1. voorbeelden
 2. examinator CBR
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Voorbeeld sollicitatiebrief examinator CBR

Droom je van een baan als examinator bij het CBR? Bekijk onze voorbeeld sollicitatiebrief voor CBR examinatoren en de bijbehorende schrijfgids vol tips!
4.3
Gemiddelde beoordeling
47 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief examinator CBR
Bewerk deze sollicitatiebrief

Gebruik deze CBR examinator voorbeeldbrief om jouw sollicitatie af te ronden en ga voor de droombaan - geen frustratie, geen giswerk. Deze voorbeeldbrief is speciaal ontworpen voor CBR functies in 2024. Maak gebruik van onze voorbeeldzinnen en professionele opmaak om binnen enkele minuten jouw perfecte sollicitatiebrief te downloaden.

Werken als examinator bij het CBR

Werken als examinator bij het CBR is een zeer uitdagende en afwisselende functie. Als medewerker bij het CBR werk je namens de Rijksoverheid. Je bent dus ambtenaar en bouwt mee aan veiliger verkeer in Nederland. Jij beslist of iemand een rijbewijs krijgt of niet.

Als CBR examinator is geen werkdag hetzelfde. Je weet immers nooit wie er naast je in de auto stapt. Op een gemiddelde werkdag neem je 8 rijexamens af en werk je van 8 uur ’s ochtends tot 16 uur ’s middags. Tijdens een rijexamen bepaal je de route, geef je inzicht en feedback, luister je, grijp je in waar nodig, en beoordeel je de examenkandidaat. Daarnaast heb je natuurlijk een flinke dosis inlevingsvermogen nodig om de kandidaat op zijn/haar gemak te stellen.

Het CBR heeft ca. 700 examinatoren in dienst, die jaarlijks ruim 700.000 examenkandidaten moeten beoordelen op hun rijvaardigheid.

Aan welke eisen moet je voldoen?

Werken als CBR examinator betekent dat je minimaal 10 jaar een rijbewijs (B) op zak moet hebben. Heb je daarnaast ook andere rijbewijzen, dan is dat een pluspunt bij je sollicitatie.

Ook moet je:

 • Een goede beheersing hebben van de Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk.
 • Minimaal havo of mbo 4 werk- en denkniveau hebben (dit wordt getest via een online assessment).
 • Wonen op maximaal 40 km van een CBR examenlocatie.

Daarnaast zijn de volgende vaardigheden erg belangrijk voor een CBR examinator:

 • Inlevingsvermogen
 • Communicatieve vaardigheden
 • Besluitvaardigheid
 • Ervaring in omgaan met weerstand
 • Ervaring met slecht nieuws gesprekken
 • Goed kunnen motiveren
 • Analytisch
 • Goed beoordelingsvermogen
 • Scherp zijn en een snel reactievermogen
 • Objectief
 • Didactisch.

De sollicitatieprocedure bij het CBR

Het CBR heeft de komende jaren tientallen nieuwe examinatoren nodig omdat de sector aan het vergrijzen is. Veel CBR examinatoren gaan met pensioen. Toch is de sollicitatieprocedure bij het CBR streng en haalt maar een klein percentage de eindstreep.

Hoe ziet de sollicitatieprocedure bij het CBR eruit?

Solliciteren doe je met een cv en een goede motivatiebrief via de website https://www.werkenbijcbr.nl/examinatoren.

Word je aangenomen? Dan start jouw nieuwe baan met een fulltime interne opleiding van 4 maanden. Je leert de theorie achter het rijexamen en gaat volop in de praktijk aan de slag. De opleiding is overigens op mbo 4 niveau. Het CBR neemt de opleidingskosten voor zijn rekening en je krijgt ook tijdens de opleiding een salaris uitbetaald.

De resterende 8 maanden van het eerste jaar krijg je een coach toegewezen die af en toe met je meerijdt en tips geeft. Hoewel de opleiding van 4 maanden fulltime is, kun je na die 4 maanden kiezen voor zowel een fulltime als parttime dienstverband (min. 3 dagen per week).

Heb je na het eerste jaar je staat van dienst als examinator bewezen? Dan wordt jouw jaarcontract omgezet in een vast dienstverband.

Wat verdient een examinator bij het CBR?

Als CBR examinator is je startsalaris € 3.881,14 bruto per maand bij een fulltime dienstverband (37,5 uur).

Daarnaast kun je rekenen op:

 • Een leaseauto.
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een eindejaarsuitkering, vakantietoeslag, verlofregeling en pensioen.

Opbouw motivatiebrief examinator CBR

Het CBR stelt enkele eisen aan een motivatiebrief voor een examinator bij het CBR.

 1. Noem bij welke CBR-locatie je solliciteert.
 2. Stel jezelf voor. Waar word je gelukkig van, waar krijg je energie van?
 3. Wat trekt je in de rol van examinator?
 4. Waar zie jij jouw ervaring terugkomen in het profiel van examinator?

Daarnaast heeft een sollicitatiebrief enkele vaste onderdelen die niet mogen ontbreken. Jouw CBR motivatiebrief bevat bij voorkeur de volgende opbouw:

 • Een kopregel met je contactgegevens;
 • Een gepersonaliseerde aanhef;
 • Een pakkende introductie;
 • Een middenstuk waarin je je motivatie toelicht;
 • Een afsluiting met call to action.

Voor een gedetailleerd advies voor elk van deze onderdelen, neem een kijkje in ons algemene stappenplan “ Hoe schrijf je een sollicitatiebrief”.

De kopregel van jouw CBR sollicitatiebrief

Iedere motivatiebrief zou contactgegevens van de sollicitant moeten bevatten. Toch wordt dit vaak vergeten omdat mensen hun gegevens al op hun cv zetten. Houd er echter rekening mee dat je cv en motivatiebrief soms apart van elkaar worden gelezen of langs diverse recruiters gaan.

De kopregel van je sollicitatiebrief is de uitgelezen plek om jouw naam, telefoonnummer en e-mailadres te vermelden. Zo kan een recruiter snel contact met je opnemen als hij/zij je wil uitnodigen voor een gesprek.

Aanhef motivatiebrief examinator CBR

Een persoonlijke aanhef maakt jouw motivatiebrief direct persoonlijker. Echter is een persoonlijke aanhef bij het CBR iets lastiger dan bij sommige andere bedrijven omdat zij geen namen van recruiters vermelden in hun vacatures.

Je zou de juiste naam kunnen achterhalen door een telefoontje naar het CBR, maar een aanhef als ‘Geachte team recruitment CBR’ volstaat ook.

Motivatiebrief examinator CBR: de introductie

Als potentiële CBR examinator weet je als geen ander dat je in een korte tijd een goede indruk moet maken. Daarom moet de eerste zin van jouw CBR sollicitatiebrief pakkend zijn.

Een standaard zin als: ‘Ik schrijf u omdat…’ werkt vaak minder goed. Ze weten immers al waarom je ze schrijft: je reageert op een vacature.

Krijg jij het voor elkaar dat jouw potentiële nieuwe werkgever vanaf de eerste zin aan je lippen hangt? Dan heb je een grotere kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Ideeën en tips voor een pakkende openingszin voor jouw CBR sollicitatiebrief:

 • Begin met een anekdote (bijvoorbeeld over je eigen rijexamen).
 • Noem in één pakkende zin wat jij het CBR kan bieden.
 • Vertel in één zin waarom je CBR examinator wilt worden.

Belangrijk: vergeet niet om ver vooraan in je CBR motivatiebrief de CBR locatie te noemen waar je solliciteert.

Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief CBR - introductie

Mijn naam is Bart Wielsma en ik heb ruim 8 jaar ervaring als rijinstructeur bij de ANWB in Dordrecht. Het allerleukst aan mijn werk vind ik het motiveren van onzekere leerlingen en ze zien groeien tot zelfverzekerde beginnende chauffeurs. Als rijinstructeur werk ik natuurlijk altijd toe naar het CBR-examen. Het lijkt me geweldig om aan de andere kant ‘van de tafel’ te zitten en zelf examens af te nemen. Via deze weg wil ik dan ook graag solliciteren naar de functie van examinator bij het CBR in Dordrecht.

Gekopieerd!

Hoofdtekst van je CBR sollicitatiebrief

Na een vliegende start ga je in de 2 à 3 alinea’s die volgen dieper in op de inhoud. Dit is je kans om te laten zien waarom ze jou bij het CBR moeten aannemen.

Geef ik in ieder geval antwoord op de volgende 3 vragen in jouw motivatiebrief voor een CBR examinator.

1. Expertise

Waarom ben jij de perfecte kandidaat? Welke relevante ervaring heb je? Of zoals het CBR het zelf verwoordt: ‘Waar zie jij jouw ervaring terugkomen in het profiel van examinator?’

2. Motivatie

Waarom wil je bij het CBR werken? En waarom specifiek als examinator?

3. Wie ben jij

Het CBR vraagt kandidaten zichzelf voor te stellen. Waar word je gelukkig van en waar krijg je energie van?

Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief CBR - hoofdtekst

Als jong jochie was ik altijd al dol op autorijden. Lange autoritten met mijn vader waren vaste prik in het weekend. Niet zo vreemd dus dat ik op mijn 17e zo snel mogelijk mijn rijbewijs wilde halen. Naast het feit dat ik van mijn hobby (autorijden) mijn beroep heb gemaakt, sleutel ik in mijn vrije tijd graag aan mijn youngtimer BMW.

Na het mbo ben ik direct begonnen als rijinstructeur in mijn woonplaats Dordrecht. Ik beschik dan ook over een WRM-certificaat. Het dagelijks in de auto zitten en mensen motiveren om een betere chauffeur te worden, is wat ik het liefste doe. Ook het stukje verantwoordelijkheid dat je als examinator beslist of iemand klaar is om zelfstandig de weg op te gaan, lijkt me een geweldige uitdaging.

De vele praktijkuren op de weg, het lesgeven en motiveren van leerlingen en mijn kennis van verkeerstheorie maken dat ik alle basiskennis in huis heb voor de functie van CBR examinator. Ik ben erg benieuwd wat de opleiding tot examinator inhoudt en ga dan ook graag met u in gesprek.

Gekopieerd!

Afsluiting voorbeeld sollicitatiebrief examinator CBR

De beste manier om je CBR sollicitatiebrief af te sluiten is met een call-to-action. Oftewel, een oproep tot actie:

 • Ik hoop dat ik mijn motivatie mag toelichten in een persoonlijk gesprek.
 • Ik kijk uit naar uw reactie of Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.
 • Neem gerust contact met me op als u vragen heeft n.a.v. mijn sollicitatie.

Sluit vervolgens af met ‘Met vriendelijke groet,’ en daaronder je voor- en achternaam.

Aanpasbaar voorbeeld sollicitatiebrief CBR - afsluiting

Ik kijk uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Bart Wielsma

Gekopieerd!

Opmaaktips voor jouw motivatiebrief examinator CBR

Hoewel vormgeving geen functie-eis is voor een baan bij het CBR, moet een motivatiebrief er natuurlijk prettig leesbaar uitzien. De volgende tips zijn bedoeld om jouw brief te laten slagen voor het examen. Het oog wil immers ook wat.

 • Kies één opmaakstijl (kleur, lettertype) en trek die stijl door op zowel je cv als in je motivatiebrief. Zo ziet een recruiter in één oogopslag dat beide documenten van dezelfde persoon afkomstig zijn.
 • Houd een marge van 2,5 cm aan voor voldoende witruimte.
 • Kies een prettig leesbaar en professioneel lettertype. Je solliciteert immers naar een baan als ambtenaar.
 • Gebruik waar nodig tussenkopjes voor de leesbaarheid.
 • Kies voor lettergrootte 11 of 12.
 • Gebruik in de koptekst gerust een accentkleur. Zo val je op tussen eenvoudige, witte cv’s. Maar overdrijf niet! Jouw CBR motivatiebrief is en blijft een zakelijk document.

Is opmaak niet jouw specialiteit? Of wil je gewoon binnen enkele klikken een prachtige motivatiebrief en cv? Bij CVster.nl ben je aan het juiste adres. In onze online builder vind je tal van bewezen effectieve templates. Zowel voor je motivatiebrief als je cv! Wij hebben het opmaakwerk voor je gedaan, jij hoeft alleen nog je gegevens in te vullen.

Succes met solliciteren!

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.703 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
430.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
270.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
54.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
90.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.200 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
44.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.400 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren