Als leraar besteed je talloze uren aan je studenten. Je stoomt ze klaar voor hun tentamens en de wereld daarbuiten. Jouw passie voor onderwijs betekent dat je geïnvesteerd bent in je klas en de kwaliteit van je gemaakte lesplannen. In het hele land en over de hele wereld zoeken werkgevers kandidaten met onderwijservaring om studenten te motiveren en rumoerige klassen onder controle te houden. Dus hoe maak je contact met deze werkgevers? Tijdens het wervingsproces kan je cv alleen zoveel toelichten. Daarom is een goed gemaakte, opvallende sollicitatiebrief essentieel. In deze schrijfgids ontdek je aan de hand van een voorbeeld hoe je als leerkracht de perfecte sollicitatiebrief schrijft.
Voorbeeld sollicitatiebrief leerkracht
Geachte heer Wils,
De eerste wet van Newton stelt dat een object in dezelfde staat van beweging blijft tenzij een resulterende kracht erop inwerkt.
Na twee decennia als docent natuurkunde, waarin hinderden van mijn leerlingen doorstroomden naar bèta-opleidingen aan topuniversiteiten, geloof ik dat mijn kracht ligt bij het ontwikkelen van een wetenschappelijke geest. Deze nieuwsgierigheid en leergierigheid zorgt ervoor dat scholieren een succesvolle toekomst tegemoet gaan. Graag neem ik deze ervaringen mee naar de geadverteerde vacature bij Het Oppelander College.
Als de hoofdverantwoordelijke voor het lesprogramma van Natuurkunde voor het gehele schoolbestuur van 18 scholen, speelde ik een faciliterende rol bij het ontwikkelen van lesmateriaal. Ook hield ik toezicht op de verbetering van onze afstudeercijfers, waarbij onder mijn leiding het percentage leerlingen dat in één keer slaagde gemiddeld met 10% groeide gedurende een periode van vier jaar. Op mijn eigen school was het slagingspercentage 99%. Ik geloof in de kracht van leren door middel van experimenten in plaats van theorie - zoals het hoge slagingspercentage ook laat zien. Innovatieve benaderingen brengen vaak nieuwe ontdekkingen met zich mee.
Daarnaast houd ik me vooral bezig met het maken van online lessen voor mijn scholieren en ben ik van mening dat “blended learning” de toekomst van het onderwijs is. We zijn er misschien niet fysiek bij als onze scholieren huiswerk maken, maar met een opgenomen video kunnen we onderwerpen wel verder toelichten. Doordat een video teruggespoeld kan worden, is het een geweldige manier om ervoor te zorgen dat ze het begrijpen.
Het was één van uw huidige docenten die aan mij voorstelde om op deze functie te solliciteren. De waarden van het Oppelander College gaan mij aan het hart. Ik kijk uit naar de kans om meer te leren over jullie staf en scholieren. Graag zou ik de kans krijgen om een positieve bijdrage te leveren aan het succes van alle scholieren. Elke nieuwsgierige jonge geest doet er toe.
Met vriendelijke groet,
Anna van der Linden
Secties van je sollicitatiebrief leerkracht
Goede sollicitatiebrieven bestaan uit maximaal één A4’tje en hebben altijd een vaste opbouw. Een wervingsmanager of werkgever verwacht deze kernelementen:
- Een kopregel met contactgegevens.
- Een gepersonaliseerde aanhef.
- Een pakkende introductie die direct uitnodigt tot verder lezen.
- Een middenstuk waarin je werkervaring, persoonlijke eigenschappen en motivatie aan bod komen.
- Een conclusie en afsluiting met een call to action.
Hieronder gaan we dieper in op deze verschillende secties.
Meer inspiratie nodig? Bekijk dan ook eens deze sollicitatiebrieven voor onderwijsvacatures:
De introductie van je sollicitatiebrief leerkracht
Jouw introductie is de trekkracht van jouw sollicitatiebrief. Met een sterke introductie zorg je ervoor dat een wervingsmanager of directeur de rest van jouw sollicitatie leest. Zinnen als "Door middel van deze brief wil ik graag solliciteren op de vacature voor een natuurkundeleraar op CSB Amsterdam. Graag kom ik in aanmerking voor deze functie." kunnen stijf en ouderwets overkomen. Door een persoonlijke anekdote toe te voegen over je werkervaring of vaardigheden in de klaslokaal, kun je meteen impact maken en je enthousiasme benadrukken.
Zorg ervoor dat je anekdote wel kort is, zodat je de aandacht van de lezer in de inleiding van de tekst behoudt. Het doel van deze sectie: maak een beknopte en pakkende introductie die je persoonlijkheid en ervaringen tot leven brengt, in een paar zinnen.
Geachte heer Wils,
De eerste wet van Newton stelt dat een object in dezelfde staat van beweging blijft tenzij een resulterende kracht erop inwerkt.
Geachte heer/mevrouw,
Graag wil ik als leerkracht natuurkunde op uw middelbare school aan de slag.
De eerste tekst prikkelt de lezer direct. De schrijfster van de brief toont originaliteit en laat daarin ook direct kennis van het vak doorschemeren. De tekst in het tweede vak daarentegen, spreekt van weinig enthousiasme. Een recruiter die zo’n dertien-in-een-dozijn-tekst leest, zal eerder geneigd zijn de sollicitatie direct aan de kant te schuiven.
De kracht een anekdotische opening is dat die je voorbereidt op een goed middenstuk. Dit komt doordat een anekdotische opening je vaardigheden en prestaties benadrukt op een natuurlijke manier.
Jouw aanhef bevat waarschijnlijk minder dan vijf woorden, maar dit moet wel de juiste zijn. Een aanhef die te formeel of te informeel is, zal de hoofd van een wervingsmanager of directeur laten schudden als ze jouw brief lezen. Het eerste dat je moet overwegen bij het kiezen van een aanhef, is jouw beroep. Schoolsystemen zijn redelijk formele instellingen als we het bijvoorbeeld vergelijken met een start-up of een lokale coffeeshop. In dit geval is 'Geachte' gevolgd door een naam en een komma de veiligste optie en waarschijnlijk de juiste keuze.
Geachte heer Wils,
De eerste wet van Newton stelt dat een object in dezelfde staat van beweging blijft tenzij een resulterende kracht erop inwerkt.
De hoofdtekst van je sollicitatiebrief leerkracht
Wanneer je aandacht van de lezer hebt getrokken, is het tijd voor het belangrijkste onderdeel: het middenstuk. Hierin ga je dieper in op:
- je geschiktheid voor de functie (vaardigheden en ervaring)
- waarom je goed bij de organisatie past en wat je motivatie is om te solliciteren
Eerste alinea(‘s): je geschiktheid voor de functie (vaardigheden en ervaring)
Het is belangrijk dat je direct duidelijk maakt waarom jij een waardevolle professional bent. Leg uit waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de functie door middel van eerdere uitdagingen, prestaties en persoonlijke strategieën uit te lichten. Dat kun je bijvoorbeeld als volgt aantonen:
- Vermeld welke opleidingen je hebt gevolgd. Doe dat het liefst op een korte en krachtige manier. Bijvoorbeeld: ‘Nadat ik de Lerarenopleiding Natuurkunde afrondde aan de Universiteit van Amsterdam, vond ik direct een baan bij mijn oude stageadres.’
- Benoem welke innovatieve lesmethodes je inzet en hoe deze jouw leerlingen hebben geholpen. De STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, positief Resultaat) kan je helpen bij het organiseren van jouw teksten, zodat je de impact van jouw lesmethodes op de prestaties van jouw studenten kunt omschrijven.
- Benoem enkele belangrijke soft skills. Ga bijvoorbeeld dieper in op je pedagogische vaardigheden of vermeld dat je goed kunt samenwerken met collega’s. Lees de vacature goed door om te achterhalen aan welke vaardigheden de meeste waarde wordt gehecht.
- Laat merken dat je de nodige ervaring hebt. Jij weet precies hoe je complexe onderwerpen op een heldere manier kunt uitleggen aan je studenten. Dat heb je immers al aangetoond bij je vorige banen of (als je nog aan het begin van je carrière staat) tijdens stages.
De vormgeving is bijna net zo belangrijk als de inhoud van jouw sollicitatiebrief. We beoordelen boeken tenslotte nog altijd op de kaft. Het is daarom belangrijk om vertrouwde cv-formaten, bekende sans-serif-lettertypen en een lettertype grootte tussen de 10 en 12 punten te gebruiken. Daarnaast kun je de vormgeving van jouw sollicitatiebrief koptekst matchen met je cv. Dit is een geweldige manier om een consistente en professionele look te geven aan al jouw sollicitatiedocumenten. Zonder een grafische achtergrond kan dit best lastig zijn, maar gelukkig hebben wij een verzameling van stijlvolle templates. Hiermee maak je in een handomdraai een stijlvol document die je eenvoudig kunt downloaden.
Tweede alinea(‘s): afstemming op de organisatie (motivatie)
Nu je in je motivatiebrief een goed beeld van jezelf als professionele leerkracht hebt geschept, is het belangrijk dat je een duidelijke connectie maakt met deze specifieke werkgever. Waarom solliciteer je bij deze onderwijsinstelling en niet bij elke willekeurige andere?
Benoem bijvoorbeeld dat de waarden van de organisatie goed aansluiten bij die van jou of dat je graag aan de slag wil met specifieke lesmethoden die op die school worden ingezet. Laat merken dat je jezelf goed hebt ingelezen. Bijvoorbeeld: ‘Op het Beekdallyceum krijgen leerlingen veel ruimte om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken. Dat spreekt mij als docent enorm aan.’
Na twee decennia als docent natuurkunde, waarin hinderden van mijn leerlingen doorstroomden naar bèta-opleidingen aan topuniversiteiten, geloof ik dat mijn kracht ligt bij het ontwikkelen van een wetenschappelijke geest. Deze nieuwsgierigheid en leergierigheid zorgt ervoor dat scholieren een succesvolle toekomst tegemoet gaan. Graag neem ik deze ervaringen mee naar de geadverteerde vacature bij Het Oppelander College.
Als de hoofdverantwoordelijke voor het lesprogramma van Natuurkunde voor het gehele schoolbestuur van 18 scholen, speelde ik een faciliterende rol bij het ontwikkelen van lesmateriaal. Ook hield ik toezicht op de verbetering van onze afstudeercijfers, waarbij onder mijn leiding het percentage leerlingen dat in één keer slaagde gemiddeld met 10% groeide gedurende een periode van vier jaar. Op mijn eigen school was het slagingspercentage 99%. Ik geloof in de kracht van leren door middel van experimenten in plaats van theorie - zoals het hoge slagingspercentage ook laat zien. Innovatieve benaderingen brengen vaak nieuwe ontdekkingen met zich mee.
Daarnaast houd ik me vooral bezig met het maken van online lessen voor mijn scholieren en ben ik van mening dat “blended learning” de toekomst van het onderwijs is. We zijn er misschien niet fysiek bij als onze scholieren huiswerk maken, maar met een opgenomen video kunnen we onderwerpen wel verder toelichten. Doordat een video teruggespoeld kan worden, is het een geweldige manier om ervoor te zorgen dat ze het begrijpen.
De conclusie en afsluiting van een sollicitatiebrief
Het bedenken hoe je jouw sollicitatiebrief moet beëindigen, kan ontzettend frustrerend zijn. Je bent op alle mogelijke manieren je punten gemaakt en nu wil je gewoon schreeuwen: ‘Dus bel me!’. Gelukkig is er een professionele manier om dit te doen. De call-to-action is een uitnodiging voor een recruiter om contact op te nemen. Je kunt een goede balans vinden tussen vriendelijkheid en vastberadenheid met een zin als ‘Ik kijk er naar uit om meer te horen over de medewerkers en studenten van het Clusius College. Mocht u nog vragen hebben, bel gerust op (jouw e-mail) of (jouw telefoon).’
Een afsluiting zoals ‘Hartelijke groet’ of ‘Met vriendelijke groeten’ klinkt erg professioneel en is het meest geschikt om jouw sollicitatiebrief af te sluiten. Het doel van dit onderdeel: Nodig de werkgever op een vriendelijke en niet-te-veeleisende manier uit om contact met je op te nemen en sluit de brief af op een beleefde, positieve en professionele manier.
Het was één van uw huidige docenten die aan mij voorstelde om op deze functie te solliciteren. De waarden van het Oppelander College gaan mij aan het hart. Ik kijk uit naar de kans om meer te leren over jullie staf en scholieren. Graag zou ik de kans krijgen om een positieve bijdrage te leveren aan het succes van alle scholieren. Elke nieuwsgierige jonge geest doet er toe.
Met vriendelijke groet,
Anna van der Linden
Zoek je nog meer design-tips? Bekijk dan deze handige gids.
Belangrijkste punten
Een wervingsmanager verwacht bepaalde elementen op jouw sollicitatiebrief te zien. Als je deze regels kent en volgt, blijft de werkgever geïnteresseerd en onder de indruk.
Geef uitleg over uitdagende situaties waarmee je geconfronteerd werd en hoe je hiermee omging. Dit is een geweldige manier om je vaardigheden als leerkracht aan te tonen, vooral in een veranderend onderwijslandschap.
Het gebruik van anekdotes en situaties waarmee jouw potentiële nieuwe directeur bekend mee is, is een manier om hem of haar ervan te overtuigen dat jij uitstekend bij de school past.
Vormgeving is een belangrijk element van een sterke sollicitatiebrief. Een template kan je veel tijd besparen. Met een template kun je ook je sollicitatiebrieven eenvoudig matchen met je cv. Bespaar tijd en moeite door de perfecte sollicitatiebrief te maken met de online builder van cvster. Veel succes!