1. Blog
  2. Sollicitatiegesprek
  3. Slim solliciteren met de STARR-methode
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Slim solliciteren met de STARR-methode

14 minuten leestijd
De STARR-methode gebruiken in je sollicitatiegesprek
Kunstwerk door:Nelly Borisova
Recruiters gebruiken graag de STARR-methode tijdens een sollicitatiegesprek. Uiteraard kan je ook zelf de STARR-methode toepassen. Met onze tips en voorbeelden kan je snel aan de slag met het voorbereiden van je sollicitatiegesprek.


Met de STARR-methode krijgen recruiters een efficiënt antwoord op hun vraag. Het leuke is, dat jij óók gebruik kunt maken van STARR. In je sollicitatiebrief en in het sollicitatiegesprek. In dit blog leggen we uit wat STARR is, geven we een STARR-methode voorbeeld en laten we zien hoe het van pas komt bij het solliciteren.   

Gebruik de STARR methode
Gebruik de STARR methode

Wat houdt de STARR-methode in?  

De STARR methode is een interviewtechniek die veel wordt gebruikt tijdens sollicitatiegesprekken. De recruiter wil zich een beeld vormen van jouw vaardigheden en hoe jij bent als collega. Daarom vraagt hij je naar een specifieke situatie en geeft daarbij aan dat je moet antwoorden volgens de STARR-methode. Ook kan het zijn dat de recruiter de vraag stelt aan de hand van de STARR-techniek voor vragen stellen.

In beide gevallen helpt het de recruiter om een volledig antwoord te krijgen op zijn vraag. Hieronder leggen we uit wat de STARR-methode is, dan wordt meteen duidelijk waarom deze methode zorgt voor een goed en volledig antwoord.

Waar staat de afkorting STARR voor?

De afkorting STARR staat voor situatie, taak, actie, resultaat en reflectie.

  • Situatie
    Wat was er aan de hand en in welke context? Wat was de situatie en wie waren erbij betrokken?
     
  • Taak
    Wat was jouw rol in het geheel? Welke taak lag bij jou of heb je naar je toegetrokken?
     
  • Actie
    Wat heb je gezegd en gedaan? Hoe heb je je taak uitgevoerd (en eventueel een probleem opgelost)?
     
  • Resultaat
    Wat was het resultaat van jouw handelen? Wat was de situatie na jouw bemoeienis?  
     
  • Reflectie
    Wat heb je geleerd? Wat ging er goed en minder goed? Hoe kijk je naar jouw rol in het geheel en hoe zou je het een volgende keer aanpakken?
     

Wat is de kern van de Star Methode?

De kern van de STARR-methode is dat het inzicht geeft in gedrag uit het verleden. En dat geeft een goede indicatie van hoe een kandidaat zich in de toekomst zal gedragen. 

Daarnaast voorkomt de STARR-methode dat kandidaten een te simpel antwoord geven op een sollicitatievraag. Met het antwoord: "Ik ben klantgericht want ik doe altijd mijn best om het klanten naar de zin te maken." kom je niet weg. Je zal een voorbeeld moeten geven van een situatie waarin je klantgericht gedrag moest laten zien, moeten uitleggen wat jouw rol daarin was, wat je gedaan hebt en wat het resultaat daarvan was. Vervolgens vertel je ook nog hoe je terugkijkt op die situatie en wat je er van geleerd hebt. 

Wat is het verschil tussen taak en actie? Bij Taak beschrijf je de verschillende taken die op je bordje kwamen. En bij Actie vertel je over de verschillende acties die je hebt uitgevoerd om de taken succesvol te voltooien. Bijvoorbeeld: 

Taak: Als horecamedewerker is jouw taak om gasten een ultieme gastbeleving te geven. Je verwelkoment gasten, neemt bestellingen op en bedient gasten. 

Acties: Je legt de gasten in de watten en maakt een gezellig praatje voordat je de bestellingen opneemt. Je serveert de gasten met een glimlach en door jouw oplettendheid zie je meteen wanneer een gast nog zin heeft in een extra drankje. Je ruimt snel en zorgvuldig af en communiceert duidelijk met de chef en ander keukenpersoneel.

STAR of STARR?  

In het ene artikel lees je over STAR en in het andere over STARR. Dat roept de vraag op: is het nu STAR of STARR? In onze ogen is STARR vollediger en heeft de laatste R echt toegevoegde waarde. Want van reflecteren kun je leren!

Wil je je vooral focussen op resultaten en heel feitelijk blijven? Dan is STAR voldoende en hoef je de laatste R (reflectie) niet toe te lichten. Het zal ook van het sollicitatiegesprek en de recruiter afhangen of je ook de laatste R moet benoemen. Maar nogmaals, er zijn maar weinig situaties denkbaar waarbij reflecteren op je handelen geen toegevoegde waarde heeft.

 

Hoe gebruik je STARR bij sollicitaties?

Recruiters gebruiken de STARR-methode om jouw kwaliteiten en persoonlijke vaardigheden te toetsen. Jij kunt op jouw beurt de methode inzetten om te laten zien hoe je in bepaalde situaties te werk gaat en je sterke punten onder de aandacht brengen:

  • Je schetst een concrete situatie (s),
  • benoemt wat jouw rol was (t),
  • legt uit wat je precies gedaan hebt (a) en
  • wat het resultaat daarvan was (r) en
  • vertelt wat je ervan geleerd hebt (r).


STARR Methode Voorbeeld   

Hieronder lees je een uitgewerkt voorbeeld van de STARR zoals het in een sollicitatiegesprek gezegd zou kunnen worden:

Vraag

Wat doe je als collega's jouw werkresultaten in de weg staan?

Antwoord:

Als assistent controller ben ik verantwoordelijk voor de maandafsluitingen. Toen ik begon in deze baan waren de maandafsluitingen pas klaar als de volgende maand ook al bijna om was. Ik heb het werkproces zo ingeregeld dat de business unit managers mij tegenwoordig keurig op tijd de benodigde informatie aanleveren. Daarbij heb ik het ze gemakkelijk gemaakt met handige templates én een tweetal reminders op vaste momenten. Nu zijn de maandcijfers altijd in de eerste week van de nieuwe maand klaar en kunnen we tijdig bijsturen op ongewenste ontwikkelingen. Het was best even doorbijten om iedereen mee te krijgen in een nieuwe workflow. Ik heb geleerd om onwil niet persoonlijk op te vatten maar te kijken naar de onderliggende wens: business unit managers hebben het druk en zitten niet te wachten op administratieve rompslomp. Daaruit ontstond het idee voor de templates, dat scheelt ze veel tijd en maakt het indienen van de informatie zo simpel dat er geen excuus meer is om het niet op tijd aan te leveren.

Expert tip

Situatie

De maandafsluitingen waren telkens te laat doordat de informatie niet op tijd compleet was.  

Taak

Tijdig zorgen voor volledige en kloppende maandafsluitingen.

Actie

Templates gemaakt en reminders ingesteld

Resultaat

Maandafsluitingen zijn nu op tijd en volledig.

Reflectie

Een gewenste actie faciliteren vergroot de bereidheid om eraan mee te werken

Op sollicitatiegesprek? Dit moet je weten om goed voorbereid te zijn!
Gerelateerde artikelen
Op sollicitatiegesprek? Dit moet je weten om goed voorbereid te zijn!

Gefeliciteerd! Jij bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe verloopt zo’n gesprek? En hoe laat jij een goede indruk achter? Je ontdekt het hier!

Voorbeeld STARR methode tijdens een sollicitatiegesprek

In dit filmpje zie je hoe de recruiter tijdens een sollicitatiegesprek de STARR-methode hanteert om te ontdekken hoe de sollicitant met een bepaalde situatie omgaat.

Hoe solliciteer je met de STARR methode? 

In je cv en sollicitatiebrief heb je een beeld van jezelf geschetst. Je hebt beschreven wat jouw taken en verantwoordelijkheden zijn bij je huidige baas en over welke vaardigheden en kwaliteiten je beschikt.  

Niet gek dat de recruiter dat even wil controleren tijdens het sollicitatiegesprek.  

Ter voorbereiding is het daarom handig om alvast een aantal situaties uit te werken volgens de STARR-methode. Ga voor jezelf na welke punten waarschijnlijk aan de orde gaan komen tijdens het interview. De vacaturetekst is een mooie bron van inspiratie daarvoor:

  • Welke vaardigheden vinden ze belangrijk?
  • Om welke ervaring wordt specifiek gevraagd?
  • Wat is een opvallende prestatie van jou waar de recruiter ongetwijfeld meer over wil weten?

Werk die zaken uit met STARR. Liefst op papier, maar anders op z’n minst door er even goed over na te denken.  

Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips

Binnenkort op sollicitatiegesprek? Check ons stappenplan vol tips als je je goed wilt voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Want een goede voorbereiding is het halve werk! Bijkomend voordeel: je zit straks een stuk relaxter aan tafel.

7 tips voor STARR gebruiken bij je sollicitatie

  1. Werk minimaal 3 voorbeelden uit ter voorbereiding op je sollicitatie. Meer mag natuurlijk altijd, want je weet nooit welk onderwerp voorbij komt in het gesprek.
  2. Richt je op recente situaties, liefst niet langer dan 3 jaar geleden. Hoe actueler, hoe beter!
  3. Gebruik de voorbereiding om je verhaal kernachtig te maken. Schrijf de STARR uit, dat dwingt je om concreet te worden, en schrap daarna alle overbodige info totdat je verhaal kort en krachtig is.
  4. Probeer ook je behaalde resultaten zo concreet mogelijk te maken. Cijfers helpen daarbij.
  5. Bereid je STARR voorbeelden voor, maar leer het verhaal niet straal uit je hoofd. Een opgedreund verhaal klinkt ongeloofwaardig, dus je wilt het straks op een natuurlijke manier kunnen vertellen.
  6. Oefen je STARR voorbeelden hardop, bij voorkeur met een toehoorder die je van feedback kan voorzien.
  7. Ben je in het sollicitatiegesprek de draad kwijt en weet je niet meer precies wat je wilde zeggen? Ga dan in je hoofd de letters van STARR af. Dan ben je snel weer op koers en kan je jouw kwaliteiten goed uit de verf laten komen.
     

Samenvatting: STARR-methode

  • De STARR-methode is een interviewtechniek.
  • Recruiters gebruiken de STARR-methode om je vaardigheden en kwaliteiten te toetsen.
  • Je kunt je voorbereiden op je sollicitatiegesprek door een aantal situaties uit te werken volgens de STARR-methode.
  • De STARR-methode geeft je de kans om jezelf goed te profileren.
Waar zie je jezelf over 5 jaar - sollicitatiegesprek
Gerelateerde artikelen
Waar zie je jezelf over 5 jaar - sollicitatiegesprek

De vraag “Waar zie je jezelf over 5 jaar?” is een populaire vraag in sollicitatiegesprekken. Lees hier hoe je hem het beste kan beantwoorden.

Expert tip

Wist je ook dat je met de STARR methode niet alleen je competenties maar ook je zwakke punten kunt bespreken? Je schetst de situatie waarin je zwakke punt voorkomt, wat je taak is, hoe je het obstakel zo veel mogelijk probeert te overkomen en de actie toch succesvol uitvoert, welk resultaat je (desondanks) boekt, en wat je ervan hebt geleerd.

Aan de slag met je sollicitatie

Is het tijd voor een nieuwe baan en wil je aan de slag met je cv en sollicitatiebrief? CVster.nl heeft alles in huis om jouw banenjacht te boosten én je snel op weg te helpen met handige handleidingen, voorbeeldige sollicitatie voorbeelden en tempoverhogende templates!  

 

 

 

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere4 minuten leestijd
Wat is een goede werkhouding?
Wat is een goede werkhouding?
Sollicitatiegesprek8 minuten leestijd
Hoe reageer je op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek?
Hoe reageer je op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek?
CV1 minuten leestijd
Onderzoek: clichés op Belgische cv’s
Clichés in Belgische cv’s
CV16 minuten leestijd
Vaardigheden Engels – taalvaardigheid Engels op je cv beschrijven
Vaardigheden Engels – taalvaardigheid Engels op je cv beschrijven
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren