1. Blog
 2. Sollicitatiebrief
 3. Hoe begin je een motivatiebrief?
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Hoe begin je een motivatiebrief?

17 minuten leestijd
Hoe begin je een motivatiebrief?
Kunstwerk door:Alexandra Shevchenko
De eerste zin van je motivatiebrief bedenken is misschien wel de grootste uitdaging van het hele sollicitatieproces. De openingszin is dan ook een belangrijke zin waar veel vanaf hangt. Lees onze tips en schrijf een sterk begin van je motivatiebrief.

Recruiters, HR-managers, DGA’s en teamleiders hebben één ding gemeen: ze besluiten in een paar tellen – en onbewust – of ze blij worden van jouw motivatiebrief. Daarom wil je dat jouw motivatiebrief vanaf de allereerste zin positief opvalt. 

Hoe je dat doet, lees je in dit artikel. Maar eerst nog even de drie doelen van de openingszin van een motivatiebrief:

 1. De aandacht trekken en daarmee de selecteur stimuleren de rest van je brief aandachtig te lezen.
 2. Een relevante vaardigheid, prestatie of netwerkrelatie benadrukken.
 3. Je persoonlijkheid en professionele houding alvast een beetje laten zien.

Er zijn veel manieren om deze drie doelen in één goede openingszin te verwerken. Wat voor jou werkt, is afhankelijk van je professionele bagage en de branche waarin je solliciteert. Dat bepaalt de stijl en je invalshoek. Met de info uit dit artikel, kan je zelf beslissen hoe je het begin van jouw motivatiebrief gaat aanpakken. 

De 5 invalshoeken om een motivatiebrief te beginnen

Er zijn 5 invalshoeken die je kunt kiezen voor het begin van je motivatiebrief. Dit zijn ze:

 1. Begin je motivatiebrief met een actualiteit – een onderwerp of gebeurtenis uit het nieuws.
 2. Start je motivatiebrief met een verwijzing naar je netwerk
 3. Grijp in je eerste zin terug op een eerder contact
 4. Benadruk jouw kennis en vaardigheden meteen in het begin van je motivatiebrief
 5. Toon jouw affiniteit met de organisatie in de eerste zin van je brief.

Lees hieronder eerst nog even hoe je een motivatiebrief niet moet beginnen, dan gaan we daarna dieper in op de 5 invalshoeken voor de start van je motivatiebrief.

Wat moet je niet doen in de opening van je motivatiebrief?

Wanneer je één van de 5 invalshoeken kiest voor de opening van je motivatiebrief, blijf je bijna automatisch weg van hoe het niet moet. Maar voor de zekerheid zetten we toch nog even op een rij wat je zeker niet moet doen in de eerste zin van je motivatiebrief:

❌ Begin een motivatiebrief nooit met: “Naar aanleiding van…”. 

Dat levert per definitie een lange zin en op dat wil je niet.

“Naar aanleiding van uw vacatureplaatsing in de Volkskrant van 12 november jl. wil ik u graag mijn motivatiebrief en cv aanbieden.”

“Naar aanleiding van ons plezierige telefoongesprek van vanmorgen stuur ik u bij dezen mijn motivatiebrief en cv voor de rol van …”

❌ Verwijzen naar de locatie waar je de vacature hebt gevonden. 

Dat is saai, zegt weinig tot niets over jou en prikkelt de nieuwsgierigheid niet. Het is het uitgeschreven bewijs van dat je niet de moeite hebt genomen een origineel begin van je motivatiebrief te bedenken. Niet doen dus. 

“Op Werkzoeken.nl zag ik dat u op zoek bent naar…”

“In de Volkskrant van 12 november jl. las ik met veel belangstelling uw vacature voor de functie van …”

“Meteen bij het zien van de vacature op Nationale Vacaturebank dacht ik …”

“Toen ik de functiebeschrijving op Vacant.nl las werd ik erg enthousiast en besloot ik meteen te solliciteren.”

❌ Een inspiratieloze standaardzin gebruiken om je motivatiebrief mee te beginnen.

Zelfde argumenten als hierboven: saai, nietszeggend, gaaap. Niet doen. 

“Graag solliciteer ik naar de functie van …”

“Ons telefoongesprek van vanmorgen heeft mijn interesse in de functie van … nog verder gewekt.”

❌ Wollige taal gebruiken

Wollig taalgebruik is voor 80-plussers of voor mensen die met dure taal hun ongeschiktheid willen verbloemen. Schrijf gewoon (bijna) zoals je praat en knip lange zinnen op.

“Hedenmorgen hadden wij een telefonisch onderhoud over de vacante positie van senior register accountant bij uw organisatie. Met veel genoegen maak ik bij dezen mijn interesse officieel kenbaar en zend ik u mijn curriculum vitae en motivatiebrief toe die u in de bijlage aantreft.”

Een motivatiebrief zonder ervaring schrijven
Gerelateerde artikelen
Een motivatiebrief zonder ervaring schrijven

Ga je solliciteren maar heb je nog niet veel ervaring met het takenpakket? Een motivatiebrief schrijven zonder ervaring wordt dan al snel een klus die je maar blijft uitstellen. Misschien kom je zelfs in de verleiding om alleen een cv op te sturen. Dat is een gemiste kans!

Voorbeelden van tracking-overwinningen
Voorbeelden van tracking-overwinningen

Oké, zo moet het dus niet. Maar hoe schrijf je dan wél een goed begin van je motivatiebrief? 

Zoals beloofd duiken we nu dieper in de 5 invalshoeken die je kunt gebruiken voor het begin van je motivatiebrief:

Invalshoek 1: gebruik de actualiteit

Een actueel onderwerp of gebeurtenis die volop in het nieuws is, kan je prima in de beginzin van je motivatiebrief verwerken. Dat levert je zeker bij overheidsinstanties al gauw bonuspunten op. Je laat ermee zien dat je weet wat er speelt en toont je maatschappelijke betrokkenheid. 

Voorbeeld begin je motivatiebrief met een actualiteit

Het WK in Qatar heeft al een aantal marketingmanagers in verlegenheid gebracht. Als woordvoerder bij Unilever weet ik hoe belangrijk is het om situaties van alle kanten te bekijken.

Invalshoek 2: verwijs naar je netwerk

Heb je een gemeenschappelijke connectie of ben je door een medewerker van de organisatie op de vacature geattendeerd? Dan kan je dat feitje gebruiken als opening van je motivatiebrief. Je onderstreept ermee dat er al een lijntje ligt met de organisatie en dat schept een band. 

Voorbeeld begin je motivatiebrief met verwijzing naar je netwerk

In de bestuurskamer van SC Woezik werk ik regelmatig samen met uw Operations Manager, Floris Matteij. Hij vertelde mij dat Vendras volgend jaar wil uitbreiden naar Duitsland en u daarom een New Business Manager zoekt.

Invalshoek 3: verwijs naar een eerder contactmoment

Hoe begin je een motivatiebrief sterk? Met een verwijzing naar een eerder contactmoment! 

Sprak je de HR-manager of teamleider laatst op een congres, een netwerkborrel of tijdens een samenwerking? Dan heb je ‘historie samen’ waar je op kunt voortborduren. Maar ook wanneer je telefonisch contact hebt gehad over de vacature kun je dat benoemen in het begin van je brief. Dikke kans dat de selecteur dan denkt: “Oh ja, dat was dat goede gesprek van gisteren.”

Voorbeeld verwijs in je motivatiebrief meteen naar een eerder contactmoment

Begin 2022 spraken we elkaar bij de rondetafelgesprekken over het woningentekort.

Motivatiebrief schrijven – structuur, voorbeelden en tips
Gerelateerde artikelen
Motivatiebrief schrijven – structuur, voorbeelden en tips

Vraagt jouw toekomstige werkgever om een motivatiebrief? Of moet je een korte motivatiebrief schrijven voor je opleiding of stageplaats? Wij laten je zien welke opbouw en inhoud nodig is voor een overtuigende toelichting op jouw motivatie en geven je voorbeeld motivatiebrieven ter inspiratie.

Invalshoek 4: benadruk je kennis en vaardigheden

Meteen je beste troeven op tafel gooien is altijd een goed begin van je motivatiebrief. Wanneer de baan perfect past bij jouw kennis en vaardigheden, benadruk dat dan in je openingszin. 

Voorbeeld begin je motivatiebrief met een actualiteit

In 2022 hielp ik KPN met het verhogen van hun klanttevredenheid. De vaardigheden die ik daarbij opdeed, zou ik met veel plezier loslaten op …

Invalshoek 5: toon affiniteit met de organisatie

Wat is jouw klik met de producten of diensten van de organisatie? Waarom past jouw persoonlijkheid en kijk op het leven zo goed bij waar de organisatie voor staat? 

Werkgevers vinden het belangrijk dat hun medewerkers zich betrokken voelen bij het werk, dat zorgt voor een hogere motivatie en betere prestaties. Daarom is je affiniteit tonen een prima insteek voor het begin van je motivatiebrief. 

Voorbeeld benoem jouw affiniteit in de opening van je motivatiebrief

Als oud-topsporter weet ik: gezonde voeding is een belangrijke pijler voor goede prestaties. Vanuit die ervaring kan ik als diëtist aanstormend talent op het Topsportcentrum begeleiden en stimuleren om gezonde voedingskeuzes te maken.

Kies uit de 5 invalshoeken eentje die bij je past en waar je wat mee kan. Bedenk wat je ongeveer wilt vertellen en in welke vorm je de eerste zin wilt gieten. Er zijn drie verschijningsvormen voor een opvallend begin van je motivatiebrief.

De 3 verschijningsvormen van een openingszin 

Voor een goede start van je motivatiebrief is ook de wijze waarop je in de eerste zin de aandacht trekt van belang. De verschijningsvorm van je openingszin zet meteen de toon. Dit zijn de smaken:

 1. Een feit, omstandigheid of gebeurtenis benoemen.
 2. Een vraag stellen.
 3. De ‘u-zoekt-mij-methode’.

1. Een feit, omstandigheid of gebeurtenis benoemen.

Begin je een motivatiebrief met een feit, omstandigheid of gebeurtenis, dan ziet dat er ongeveer als volgt uit:

 • Als computernerd van de familie werd het hoog tijd om mijn helpdeskdiensten uit de privésfeer te trekken. Uw vacature voor ICT-medewerker lijkt mij de ideale kans om een breder publiek te helpen met hun computerproblemen.
 • De energiecrisis stuwt de vraag naar zonnepanelen omhoog. Als ervaren installateur help ik graag mee om woningen van duurzame energie te voorzien en de energielasten te drukken.
 • Ouders willen het beste voor hun kind. Als remedial teacher zoek ik daarom altijd de samenwerking met ouders op.

2. Een vraag stellen

Met een vraag vang je meteen de aandacht. Onbewust zal de selecteur een antwoord formuleren in zijn hoofd en benieuwd zijn naar jouw antwoord op de vraag. Daarmee is een vraagstellen aan het begin van je motivatiebrief een mooie manier om de lezer je verhaal in te trekken. 

- Wist u dat kinderen vaak bang zijn voor clowns? In mijn jaren als CliniClown heb ik de lichaamstaal van kinderen leren lezen en mijn aanpak leren afstemmen op de situatie. 

- Hoe zorg je ervoor dat debiteuren tijdig betalen? Als incassomedewerker heb ik een aanpak ontwikkeld waarmee we 99% van de facturen binnen de betalingstermijn betaald krijgen. 

Sollicitatiebrief of motivatiebrief? Weet jij het verschil
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiebrief of motivatiebrief? Weet jij het verschil

Weet jij het verschil tussen sollicitatiebrieven en motivatiebrieven? Ontdek het hier!

3. De ‘u-zoekt-mij-methode’

Met de ‘u-zoekt-mij-methode’ val je met de deur in huis. Zoek in de functiebeschrijving naar aanknopingspunten: welke kennis en vaardigheden vindt de werkgever belangrijk? Voor welke uitdaging zoekt hij een oplossing? Verwerk je bevindingen aan het begin van je motivatiebrief. 

 • Zoekt u een Java specialist mét goede communicatieve vaardigheden? Gevonden!
 • Wilt u hoger scoren in Google? Ik ben de SEO- en SEA-expert die u zoekt.
 • Hotelgasten willen zich welkom voelen bij het inchecken én snel geholpen worden. Ik lever snelle service met een grote glimlach en heb goede voelsprieten voor aanvullende wensen van de klant.

Tips voor een goed begin van je motivatiebrief

Wees jezelf

Je motivatiebrief moet jouw verhaal vertellen, laten zien wie jij bent. Dan weet de werkgever wat hij kan verwachten en klopt dat zo goed mogelijk met de realiteit. 

Jezelf anders voordoen dan je bent, werkt op een later moment in je nadeel. Het is immers vreemd als de persoon achter een gevatte brief een verlegen type blijkt te zijn. Of dat er achter een formele brief met ambtelijk taalgebruik een jeugdige TikTok-influencer blijkt schuil te gaan.

Schrijf het begin van je motivatiebrief als laatste

Een knipperende cursor en een leeg Word document. Grote kans dat er niet meteen een briljante openingszin in je opkomt. Maak het jezelf makkelijk en schrijf eerst het inhoudelijke deel van je brief. Vaak ontstaat als je eenmaal aan het schrijven bent vanzelf wel een idee over hoe je de motivatiebrief kunt beginnen. 

Houd het kort

Iedereen heeft haast, zo ook de lezer van je motivatiebrief. Die zal je brief snel scannen en dan besluiten of hij zin heeft om je verhaal woord voor woord te lezen. Je wilt voorkomen dat hij struikelt over de eerste zin van je motivatiebrief. Houd die daarom zo kort – en aantrekkelijk - mogelijk. 

Voor mensen die graag een richtlijn willen: een zin van maximaal 15 woorden is kort genoeg. Met een kort maar krachtig begin van je motivatiebrief trek je de aandacht van de selecteur en stel je hem meteen gerust: Dit is geen motivatiebrief vol clichés, wollig taalgebruik en eindeloos lange zinnen. Lees vooral verder, het wordt leuk!

Aan de slag met je motivatiebrief

Met een uitgewerkte versie van je motivatiebrief in een Word documentje ben je er nog niet. Een mooie lay-out met frisse kleuren en een duidelijke indeling dragen óók bij aan de leesbaarheid. En aan de eerste indruk die je maakt. Kies ervoor om je cv en motivatiebrief in dezelfde stijl op te maken. Dat doe je in een aantal klikken met onze online sollicitatiebrief-maker vol handige sollicitatiebrief templates. Succes!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere8 minuten leestijd
Op zoek naar een bijbaan met 15 jaar? Ontdek er alles over
Op zoek naar een bijbaan met 15 jaar? Ontdek er alles over
CV19 minuten leestijd
Val op met een pakkende cv titel
Val op met een pakkende cv titel
Carriere22 minuten leestijd
Competenties in cv, sollicitatiebrief en werksituaties
Competenties – Zo onderscheid je jezelf van de rest
Sollicitatiegesprek9 minuten leestijd
Hoe toon je empathisch vermogen in een sollicitatiegesprek?
Hoe toon je empathisch vermogen in een sollicitatiegesprek?
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren