1. Blog
 2. Sollicitatiebrief
 3. Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

30 minuten leestijd
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?
Kunstwerk door:Katya Vakulenko
Heb je in 2022 een goede sollicitatiebrief nodig? Wij laten je zien hoe je een onderscheidende sollicitatiebrief schrijft waarmee je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief

Voordat we van start gaan: Wat is een sollicitatiebrief? Een sollicitatiebrief is een brief of e-mail die je meestuurt met je cv als je solliciteert op een vacature. Deze begeleidende brief is bedoeld om je sollicitatie te motiveren: waarom solliciteer je, waarom ben jij een geschikte kandidaat en wat heb je de organisatie te bieden? Jouw sollicitatiebrief en cv moeten de nieuwsgierigheid opwekken en leiden tot een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. 

Met een sollicitatiebrief kan je jouw persoonlijkheid laten zien. Als het gaat om jouw droombaan, is elke manier om je positief te onderscheiden van andere sollicitanten de moeite waard. Een goede sollicitatiebrief versterkt je sollicitatie, geeft je een voorsprong en vergroot je kansen op een sollicitatiegesprek.

En omdat wij geen kans onbenut laten om jou een voorsprong te geven bij het solliciteren op je droombaan, maakten we deze handleiding sollicitatiebrief schrijven vol handige tips. 

In deze handleiding laten we je zien hoe je een sollicitatiebrief kunt schrijven waarmee je positief opvalt en meer kans maakt op om op de ja-stapel te komen. Wat we met je doornemen: 

 • het doel van een sollicitatiebrief
 • het verschil tussen een sollicitatiebrief en een cv
 • wat een ijzersterke sollicitatiebrief moet omvatten
 • wat een ijzersterke sollicitatiebrief moet vermijden
 • hoe schrijf je jouw sollicitatiebrief?
 • advies van deskundigen op het gebied van sollicitatiebrieven

Het doel van een sollicitatiebrief 

Zoals we hierboven al vertelden, kun je je door een goede sollicitatiebrief te schrijven positief onderscheiden van andere kandidaten. Daarmee is een sollicitatiebrief schrijven de tijdsinvestering zeker waard. 

Om je definitief over de streep te trekken, geven we hieronder nog 3 voordelen van een sollicitatiebrief: 

 • Jezelf voorstellen aan de recruiter
  Als je een recruiter persoonlijk zou ontmoeten, zou je niet zomaar een cv in zijn handen duwen en weglopen, toch? Je zou jezelf voorstellen en vertellen waarom je denkt dat jij de ideale kandidaat bent voor de vacature. Een sollicitatiebrief is de papieren versie van deze vriendelijke eerste ontmoeting. 
   
 • Toelichten waarom jij de juiste persoon bent voor deze baan
  Een goed geschreven cv benadrukt jouw kwalificaties voor de baan, maar een cv verklaart niet waarom jij als persoon past bij deze baan. Een sollicitatiebrief versterkt je sollicitatie voor die specifieke rol, binnen dat specifieke bedrijf en benoemt jouw beweegreden om daar te werken.
   
 • Context geven aan informatie in je cv
  Cv's missen vaak gegevens. Zoals wat je bijvoorbeeld deed in het jaar tussen twee banen in. Als je een gat in je cv hebt, kan de recruiter aannemen dat je een jaar lang lui op de bank hebt doorgebracht. Terwijl je eigenlijk de hele wereld hebt rond gereisd! Een sollicitatiebrief geeft context aan de delen van je cv die vragen oproepen.

De verschillen tussen een sollicitatiebrief en een cv 

Een sollicitatiebrief is geen alternatief voor een cv, maar juist een aanvulling daarop. De twee documenten werken samen om recruiter een beter inzicht te geven in jou als kandidaat. Dit zijn de verschillen:

CV Sollicitatiebrief
Gestructureerde indeling met je werkervaring, opleiding en vaardigheden  3 alinea's met een persoonlijke pitch
Focus op het verleden Focus op de toekomst
Opsommingen Vertelvorm
Feitelijk met een persoonlijk tintje in het persoonlijk profiel Persoonlijk met belangrijke feiten
Expert tip

Een cv en een sollicitatiebrief versterkten elkaar. De een is geen vervanging voor de andere. De hoofdregel is dat je altijd een cv nodig hebt en in de meeste gevallen ook een sollicitatiebrief.

Sollicitatiebrief of motivatiebrief? Weet jij het verschil
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiebrief of motivatiebrief? Weet jij het verschil

Weet jij het verschil tussen sollicitatiebrieven en motivatiebrieven? Ontdek het hier!

Een sollicitatiebrief is een aanvulling op je cv

Je cv beschrijft voor het grootste deel de ervaringen en vaardigheden die je in het verleden hebt opgedaan. Hoewel je profiel of persoonlijke samenvatting iets over je carrière-intenties zou kunnen noemen, de ‘bulk’ van je cv zal bestaan uit voorgaande ervaringen.

Je sollicitatiebrief moet meer toekomstgericht zijn en gefocust zijn op de  vaardigheden die jij bezit om uit te blinken in een toekomstig bedrijf of in een specifieke rol.

Een cv moet beknopt, feitelijk en objectief zijn.  Een sollicitatiebrief biedt de mogelijkheid om meer toe te lichten en jezelf te pitchen voor een werkgever.

Een sollicitatiebrief is altijd gericht aan een specifiek bedrijf en een specifieke rol. Dit is een kans om te laten zien dat je je huiswerk hebt gedaan over het bedrijf, de functie en misschien zelfs de recruiter. Een goede sollicitatiebrief zorgt ervoor dat de HR-manager jouw cv wil lezen. Hoe schrijf je een ijzersterke sollicitatiebrief? Dat lees je hieronder.

De opbouw van een perfecte sollicitatiebrief

Sollicitatiebrieven moeten altijd deze zeven elementen bevatten:

 1. Een persoonlijke begroeting
 2. Een krachtige opening
 3. Een oplossing voor een knelpunt
 4. De juiste tone of voice
 5. Cijfers
 6. Beknopte voorbeelden
 7. Een relevante link met de functiebeschrijving

1. Aanhef sollicitatiebrief: een persoonlijke begroeting 

Zoek uit naar wie je schrijft. Neem een ​​kijkje op de bedrijfswebsite, de LinkedIn-pagina of bel het bedrijf om de naam van de recruiter te achterhalen. Een persoonlijke begroeting is een veel warmere intro dan een ouderwetse 'Geachte heer of mevrouw'. In de meeste gevallen, vooral met een sollicitatiebrief per e-mail, is de aanhef 'Beste' of ‘Hallo’ prima.

2. Een krachtige opening 

Hoe begin je een sollicitatiebrief? Met een sterke openingszin!  Pak de aandacht van de lezer en trek 'm je verhaal in. Sla de algemene details over en ga direct naar de kern. Vertel wie je bent en waarom jij de aangewezen persoon bent voor de functie.

Wel

Ik ben er sterk van overtuigd dat passie en ervaring de sleutel zijn tot geweldige prestaties. Daarom heb ik er als bevlogen medewerker klantenservice alle vertrouwen in dat ik uitstekend pas bij Hormes Bouwmaterialen.

 

Niet

Door middel van deze brief wil ik graag solliciteren naar [functie] van [bedrijf]

3. Een oplossing voor een knelpunt

Elke vacature wordt geplaatst in een poging om een probleem op te lossen. Jouw sollicitatiebrief moet aantonen dat jij de oplossing bent voor dat probleem. Als een bedrijf bijvoorbeeld op zoek is naar een e-mailmarketeer, denken ze waarschijnlijk dat hun huidige campagnes niet zo goed presteren en hebben ze iemand nodig om deze te verbeteren. Kortom, er is een probleem en jij bent de aangewezen persoon om dit op te lossen. 

Als marketingmanager bij [bedrijf] leverde ik 15 e-mailcampagnes per maand, waardoor nieuwe leads met 75% zijn gegroeid in acht maanden. 

4. De juiste tone of voice

Verzamel informatie over het bedrijf. Lees hun website en eventuele brochures zodat je een gevoel krijgt voor hoe zij (online) communiceren. Bekijk de corporate sociale media kanalen. Zoek ook uit wie de recruiter of HR-manager is en bekijk hun sociale mediaprofielen. Bestudeer alles wat je kunt vinden over hoe het bedrijf zich als merk presenteert en wat voor een mensen er werken. 

 • Wat is hun tone of voice?
 • Gaat het er formeel of informeel aan toe?
 • Hoe presenteren medewerkers hun bedrijf in interviews en op hun sociale media? Als zij een leuke, humoristische stem gebruiken, kan een beetje humor in je sollicitatiebrief in je voordeel werken. Als ze formeler zijn in de manier waarop ze communiceren, volg dan hun voorbeeld.

Werkgevers zoeken iemand die past bij hun bedrijfscultuur. Iemand die is waar het bedrijf voor staat. Iemand die naadloos aansluit bij hun cultuur en ethiek. Je moet jezelf presenteren als die persoon. (Tenzij je speurtocht je het inzicht heeft opgeleverd dat je niet past bij het bedrijf en je er ook niets voor voelt om in die bedrijfscultuur aan de slag te gaan. Dan solliciteer je beter op een andere vacature!)

Denk na over hoe een goede verkoper deals sluit: ze passen zich aan de persoonlijkheid van de potentiële klant. Ze benaderen en handelen potentiële klanten op een manier die bij hun klant past. Ook jij kunt deze techniek toepassen. Spiegelen is de beste manier om dit te doen. 

5. Cijfers

Als je successen hebt behaald, laat dan de cijfers zien in je sollicitatiebrief en onderstreep je prestaties.

Wel

Ik voerde succesvolle social mediacampagnes uit die leidden tot 500% meer volgers en 200% meer leads. 

Niet

Ik oogste veel lof voor mijn werkzaamheden als sociale media marketeer. 

Cijfers vallen op. Ze trekken de aandacht, maken zaken concreet en nemen heel weinig ruimte in op een pagina. Gebruik ze waar mogelijk.

6. Beknopte voorbeelden

Anekdotes zijn geweldig, maar maak ze zo kort mogelijk. Gebruik drie zinnen. Begin met jouw vaardigheid, gevolgd door de situatie en vervolgens het resultaat. 

7. Blijf relevant voor de functiebeschrijving 

Schrijf een sollicitatiebrief altijd met de functiebeschrijving in gedachte. Elke zin moet relevant zijn voor hoe jij het bedrijf kunt helpen. Dwaal niet af met onnodige details of feiten. Je sollicitatiebrief en je cv zijn slechts ijsbrekers. Tijdens het interview krijg je de kans om je verhaal volledig te vertellen. Houd je sollicitatiebrief relevant en beknopt. 

Wel

Prikkel de nieuwsgierigheid.
Beperk je tot de relevantie informatie.
Schrijf kort en bondig.

Niet

100% volledig zijn
Uitweiden over onbelangrijke details.
Schrijven in lange zinnen vol clichés.

Waar moet je je sollicitatiebrief op controleren? 

Soms is wat je niet doet net zo krachtig als wat je wel doet. Als het gaat om sollicitatiebrieven, zijn er veel dingen die je niet moet doen. Controleer je sollicitatiebrief op deze 6 punten:

1. Typefouten in je sollicitatiebrief

Stel je voor dat je erachter komt dat je sollicitatie, waar je uren aan hebt gewerkt, is afgewezen vanwege een paar kleine spelling- of grammaticafouten? Dat zou een bittere pil zijn. 

Maar het gebeurt. En vaker dan je denkt.

HR-managers moeten tientallen, soms honderden cv’s en sollicitatiebrieven doornemen voor elke vacature en typefouten zijn een gemakkelijke manier om sollicitanten te beperken. Natuurlijk, hangt het ervan af of de lezer de taalfouten opmerkt en of de lezer iets kan schelen. Maar dat is het risico niet waard. 

Expert tip

Print je sollicitatiebrief en lees hem hardop voor. Lees het twee keer door en dan opnieuw, beginnend bij de laatste zin. Als je dat hebt gedaan, laat iemand anders je brief nog een keer lezen. 

2. Opmaakfouten in je sollicitatiebrief

 • Kies het juiste bestandsformaat:
  Je sollicitatiebrief moet gemakkelijk leesbaar zijn in alle bestanden. Als je de brief per e-mail verzendt of uploadt, is de kans groot dat deze online wordt gelezen en vervolgens weer wordt afgedrukt en opnieuw gelezen wordt op papier. Zorg er daarom voor dat je brief makkelijk leesbaar is in elk bestandstype.
 • Zorg voor lucht en leesbaarheid:
  Grote lappen tekst zijn zwaar te behappen, vooral op een scherm. Houd daarom de zinnen kort en beperk alinea's tot drie of vier zinnen.  Als je een tekst makkelijk scanbaar maakt, dan maak je het makkelijker voor de lezer, waardoor een lezer kan concentreren op de inhoud.
 • Stem cv en sollicitatiebrief op elkaar af:
  Hou ook in gedachte dat je sollicitatiebrief en cv samen worden gelezen, dus deze twee documenten moeten consistent eruitzien. Stem de stijl van je sollicitatiebrief af op je cv. Wij maken het makkelijk voor je, we hebben alle sollicitatiebrieven gematcht met onze  cv-sjablonen.
Expert tip

Check de opmaak van je brief. Staat alles netjes? Gebruik je overal hetzelfde lettertype en dezelfde bullets? Zorg ervoor dat je cv qua opmaak past bij je sollicitatiebrief.

3. Elk spoor van kopiëren en plakken 

Het eerdere genoemde voorbeeld: “Door middel van deze brief wil ik graag solliciteren naar [functie] van [bedrijf], is een typisch geval van kopiëren en plakken. 

Als de tekst niet specifiek of generiek is, vraagt de recruiter zich onmiddellijk af hoeveel andere mensen je hebt benaderd met knip-en-plak-teksten. 

Expert tip

Iedereen knipt en plakt in sollicitatiebrieven. Geen probleem, als je er maar voor zorgt dat je de gerecyclede tekst extra goed controleert en waar mogelijk toespitst op de vacature.

4. Te veel persoonlijke informatie in je sollicitatiebrief

Volgens de wet mogen recruiters een kandidaat niet beoordelen op basis van hun ras of leeftijd , dus die twee feiten hoeven niet op je sollicitatiebrief staan. Andere veel voorkomende zaken die we zien zijn: burgerlijke staat en kinderen. Deze dingen kun je beter achterwege laten. Uiteraard kun je hierover vertellen tijdens je sollicitatiegesprek, maar in dit stadium gaat het erom hoe jij als bekwame kandidaat het bedrijf kunt helpen. 

Expert tip

Wil je in het buitenland solliciteren? Bedenk dan ook goed de cultuurverschillen. Wist je bijvoorbeeld dat een Duitse sollicitatiebrief vooral de nadruk ligt op je vakkennis en minder op je als persoon? Lees hier meer over carrière in het buitenland.

5. Te veel 'ik, mij en mijn' in je sollicitatiebrief

"Ik heb dit gedaan" en "daar ben ik goed in" noemen we 'ik-praat'. Dat is allemaal prima, zolang het gaat om de manier waarop je het bedrijf kunt helpen om een probleem op te lossen. Hoewel een sollicitatiebrief over jou gaat, gaat het niet om wat jij allemaal kunt doen, maar om wat jij voor het bedrijf kunt doen.

Te veel ik-praat kan de indruk geven dat je een groot ego hebt waardoor je wellicht niet goed functioneert in teamverband. Te egocentrisch overkomen kan als negatieve eigenschap worden beschouwd.

Ook loop je het risico dat mensen denken dat je je prestaties overdrijft, of - erger nog - liegt. Dat kan funest zijn voor je sollicitatie. 

Expert tip

Klop jezelf niet te veel op je borst over allerlei zaken. Houd je focus op hoe je professionele vaardigheden aansluiten bij de vacature en het bedrijf.

6. Te veel woorden: een sollicitatiebrief kan ook te lang zijn...

Volgens een onderzoek van Saddleback College wil bijna 70% van de werkgevers dat een sollicitatiebrief minder dan één pagina is. 24% zegt hierover hoe korter, hoe beter. 

Over het algemeen moet je sollicitatiebrief 300-350 woorden bevatten of ongeveer drie tot vier korte alinea’s lang zijn, zolang het maar op één pagina past. In een e-mail, waar je links kunt opnemen, kun je met nog minder woorden wegkomen, 200-250.

Hoe schrijf je een korte motivatiebrief? 10 tips + voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een korte motivatiebrief? 10 tips + voorbeelden

In een korte motivatiebrief vertel je kort en krachtig waarom jij de beste kandidaat bent. Tips voor een korte motivatiebrief en voorbeelden ter inspiratie.

Hoe schrijf je de beste sollicitatiebrief?

Sollicitatiebrieven hebben de neiging om dezelfde vertrouwde opbouw te volgen. Eentje die zo is geformuleerd, dat je eenvoudig kan pronken met jouw prestaties en (nog belangrijker) een opbouw die recruiters gewend zijn om te lezen.

Het is prima om creatief te zijn als je wilt opvallen. Maar doe dat met originele teksten en een mooie opmaak. Ga niet tornen aan de opbouw van een sollicitatiebrief. Het is wat je zegt (of niet zegt) dat telt.

Een goede sollicitatiebrief bestaat uit onderstaande (vaste!) onderdelen:

 1. De koptekst
 2. De aanhef / de begroeting
 3. De introductie
 4. De body / de hoofdtekst
 5. De conclusie
 6. De afsluiting

1. Koptekst sollicitatiebrief

Als je fysieke kopieën van je sollicitatiebrief verstuurt, moet deze beginnen met de juiste contactgegevens (van jou en van de werkgever) samen met de datum. Dit is de manier waarop je de contactgegevens noteert:

 • Bedrijfsnaam
 • T.a.v.: Naam recruiter of HR-manager
 • Bedrijfsadres (straat en huisnummer of postbus + postbusnummer)
 • Postcode en stad
 • Telefoonnummer (contactpersoon of algemeen nummer)
 • E-mailadres

Je informatie hoeft niet op deze manier opgemaakt te zijn, maar moet wel dezelfde details bevatten. Het opmaken van je informatie op dezelfde manier als je cv (met je naam in een groot, vetgedrukt lettertype) kan goed werken om direct aandacht te trekken. 

Als je de sollicitatiebrief per e-mail verstuurt of uploadt naar een vacaturebank, kunnen je contactgegevens toegevoegd worden aan het einde, na je handtekening. 

2. De begroeting of aanhef van een sollicitatiebrief 

De begroeting is het eerste dat de lezer ziet (na de contactgegevens), dus het moet het juiste niveau van respect en professionaliteit tonen. Als je een naam hebt voor een contactpersoon, gebruik deze dan. 

Meestal weet je wel of je met een man of een vrouw te maken hebt. Schrijf dan 'Beste mevrouw De Vries'. Als je niet zeker weet wat het geslacht van de ontvanger is, gok niet. In dat geval, schrijf dan hun volledige naam: 'Beste A. de Vries'. 

Als je je sollicitatiebrief op papier verstuurt, begin dan met 'Beste'. 

Beste meneer Ibrahimi,'

Het is niet bijster creatief, maar een prima formele aanhef van je sollicitatiebrief. 'Beste' werkt ook prima voor e-mail, maar digitaal solliciteren geeft je wat meer vrijheid om informeel te zijn. Een eenvoudig 'Hallo' is dan ook een mooie begroeting.

'Hallo mevrouw Klaassen,' 

Sommige personeelsmanagers van de oude stempel vinden 'Hallo' onprofessioneel, maar zo begint de overgrote meerderheid van de e-mails. Heb je de recruiter of HR-manager al telefonisch gesproken toen je info ging inwinnen? En was het een leuk gesprek wat hij of zij zich wellicht nog herinnert? Dan kan je ook 'Hallo Linda' of 'Beste Bryan' gebruiken als aanhef. 

Als je de naam van de contactpersoon niet kent, richt jedan op het team: ‘Hoi Acme-team' of 'Hallo, Acme-team'. Sluit je begroeting af met een komma. Daarna volgt een witregel en de eerste zin van je intro begin je met een hoofdletter.

3. De introductie van een sollicitatiebrief

Na de begroeting, kun je jezelf voorstellen. Dit is waar je krachtige openingszin naar toe gaat. Onthoud dat het doel is om aandacht te trekken. Houd de zaken zo kort mogelijk, vermeld de functie en vertel de recruiter hoe jouw vaardigheden en ervaringen aansluiten bij hetgeen wat het bedrijf nodig heeft.

De rol van een Marketing Manager bij [bedrijf] zal ongetwijfeld een eindeloze stroom van cv’s hebben opgeleverd. Toch geloof ik dat mijn ervaringen in het uitvoeren van marketingcampagnes die de leadgeneratie met 500% hebben verhoogd in mijn vorige functie, goed past bij hetgeen wat jullie zoeken.

De intro is de perfecte plaats om cijfers en getallen te zetten (iets waar we al eerder hebben aangekaart).

4. De body van een sollicitatiebrief

De body (of hoofdtekst) van je sollicitatiebrief is het gedeelte waar je je sollicitatie toelicht en versterkt. Je legt er de link naar de functiebeschrijving en licht toe waarom jouw cv goed aansluit op de vacature. Ook kun je hier uitleg geven over gaten in je cv of opvallende koerswijzigingen in je carrière. Vertel over je vaardigheden en ervaringen en hoe je kunt helpen om het bedrijfsprobleem op te lossen of het bedrijf vooruit te helpen.

Dit is de perfecte plek om een anekdote te gebruiken: er werd je iets gevraagd om te doen, je voerde het uit met groot succes en hielp het bedrijf.  Maar niet alleen dat, het leverde het bedrijf zelfs meer geld op.

Bij [bedrijf], creëerde ik unieke maandelijkse e-mailcampagnes die hebben geleid tot een toename van 300% in leadgeneratie en een verhoging van de inkomsten met 75% in zes maanden. Ook heb ik de antwoordtijd van e-mails binnen het hele bedrijf verkort van drie dagen naar een uur, waardoor de klanttevredenheid met 20% is verbeterd.

Aan het einde van deze sectie, zou je in feite een zaadje geplant moeten hebben in het hoofd van de recruiter zodat hij/zij jou zal overwegen uit te nodigen voor een gesprek. Zeker een met een cv dat het bekijken waard is. 

Expert tip

Je hebt maximaal twee alinea’s om de belangrijkste punten over te brengen, dus kies je woorden verstandig. 

Een motivatiebrief zonder ervaring schrijven
Gerelateerde artikelen
Een motivatiebrief zonder ervaring schrijven

Ga je solliciteren maar heb je nog niet veel ervaring met het takenpakket? Een motivatiebrief schrijven zonder ervaring wordt dan al snel een klus die je maar blijft uitstellen. Misschien kom je zelfs in de verleiding om alleen een cv op te sturen. Dat is een gemiste kans!

5. De perfecte conclusie voor een sollicitatiebrief 

Dit is jouw call to action. Bedank de HR-manager voor zijn of haar tijd en laat weten dat je enthousiast en graag verder praat in een sollicitatiegesprek.

Hartelijk bedankt dat u de tijd hebt genomen om mijn sollicitatie te behandelen. Ik kijk ernaar uit om van u te horen en bespreek graag hoe we kunnen samenwerken.

Of:

Ik kijk uit om de functie met u te bespreken en toe te lichten wat ik voor uw bedrijf kan betekenen. Als u nog aanvullende informatie nodig heeft, aarzel dan niet en neem gerust contact met mij op via [e-mail adres of telefoonnummer]. Hartelijk bedankt voor uw tijd en het bekijken van mijn cv.

Laat ze weten hoe je graag je geïnterviewd wilt worden, maar stel nooit eisen. 

6. Afsluiting van een sollicitatiebrief

Sluit je brief af met “Met vriendelijke groet,” of “Hartelijke groet,” (vergeet de komma niet), gevolgd door je naam. 

Sollicitatiebrieven die worden verstuurd via de post, onderteken je natuurlijk met een handgeschreven handtekening.

Met vriendelijke groet,

[Handtekening]

Joey Bloemen

Voor gemailde of geüploade sollicitatiebrieven is een getypte naam prima.

Met vriendelijke groet,

Joey Bloemen

Sollicitatiebrief opmaak

De opmaak van je sollicitatiebrief is net zo belangrijk als de inhoud. Eenvoud is het beste als het gaat om het uiterlijk:

 • Arial, Calibri of Verdana lettertype
 • Lettergrootte van 10 of 12
 • Marges van 2 tot 2,5 cm aan de boven-, onder- en zijkanten van de pagina (als je moeite hebt om alles op één pagina te passen, probeer dan de marge aan de boven- en onderkant van de pagina te verkleinen tot 1 cm)
 • Laat ruimte tussen de koptekst, begroeting, alinea’s en handtekening
 • Links uitgelijnde inhoud (niet uitvullen of centreren!)

Ja maar... heb ik een sollicitatiebrief überhaupt nodig? 

Jazeker, uit onderzoek van TopResume (Q3 2020) blijkt dat recruiters en HR-professionals de sollicitatiebrief veel belangrijker zijn gaan vinden sinds de start van de coronacrisis. Waar eerder slechts 10% van hun sollicitatiebrieven las, geeft nu 48% van de 334 ondervraagde (Amerikaanse) recruiters en HR-managers aan dat ze tegenwoordig veel vaker de sollicitatiebrief lezen. 

Met het toenemen van het percentage sollicitatiebrieven dat gelezen wordt, stijgt dus ook de kans dat jouw brief aandacht krijgt van de recruiter. Neem daarom de moeite om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Het is een uitgelezen kans om jezelf uitgebreid te presenteren en meer kans te maken op het bemachtigen van je droombaan. Dus schrijf die brief!

De enige keer dat je geen sollicitatiebrief hoeft te sturen, is wanneer je expliciet wordt gevraagd om deze niet te versturen in de functiebeschrijving. Als die instructie er niet is:

STUUR DE BRIEF!

Wel

De moeite nemen een ijzersterke sollicitatiebrief te schrijven.

Niet

Denken dat je brief toch niet wordt gelezen en daarom solliciteren met enkel je cv. 

Advies van een sollicitatiebrief expert

We hebben enkele van de meest getalenteerde en geweldige experts uit de branche benaderd met de vraag: wat zijn de beste manieren om een ijzersterke sollicitatiebrief te schrijven, eentje waarmee je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? 

Dennis Verhoeven, Coach en mede-eigenaar, VC B.V.

Bij het pitchen van een prospect moeten deze drie punten worden opgenomen in een sollicitatiebrief. Ze zijn essentieel om de aandacht van de ontvanger te trekken: 

 • Duidelijk – vermijd het gebruiken jargon en wollig taalgebruik.
 • Direct – houd het kort en krachtig, zodat de lezen van je brief niet overweldigd raakt, maar juist nieuwsgierig wordt naar de kandidaat en wil ontdekken hoe je zijn/haar organisatie zou kunnen helpen.
 • Bewijs – toon je waarde aan en leg de link tussen de vacature en jouw vaardigheden, ervaringen, talenten en oplossingen.

Het is nu aan jou 

Met alle kennis die je nu hebt vergaard, kun je een sollicitatiebrief schrijven die in het slechtste geval een recruiter je cv laat lezen. In het beste geval zal jouw brief ervoor zorgen dat de recruiter de telefoon pakt nog voordat hij of zij je brief heeft uitgelezen. 

Bestudeer de sollicitatie, onderzoek het bedrijf en schrijf een persoonlijke sollicitatiebrief die je verkoopt als de beste persoon voor de klus. 

Goede sollicitatiebrieven zijn onmisbaar. Jij gaat het bewijzen. Wil je meer weten over het schrijven van een sollicitatiebrief lees dan onze handige handleiding en sollicitatiebrief voorbeelden

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere34 minuten leestijd
21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt
21e-eeuwse vaardigheden: leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt
Sollicitatiebrief15 minuten leestijd
Hoe schrijf je een open sollicitatie? (+ voorbeeld sollicitatiebrief)
Open sollicitatie - Open sollicitatiebrief 2021
Carriere19 minuten leestijd
De 8 meest voorkomende kantoorblessures + preventietips
De 8 meest voorkomende kantoorblessures + preventietips
Carriere14 minuten leestijd
Zenuwachtig voor werk – tips voor stalen zenuwen op de werkvloer
Zenuwachtig voor werk – tips voor stalen zenuwen op de werkvloer
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren