1. voorbeelden
 2. Ambulancechauffeur
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Voorbeeld sollicitatiebrief Ambulancechauffeur

Ga je solliciteren op de ambulance? Lees onze voorbeeld sollicitatiebrief ambulancechauffeur en de praktische schrijfgids vol tips!
4.3
Gemiddelde beoordeling
58 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Ambulancechauffeur
Bewerk deze sollicitatiebrief

Als ambulancechauffeur heb je een grote verantwoordelijkheid. Je loodst de ambulance door druk verkeer, biedt eerste hulp aan patiënten, houdt contact met de meldkamer en communiceert met familie of omstanders.

Is een baan als ambulancechauffeur jouw roeping? Dan heb je een goede sollicitatiebrief ambulancechauffeur nodig om je potentiële werkgever ervan te overtuigen dat jij dit belangrijke werk aan kunt.

Volledige ambulancechauffeur voorbeeld sollicitatiebrief

Volledige ambulancechauffeur voorbeeld sollicitatiebrief

Geachte mevrouw Bergenrhode,

Als gedreven ambulancechauffeur met ruim 6 jaar ervaring op de ambulance, ben ik ontzettend enthousiast over jullie functie bij GGD Hollands Midden. In mijn carrière als ambulancechauffeur heb ik inmiddels enkele honderden ritten gemaakt. Ik heb geboortes meegemaakt, overlijden en alles daartussenin. Het mooiste aan mijn vak is dat je écht iets voor mensen kunt betekenen wanneer zij op hun kwetsbaarst zijn. Geen dag is hetzelfde en dat is waarom ik dit beroep met zoveel passie en noodzaak uitoefen.

Ik beschik over een mbo diploma tot verpleegkundige, een ambulancechauffeur diploma, EHBO- en reanimatiecertificaat en een rijbewijs C1. Als voormalig ambulancechauffeur in de regio Rotterdam ben ik bovendien gewend om veilig te manouvreren door de meest drukke en onvoorspelbare verkeersomstandigheden. 

In  mijn jaren als ambulancechauffeur heb ik leren omgaan met de meest uiteenlopende situaties. Situaties waarin ik levensreddende handelingen heb verricht, grootouders kon feliciteren met de geboorte van hun kleinkind, slecht nieuws moest brengen maar ook geweld tegen hulpverleners heb meegemaakt. Als ik één ding heb geleerd is het mijn hoofd koel houden onder druk. 

Wegens mijn verhuizing naar Nieuwkoop hoopte ik dichter bij huis te kunnen werken. Toen ik jullie vacature voorbij zag komen, wist ik dan ook niet hoe snel ik moest reageren. Jullie zoeken deskundig personeel dat zorg kan verlenen van hoge kwaliteit. Ik denk dat ik een mooie aanvulling zou kunnen zijn op jullie team van zorgverleners. 

Ik kijk uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Barry de Wit

Gekopieerd!

Secties van een ambulancechauffeur sollicitatiebrief

Als ambulancechauffeur weet je hoe je beknopt en zo duidelijk mogelijk moet communiceren. In je sollicitatiebrief voor een ambulancechauffeur is dat niet anders. Een goede sollicitatiebrief bestaat uit een aantal vaste onderdelen die samen de opbouw van jouw motivatie vormen:

 • Een kopregel met je contactgegevens. Je gegevens vermeld je dus niet alleen op je cv, maar ook op je brief.
 • Een gepersonaliseerde aanhef. Maak meteen een connectie met de wervingsmanager door hem/haar bij naam te noemen. Het laat tevens zien dat je de moeite hebt genomen om de juiste naam te achterhalen.
 • Een pakkende introductie. Een sterke introductie zorgt ervoor dat de lezer van je ambulancechauffeur sollicitatiebrief verder wil lezen.
 • Een middenstuk waarin je je motivatie en expertise toelicht. Dit is het hart van je verhaal waarin je de wervingsmanager moet overtuigen van jouw deskundigheid.
 • Een afsluiting met call to action. Benoem nogmaals je interesse in de functie en neem een oproep tot actie op. Sluit af met een groet en je naam.

Ieder onderdeel van je motivatiebrief is essentieel voor het verhaal dat je wilt vertellen. Met deze elementen kun je laten zien dat je over de juiste ervaring beschikt, maar ook dat je passie hebt voor het vak. Beperk je sollicitatiebrief ambulancechauffeur bij voorkeur tot één A4’tje.

Kun je wat inspiratie gebruiken? Bekijk de voorbeeld sollicitatiebrief ambulancechauffeur bovenaan dit artikel of één van deze gerelateerde motivatiebrief voorbeelden:

Voor een meer algemeen advies voor elk van de sollicitatiebriefonderdelen, neem een kijkje in ons algemene stappenplan “ Hoe schrijf je een sollicitatiebrief”.

Na het toevoegen van je contactgegevens en het schrijven van een persoonlijke aanhef, ben jij helemaal klaar om een pakkende introductie te schrijven.

Introductie van een ambulancechauffeur sollicitatiebrief

De eerste indruk telt. Daarom moet de introductie van jouw ambulancechauffeur motivatiebrief pakkend zijn en uitnodigen om verder te lezen.

Wel

Geachte mevrouw Bergenrhode,

Als gedreven ambulancechauffeur met ruim 6 jaar ervaring op de ambulance, ben ik ontzettend enthousiast over jullie functie bij GGD Hollands Midden.

In mijn carrière als ambulancechauffeur heb ik inmiddels enkele honderden ritten gemaakt. Ik heb geboortes meegemaakt, overlijden en alles daartussenin. Het mooiste aan mijn vak is dat je écht iets voor mensen kunt betekenen wanneer zij op hun kwetsbaarst zijn. Geen dag is hetzelfde en dat is waarom ik dit beroep met zoveel passie en noodzaak uitoefen.

Niet

Geachte heer, mevrouw,

Mijn naam is Barry en ik schrijf u omdat ik interesse heb in de functie van ambulancechauffeur. Ik heb reeds 6 jaar ervaring als ambulancechauffeur voor het Witte Kruis regio Zutphen.

In de eerste tekst voel je Barry’s passie voor het vak. Je wilt als lezer meer weten over wat hij allemaal heeft meegemaakt in zijn carrière. De tweede tekst is een vrij standaard formulering waarvan een wervingsmanager er tientallen voorbij ziet komen.

Ideeën en tips voor een pakkende introductie voor jouw sollicitatiebrief ambulancechauffeur:

 • Begin met een anekdote. Een bijzonder verhaal dat jij hebt meegemaakt als ambulancechauffeur.
 • Noem in één zin wat jij kunt bieden. Met andere woorden: waarom jij dé kandidaat bent voor de functie.
 • Laat blijken waarom jij gemotiveerd bent om voor deze werkgever te werken.

Hoofdtekst van je motivatiebrief ambulance chauffeur

De hoofdtekst van je sollicitatiebrief ambulance chauffeur is de kern van je verhaal. Na een pakkende introductie moet je de wervingsmanager nu overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent voor de baan. Daarbij staan twee principes centraal: je expertise en je motivatie. Ik zal ze hieronder toelichten.

Eerste alinea van de hoofdtekst – Jouw geschiktheid voor de functie (vaardigheden en ervaring)

De eerste alinea van de hoofdtekst is jouw pitch waarom je geschikt bent voor de functie van ambulancechauffeur. De nadruk moet hier liggen op je vaardigheden en ervaring. Waarom ben jij dé kandidaat? Ik geef je enkele voorbeelden hoe je dat kunt aantonen:

 1. Vermeld dat je de juiste opleiding hebt. Dit kan kort in één zin. Voor een ambulancechauffeur is dat minimaal een mbo niveau 3 diploma, een EHBO diploma met reanimatiecertificaat en een diploma tot ambulancechauffeur.
 2. Bewijs dat je over de juiste rijvaardigheid beschikt. Als ambulancechauffeur moet je namelijk zelfverzekerd kunnen rijden in druk en chaotisch verkeer. Files, omleidingen en dwars door een drukke stad: jij moet zo snel en veilig mogelijk van A naar B. Als ambulancechauffeur moet je daarom over een rijbewijs C1 beschikken en minimaal 3 jaar rijervaring hebben.
 3. Laat zien dat je over uitstekende communicatieve vaardigheden beschikt. Als ambulancechauffeur ben je immers de schakel tussen alle betrokkenen. Je overlegt met de ambulanceverpleegkundige om snel goede zorg te verlenen, je bent continu in contact met de meldkamer, stelt vragen aan omstanders en stelt families gerust.
 4. Laat uit je verhaal blijken dat je ervaring hebt. Jij weet hoe je aan het begin van je dienst de ambulance op technisch vlak moet controleren, hoe je de medische apparatuur bedient en hoe je ondersteunende medische handelingen verricht.
 5. Vertel (het liefst met een voorbeeld) dat je flexibel en stressbestendig bent. Geen dag als ambulancechauffeur is hetzelfde. Soms heb je een rustige dag, de andere keer vijf spoedgevallen in een middag.

Tweede alinea van de hoofdtekst – Afstemming op de organisatie 

Wat je ten allen tijde wilt voorkomen is een massabrief sturen naar meerdere bedrijven. Daar prikken wervingsmanagers zo doorheen. Wat jij wél wilt doen is iedere ambulancechauffeur sollicitatiebrief toespitsen op het bedrijf in kwestie. Waarom ben je gemotiveerd om specifiek voor hún bedrijf te werken?

Hoe doe je dat? Bestudeer nauwkeurig de vacaturetekst en de website van het bedrijf. Hieruit kun je vaak bepaalde kernwaarden en missies halen. Met andere woorden: waar staat het bedrijf voor? Als je ervoor kunt zorgen dat deze missie overeenkomt met de strekking van jouw verhaal, zit je goed.

In een vacaturetekst voor een ambulancechauffeur bij GGD Hollands Midden en hun website zijn bijvoorbeeld onderstaande kernwaarden te halen die je subtiel kunt verwerken in je motivatiebrief:

 • Beschermt, bewaakt en bevordert de gezondheid van de inwoners van de regio.
 • Biedt zorg- en dienstverlening van hoge kwaliteit.
 • Betrouwbare organisatie met deskundig personeel dat klantgericht werkt.
Aanpasbaar voorbeeld van de hoofdtekst van een sollicitatiebrief

Ik beschik over een mbo diploma tot verpleegkundige, een ambulancechauffeur diploma, EHBO- en reanimatiecertificaat en een rijbewijs C1. Als voormalig ambulancechauffeur in de regio Rotterdam ben ik bovendien gewend om veilig te manouvreren door de meest drukke en onvoorspelbare verkeersomstandigheden. 

In  mijn jaren als ambulancechauffeur heb ik leren omgaan met de meest uiteenlopende situaties. Situaties waarin ik levensreddende handelingen heb verricht, grootouders kon feliciteren met de geboorte van hun kleinkind, slecht nieuws moest brengen maar ook geweld tegen hulpverleners heb meegemaakt. Als ik één ding heb geleerd is het mijn hoofd koel houden onder druk. 

Gekopieerd!

Call to action & conclusie: zorg voor een goede afsluiting

In je slotconclusie laat je nogmaals je enthousiasme blijken voor de functie. De beste manier om je ambulancechauffeur sollicitatiebrief af te sluiten is met een call-to-action. Een zin waarin je laat blijken dat je nog iets van de lezer verwacht.

Voorbeelden van een goede call-to-action zijn:

 • Ik kijk uit naar uw reactie of Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.
 • Neem gerust contact met me op als u vragen heeft n.a.v. mijn sollicitatie.
 • Ik hoop van harte dat ik mijn motivatie mag toelichten in een gesprek.

Je kunt de lezer van je brief bedanken voor zijn/haar tijd en overweging. Sluit vervolgens af met ‘Met vriendelijke groet,’ en daaronder je voor- en achternaam.

Aanpasbaar voorbeeld van de conclusie van een sollicitatiebrief

Wegens mijn verhuizing naar Nieuwkoop hoopte ik dichter bij huis te kunnen werken. Toen ik jullie vacature voorbij zag komen, wist ik dan ook niet hoe snel ik moest reageren. Jullie zoeken deskundig personeel dat zorg kan verlenen van hoge kwaliteit. Ik denk dat ik een mooie aanvulling zou kunnen zijn op jullie team van zorgverleners. 

Ik kijk uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Barry de Wit

Gekopieerd!

Belangrijkste laatste tips voor jouw ambulancechauffeur sollicitatiebrief

Jouw motivatiebrief ambulance chauffeur moet je ervaring en geschiktheid voor de functie uitdrukken, net als je passie voor het vak. Het is immers geen baan die voor iedereen is weggelegd! Pas tot slot je sollicitatiebrief aan aan het bedrijf waar je solliciteert.

Heb je hulp nodig bij het vormgeven van jouw ambulancechauffeur sollicitatiebrief? Op CVster.nl vind je een online builder waarin je snel en eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief in een professioneel template schrijft. Succes met solliciteren!

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.703 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
430.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
270.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
54.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.500 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
90.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.200 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
44.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
60.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
50.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
22.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
19.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
28.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.400 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
100.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren