1. Blog
  2. CV
  3. CV-doelstellingen – tips en 9 voorbeelden
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

CV-doelstellingen – tips en 9 voorbeelden

18 minuten leestijd
CV-doelstellingen – tips en 9 voorbeelden
Een cv-doelstelling is belangrijk wanneer je op een kruispunt in je carrière staat. Met de 4 basiselementen van een goede professionele doelstelling zet je vol zelfvertrouwen een krachtig doel op je cv.

Voor sommige sollicitanten is een cv-doelstelling een belangrijke toevoeging aan hun cv. Met dit blogartikel laten we zien hoe je een goede doelstelling voor op je cv schrijft. De onderwerpen:

  • Wat is een cv-doelstelling?
  • Heb je nog wel een professionele doelstelling nodig anno 2023?
  • De structuur van je cv-doelstelling: de 4 basiselementen
  • Hoe schrijf je een goede cv-doelstelling?
  • 9 voorbeelden van cv-doelstellingen

Wat is een cv-doelstelling?

Een doel is iets wat je wenst te bereiken. Een bepaald eindpunt of een situatie. Je streeft ernaar je doel te halen en doet wat nodig is om er te komen. Een doelstelling beschrijft je doel.

Je persoonlijke doel kan over van alles gaan. Een sportprestatie, reisambities, een kinderwens of een boek schrijven. Een persoonlijk doel zet je niet op je cv. 

Je professionele doelstelling kan je wel op je cv zetten. Uit je professionele doelstelling blijkt welke carrièrestap je wilt maken en wat je professionele doelen zijn. Het is belangrijk dat je dan ook meteen de vertaalslag maakt naar de functie waarop je solliciteert. Daarmee transformeer je jouw professionele doelstelling naar een cv-doelstelling. Een doelstelling die je toekomstige werkgever inzicht geeft in je carrièredoelen én jouw specifieke vaardigheden en kwaliteiten. 

Kortom, een cv-doelstelling is een professionele doelstelling waarmee je op je cv duidelijk maakt wat je de komende jaren in je carrière wilt bereiken en welke vaardigheden en kwaliteiten ervoor gaan zorgen dat je je carrièredoelstelling gaat behalen. 

Heeft mijn cv in 2023 een professionele doelstelling nodig?

Het korte antwoord is: ja. Maar alleen als je een verandering in je carrière doormaakt, zoals een verandering van sector of functie, de switch van fulltime naar parttime of de overstap van kantoorbaan naar remote werken etc. 

Een cv-doelstelling is belangrijk als je op een kruispunt in je carrière staat of solliciteert naar je eerste baan. Dan kan je namelijk in je cv-doelstelling toelichten waarom je een carrièreswitch maakt en je overdraagbare vaardigheden en kwaliteiten beschrijven. Bijvoorbeeld wanneer je als software developer kiest voor een nieuwe baan als trouwfotograaf. Of wanneer je na een periode van zorg voor kinderen in een andere functie je carrière weer wilt oppakken. 

Een cv-doelstelling is lang niet altijd nodig. Wanneer je carrière een logische lijn volgt, hoef je niet toe te lichten wat je beweegredenen zijn voor je sollicitatie. Bijvoorbeeld als je nu werkt als salesmanager en je solliciteert naar een baan als salesmanager. Of wanneer je als facilitair medewerker solliciteert naar een rol als teamleider facilitaire dienst. 

In dat geval kun je volstaan met een profielschets die je prominent op je cv plaatst. 

Welke structuur moet mijn cv-doelstelling hebben?

De optimale structuur voor cv-doelstellingen bestaat uit vier elementen:

  1. Professionele eigenschappen
  2. Functietitel (of toekomstige titel)
  3. Vaardigheden en ervaring
  4. Werkgevergerichte doelen en/of je belofte

Het grootste deel van je cv is gericht op feiten. Je cv-doelstelling richt zich echter op jouw toekomst. Om je toekomstige werkgever ervan te overtuigen dat jouw toekomstbeelden realiteit kunnen worden, moet je een geloofwaardig beeld schetsen van wat zou kunnen zijn. 

Simpelweg als doelstelling schrijven ‘Ik wil senior register accountant worden’ is ontoereikend.

Om je cv-doelstelling geloofwaardig te maken, is het belangrijk om persoonlijkheid toe te voegen en de haalbaarheid van je doelen te rechtvaardigen met relevante ervaring en vaardigheden. Daarbij doe je ook meteen een belofte aan je toekomstige werkgever: het is namelijk niet alleen jouw professionele doel, het is toevallig ook nog eens een doel dat perfect past bij de behoeften van de organisatie. Een win-winsituatie!

Voordat we inzoomen op hoe je een cv-doelstelling schrijft, duiken we nog even in de vier elementen van een goede doelstelling:

1. Professionele eigenschappen

Wanneer je je carrièreverloop beschrijft, heb je bijvoeglijk naamwoorden nodig om je verhaal aan te vullen. Welke woorden zou jij kiezen om jezelf te beschrijven? Welke woorden schetsen jouw karakter en maken duidelijk wie jij bent en wat je kan? Ben je klantgericht, betrouwbaar, doortastend of nauwkeurig? Begin je cv-doelstelling met een of twee bijvoeglijk naamwoorden en laat zien ‘dit ben ik’. 

2. Functietitel (of toekomstige titel)

Het tweede element dat thuishoort in je cv-doelstelling is de titel van de functie waarop je solliciteert. Wanneer deze nieuwe functietitel afwijkt van je huidige functietitel, kan je ervoor kiezen hem wat algemener te maken. Bijvoorbeeld ‘chauffeur’ in plaats van ‘taxichauffeur’, ‘buschauffeur’ of ‘vrachtwagenchauffeur’. 

Of kies ervoor de nieuwe functietitel een aantal woorden na je huidige titel te plaatsen. Bijvoorbeeld ‘Software developer die voortaan bruiloften wil vastleggen als trouwfotograaf’. Neem de functietitel een op een over uit de vacaturetekst, dan heb je meteen de aandacht van de recruiter. 

3. Vaardigheden en ervaring

Kies vaardigheden die nodig zijn voor je toekomstige functie en benoem relevante werkervaring om te onderstrepen dat je prima geschikt bent voor je nieuwe carrièrepad. De vaardigheden die je hier benoemt, zullen zeer waarschijnlijk ook aan bod komen tijdens het sollicitatiegesprek. De inhoud van dat gesprek kun je dus een beetje sturen met de skills die je hier noemt.

4. Werkgevergerichte doelen en/of je belofte

Het laatste element van een krachtig cv-doel is de belofte die je doet aan je toekomstige werkgever (en aan jezelf). Simpel gezegd: wie ben je en welke toegevoegde waarde breng je in de organisatie als je straks je arbeidscontract hebt ondertekend? Je cv, sollicitatiebrief, het sollicitatiegesprek en elk ander contact met de werkgever moet bijdragen aan deze belofte om met jouw doelen bij te dragen aan de doelen van de werkgever. 

Hoe schrijf je een cv-doelstelling?

Goed, aan de hand van de vier basiselementen ontstaat de inhoud van je cv-doelstelling bijna als vanzelf. Maar hoe schrijf je nu een goede cv-doelstelling?

Schrijven vanuit de derde persoon is de meest gekozen schrijfstijl. Daarbij stel je jezelf voor dat je een recruiter bent die jou als kandidaat beschrijft aan een werkgever. Je cv-doelstelling is dan kort, krachtig en professioneel. Zie het als een elevator pitch. De ultieme samenvatting van jouw ambities en toegevoegde waarde. 

Elevator pitch – je sollicitatie pitch voorbereiden
Gerelateerde artikelen
Elevator pitch – je sollicitatie pitch voorbereiden

De elevator pitch. Als werkzoekende heb je er vast wel eens van gehoord. Vaak in de context van netwerken, maar ook de sollicitatie elevator pitch komt regelmatig voorbij.

Waar op je cv zet je een cv-doelstelling?

Een cv-doelstelling is iets anders dan een profielschets (dan wel persoonlijk profiel). Maar je profielschets is wel de logische plek om je professionele doelen kenbaar te maken. Kies je voor een cv-doelstelling op je cv? Verwerk deze tekst dan in je profielschets. 

De theorie achter een krachtige cv-doelstelling klinkt allemaal best logisch. Maar misschien voelt het nog een beetje abstract aan allemaal. Hoog tijd om het te verlevendigen met een aantal voorbeelden van cv-doelstellingen:

9 voorbeelden van cv-doelstellingen

1. Loopbaanverandering

Wanneer je een carrièreswitch ambieert, vertel je daar uiteraard meer over in je sollicitatiebrief. Toch is het slim er ook in je cv aandacht aan te besteden. Stippel de nieuwe richting uit in een cv-doelstelling die je in je persoonlijk profiel verwerkt:

Voorbeeld cv-doelstelling carrièreswitch:

Ervaren calculator die wil overstappen naar de logistiek en 5 jaar indirecte ervaring heeft in expeditie en internationale verzendingen. Een sourcing expert die altijd de meest efficiënte route vindt. 

Gekopieerd!
Is het tijd voor een carrièreswitch? Hoe pak je dat aan?
Gerelateerde artikelen
Is het tijd voor een carrièreswitch? Hoe pak je dat aan?

Als je moe, verveeld of ontevreden bent op je werk is het misschien tijd voor een carrièreswitch. Dit blog helpt je om te beslissen of het tijd is om de knoop door te hakken en hoe je een positieve carrièreverandering kunt maken.

2. Loopbaanonderbreking (mantelzorg, ziekte, ouderschap etc)

Na een loopbaanonderbreking wil niet iedereen zijn oude baan weer oppakken. Met een cv-doelstelling kan je verduidelijken hoe je deel twee van jouw carrière voor je ziet:

Voorbeeld cv-doelstelling loopbaanonderbreking:

Klimaatonderzoeker die na vier jaar fulltime ouderschap zijn kennis en kunde wil aanwenden om leerlingen te inspireren. Een innovatieve docent die zijn didactische vaardigheden vol enthousiasme inzet om elke aardrijkskundeles tot leven te brengen. 

Gekopieerd!

3. Carrièrebooster

Het kan zijn dat jij helemaal klaar bent voor een grote carrièrestap (misschien zelfs wel voor een flinke carrièresprong). En dat die stap niet helemaal logisch aansluit op je loopbaan tot nu toe. In dat geval dient de cv-doelstelling als een verklaring voor je ambitieuze sollicitatie:

Voorbeeld cv-doelstelling carrièrebooster:

Toonaangevende Fintech-marketingprofessional die na 8 bekroonde campagnes de overstap naar Marketing Director wil maken. Een sociaal vaardige marketeer met een MBA-diploma op zak die weet hoe je doelgroepen laat groeien en de omzet laat stijgen. 

Gekopieerd!

4. Branche-switch

Wanneer je veel ervaring hebt in een bepaalde branche, maar nu je kunsten wilt gaan vertonen in een totaal nieuwe branche, kan je met een cv-doelstelling jouw aansluiting op de functie onderstrepen.

Voorbeeld cv-doelstelling branche-switch:

Commerciële, klantgerichte makelaar die de overstap wil maken naar B2B-verkoop en zijn verkoop skills wil gebruiken om omzetgroei te realiseren. Een netwerker pur sang met veel mensenkennis die met uitstekende onderhandelingsvaardigheden zorgt voor topverkopen.

Gekopieerd!

5. Deeltijdwerk – voltijdwerk

Stap je over van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan of andersom? Dan kun je in je cv-doelstelling duidelijk maken wat je beweegredenen zijn. 

Voorbeeld cv-doelstelling parttime/fulltime werk:

Register accountant met 7 jaar ervaring als fulltimer bij een groot accountantskantoor zoekt een interessante parttime functie vanwege familieverplichtingen. Gewend aan werken onder grote tijdsdruk en ervaren in remote klantondersteuning via online tools. 

Gekopieerd!

6. Remote werken

Nu flexibel werken steeds meer gemeengoed wordt, is het niet vreemd dat je een kantoorbaan wilt verruilen voor een functie waarbij je op afstand kunt werken. Ambieer je een remote baan, dan kan je in je cv-doelstelling aangeven welke beweegredenen je daarvoor hebt. 

Voorbeeld cv-doelstelling remote werken:

Kostenbewuste inkoper die in 8 jaar tijd meer dan € 90 miljoen aan directe en indirecte kosten heeft bespaard voor 4 werkgevers in 20 landen en nu klaar is om in een remote functie een wereldwijd inkoopteam aan te sturen. Is een expert in interculturele communicatie en heeft een scherp commercieel inzicht. 

Gekopieerd!
Val op met een pakkende cv titel
Gerelateerde artikelen
Val op met een pakkende cv titel

Zorg ervoor dat je cv opvalt en dat de recruiter meteen ziet waarom jij de perfecte kandidaat bent. Hoe? Met een cv titel. Een krachtig middel om je cv een boost te geven!

7. Freelancers en zzp’ers

Veel mensen hebben een interessante mix van freelance opdrachten en vaste functies op hun cv staan. Ben je op zoek naar een langlopende opdracht als freelancer, onderbouw je cv-doel dan met de juiste selectie uit je ruime ervaring en vaardigheden. 

Voorbeeld cv-doelstelling freelancer en zzp’er:

Bekroonde softwareontwikkelaar met 10 jaar ervaring in de game-industrie die meewerkte aan 3 van de grootste MMORPG’s zoekt een tweede freelancerol naast een lopend project bij Trackvision. Beheerst 8 programmeertalen en heeft alle belangrijke ontwerpsoftware, code-editors en testtools in de vingers. 

Gekopieerd!

8. Meerdere banen

Fulltime werken, maar dan wel voor meerdere werkgevers. Ook dat is geen unieke situatie tegenwoordig. Wanneer je meerdere parttime banen wilt combineren, zal je in je cv-doelstelling moeten uitleggen dat je prima in staat bent om er meerdere banen op na te houden:

Voorbeeld cv-doelstelling meerdere banen:

Betrouwbare pakketbezorger met ruim 6 jaar ervaring die graag een aanvullende rol als maaltijdbezorger op zich neemt. Kan goed multitasken, is klantvriendelijk en stressbestendig en kent blind de weg in Zaltbommel. 

Gekopieerd!

9. Startersfunctie en stageplaatsen

De wereld ligt aan je voeten, maar functiespecifieke ervaring ontbreekt nog op je cv. Als starter heb je een cv-doelstelling nodig om uit te leggen waar je je carrière zou willen beginnen en wat je motiveert om deze richting te kiezen.

Voorbeeld cv-doelstelling startersfunctie:

Derdejaars Neerlandistiek die haar carrière in de journalistiek graag wil aanvangen met een stageplaats op de redactie van de Volkskrant. Heeft meer dan 80 artikelen geschreven voor de facultaire nieuwssite en meer dan 350 artikelen geredigeerd en daarmee een scherpe blik en een kritische houding ontwikkeld. 

Gekopieerd!
Een cv maken als starter: zo sleep je je eerste baan binnen
Gerelateerde artikelen
Een cv maken als starter: zo sleep je je eerste baan binnen

Je studententijd zit erop en je bent klaar voor je eerste echte baan. Hoe maak je als starter op de arbeidsmarkt een overtuigend cv? Wijs op je potentieel en laat je persoonlijkheid schitteren.

Belangrijk punt over cv-doelstellingen

Wanneer je op een kruispunt in je carrière staat, is je cv-doelstelling de belangrijkste tekst van je cv. In die eerste regels – die elke recruiter leest – zet je de toon. De recruiter zal de rest van je cv lezen met in zijn achterhoofd wat jou voor ogen staat. 

Besteed dus voldoende aandacht aan je cv-doel, leg de lat hoog, wees niet bescheiden en schuif jezelf naar voren als goede kandidaat. Succes met solliciteren! 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek13 minuten leestijd
Een sterk karakter als pluspunt bij het solliciteren
Een sterk karakter als pluspunt bij het solliciteren
13 minuten leestijd
Zo schrijf je een sollicitatiebrief met ChatGPT (Stappenplan, tips en prompts)
Zo schrijf je een sollicitatiebrief met ChatGPT (Stappenplan, tips en prompts)
CV5 minuten leestijd
Meest gemaakte spelfouten in cv’s en hoe je ze kunt voorkomen!
Meest gemaakte spelfouten in cv’s en hoe je ze kunt voorkomen!
Carriere7 minuten leestijd
Game-based learning: vaardigheden ontwikkelen met een spel of game
Game-based learning: vaardigheden ontwikkelen met een spel of game
Alles Doorbladeren