1. Blog
 2. Sollicitatiebrief
 3. Sollicitatiebrief of motivatiebrief? Weet jij het verschil
Geschreven door Misty PathuisMisty Pathuis

Sollicitatiebrief of motivatiebrief? Weet jij het verschil

19 minuten leestijd
Sollicitatiebrief of motivatiebrief? Weet jij het verschil
Kunstwerk door:Lizabeth Zaft
Weet jij het verschil tussen sollicitatiebrieven en motivatiebrieven? Ontdek het hier!

Als je solliciteert, krijg je vaak de vraag om naast je cv ook een sollicitatiebrief of motivatiebrief op te sturen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen sollicitatiebrieven en motivatiebrieven? Kan je bijvoorbeeld een sollicitatiebrief gebruiken als motivatiebrief wanneer je solliciteert naar een openstaande vacature? Je leest het hier. 

Wat is een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief stuur je als begeleidende brief met je cv mee wanneer je solliciteert op een nieuwe functie. Met een sollicitatiebrief leg je een duidelijke verbintenis tussen jouw cv en de vacature. Een sollicitatiebrief beslaat meestal één A4’tje van drie tot vijf alinea's. 

In een sollicitatiebrief ga je verder in op de inhoud van je cv. Je legt uit wat je kan bijdragen aan het bedrijf en waarom jij een goede kandidaat voor de functie bent. De insteek van een sollicitatiebrief is dat je prangende vraag van recruiters beantwoordt: “Heeft deze persoon de juiste opleiding, kennis en ervaring voor deze baan?” Je motivatie is daarbij zeker belangrijk, maar bij een motivatiebrief is je motivatie voor de baan nóg belangrijker. 

Expert tip

Lees de vacature goed. Vragen ze om een motivatiebrief, dan weet jij welke insteek jouw brief moet hebben. 

Wat is een motivatiebrief?

Ook een motivatiebrief stuur je samen met je cv op om te solliciteren naar een vacature. Het is een brief van drie tot vijf alinea’s waarin je bespreekt waarom jij geschikt bent voor de baan, opleiding of stage. 

Bij een motivatiebrief ligt, zoals het woord al aangeeft, de focus vooral op je motivatie. Waarom wil je dit beroep uitoefenen, en waarom bij dit bedrijf? Natuurlijk vertel je ook waarom jij een goede kandidaat bent. De focus ligt vooral op wie jij bent en wat jouw drijfveren zijn om te solliciteren op de specifieke functie. 

Expert tip

Een krachtige motivatiebrief kan zelfs in twaalf regels. Probeer zo snel mogelijk tot de kern te komen. Recruiters geven namelijk de voorkeur aan twee goedgeschreven alinea’s boven een volgepropt A4’tje.

Wat is het verschil tussen sollicitatiebrieven en motivatiebrieven?

Het verschil tussen motivatiebrieven en sollicitatiebrieven is de insteek van dit blogartikel. Zoals we hierboven aangeven, gaat een motivatiebrief voornamelijk over jouw motivatie. Waarom wil je bij dit bedrijf werken? Waarom kies je voor dit beroep? De focus ligt vooral op het ‘waarom’. 

Bij een sollicitatiebrief licht je vooral je cv verder toe met voorbeelden en extra info. Je zal dieper ingaan op jouw werkervaring, je kennis, je opleidingen en je vaardigheden. Je motivatie wordt ook besproken in een sollicitatiebrief, maar net op een andere manier. Met een motivatiebrief krijg je meer ruimte om je persoonlijke kwaliteiten te benadrukken. 

Expert tip

Laat in een motivatiebrief zien wat jou drijft. Waar kom jij je bed voor uit? Dit is de uitgelezen kans om je persoonlijke motivatie in de spotlight te zetten. 

Verschillen tussen  sollicitatiebrieven en motivatiebrieven

Wat is het verschil tussen een sollicitatiebrief en motivatiebrief:

Motivatiebrieven

Sollicitatiebrieven

Benadrukt vooral wat jouw motivatie is. Licht jouw cv verder toe en benadrukt jouw werkervaring, kennis, opleidingen en vaardigheden.
Laat jouw onderliggende motivatie zien voor de functie waarop je solliciteert.  Laat je zien hoe jouw werkervaring en vaardigheden jouw vorm hebben gegeven en hebben gemaakt tot de perfecte kandidaat.

Beantwoordt ‘waarom’ vragen: 

 • Waarom dit beroep?
 • Waarom wil je hier werken?
 • Waarom ben jij een geschikte kandidaat?

Beantwoordt de vraag: 

 • Heeft deze persoon de juiste opleiding, kennis en ervaring voor deze functie?
 • Beantwoordt ‘waarom’ vragen vanuit het perspectief van je kwalificaties en je klik met het bedrijf.
Wordt vaak gebruikt als een potentiële werkgever motivatie belangrijk vindt. Wordt vaak gebruikt wanneer inhoudelijke kennis belangrijker is
Wordt vaak gevraagd bij startersfuncties, stages en beroepen waarbij motivatie belangrijk is, zoals functies in de zorg.  Wordt vaak gevraagd bij ‘gespecialiseerde beroepen’ waarbij vakkennis erg belangrijk is. 

Door deze duidelijke verschillen kan jij als sollicitant al veel leren over de insteek van je brief. Zo zie je namelijk vaak dat bij ‘gespecialiseerde beroepen’ (zoals een programmeur) een sollicitatiebrief gevraagd wordt in plaats van een motivatiebrief. Het is namelijk belangrijker voor dit soort banen dat de sollicitant kennis en voldoende werkervaring heeft met dezelfde systemen en programmeertalen waar het bedrijf ook mee werkt. Bij andere beroepen, zoals bijvoorbeeld een klantenservicemedewerker, zie je juist het tegenovergestelde. Hierbij is de motivatie van een sollicitant een stuk belangrijker. 

Hoe schrijf je een korte motivatiebrief? 10 tips + voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een korte motivatiebrief? 10 tips + voorbeelden

In een korte motivatiebrief vertel je kort en krachtig waarom jij de beste kandidaat bent. Schrijf een krachtige korte motivatiebrief aan de hand van onze 10 tips en bekijk de korte motivatiebrief voorbeelden ter inspiratie.

Overeenkomsten tussen sollicitatiebrieven en motivatiebrieven

Naast het bovenstaande lijstje met verschillen zijn er ook genoeg overeenkomsten tussen motivatiebrieven en sollicitatiebrieven. Beide brieven hebben namelijk hetzelfde doel: de interesse opwerken van recruiters en uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Ook hebben beide brieven grotendeels dezelfde structuur en opbouw. Daarbij wordt jouw motivatie ook in een sollicitatiebrief beschreven. 

Overeenkomsten tussen sollicitatiebrieven en motivatiebrieven

 • Beide brieven worden gestuurd samen met je cv.
 • Beide brieven hebben hetzelfde doel: het opwekken van interesse bij recruiters.
 • Beide brieven hebben dezelfde opbouw en structuur.
 • Beide brieven laten je zien waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de openstaande functie.
 • Beide brieven lichten je motivatie toe (vaak wel met een andere insteek).
 • Bij beide brieven moet je kort en krachtig houden.
 • Bij beide brieven heb je dezelfde schrijfregels, zoals het vermijden van warrig of informeel taalgebruik.

Kan je een sollicitatiebrief gebruiken als motivatiebrief?

Het zou zo makkelijk zijn: in plaats van een geheel nieuwe brief te schrijven sla je gewoon het document op, benoem je het tot motivatiebrief en voilà! Je bent klaar! Of toch niet? 

Vaak krijgen we de vraag of je ook sollicitatiebrieven kan gebruiken als motivatiebrieven. Of de vraag of je jouw motivatiebrief en sollicitatiebrief in één document samen kunt voegen. Het antwoord is een beetje complex. Ja, je kan grotendeels dezelfde structuur aanhouden en het design gebruiken van een sollicitatiebrief, maar helaas moet je nog wel de insteek van de sollicitatiebrief aanpassen als een recruiter om een motivatiebrief vraagt. Je kan dus wel je sollicitatiebrief template gebruiken als een motivatiebrief. De inhoud moet je echter wel aanpassen. 

Hoe begin je een motivatiebrief?
Gerelateerde artikelen
Hoe begin je een motivatiebrief?

De eerste zin van je motivatiebrief bedenken is misschien wel de grootste uitdaging van het hele sollicitatieproces. De openingszin is dan ook een belangrijke zin waar veel vanaf hangt. Lees onze tips en schrijf een sterk begin van je motivatiebrief.

Voorbeeld van een goede sollicitatiebrief

Nu je de gelijkenissen en verschillen tussen de brieven kent, is het handig een goed voorbeeld van een sollicitatiebrief te zien. Hieronder hebben we een goede sollicitatiebrief neergezet. Lees hier meer over de opmaak van een goede sollicitatiebrief. 

Gebruik deze template
 • Een goede begeleidende brief heeft een duidelijke structuur.
 • Het heeft een krachtige openingszin die de aandacht van de recruiter rekt.
 • Een middenstuk die de juiste tone of voice heeft.
 • Een vriendelijke en professionele afsluiter met een call-to-action zodat de recruiter contact met je opneemt.

Top 5 do’s en don’ts van sollicitatiebrieven en motivatiebrieven

Wel
 1. Check je opbouw, grammatica en spelling
 2. Wees origineel, grondig en beantwoord de ‘waarom’ vraag
 3. Houd het kort en krachtig
 4. Vertaal de eisen van een vacature naar een persoonlijke anekdote
 5. Zorg ervoor dat je cv en motivatiebrief overeenkomen met de branche of sector waarin je solliciteert
Niet
 1. Vermijd clichés en warrig taalgebruik
 2. Vermeid opmaak fouten
 3. Som niet ál je vaardigheden en werkervaring op
 4. Maak je verhaal niet te lang
 5. Te veel 'ik' praat
Moet ik alle functies vermelden op mijn cv?
Gerelateerde artikelen
Moet ik alle functies vermelden op mijn cv?

Veel mensen worstelen zodra ze bij het kopje “werkervaring” komen. Moet ik ál mijn voorgaande banen vermelden op mijn cv? Hoewel er geen duidelijke regels zijn met betrekking tot je eerdere werkzaamheden, zullen deze tips je een beter idee geven of het nodig is om al je voorgaande functies te vermelden op je cv.

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief of motivatiebrief? 

Veel tips voor het schrijven van een sterke sollicitatiebrief kun je ook toegepassen op een motivatiebrief. Net zoals bij sollicitatiebrieven, zijn er bij motivatiebrieven duidelijke schrijfregels. Zo moet je:

 • to-the-point blijven
 • geen clichés gebruiken
 • een duidelijke structuur hebben
 • en vooral origineel zijn. 

Daarnaast is het belangrijk om alleen relevante werkervaring te vermelden, de eisen van een vacature in een persoonlijk anekdote om te zetten, je motivatie krachtig te communiceren, en een bijpassende look voor je cv en motivatiebrief te hebben.  Deze onderstaande tips gelden zowel voor motivatiebrieven als sollicitatiebrieven.

Vermijd clichés in je motivatiebrief of sollicitatiebrief

Als recruiter word je er mee platgegooid: 

‘Ik ben een teamspeler’

‘Ik heb sterke communicatieve vaardigheden’

‘Ik zie het als een uitdaging om voor jullie te werken’

'De vacature sluit perfect aan bij mijn ervaring.’

‘In afwachting van uw reactie verblijf ik.’

Het is een opsomming van holle clichés, overdrijvingen en formeel taalgebruik. In andere woorden: voor recruiters leest dit als krassende nagels over het schoolbord. En nog erger: het voegt niks toe aan je sollicitatie. Dus: doe het niet. Maar wat moet je dan wel doen?

Wel

Graag wil ik solliciteren op de functie van horecamedewerker omdat ik een enorme passie heb voor de horeca sinds ik op 9-jarige leeftijd mijn eigen tosti clubhuis begon voor vrienden en familie. 

 

Niet

Door middel van deze mail wil ik graag solliciteren op de functie van horecamedewerker. Deze functie is mij op het lijf geschreven omdat ik altijd al een passie heb gehad voor de horeca.

 

Expert tip

Vermijd clichés zoals ‘deze functie is mij op het lijf geschreven’. Hou het dicht bij jezelf en jouw persoonlijke ervaringen. 

Beschrijf alleen relevante vaardigheden, kennis en werkervaring

Bij motivatiebrieven en sollicitatiebrieven kun je relevante werkervaring, vaardigheden en behaalde resultaten verder toe te lichten. Het sleutelwoord hier is: 'relevante'. Dus som niet al je ervaringen op - dat kunnen recruiters ook lezen in je cv. Maak alleen een verdiepingsslag over je relevante werkervaring. Dit is ook de reden waarom je voor elke sollicitatie je cv moet aanpassen.

Licht je motivatie toe 

Net zoals een sollicitatiebrief, is het vooral belangrijk dat je toelicht waarom je de perfecte kandidaat bent voor deze functie en bij dit bedrijf. Je motivatie hierin speelt een belangrijke rol. Maar let wel op: bij een motivatiebrief is deze persoonlijke insteek nóg belangrijker. 

In een motivatiebrief krijg je de kans om een persoonlijk verhaal toe te lichten. Sterker nog: dat wordt bij een motivatiebrief van je verwacht. Wees dus niet bang om hier je persoonlijkheid te laten shinen. Bonuspunten als je dit ook nog op een leuke manier kunt vertellen! 

Expert tip

De truc is om de eisen van een vacature te vertalen naar een persoonlijk verhaal.  

Zorg er dus voor dat je sollicitatie tastbaar en concreet wordt. 

Vertel bijvoorbeeld een persoonlijke anekdote of geef een voorbeeld dat goed aansluit op de specifieke functie. Alles is goed, zolang je maar laat zien ‘waarom’ je ergens een passie voor hebt, en waar die passie vandaan komt. 

Met motivatiebrieven kun je zelfs een stapje verder gaan, bijvoorbeeld:

Op de basisschool noemden mijn klasgenootjes mij altijd ‘Suus de hulpjuf’. Als studentendecaan doe ik nu ook niets liever dan studenten op hun gemak te laten voelen, een luisterend oor te bieden, en hulpvolle adviezen te geven over de beschikbare (financiële) regelingen.

Op deze wijze vertaal je jouwe persoonlijke verhaal naar de eisen van een vacature en blijft jouw sollicitatie gedenkwaardig.

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Stappenplan, tips & voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Stappenplan, tips & voorbeelden

Heb je in 2023 een goede sollicitatiebrief nodig? Gebruik ons stappenplan voor een opvallende sollicitatiebrief en sleep een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek binnen.

Gebruik hetzelfde design voor jouw cv 

Vergeet niet om ervoor te zorgen dat het design van je begeleidende brief naadloos aansluit bij het design van je cv. Dat geldt natuurlijk ook voor de inhoud. 

Goed geschreven brieven en cv’s versterken elkaar. Het somt niet op wat in je cv staat, maar borduurt daar verder op door en wekt nieuwsgierigheid op. Hierdoor maak je direct een goede indruk op een recruiter. In deze link vind je een checklist voor sollicitatiebrieven. Ook hebben we nog veel meer sollicitatiebrief voorbeelden dit je kunt bekijken ter inspiratie.

Statistisch overzicht

Uit onderzoek blijkt dat ervaren recruiters slechts 6 seconden de tijd nemen om een cv te scannen. Dat maakt het visuele aspect en een duidelijke structuur erg belangrijk. Maak je cv scanbaar met een duidelijke indeling en een overzichtelijk design.

Je cv afstemmen op de sector of branche 

Naast de bovenstaande punten, is het belangrijk om te kijken naar de sector of branche waarbinnen je solliciteert. De sector of branche beïnvloedt namelijk de vormgeving van je begeleidende brief. Zo wordt bij creatieve beroepen, zoals contentmanager, vaak een creatief design verwacht. Terwijl bij andere beroepen, zoals advocaat, een professioneel of simpel design wordt verwacht. 

Met deze tips maak je vast een vliegende start met de zoektocht naar je nieuwe baan!

Hoe maak je een inspirerend cv?
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een inspirerend cv?

Met een inspirerend cv val je op. Een inspirerend cv zorgt ervoor dat de selecteur denkt: ‘Die kandidaat wil ik spreken.’ Tips voor het maken van een inspirerend cv.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV28 minuten leestijd
Werkervaring
Werkervaring
CV21 minuten leestijd
De beste cv-makers van 2024
De beste cv-makers van 2024
Sollicitatiegesprek12 minuten leestijd
Een sollicitatievideo opnemen? Tips voor jouw videosollicitatie
De sollicitatievideo: slim solliciteren met een video
Sollicitatiegesprek11 minuten leestijd
Waar zie je jezelf over 5 jaar - sollicitatiegesprek
Waar zie je jezelf over 5 jaar - sollicitatiegesprek
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren