1. Blog
  2. CV
  3. Gat in CV wegwerken? Zo doe je dat!

Gat in CV wegwerken? Zo doe je dat!

10 minuten leestijd
Een gat in je CV wegwerken, zo doe je dat
Heb je een gat in je cv en weet je niet hoe je dat moet aanpakken bij sollicitaties? Zó ga je ermee om!

Een gat in je cv is een inactieve periode: een tijd waarin je niet gewerkt hebt. Bijvoorbeeld omdat je tussen twee banen in zat. Hier kunnen allerlei redenen voor zijn. Misschien was je moeder ziek en wilde je voor haar zorgen. Wellicht zat je een tijdje in de WAO of wilde je nog een grote reis maken voordat je aan ‘het grote mensenleven begon’. Wat de aanleiding ook is, in dit artikel lees je hoe je een gat in je cv wegwerkt (of juist niet). 

Wanneer heb je een gat in je cv?

Heb je een paar weken niet gewerkt? Dan is dat absoluut geen gat op je cv. Zodra je meer dan 3-4 maanden een pauze hebt gehad, valt het op. Maar hoe verklaar je deze tussenperiode wanneer je gaat solliciteren? Verbloem je het als ‘een sabbatical’? Of kan je beter zo vaag mogelijk blijven en hopen dat het de recruiter niet opvalt? Of sterker nog: helemaal niks zeggen. Het valt immers toch niet op, of wel?

Gat in cv: valt het op? 

Helaas pindakaas, een gat in je cv valt op. Recruiters zijn namelijk zeer bedacht op gaten in cv’s. Zo’n gat kan vragen oproepen of, erger nog, direct tot aannames leiden. 

Zo kan een wat haastige recruiter jouw cv op de nee-stapel leggen, denkend dat hij met jou problemen in huis haalt. Terwijl je in werkelijkheid voor een ziek familielid hebt gezorgd. Een gat kan immers wijzen op een arbeidsconflict. Als je geen reden vermeldt voor een gat op je cv, kan een potentiële werkgever alleen maar speculeren wat je in die periode hebt gedaan. 

Expert tip

Gat in cv? Er is een simpele manier om jaartallen helemaal weg te laten van je cv: kies voor een vaardigheden-cv.

Wat doe je met een gat in je cv? 

Een gat in je cv valt op. De vraag is dus: wat doe je met een gat in je cv? Mag je het verbloemen, weglaten of erover liegen? 

Het leven is niet altijd rooskleurig. In sommige gevallen heb je noodgedwongen een tussenperiode gehad door ziekte. Vooral met ontslag of arbeidsongeschiktheid willen mensen dit vaak verbloemen (terwijl dat helemaal niet hoeft).

Zoals tijdens alle stadia van de sollicitatie is één ding in elk geval belangrijk: dat je de waarheid spreekt. 

Als jouw referenties worden gecheckt en het blijkt dat je hebt gelogen, dan kun je alsnog naar die baan fluiten. Ook het sjoemelen met de begin- en einddata van banen valt onder liegen op je cv. Door een eerdere activiteit wat langer door te laten lopen en een latere baan iets eerder te laten beginnen, pleeg je toch bedrog. Doe het dan ook niet. Ook hier geldt de regel: “Eerlijkheid duurt het langst”. 

Expert tip

Lieg nooit op je cv. Vroeg of laat komt je werkgever erachter dat je een gat je in cv hebt weggepoetst. Dan heb je niet alleen imagoschade of gezichtsverlies, je kunt zelfs ontslagen worden. 

Hoe werk je een gat in je cv netjes weg? 

Nu je weet dat liegen in het sollicitatieproces not done is, is het dus zaak er zo goed mogelijk mee om te gaan. Moeilijke vragen zal je sowieso krijgen, maar met behulp van dit artikel zorg je ervoor dat je het netjes wegwerkt. Om dat te doen moet je eerst jezelf vragen: 

“Heb ik echt een gat in mijn cv?” 

Vaak vergeten we hoeveel we juist leren van bepaalde tussenperiodes. Het idee van “een gat in je cv” gaat vaak gepaard met het ouderwetse idee dat iemand niets heeft geleerd en alleen maar uit z’n neus heeft zitten te eten. Terwijl vaak het tegenovergestelde waar is. Sterker nog: voor bepaalde functies kan dit juist een pre zijn.  

Expert tip

Een werkpauze is helemaal niet erg. Zo kan je een sabbatical nemen om vrijwilligerswerk te doen in een ander land of om je eigen zaak op te richten. Vaak toont dit positieve eigenschappen, zoals een sterke daadkracht, betrokkenheid en/of verantwoordelijkheidsgevoel. Dit kunnen juist de kwaliteiten zijn die een bedrijf zoekt en waardeert!  Wat heb jij geleerd of gedaan tijdens deze tussenperiode? 

Gat in cv voorbeeld: wat heb je geleerd/ gedaan tijdens deze tussenperiode?

Van een burn-out tot een sabbatical, van elk obstakel word je een dynamischer persoon. Jouw afwezigheid op de arbeidsmarkt, betekent natuurlijk niet per se dat je stil hebt gezeten. 

Expert tip

Vaak zijn tussenperiodes enorm waardevolle levenslessen! Neem die mee naar je volgende baan.

Wellicht heb je een cursus mindfulness gevolgd, of kwam je tijdens je grote reis in aanraking met verschillende culturen en moest je zelfstandig allerlei dingen uitzoeken. Dit is juist een positieve toevoeging. Iets wat jou als kandidaat onderscheidt en waarnaar een bedrijf op zoek is. Sterker nog: dit kan zelfs je motivatie zijn voor bijvoorbeeld een carrièreswitch. Benadruk dus goed wat je geleerd hebt tijdens deze tussenperiode. 

Expert tip

Een bedrijf wil weten of jij de juiste match bent. Maak van je tussenperiode daarom geen obstakel maar een toevoeging. Denk goed na: wat heb jij in deze periode geleerd? Heb je bijvoorbeeld in tussentijd twee kinderen opgevoed? Super! Volgens de Volkskrant zijn moeders immers de ideale arbeidskrachten. Dankzij het moederschap zijn ze een levenservaring rijker die zich ook vertaalt in hun werkzaamheden. Zo werken moeders efficiënter en doelgerichter.

Of het nu om een gedwongen periode van inactiviteit ging of een vrijwillige periode, je wilt een werkgever het idee geven dat je ambitieus bent en dat je tijdens jouw afwezigheid op de arbeidsmarkt toch aan je vaardigheden en kennis hebt gewerkt. Kortom: een positieve benadering. 

Ook cursussen of activiteiten in het verenigingsleven zijn goed bewijsmateriaal voor jouw voortdurende ambitie. Je kunt in één of twee zinnen in je sollicitatiebrief de reden voor je inactiviteit eerlijk verklaren. Vervolgens focus je op je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit vermeldt je natuurlijk ook in je curriculum vitae bijvoorbeeld onder het kopje Opleidingen of Overige

Wel

Benadruk wat je in deze periode hebt geleerd of gedaan als het relevant kan zijn voor je nieuwe functie

Niet

Liegen, verbloemen of het gat in je cv weglaten

Groot gat in cv camoufleren met een cv zonder data 

Heb je een groot gat in je cv? Dit kun je makkelijk dichten door voor een heel andere aanpak te kiezen: het opstellen van een vaardigheden-cv. Dit type cv, dat ook wel eens het functioneel of thematisch cv wordt genoemd, bevat geen gegevens die alleen maar afleiden van jouw unieke kwaliteiten (dus geen jaartallen of namen van bedrijven). 

Na de personalia somt een vaardigheden-cv de genoten opleidingen op, belicht het vervolgens de vaardigheden en competenties, daarna de prestaties die je tijdens opleidingen of bij werkgevers hebt bereikt, en tot slot de werkervaring die je hebt. Gebruik je zo’n cv bij een open sollicitatie, dan kun je er een kopje met gewenste werkzaamheden aan toevoegen. 

Gewapend tegen lastige vragen over je cv

Als je jouw sollicitatiebrief met een positieve mindset schrijft, kan geen gat in je cv jou tegenhouden. Op de één of andere manier straalt dat van je sollicitaties af, wat in meer uitnodigingen kan resulteren dan je wellicht zou verwachten. Recruiters zijn altijd gecharmeerd door enthousiasme en lef, en dat zijn precies de houdingen die jij ook tijdens het sollicitatiegesprek wilt aannemen. 

De vraag waarom jij een gat in je cv hebt, hoef je echt niet te beantwoorden met een overvloed aan informatie. Als je bijvoorbeeld om psychische problemen er tussenuit was, hoef je dit niet zo te verwoorden. Zeg liever dat je om persoonlijke redenen niet meer kon werken, maar dat die problemen inmiddels zijn opgelost. Benadruk in het gesprek ook de activiteiten die je hebt ontplooid tijdens de periode waarin het gat in je cv ontstond. Noem dan vooral de vaardigheden die je hebt opgedaan en die jou een goede kandidaat maken voor de baan waarop je solliciteert.

Met onze cv templates en sollicitatiebrief templates maak in je een handomdraai je eigen cv!

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek11 minuten leestijd
Waar zie je jezelf over 5 jaar - sollicitatiegesprek
Waar zie je jezelf over 5 jaar - sollicitatiegesprek
Sollicitatiegesprek17 minuten leestijd
Bedankmail na sollicitatiegesprek, met voorbeelden
Bedankmail na sollicitatiegesprek, met voorbeelden
CV12 minuten leestijd
Proeflezen
Proeflezen cv
Sollicitatiegesprek14 minuten leestijd
Slim solliciteren met de STARR-methode
De STARR-methode gebruiken in je sollicitatiegesprek
Alles Doorbladeren