1. Blog
  2. Sollicitatiebrief
  3. Hoe schrijf je een open sollicitatiebrief? Schrijfgids + voorbeeld voor een perfecte open sollicitatie
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Hoe schrijf je een open sollicitatiebrief? Schrijfgids + voorbeeld voor een perfecte open sollicitatie

16 minuten leestijd
Open sollicitatie - Opensollicitatiebrief 2023
Kunstwerk door:Katya Simacheva
Wil je in 2023 aan de slag bij jouw favoriete werkgever maar is er geen vacature? Dan kun je een open sollicitatie schrijven. Maar hoe werkt zo’n open sollicitatie en hoe schrijf je een opensollicitatiebrief? In dit artikel laten we zien hoe je een goede opensollicitatiebrief schrijft en geven we je bruikbare voorbeelden die je eenvoudig kunt aanpassen voor jouw open sollicitatie.

Wil je in 2024 aan de slag bij jouw favoriete werkgever, maar is er geen vacature? Dan kun je het heft in eigen handen nemen en een open sollicitatiebrief versturen. Maar hoe pak je zoiets precies aan? In deze schrijfgids geven we je tips voor een perfecte sollicitatiebrief en vind je een bruikbaar voorbeeld die je eenvoudig kunt aanpassen aan je eigen open sollicitatie. 

Bij een open sollicitatie reageer je niet op een vacature, maar neem je uit eigen beweging contact op. Het versturen van een open sollicitatiebrief getuigt van lef en daadkracht, en dat loont. Vaak worden vacatures namelijk intern ingevuld door doorgroeiende medewerkers of informeel uitgezet in het netwerk van werknemers. Door een open sollicitatie te versturen, zet je je voet dus tussen een deur die normaal gesloten blijft.

Een voorwaarde voor succes is natuurlijk wel dat je een goed opgebouwde en overtuigende brief meestuurt. Je wil hen ervan overtuigen dat jij de ontbrekende schakel bent waarvan ze niet eens doorhadden dat ze die misten. In deze schrijfgids helpen we je door middel van handige tips, templates en checklists om dat voor elkaar te krijgen. Ook vind je een voorbeeld van een sollicitatiebrief die je ter inspiratie voor je eigen open sollicitatie kunt gebruiken.

Van het vinden van de juiste aanpak tot het opstellen van een overtuigende brief, in deze gids leer je er aan de hand van de volgende hoofdstukken alles over:

  • 4 redenen om open te solliciteren
  • Open sollicitatiebrief voorbeeld
  • Je open sollicitatie voorbereiden
  • Zo schrijf je een open sollicitatiebrief
  • Open sollicitatiebrief aanpasbaar template
  • Open solliciteren per mail
  • Je open sollicitatie professioneel opmaken
  • Checklist voor een ijzersterke brief

4 redenen om open te solliciteren

Een werkplek is als een ijsberg: er gebeurt van alles onder de oppervlakte. Niet zichtbaar voor de buitenwereld, maar het is er wel. 

De kans bestaat dat er binnenkort nieuwe functies ontstaan dankzij een nieuw project, product of dienst binnen het bedrijf. Dan is het goed dat jouw open sollicitatie alvast op het bureau van de HR-manager ligt! Uit die open sollicitatie blijkt jouw motivatie voor een baan bij de organisatie, dus die bonuspunten heb je alvast gescoord.

Open solliciteren heeft vier pluspunten:

  1. Het onderstreept je motivatie voor de organisatie.
  2. Je toont ermee aan dat je initiatiefrijk bent.
  3. Jouw sollicitatie kan precies op het juiste moment komen en zo ben je de concurrentie voor.
  4. Je hebt jezelf alvast in de kijker gespeeld voor het moment dat er wél een vacature is.

Voordat we uitleggen hoe je zelf een succes kunt maken van je open sollicitatie, is het verstandig om eens te kijken naar het onderstaande voorbeeld van een goede open sollicitatiebrief: 

Open sollicitatiebrief voorbeeld:

Voorbeeld open sollicitatie brief voorbeeld
Voorbeeld open sollicitatie brief voorbeeld

Je open sollicitatie voorbereiden

Voordat je begint met het typen van je open sollicitatiebrief, is het belangrijk dat je de nodige voorbereidingen treft. Hieronder lees je welke dat zijn:

1. Je open sollicitatie voorbereiden

Ga bij jezelf na waarom je bij de organisatie wilt werken. Wat maakt dat je een open sollicitatie overweegt? En welke kwaliteiten, vaardigheden en werkervaring neem je mee en zijn in jouw ogen van toegevoegde waarde?

2. Woordkeuze in je open sollicitatiebrief bepalen

Ook je woordkeuze is belangrijk bij een open sollicitatie. Verdiep je in de organisatie en knobbel uit of de bedrijfscultuur formeel of informeel is. 

Check ook hoe het bedrijf jouw gewenste functie noemt, bijvoorbeeld:

  • Sales manager of hoofd verkoop?
  • Schoonmaker of interieurverzorger?
  • Chauffeur of pakketbezorger?
  • SEO-specialist of online marketeer?

Vooral als je op een zeer specifieke functie solliciteert, is het belangrijk dat je de juiste woorden gebruikt.

3. Je netwerk inzetten en naam contactpersoon achterhalen

Aan wie ga je jouw open sollicitatie richten? Hoe heet de HR-manager of corporate recruiter? Want ook een open sollicitatiebrief wil je aan een persoon richten en niet heel algemeen aan de afdeling personeelszaken. 

Zoek uit wie je moet hebben in het bedrijf en leg eventueel alvast telefonisch contact. Dat schrijft een stuk makkelijker.

Via LinkedIn kun je namen van medewerkers achterhalen. Wellicht ken je al mensen die er werken en kun je je netwerk inzetten om je open sollicitatie warm te laten landen. 

Solliciteren onder verwijzing naar een link met je eigen netwerk geeft je open sollicitatie wellicht nét dat extra duwtje. Kijk dus zeker even in je netwerk of er directe of indirecte contacten aan te boren zijn.

Expert tip

Veel vacatures verschijnen nooit op vacaturesites, maar worden via-via vervuld. Je netwerk inzetten heeft als bijkomend voordeel dat je ineens deel uitmaakt van dat via-via-circuit. Je weet nooit precies wat er speelt in een organisatie, maar personeelswisselingen zijn in elk bedrijf aan de orde. De kans dat je raak schiet met een open sollicitatie, is dus reëel. Misschien zit het bedrijf wel enorm te springen om jouw kwaliteiten en zijn ze blij dat je de moeite hebt genomen een open sollicitatiebrief te schrijven. 

Zo schrijf je een open sollicitatiebrief

Goed, je weet nu waarom je graag bij het bedrijf wilt werken, wat je te bieden hebt en welke tone-of-voice geschikt is voor je brief. Ook weet je aan wie je de brief kunt richten. 

Tijd om je open sollicitatie brief daadwerkelijk te gaan schrijven. Met deze opbouw voor een professionele brief zit je altijd goed:

  • Kop met je naam en contactgegevens
  • Naam, bedrijf en adres van de ontvanger
  • Datum
  • Onderwerp (open sollicitatie)
  • Begroeting / aanhef (geachte of beste)
  • Openingszin: je open sollicitatie inleiden
  • Eerste alinea: vertellen waarom je de organisatie interessant vindt
  • Tweede alinea: toelichten waarom jij van toegevoegde waarde kunt zijn
  • Derde alinea: verzoeken om een persoonlijk gesprek
  • Afsluiting open sollicitatie: bedanken voor de tijd/aandacht
  • Afsluitende groet
  • Je naam
Expert tip

Een open sollicitatie schrijven is vergelijkbaar met het schrijven van een gewone sollicitatiebrief. Het enige verschil is dat de vacature nog niet bestaat!

De introductie van je open sollicitatiebrief

De openingszin van je open sollicitatiebrief moet de aandacht trekken. Ga er maar vanuit dat je het langst bezig bent om de openingszin op papier te krijgen. Je wilt namelijk een originele zin. Eentje die de aandacht vangt én meteen duidelijk maakt dat het om een open sollicitatie gaat.

Natuurlijk kun je je laten inspireren door een voorbeeld van een andere open sollicitatie, maar trap niet in de valkuil om een openingszin over te schrijven. De openingszin van JOUW brief, moet helemaal passen bij JOUW situatie. Even voor gaan zitten dus!

Wel

Een originele openingszin bedenken.
voorbeeld open sollicitatie brief - openingszin:

"Als fysiotherapeut help ik mensen bewegen. Nu is het tijd om zelf in beweging te komen via deze open sollicitatie."

Niet

Starten met een saaie, formele openingszin uit de categorie dertien in een dozijn.

“Hoewel ik het naar mijn zin heb als fysiotherapeut bij Fysio Fysiek, is het tijd voor een nieuwe uitdaging.” 

of

“Middels deze open sollicitatie wil ik graag mijn enthousiasme kenbaar maken voor een functie als fysiotherapeut binnen BeweegPlein.”

De eerste alinea gebruik je vervolgens (in combinatie met de openingszin) om verbinding te maken. Want voordat je iets vraagt, moet je vertrouwen opbouwen. 

Geef de HR-manager of recruiter wat informatie over jezelf en vertel waarom je interesse hebt in de organisatie. Dan krijgt de lezer een ​​gevoel bij wie je werkelijk bent en wat jou aanspreekt in het bedrijf.

Het middenstuk van je open sollicitatiebrief

De tweede en derde alinea vormen het middenstuk van je open sollicitatie.

In de tweede alinea leg je uit waarom jij van toegevoegde waarde kunt zijn voor de organisatie. Vertel ze waarom jij past bij het bedrijf, in welke rol en op basis van welke vaardigheden. Daarmee help je de HR-manager, die hoeft alleen nog maar na te gaan of er iemand nodig is met jouw kwaliteiten. 

De derde alinea gebruik je om aan te geven dat je graag nader wilt kennismaken en de mogelijkheden zou willen bespreken.

Expert tip

Laat een naam vallen.

Ken je iemand binnen het bedrijf? Vermeld dat dan in de tweede of derde alinea van je open sollicitatie. 

Een naam noemen zorgt voor gemeenschappelijkheid én gespreksstof mocht het tot een sollicitatiegesprek komen.

De afsluiting van je open sollicitatiebrief

In de afsluiting van je open sollicitatiebrief bedank je de lezer voor de tijd en moeite die is genomen om jouw open sollicitatie te bekijken. Het voelt misschien een beetje overdreven, maar realiseer je dat een bedankje alleen in je voordeel kan werken. Een simpele zin volstaat:

Open sollicitatie voorbeeld afsluiting:

Hartelijk dank dat u de tijd heeft genomen mijn open sollicitatie te lezen.

Open sollicitatiebrief aanpasbaar template

Nu je een voorbeeld van een goede open sollicitatie hebt gezien en weet hoe je deze opbouwt, is het tijd om met je eigen open sollicitatiebrief aan de slag gaat. Je kunt het onderstaande voorbeeld eenvoudig aanpassen aan je eigen situatie.

Aanpasbaar template open sollicitatie

[Jouw naam]
[Jouw adresgegevens]
[Jouw telefoonnummer]
[Jouw privé e-mailadres]

[Bedrijfsnaam]
[Naam afdeling, departement of dienst]
[Naam HR-manager of corporate recruiter]
[Postadres]

 

Datum: [datum van vandaag]

Onderwerp: open sollicitatie

Beste [naam contactpersoon],

[Jouw persoonlijke, originele, aandachttrekkende openingszin waarin je aangeeft dat het om een open sollicitatie gaat].

[Eerste alinea met beknopte informatie over jezelf en de link tussen jou en de organisatie. Bijvoorbeeld:]

Mijn naam is [jouw naam] en ik werk momenteel als [functietitel] bij [naam van je huidige werkgever]. Jullie recente LinkedIn post over [onderwerp] inspireerde mij. Ik ben ook een groot voorstander van […]. 

[Tweede alinea waarin je uitlegt waarom jij van toegevoegde waarde kunt zijn voor de organisatie. Vertel waarom jij past bij het bedrijf, in welke rol en op basis van welke vaardigheden. Bijvoorbeeld:]

Momenteel ben ik op zoek naar een mogelijkheid om mijn vaardigheden te vergroten en nieuwe ervaringen op te doen. Ik zou [naam organisatie] graag helpen bij het [verbeteren/uitbreiden/vergroten/versterken] van [relevant onderwerp] door het inzetten van mijn [een vaardigheid waarin jij uitblinkt].

[Derde alinea met daarin jouw verzoek om de mogelijkheden te bespreken.]

Zou u ervoor openstaan om in gesprek te gaan over wat ik voor [naam organisatie] kan betekenen? Ik kijk met belangstelling uit naar uw reactie.

Hartelijk dank dat u de tijd heeft genomen mijn open sollicitatie te lezen.

Met vriendelijke groet,

[Jouw voor- en achternaam]

Gekopieerd!

Open solliciteren per mail

Je kunt een open sollicitatie natuurlijk prima per mail versturen. Even je brief en cv erbij voegen en klaar is Kees. Het overgrote deel van de sollicitaties gaat tegenwoordig via de digitale weg. Je hebt daarbij twee opties:

  1. Je schrijft je sollicitatiebrief in een mailbericht en voegt je cv als bijlage toe.
  2. Je schrijft een korte mail waarin je verwijst naar de bijlagen voor je open sollicitatiebrief en cv.

Het voordeel van de tweede optie is dat je beide documenten als pdf-bestand kunt meesturen en je je geen zorgen hoeft te maken over een verspringende opmaak van je open sollicitatiebrief. Bovendien kunnen recruiters je brief op deze manier eenvoudiger opslaan en intern rondsturen.

Je open sollicitatie professioneel opmaken

Je maakt indruk met een professioneel opgemaakte open sollicitatiebrief. Eentje die dezelfde stijl, lettertype en kleuren heeft als je cv. 

In onze cv-maker kun je snel een eenvoudig een sollicitatiebrief en een bijpassend cv samenstellen op basis van bewezen templates. Je kunt het eindresultaat downloaden als pdf-bestand zodat je zeker weet dat jouw open sollicitatiebrief in optimale vorm landt in de mailbox van de HR-manager.

Tips voor je sollicitatiebrief: 20 aandachtspunten
Gerelateerde artikelen
Tips voor je sollicitatiebrief: 20 aandachtspunten

Sollicitatiebrieven zijn een cruciaal onderdeel van het sollicitatieproces. Toch worstelen velen met het schrijven ervan. In dit blog vind je tips voor het schrijven van sollicitatiebrieven. Voorkom beginnersfouten en schrijf een professionele sollicitatiebrief die je baankansen vergroot.

Checklist voor een ijzersterke brief 

Checklist open sollicitatiebrief
Checklist open sollicitatiebrief

Belangrijkste punten 

Wil jij je droombaan binnen slepen, maar is er geen vacature vrij? Waag dan een sprong in het diepe en stuur een open sollicitatie. Dat kan je meer opleveren dan je misschien denkt! Maar voordat je op 'verzenden' klikt, moet je wel goed voorbereid zijn. Doe daarom goed onderzoek naar de organisatie en kijk of je je netwerk kunt inschakelen. Wie weet heeft die ene vriend van een vriend wel een ingang voor je. 

Zorg voor een sterke openingszin en benadruk je kennis, vaardigheden en prestaties in het middenstuk van je brief. Sluit af met een bedankje en vraag om een gesprek. Controleer grondig op spelfouten en grammaticale blunders voordat je de brief verstuurt. En last but not least, maak er (met behulp van onze templates) een mooi opgemaakt bestand van voordat je het eindresultaat de wereld instuurt. Succes!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV27 minuten leestijd
Een video cv maken in 2024: doe het goed, of helemaal niet
Een video cv maken in 2024: doe het goed, of helemaal niet
Sollicitatiegesprek14 minuten leestijd
Onverwachte vragen sollicitatiegesprek
Onverwachte vragen sollicitatiegesprek
Carriere8 minuten leestijd
Resultaatgericht werken: streven naar succes
Resultaatgericht werken: streven naar succes
Carriere12 minuten leestijd
Een portfolio als toegevoegde waarde bij het solliciteren
Een portfolio als toegevoegde waarde bij het solliciteren
Alles Doorbladeren