1. Blog
  2. Sollicitatiegesprek
  3. Met een piercing of tattoo op sollicitatiegesprek
Geschreven door Debbie BrideDebbie Bride

Met een piercing of tattoo op sollicitatiegesprek

13 minuten leestijd
Met een piercing of tattoo op sollicitatiegesprek
Ook nu bedrijven inclusie en diversiteit steeds meer omarmen en werknemers steeds meer zichzelf mogen zijn op het werk, kan solliciteren nog steeds eng zijn. Als je tattoos of piercings hebt, moet je die dan voor je sollicitatiegesprek verstoppen, of kun je ze gewoon laten zien? Die vraag proberen we in dit artikel te beantwoorden.

Ja, je mag op sollicitatiegesprek! Dat is geweldig, maar ook superspannend. En mensen met piercings en tattoos vinden het vaak nog eens extra eng, want hoe zal er op hun uiterlijke kenmerken worden gereageerd? 

In de afgelopen decennia is het bedrijfsleven op dit gebied enorm veranderd. Steeds meer ondernemingen creëren een informele, ontspannen bedrijfscultuur, waarin werknemers worden aangemoedigd zichzelf te zijn. Mensen krijgen steeds meer de kans hun eigen unieke persoonlijkheid en stijl te uiten, en ook tatoeages en piercings worden als vormen van zelfexpressie steeds meer geaccepteerd.

Je zou verwachten dat mensen door deze ontwikkeling tegenwoordig minder nerveus zijn voor hun sollicitatiegesprek. Hoe komt het dan dat je, naarmate de datum van je gesprek nadert, toch steeds zenuwachtiger wordt? En hoe is dit te rijmen met de zelfverzekerde persoonlijke keuzes die je hebt gemaakt op het gebied van je body art? Waarom zouden je tattoos en piercings invloed moeten hebben op jouw professionele persoonlijkheid?

Om deze en andere vragen over banen voor mensen met tattoos en piercings te beantwoorden, gaan we eens een kijkje nemen op de werkvloer van vandaag de dag. We gaan het hebben over:

  • Veranderende opvattingen over tattoos en piercings in de huidige meer informele werkcultuur
  • Bedekken of niet bedekken? Dingen die je jezelf voorafgaand aan je sollicitatiegesprek moet afvragen
  • Face-to-face met je gesprekspartners: dicht bij jezelf blijven en je concentreren op waarom jij de perfecte sollicitant bent
Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen

Solliciteren is spannend en het is dan ook niet gek dat je zenuwachtig bent voor je sollicitatiegesprek. Maar je wilt niet dat die zenuwen je sollicitatie beïnvloeden. Daarom geven we je 6 tips waarmee je je zenuwen de baas kunt blijven.

Tattoos en piercings op de werkvloer: oké of niet?

In de 21e eeuw heeft er op de werkvloer een revolutie plaatsgevonden: samenwerking en innovatie is steeds belangrijker geworden, en de sfeer op kantoor wordt steeds informeler. Met de opkomst van tech-startups en creatieve industrieën is het tegenwoordig bijna hip om de grenzen tussen werk en vrije tijd te laten vervagen. Zo mogen bij sommige bedrijven zelfs huisdieren mee naar kantoor. In termen van creativiteit en productiviteit hebben deze ontwikkelingen bijzondere resultaten opgeleverd.

Hieraan is een heel geleidelijke ontwikkeling voorafgegaan. De sfeer op de werkplek werd gaandeweg steeds meer ontspannen, met bijvoorbeeld kantoortuinen en flexibelere kledingvoorschriften. Bedrijfscultuur staat al lang niet meer synoniem aan strakke stropdassen, rigide hiërarchieën en streng gedefinieerde rollen.

Het is dan ook geen verrassing dat men ook anders is gaan denken over werknemers met gezichtspiercings en zichtbare tatoeages. Wat ooit werd gezien als een symbool van rebellie en non-conformisme, wordt nu breed geaccepteerd als een vorm van zelfexpressie. Veel werkgevers houden zich tegenwoordig bezig met beleid op het gebied van diversiteit en inclusie, en erkennen ook dat een tattoo of piercing niets te maken heeft met hoe goed iemand zijn of haar werk doet.

Waarom staan we dan nog steeds zo lang voor de spiegel te twijfelen als we op sollicitatiegesprek gaan? Waar komt dat contrast vandaan tussen de superrelaxte werkvloer van tegenwoordig en de doodsangst die we doorstaan voordat we een recruiter de hand schudden? In dit artikel kunnen we het antwoord op deze vraag niet in detail uitleggen. Wel is het zo dat de meeste sollicitanten een sollicitatiegesprek sowieso stressvol vinden, om welke reden dan ook. En voor mensen met zichtbare tattoos of gezichtspiercings komt daar misschien nog een extra schepje onzekerheid bovenop.

Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips

Binnenkort op sollicitatiegesprek? Check ons stappenplan vol tips als je je goed wilt voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Want een goede voorbereiding is het halve werk! Bijkomend voordeel: je zit straks een stuk relaxter aan tafel.

Verbergen of laten zien?

Moet je tijdens je sollicitatiegesprek pronken met je tattoos en piercings of moet je ze bedekken? Op deze belangrijke vraag bestaat geen simpel goed of fout antwoord. Om te besluiten wat je moet doen, moet je een combinatie van gezond verstand, gevoel en een beetje speurwerk inzetten. Begin tijdens de voorbereiding voor je sollicitatiegesprek ruim van tevoren na te denken over deze vraag. Als je tot het laatste moment wacht, word je alleen maar nog nerveuzer voor je gesprek dan je sowieso al was. Hier zijn een paar factoren die je in overweging kunnen nemen.

Verschillende perspectieven

Elke werkgever heeft zijn eigen ideeën over tatoeages en piercings. Sommige bedrijven hebben geen enkel probleem met body art, terwijl andere misschien strenge kledingvoorschriften hebben waarbinnen werknemers worden gedwongen hun tattoos en piercings te bedekken. Je kunt nooit voorspellen hoe je gesprekspartner over dit onderwerp denkt. Neem dan ook nooit zomaar aan dat je potentiële werkgever het wel prima zal vinden. Wat je wel kunt doen, is van tevoren proberen uit te vinden hoe de bedrijfscultuur eruit ziet.

Bedrijfscultuur

Een onderzoekje naar de bedrijfscultuur en de kledingvoorschriften die in de onderneming worden aangehouden, kan waardevolle inzichten opleveren over de vraag of je je tattoos en piercings moet bedekken of niet. Op foto’s op de LinkedIn-pagina, website en socialmedia-accounts van een onderneming kun je vaak zien hoe de werknemers eruit zien en wat ze dragen. Dit geeft een idee van welke ideeën de onderneming erop nahoudt als het gaat om lichaamsmodificaties. Ook online recensies door huidige of ex-werknemers kunnen je een idee geven van de bedrijfscultuur. En misschien kun je zelfs wel even stiekem langs het gebouw lopen om je toekomstige collega's met eigen ogen te bekijken.

Je eigen houding

Het kan een goed idee zijn om eens goed na te denken over hoe belangrijk deze sollicitatie op persoonlijk en professioneel vlak voor je is. Stel je eens voor dat je op sollicitatiegesprek gaat zonder je piercings of tatoeages te verbergen. Bedenk wat de reacties en consequenties zouden kunnen zijn en hoe jij daarop zou reageren. Stel, je ziet de recruiter fronsen als hij je tongpiercing ziet. Zou je hier zo van schrikken dat je je gesprek verknoeit? Of stel dat je gesprek supergoed ging maar je uiteindelijk toch wordt afgewezen, en je het gevoel hebt dat de recruiter afknapte op de tattoo op je sleutelbeen. Heb je dan spijt dat je toch niet dat hooggesloten bloesje hebt aangetrokken? Of wil je sowieso liever niet werken voor een baas die iets tegen tattoos en piercings heeft? 

De branche 

In bepaalde meer kunstzinnige vakgebieden wordt logischerwijs meer prijs gesteld op individualiteit en creativiteit. Voorbeelden zijn functies in de grafische vormgeving, mode, muziek, beautysalons, en ga zo maar door. In deze branches kunnen zichtbare tattoos en piercings soms juist heel goed van pas komen. Je laat er immers je passie voor individualiteit en innovatie mee zien.


In meer conservatieve branches, zoals de financiële en juridische wereld en de gezondheidszorg, hebben bedrijven misschien strengere richtlijnen op het gebied van het uiterlijk van werknemers. In dit soort gevallen kan het verstandig zijn om voor je sollicitatiegesprek je tatoeages te bedekken en gezichtspiercings uit te doen.

De functie

Of je je body art tijdens je sollicitatiegesprek wel of niet moet laten zien, hangt soms ook af van de specifieke functie waarop je solliciteert. Afhankelijk van je beroep kan de vraag zijn hoeveel je in je werk met mensen moet omgaan. Kom je face-to-face met klanten te staan, krijg je alleen mensen aan de telefoon, of spreek je überhaupt niemand? Zijn er gezondheids- of veiligheidsregels van toepassing?

Natuurlijk kun je redeneren dat je in dit soort gevallen gewoon voor het werk je tattoos kunt bedekken en je piercings uit kunt doen, en dat je dat voor je sollicitatiegesprek niet hoeft te doen. Maar als je alle twijfel hierover bij de werkgever wilt wegnemen, en tijdens het gesprek de volle aandacht op jouw kwalificaties en vaardigheden wilt richten, laat dan veiligheidshalve gewoon je tattoos en piercings niet zien.

Het zekere voor het onzekere

Dit is misschien nog wel de beste tip als het gaat om de keuze van je kleding en accessoires voor je sollicitatiegesprek. Als je niet zeker weet hoe de werkgever over tattoos en piercings denkt, neem dan vooral het zekere voor het onzekere. Je tattoos voor deze gelegenheid verbergen is geen 'verraad aan jezelf', en je hoeft je niet minder zelfverzekerd te voelen als je body art niet zichtbaar is. Gezichtspiercings kun je uitdoen of vervangen door een subtieler exemplaar voor een professionelere look. 

Je kunt je look zo aanpassen dat je professionaliteit uitstraalt en toch jezelf blijft. En zonder visuele afleidingen weet je zeker dat je gesprekspartners zich volledig kunnen richten op jouw kwalificaties en persoonlijkheid.

Meestgestelde vragen sollicitatie - sollicitatievragen + antwoorden
Gerelateerde artikelen
Meestgestelde vragen sollicitatie - sollicitatievragen + antwoorden

In veel sollicitatiegesprekken komen dezelfde vragen voorbij. Hier vind je de meestgestelde sollicitatievragen en hoe je ze goed kan beantwoorden.

Het beste van jezelf laten zien

Goed, je hebt ruim op tijd bedacht of je je piercings en tattoos wel of niet wilt laten zien tijdens je sollicitatiegesprek, en je weet heel zeker dat ze geen invloed hebben op hoe jij je werk doet. Nu kun je helemaal jezelf zijn en je richten op waar je het écht moet hebben in je sollicitatiegesprek: je vaardigheden, kwalificaties, en je enthousiasme over de functie. 

Je kunt je zenuwen in de vorm van gezonde spanning gebruiken om je gesprekspartners te laten zien hoe enthousiast, gepassioneerd en gemotiveerd je bent. Zo kun je je lichaam makkelijker ontspannen en een stabiele, zelfverzekerde lichaamstaal uitstralen. Probeer niet met je handen te friemelen of andere afleidende gebaren te maken die de aandacht op je kleding of sieraden vestigen.

Niet laten zien, wel vertellen

Hierboven vertelden we dat je soms beter 'het zekere voor het onzekere' kunt nemen door je tattoos en piercings te verstoppen tijdens je sollicitatiegesprek, vooral als je niet zeker weet hoe de werkgever hierover denkt. Maar daarbij moeten we nog wel een valkuil benoemen. Als je niet van plan bent om straks op je werk je body art te verbergen, dan is het wel zo eerlijk om het daar met de werkgever over te hebben voordat je wordt aangenomen. Als dit een potentiële dealbreaker is, dan kan het maar beter meteen duidelijk zijn. 

Misschien moet je er niet meteen na het handen schudden over beginnen, maar op enig moment tijdens het gesprek kun je het onderwerp wel op een professionele, neutrale toon aansnijden. Vraag bijvoorbeeld gewoon "Hebben jullie een probleem met gezichtspiercings of zichtbare tattoos op het werk?" Hiermee laat je zien dat je eerlijk bent en kan de werkgever bepalen of jij binnen de bedrijfscultuur past.

Kortom:

  • Ook nu de bedrijfscultuur steeds relaxter wordt, blijft het altijd spannend (om niet te zeggen doodeng) om op sollicitatiegesprek te gaan. En als je piercings of tattoos hebt, kan daar nog een extra laagje spanning bij komen: wat zal de werkgever van mijn uiterlijk vinden?
  • Afhankelijk van het bedrijf en de branche kunnen piercings en tatoeages invloed hebben op je baankansen. De meningen en ideeën lopen nogal uiteen, dus doe vooral wat onderzoek vooraf en denk goed na of je je body art tijdens je sollicitatiegesprek wel of niet laat zien.
  • Naarmate jongere generaties de arbeidsmarkt betreden en hoge functies beginnen in te nemen, zal de houding ten opzichte van tattoos en piercings op de werkplek waarschijnlijk steeds positiever worden. En daardoor zal de vraag 'kan ik mijn tattoos en piercings tijdens mijn sollicitatiegesprek laten zien?' ook steeds minder relevant worden.
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek18 minuten leestijd
Welke kleding draag je tijdens een sollicitatiegesprek?
Welke kleding draag je tijdens een sollicitatiegesprek?
Sollicitatiebrief18 minuten leestijd
Motivatiebrief schrijven – structuur, voorbeelden en tips
Motivatiebrief schrijven
Sollicitatiegesprek8 minuten leestijd
Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen
Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen
CV13 minuten leestijd
Cursussen op je cv vermelden: wel of niet?
Cursus CV Vermelden
Alles Doorbladeren