatiebrief
Kies voor een persoonlijke anekdote, een zin die emotie oproept of een stellige uitspraak als opening van je brief.
Met een goede introductie loop je meteen mijlen ver voorop ten opzichte van kandidaten die hun brief beginnen met een saaie intro zoals:
“Ik schrijf u naar aanleiding van de vacature voor de functie van …”.
Dat is slaapverwekkend en inspiratieloos.
Een bedrijf dat pas afgestudeerden aanneemt, is vaak op zoek naar de creativiteit en innovatiedrang die bijna onlosmakelijk verbonden zijn met jonge werknemers. Onderstreep met een prikkelende inleiding, dat ze precies die eigenschappen in huis halen wanneer ze jou aannemen.
Met een saaie introductie doe je jezelf tekort. Breng je persoonlijkheid, pit en unieke kwaliteiten over en straal enthousiasme uit. Zorg er wel voor dat je toon professioneel blijft en past bij je vakgebied en toekomstige werkgever.
Na het behalen van mijn master Food Biotechnology aan de Wageningen Universiteit, ben ik zeer enthousiast over de kans om bij PreGen aan de slag te gaan. Mijn onderzoeksprojecten waren gericht op voedselproductie in ontwikkelingslanden. Het heeft mijn overtuiging gesterkt dat biotechnologie cruciaal is wanneer het gaat om het voeden van toekomstige generaties.
Het middenstuk van je sollicitatiebrief voor afgestudeerden schrijven
Als de introductie het voorafje is, dan is het middenstuk het hoofdgerecht van je sollicitatiebrief. In dit belangrijke deel van je begeleidende brief is het zaak de recruiter te informeren en te enthousiasmeren. Je wilt dat de recruiter je beter leert kennen en na het lezen overtuigd is van jouw match met de vacature.
Wat moet je als afstudeerder benadrukken in het middenstuk van je sollicitatiebrief?
Dat hangt af van de gewenste vaardigheden en kwalificaties. Lees de vacaturetekst nog eens aandachtig door en bepaal wat de werkgever zoekt in een ideale kandidaat. Vervolgens kan je daar de nadruk op leggen, bijvoorbeeld door de STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) te gebruiken.
Concentreer je op de meest relevante activiteiten en verantwoordelijkheden. Uiteraard mag je als afstudeerder teruggrijpen op ervaringen die je tijdens studieprojecten en stages opdeed.
Onderzoek speelde een hoofdrol tijdens mijn studie en stages. In Kenia had mijn onderzoeksgroep nauwe contacten met de lokale agritech-gemeenschap en ik heb daar vijf afzonderlijke stages gelopen. Ik was gefascineerd door moleculaire diagnostiek en werkte zelfs parttime aan een project om de gewasopbrengst in Kenia te verbeteren. De internationale focus van PreGen past bij mijn visie dat wereldwijde samenwerkingen essentieel zijn in ons werkveld.
Een rol als junior onderzoeker bij PreGen zou een ideaal startpunt van mijn loopbaan vormen. PreGens staat van dienst bij het ontwikkelen en stimuleren van de slimste jonge wetenschappers is ongeëvenaard in de branche en ik kijk ernaar uit om in de voetsporen te treden van uw gerenommeerde en prijswinnende agritech onderzoekers.
Dankzij mijn opleiding en werkervaring heb ik veel kennis van laboratoriumprocedures en volop praktijkervaring, waaronder het werken in kassen en het onderhouden van onderzoeks- en chemische toepassingsapparatuur. Bij een stagebedrijf heb ik uniforme werkprocedures gemaakt en vastgelegd in een handleiding voor alle werknemers. Dat leidde tot een besparing van meer dan € 240.000,- op jaarbasis.
Ik heb mij jarenlang verdiept in de theorie van genomics en ik kijk ernaar uit om mijn kennis in de praktijk te brengen. Ik voeg een portfolio bij van mijn academische onderzoekswerk, inclusief 21 aanbevelingsbrieven van wetenschappers die ik heb bijgestaan.
Hoe sluit ik mijn sollicitatiebrief af?
De afsluitende alinea van je sollicitatiebrief kan uitdagender zijn dan het lijkt.
Lees de hoofdtekst van je brief nog eens door en vraag je af hoe je dat kunt samenpakken tot een conclusie die tot actie aanzet. Een conclusie die maakt dat de recruiter zich goed voelt bij jou als persoon en enthousiast is over de wijze waarop je past bij de functie.
In de afsluiting hoort ook een call-to-action. Een zinnetje waarin je vriendelijk vraagt om in contact te komen of zelfs in gesprek te gaan. Tot slot eindig je met een eenvoudige groet: “Met vriendelijke groet + je naam”.
Ik kan niet wachten om te horen in welke potentiële projecten mijn bijdrage een verschil kan maken – het zou geweldig zijn om samen de mogelijkheden te verkennen tijdens een interview. In dat kader neem ik begin volgende week contact met u op. Voor nu, bedankt voor uw tijd!
Met vriendelijke groet,
Britta Berdenis van Berlekom
Klaar om jouw brief te schrijven? Je maakt snel en simpel een professionele sollicitatiebrief met onze bewezen templates.