1. Blog
 2. Sollicitatiebrief
 3. Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

25 minuten leestijd
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?
Kunstwerk door:Katya Vakulenko
Heb je een goede sollicitatiebrief nodig? Wij laten je zien hoe je in 2022 een opvallende sollicitatiebrief schrijft waarmee je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Schud jij snel een pakkende sollicitatiebrief uit je mouw? Voor de meeste sollicitanten geldt dat een sollicitatiebrief schrijven een flinke klus is. Daarom helpen wij van CVster.nl je met schrijven. Wereldwijd hielpen we al tientallen miljoenen professionals bij hun volgende carrièrestap, en vandaag zijn we er voor jou.

Volg onze handleiding sollicitatiebrief schrijven. Mét een stappenplan voor jouw sollicitatiebrief zodat je zeker weet dat je aan alle details hebt gedacht. 

We beginnen met een korte uitleg over sollicitatiebrieven. Wat heb je eraan en waarom zijn ze - wat ons betreft - onmisbaar voor een kansrijke sollicitatie?

Daarna volgt het stappenplan sollicitatiebrief schrijven waarin je de basisprincipes van een originele sollicitatiebrief krijgt aangereikt:

Voorbereiding

Uitvoering

 • Een aantrekkelijke opening van je sollicitatiebrief schrijven
 • Je motivatie en capaciteiten benadrukken in de hoofdtekst
 • Sterk afsluiten met een call-to-action

Controle:

 • Proeflezen: is je punt duidelijk? capaciteiten en motivatie
 • Proeflezen: word je blij van je eigen brief? Origineel, enthousiast, opvallend, nieuwsgierig makend, actieve en vlotte schrijfstijl
 • Check je brief op ‘ik-praat’ en te veel ego
 • Check: staan de 7 onmisbare elementen in je sollicitatiebrief?
 • Spelling en grammatica controleren

Opmaken:

 • Briefindeling (tip: gebruik een template en bespaar tijd)
 • Kleurgebruik en lettertype

Uiteraard hebben we volop voorbeeld sollicitatiebrieven voor je klaarstaan. Die vind je in het laatste hoofdstuk van dit blog. Daarin wijzen we je ook op onze verdiepende blogs over solliciteren met een motivatiebrief of sollicitatiebrief. 

Let’s go!

Wat is een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief is een brief of e-mail die je meestuurt met je cv bij je sollicitatie op een vacature. In deze begeleidende brief benoem je jouw motivatie voor de sollicitatie en waarom je past bij de functie: 

 • Motivatie: waarom solliciteer je?
 • Capaciteiten: waarom ben jij een geschikte kandidaat?
 • Toegevoegde waarde: welk probleem los jij op, wat heb je de organisatie te bieden?
Wat is een goede motivatie voor een sollicitatie?
Gerelateerde artikelen
Wat is een goede motivatie voor een sollicitatie?

Heb je een motivatiebrief nodig voor jouw sollicitatie? Voordat je begint aan je motivatiebrief is het goed om te weten waarom werkgevers op zoek zijn naar wat jou motiveert. En wat is motivatie eigenlijk precies? En hoe bereid je jouw motivatiebrief goed voor? Je leest het in dit artikel over solliciteren met een motivatiebrief.

Is een sollicitatiebrief nodig? 

Vooral als je opziet tegen het schrijven van een sollicitatiebrief, rijst al snel de vraag: heb ik een sollicitatiebrief nodig of kan het ook wel zonder? 

Wat ons betreft is een sollicitatiebrief een waardevolle toevoeging die je sollicitatie écht compleet maakt. Want met een goede sollicitatiebrief val je positief op in een groep sollicitanten. En dat is wat je wilt: jezelf positioneren en onderscheiden van andere kandidaten. Daarmee is een sollicitatiebrief schrijven de tijdsinvestering zeker waard. 

Waar zijn de sollicitatiebrieven volgens recruiters het meest nuttig voor?
Waar zijn sollicitatiebrieven volgens recruiters het meest nuttig voor? 

Met een sollicitatiebrief kun je:

1. Jezelf voorstellen aan de selecteur (recruiter, HR-manager, teammanager, DGA)

Als je de selecteur persoonlijk zou ontmoeten, zou je niet zomaar je cv overhandigen en weglopen, toch? Je zou jezelf voorstellen en vertellen waarom je denkt dat jij de ideale kandidaat bent voor de vacature. Een sollicitatiebrief is de papieren versie van deze vriendelijke eerste ontmoeting. 

2. Toelichten waarom jij de juiste persoon bent voor deze baan

In een sollicitatiebrief heb je de ruimte om je persoonlijkheid, motivatie en geschiktheid te laten zien. Je kunt in lopende zinnen toelichten waarom jij met jouw capaciteiten kunt bijdragen aan de organisatiedoelen.

3. Context geven aan informatie in je cv

Cv's missen vaak gegevens. Zoals wat je bijvoorbeeld deed in het jaar tussen twee banen in. Als je een gat in je cv hebt, kan je dat in je brief toelichten en bijvoorbeeld vertellen dat je een wereldreis maakte, mantelzorger was of je eigen huis grondig verbouwde in dat jaar. Met een sollicitatiebrief geef je context aan de delen van je cv die vragen oproepen.

Wat is het doel van een sollicitatiebrief?

Het doel van een sollicitatiebrief (samen met je cv) is: nieuwsgierigheid naar jou opwekken. Je wil immers worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. In je brief stel je jezelf voor, laat je zien waarom je een goede kandidaat bent en geef je context aan informatie die op je cv staat.

Onderzoek van ResumeLab laat zien dat 83% van de wervingsmanagers een kandidaat met een goede sollicitatiebrief zou uitnodigen voor een sollicitatiegesprek, zelfs als hun cv niet in orde is. Toch stuurt bijna 60% van de sollicitanten géén sollicitatiebrief mee met het cv. Daarnaast laat onderzoek van TopResume (Q3 2020) zien dat selecteurs de sollicitatiebrief veel belangrijker zijn gaan vinden sinds de start van de coronacrisis.  

Een goede sollicitatiebrief versterkt je sollicitatie, geeft je een voorsprong en vergroot je kansen op een sollicitatiegesprek . Dus ga aan de slag met je sollicitatiebrief en gebruik het stappenplan van deze handleiding sollicitatiebrief schrijven vol handige tips.

Stappenplan sollicitatiebrief schrijven

Voorbereiding: 

Begin niet meteen met schrijven. Je bespaart veel tijd als je eerst je gedachten op een rijtje zet en scherp op je netvlies hebt welk punt je wil maken in je brief. Een goede voorbereiding bestaat uit: inlezen, zelfkennis opdoen en een schrijfplan maken. 

1. Inlezen en bepalen wat jouw match met de functie is.

 1. Lees je in en verdiep je in de organisatie. Vraag je af waarom je zo graag voor deze werkgever aan de slag wilt.
 2. Neem de functiebeschrijving grondig door en zet op een rij welke competenties de werkgever belangrijk vindt en wil zien bij een kandidaat.
 3. Ga vervolgens na welke van jouw vaardigheden goed aansluiten op de baan.
 4. Bepaal of je persoonlijk ervaring hebt met de producten of diensten van de organisatie.
 5. Check of je mensen kent die bij het bedrijf werken. Via je netwerk binnenkomen, verlaagt de drempel.
 6. Bepaal wat je intrinsieke en extrinsieke motivatie is voor de baan.
 7. Noteer je ambities en ga na of je die via deze baan zou kunnen verwezenlijken.
 8. Bepaal waarom jijzelf vindt dat je de perfecte werknemer zou zijn voor de functie.

Wanneer je bovenstaande punten hebt afgewerkt, heb je duidelijk voor ogen wat je te bieden hebt en in welke mate je past bij de organisatie en de functie. Tijd om je verhaal te structureren.

Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken
Gerelateerde artikelen
Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken

Ben je een kei in je vak? Prachtig. Maar het is niet genoeg. Een succesvolle professional is vakinhoudelijk sterk én bezit goede professionele vaardigheden. Lees hier welke professionele vaardigheden belangrijk zijn op de werkvloer en daarmee ook op je cv.

2. Schrijfplan & structuur: de boodschap en opbouw van je brief bepalen

In je sollicitatiebrief wil je toelichten waarom je solliciteert, waarom je denkt dat je een geschikte kandidaat bent en hoe jij van toegevoegde waarde kunt zijn. Wanneer je de vaste structuur van een zakelijke brief volgt, volgt de indeling van je sollicitatiebrief (ongeveer) deze structuur:

 • Kop met je naam en contactgegevens
 • Naam, bedrijfsnaam en eventueel het postadres van de ontvanger
 • Datum
 • Onderwerp (Sollicitatie naar de functie van …)
 • Begroeting / aanhef (Beste of Geachte)
 • Openingszin  : je sollicitatiebrief origineel inleiden
 • Eerste alinea: vertellen waarom je de organisatie interessant vindt
 • Tweede alinea: toelichten waarom jij van toegevoegde waarde kunt zijn
 • Derde alinea: uitleggen waarom jij goed bij de functie past
 • Afsluiting : bedanken voor de tijd/aandacht en voorstellen om in gesprek te gaan
 • Afsluitende groet
 • Je naam
Expert tip

In het blog Opbouw sollicitatiebrief vind je volop voorbeelden per briefonderdeel. Dus wil je weten hoe je een aanhef schrijft als je de naam van de recruiter niet weet? Bekijk dan zeker even de aanvullende info.

Uitvoering

De structuur van je sollicitatiebrief is duidelijk en je hebt in je hoofd wat je grofweg in elke alinea wilt vertellen. Nu is het tijd om het daadwerkelijk op te schrijven. 

Dat kan nog best lastig zijn, het is niet gek als je uren bezig bent met een sollicitatiebrief. He verzint meerdere openingszinnen, herschrijft je motivatie een aantal keer en stoeit met verschillende invalshoeken om je capaciteiten te benadrukken. Dat hoort erbij. Probeer niet in één keer de perfecte brief te schrijven, maak meerdere versies, verzamel gedachten en losse zinnen en schaaf het later bij tot een mooie eindversie. 

In de uitvoeringsfase van je sollicitatiebrief richt je je op:

1. Een aantrekkelijke opening van je sollicitatiebrief schrijven

Voorbeeld openingszin sollicitatiebrief:

Als officemanager zorg ik ervoor dat de interne organisatie staat als een huis. Daarom is de baan van officemanager bij Woonvisie Makelaardij mij op het lijf geschreven.

Gekopieerd!

2. Je motivatie en capaciteiten benadrukken in de hoofdtekst

Benadruk je motivatie voor de functie en laat zien dat je over de capaciteiten beschikt die nodig zijn om succesvol te zijn in de baan. Het maakt daarbij niet uit of je eerst je motivatie benoemt en daarna je capaciteiten, of andersom. En als het jouw beter past, verwerk je je motivatie al in de openingszin of sluit je er juist mee af. Er gelden geen strenge regels voor wat je precies op welke plek benoemt, als je geschiktheid en motivatie maar terugkomen in je sollicitatiebrief. Hieronder volgen twee voorbeelden:

Voorbeeld motivatie benadrukken in je sollicitatiebrief:

Woonvisie Makelaardij is een begrip in de regio en daarom volg ik jullie activiteiten op de voet. De manier waarop jullie sociale media inzetten om huizenbezitters bewust te maken van jullie diensten, spreekt mij enorm aan. Met positieve insteek laten jullie zien dat een makelaar meer doet dan bemiddelen tussen vraag en aanbod. Dat past bij mijn dienstverlenende instelling en ik draag graag bij aan het delen van die visie.

Gekopieerd!
Voorbeeld capaciteiten benadrukken in je sollicitatiebrief:

In mijn huidige baan als coördinerend commercieel medewerker bij Grootjens Makelaars heb ervaring opgedaan met secretariële taken, maar ook met plannen, organiseren en leidinggeven. Ik stuur de binnendienst aan, ondersteun de makelaars en zorg ervoor dat alle uitgaande communicatie tip-top in orde is. Ik verzorg ook de Funda aanmeldingen, maak koopovereenkomsten op en onderhoud contacten rond de aan- en verkoop van woningen. Deze diversiteit aan taken heeft mij geleerd overzicht te houden, flexibel en stressbestendig te zijn en heeft mijn communicatieve vaardigheden ontwikkeld. Ik houd van het leggen en onderhouden van contacten. 

Mijn kennis en ervaring binnen de makelaardij maken dat ik snel zie wat er moet gebeuren om klanten én makelaars tevreden te houden. Ik weet welke processen cruciaal zijn en hoe ik bottlenecks kan detecteren en elimineren. Die vaardigheden zou ik graag inzetten om Woonvisie Makelaardij te helpen bij het stroomlijnen van de werkprocessen

Gekopieerd!
Begeleidende mail voor je sollicitatie: tips en voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Begeleidende mail voor je sollicitatie: tips en voorbeelden

Solliciteren per mail wordt steeds vaker vervangen door solliciteren via een online sollicitatieportal. Toch geldt voor veel sollicitanten nog dat ze hun sollicitatie via de e-mail moeten (of willen) insturen. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatie en hoe schrijf je een sollicitatiemail? Bekijk onze tips en voorbeelden.

3. Een sterke afsluiting met een call-to-action

Voorbeeld afsluiting sollicitatiebrief

Ik verwacht bij Woonvisie Makelaardij een nieuwe, stimulerende werkomgeving te vinden waar ik kan bijdragen aan een goed draaiende front- en backoffice. Een motivatiebrief en een cv geven een beknopt beeld, daarom zou ik graag nader kennis maken in een persoonlijk gesprek. Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.

Gekopieerd!

Controle:

Je brief is klaar! Tijd om hem goed te checken. Stap 1 is afstand nemen en iets anders gaan doen. Leg de brief aan de kant en kijk er een flink aantal uren niet meer naar om. Bij voorkeur slaap je er een nachtje over voordat je hem weer erbij pakt. 

Nu is het tijd voor proeflezen . Proeflezen doe je uiteraard zelf, maar het is zeker nuttig en waardevol om iemand anders de brief óók te laten lezen. Check je brief op deze 4 punten:

 1. Is je punt duidelijk? 
  Komen je capaciteiten en motivatie goed naar voren? Zit je verhaal logisch in elkaar?
 2. Word je blij van je eigen brief? 
  Een goede sollicitatiebrief is origineel, enthousiast, opvallend, nieuwsgierig makend en geschreven in een actieve en vlotte schrijfstijl.
 3. Gaat de brief over wat je komt brengen in plaats van hoe goed je bent en wat je komt halen?
 4. Check je brief op een te hoog gehalte aan 'ik, mij en mijn'. 
  Je brief staat liever niet te vol met ‘ik-praat’ zoals: "Ik heb dit gedaan" en "daar ben ik goed in". Ik-praat is prima, zolang het gaat over de manier waarop je het bedrijf kunt helpen om een probleem op te lossen. Hoewel een sollicitatiebrief over jou gaat, gaat het niet om wat jij allemaal kunt doen en leuk vindt. Een sollicitatiebrief gaat over wat jij voor het bedrijf kunt doen.
  Te veel ik-praat kan de indruk geven dat je een groot ego hebt waardoor je wellicht niet goed functioneert in teamverband. Ook loop je het risico dat mensen denken dat je je prestaties overdrijft, of - erger nog - liegt. Dat kan funest zijn voor je sollicitatie. Daarom: focus op hoe jouw professionele vaardigheden aansluiten bij de vacature en het bedrijf.
 5. Staan de 7 onmisbare onderdelen in je sollicitatiebrief?
 6. Check de lengte van je brief: maximaal één pagina.
  Volgens een onderzoek van Saddleback College wil bijna 70% van de werkgevers dat een sollicitatiebrief maximaal één A4’tje is. Hoe korter, hoe beter, vindt 24% van de werkgevers. Mik op een sollicitatiebrief van 300-350 woorden met ongeveer drie à vier korte alinea’s. Je mag natuurlijk best wat meer tekst schrijven, het maar zorg ervoor dat het op één pagina past.
 7. Spelling en grammatica controleren. Spelfouten leiden af en grammaticafouten veranderen zomaar de betekenis van je zin. Daarnaast komen fouten onzorgvuldig over en roept het vragen op over je capaciteiten. Stuur je straks ook mails vol fouten naar klanten? Een extra check is daarom je tijd en aandacht waard.
Hoe schrijf je een korte motivatiebrief? 10 tips + voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een korte motivatiebrief? 10 tips + voorbeelden

In een korte motivatiebrief vertel je kort en krachtig waarom jij de beste kandidaat bent. Tips voor een korte motivatiebrief en voorbeelden ter inspiratie.

Opmaken:

De opmaak van je sollicitatiebrief vormt de finishing touch. Met een mooie en consistente lay-out laat je recruiters namelijk zien dat je secuur bent en oog voor detail hebt. Daarnaast vergemakkelijkt een overzichtelijke opmaak het doornemen van je sollicitatiebrief. 

Een goede lay-out heeft:

 • alinea’s van maximaal 5 zinnen
 • bullet points voor overzichtelijke opsommingen
 • voldoende witregels: in ieder geval tussen de koptekst, begroeting, alinea’s, afsluiting en je naam en eventueel je handtekening.
 • een goed leesbaar lettertype zoals Arial, Calibri of Verdana.
 • een goed leesbare lettergrootte, meestal is 10 of 12 een prima tekengrootte
 • marges van 2 tot 2,5 cm aan de boven-, onder- en zijkanten van de pagina.
 • een links uitgelijnde inhoud (dus niet uitvullen of centreren!)
 • een opmaak die past bij je cv: je sollicitatiebrief en cv liggen naast elkaar op het bureau van de recruiter. Zorg ervoor dat de documenten dezelfde stijl hebben (kleurgebruik en lettertype).
 • Een pdf-bestandsindeling: maak van je sollicitatiebrief een pdf-bestand, dan weet je zeker dat de opmaak niet verspringt en alles netjes op z’n plek blijft staan.
Expert tip

In de cv-maker van CVster.nl kun je zowel je cv als je brief maken. We hebben voor elk cv-sjabloon een bijpassende template voor de sollicitatiebrief gemaakt. Kies een template, vul alle benodigde info en tekst in en in een handomdraai heb je een curriculum vitae en sollicitatiebrief waarmee je positief opvalt bij werkgevers. 

 • Je contactgegevens en briefinhoud komen automatisch op de juiste plek.
 • Je krijgt schrijfsuggesties om je op weg te helpen.
 • Met de spellingscontrole voorkom je typefouten.
 • Je bespaart tijd en ergernis: je hebt snel een mooi opgemaakte brief in handen.

Aan de slag met je sollicitatiebrief

Met deze handleiding & stappenplan sollicitatiebrief schrijven, kan je vandaag nog aan de slag met je brief. Natuurlijk mag je je laten inspireren door voorbeeldbrieven. Op CVster.nl vind je van tientallen beroepen een specifieke sollicitatiebriefhandleiding mét voorbeeld sollicitatiebrief.

Voorbeelden doornemen kan je in de schrijfstand zetten, dus lees er lekker op los. Maar ga niet lukraak voorbeelden overschrijven. Zorg voor een originele, authentieke brief met jouw verhaal erin. 

Klik door naar sollicitatiebrief voorbeelden per beroep, of lees nog even verder in onze verdiepende blogs over sollicitatiebrieven en motivatiebrieven:

En voor het geval je nog niet aan je cv begonnen bent, we hebben ook een handleiding cv schrijven voor je klaarstaan. Succes!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief18 minuten leestijd
Sollicitatiebrief of motivatiebrief? Weet jij het verschil
Sollicitatiebrief of motivatiebrief? Weet jij het verschil
CV6 minuten leestijd
Projectmanagementvaardigheden – essentiële soft skills voor projectmanagers
Projectmanagementvaardigheden – 5 soft skills voor projectmanagers
Carriere12 minuten leestijd
Onderzoek: Knappe sollicitant(e) meer kans op een baan
Onderzoek: Knappe sollicitant(e) meer kans op een baan
CV9 minuten leestijd
Layout van je cv: hoe ver kun je gaan?
Layout van je cv: hoe ver kun je gaan?
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren