1. Blog
 2. Sollicitatiegesprek
 3. Omgaan met een afwijzing op je sollicitatie
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Omgaan met een afwijzing op je sollicitatie

11 minuten leestijd
Omgaan met een afwijzing op je sollicitatie
Als sollicitant wil je natuurlijk aangenomen worden. Maar wat als je een afwijzing op je sollicitatie krijgt? Hoe ga je daarmee om en wat kan je eruit halen voor de toekomst? Dit artikel biedt eerste hulp aan afgewezen sollicitanten.

Een afwijzing op je sollicitatie kan op elk moment in de sollicitatieprocedure gebeuren. Zo’n afwijzing is nooit leuk, maar kan absoluut leerzaam zijn.  

In dit artikel lees je:

 • Hoe je als sollicitant kunt omgaan met een afwijzing op je sollicitatie.
 • Wat je kunt leren van een afwijzing voor volgende sollicitaties.
 • Voorbeelden van reacties op een afwijzing.
 • Wanneer een bedankbrief na een afwijzing gepast is.

Reageren op afwijzing sollicitatie  

Een afwijzing op je sollicitatie is teleurstellend. Je had zin in de baan, je best gedaan op je brief en cv en misschien zelfs al tijd gestoken in een sollicitatiegesprek en assessment procedure. En dan is daar ineens dat telefoontje of die afwijzing per mail. Wat nu? Hoe ga je als sollicitant om met een afwijzing? Het belangrijkste is dat je professioneel blijft.  

Wel
 • Blijf professioneel
 • Bespreek je afwijzing
 • Vraag voor constructieve feedback
 • Eindig het gesprek op een positieve noot
 • Hou het contact warm
Niet
 • Vat het niet persoonlijk op
 • Blijf gemotiveerd om je droombaan te vinden

Hoe te reageren op een sollicitatie afwijzing per mail?

Wanneer de afwijzing per mail komt, heb je de tijd om over een reactie na te denken. Je hoeft niet te reageren op een afwijzing, maar het kan je veel opleveren. Was het je droombaan en/of begrijp je niet waarom je wordt afgewezen, dan is het een goed idee om contact op te nemen met de recruiter. Bijvoorbeeld met deze vraag:

“Ik ontving zojuist een afwijzing op mijn sollicitatie. Hoewel mijn kennis en ervaring goed aansluiten op de functie, kwam dat waarschijnlijk onvoldoende naar voren. Zou u mij kunnen aangeven wat ik kan verbeteren aan mijn cv en sollicitatiebrief?”  

Expert tip

Ben je niet uitgenodigd voor een gesprek, maar bezit je wel alle kwaliteiten en kwalificaties? Neem dan contact op met het bedrijf. Vaak maken grote bedrijven gebruik van een ATS-systeem (applicant tracking system). Deze ATS scannen je cv en zoeken naar bepaalde sleutelwoorden. Als je deze sleutelwoorden niet gebruikt in je cv kan het zijn dat je automatisch op de nee-stapel belandt. Lees hier hoe je je cv ATS vriendelijk maakt. 

5 sollicitatievaardigheden voor een sollicitatiegesprek met betere baankansen
Gerelateerde artikelen
5 sollicitatievaardigheden voor een sollicitatiegesprek met betere baankansen

Sollicitatievaardigheden zijn onmisbaar voor een goed sollicitatiegesprek. Want niet de meest geschikte kandidaat, maar de meest sollicitatievaardige kandidaat krijgt de baan. Met deze 5 vaardigheden verhoog je jouw baankansen.

Hoe reageer je op een telefonische afwijzing van je sollicitatie?

Een telefonische afwijzing is best even schakelen. Wanneer de recruiter belt, heb je toch even de hoop dat je sollicitatie succesvol is geweest. Van hoop naar teleurstelling in tien tellen. Auw. Haal even diep adem en zorg ervoor dat je in ieder geval:

 • te weten komt waarom je bent afgewezen;
 • een verbeterpunt krijgt aangereikt voor volgende sollicitaties;
 • de recruiter bedankt voor zijn tijd.
Expert tip

Wanneer je een afwijzing krijgt, houd de deur altijd open. Zo bleef deze TikTok’er in contact met de recruiter en kreeg hij uiteindelijk zijn droombaan bij LinkedIn. Voeg dus de recruiter of contactpersoon op LinkedIn toe. Zo blijf je top-of-mind mocht er nog een andere vacature zijn!

Hoe moet je reageren op een negatief antwoord op je sollicitatie?

Soms krijg je tijdens het sollicitatiegesprek al te horen dat de keuze niet op jou is gevallen. Lekker duidelijk natuurlijk, je weet meteen waar je aan toe bent. Maar ook lastig. Heb je net een enthousiast gesprek gevoerd, krijg je de deksel op de neus. En de recruiter krijgt je eerste reactie vol mee.

Neem een grote hap lucht en probeer jezelf snel te herpakken. Blijf professioneel en zeg geen dingen die een schaduw werpen over een prettig verlopen sollicitatiegesprek.

Wel
 • Blijf dicht bij je gevoel als je oprecht baalt van de afwijzing:

"Tjee, wat jammer. Ik ben in dit gesprek alleen nog maar enthousiaster geworden over de baan en was graag bij jullie aan de slag gegaan als UX-designer.”

 • Bedank de recruiter voor zijn tijd en wens hem oprecht succes met het verdere verloop van de wervingsprocedure:

“Fijn dat ik op gesprek mocht komen en jammer dat de keuze niet op mij valt. Ik hoop dat jullie snel een geschikte UX-designer kunnen contracteren en het project kunnen opstarten.”

Niet
 • Onprofessioneel reageren:

“Daar gaan jullie spijt van krijgen.”

 • of

“Ik wil niet eens werken voor zo’n zooitje ongeregeld”

 

Expert tip

Laat je niet kisten. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met een afwijzing. Zo werd Walt Disney ironisch genoeg door Kansas City Star newspaper ontslagen omdat zijn editor zei: “ he lacked imagination and had no good ideas.” Steve Jobs ontslagen bij zijn eigen bedrijf. En Oprah Winfrey werd ontslagen omdat ze volgens haar werkgever niet “geschikt zou zijn voor TV”. 

Jezelf verkopen tijdens een sollicitatiegesprek
Gerelateerde artikelen
Jezelf verkopen tijdens een sollicitatiegesprek

Hoe overtuig je de recruiter ervan dat jij de ideale kandidaat bent voor de functie? Wij geven je 5 tips waarmee je jezelf kunt verkopen in een sollicitatiegesprek.

Bedankbrief na afwijzing sollicitatie

Op de gemiddelde afwijzing zal je niet snel een bedankbrief sturen. Hooguit dat je een reply stuurt op een afwijzing per mail. Daarin geef je aan dat je het jammer vindt dat de keuze niet op jou is gevallen en bedank je de recruiter voor het sollicitatiegesprek.

Heb je echter een intensieve selectieprocedure doorlopen, met meerdere gesprekken en eventueel assessments? Dan is een bedankbrief wel op zijn plaats. De rode draad zal hetzelfde zijn: je teleurstelling uitdrukken en de recruiter bedanken voor zijn tijd en aandacht. Je kunt dit verder aanvullen met positieve uitlatingen over het bedrijf, de functie-inhoud en de medewerkers die je hebt ontmoet. Mocht de beoogde kandidaat niet door zijn proeftijd komen, dan heb je met een nette bedankbrief toch maar mooi extra punten gescoord en word je misschien alsnog gebeld!

Expert tip

Rejection is just a redirection! Wanneer je een afwijzing krijgt, mag je gerust teleurgesteld zijn, maar ga niet bij de pakken neerzitten. Laat deze afwijzing je juist extra motiveren om nieuwe stappen te zetten. Met een goed onderbouwde afwijzing kan je weer aan de slag! Houd moed, de aanhouder wint.

Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiegesprek: 6 manieren om je zenuwen te beteugelen

Solliciteren is spannend en het is dan ook niet gek dat je zenuwachtig bent voor je sollicitatiegesprek. Maar je wilt niet dat die zenuwen je sollicitatie beïnvloeden. Daarom geven we je 6 tips waarmee je je zenuwen de baas kunt blijven.

Redenen voor een sollicitatie afwijzing  

Een goede afwijzing op een sollicitatie vermeldt niet alleen dat je bent afgewezen, maar ook waarom je niet in aanmerking komt voor de baan. De reden waarom een werkgever je sollicitatie afwijst, is bijvoorbeeld:

 • een interne kandidaat voor de vacature
 • je opleiding, kennis en/of ervaring sluit onvoldoende aan op de functie-eisen
 • je voldoet aan de eisen, maar een andere kandidaat matcht nóg beter
 • een andere kandidaat ‘past beter in het team’

Dergelijke redenen voor een afwijzing op je sollicitatie lees je vaak bijna letterlijk terug in afwijzingsbrieven. Staat er geen duidelijke reden in de afwijzing, maar alleen een vage reactie: 

“Helaas moeten we je laten weten dat de keuze niet op jou is gevallen.”? 

Dan kan het zijn dat:

 • de werkgever of recruiter geen tijd heeft genomen om een fatsoenlijke afwijzingsbrief te schrijven;
 • je cv geen goede eerste indruk heeft gemaakt;
 • je sollicitatiebrief niet overtuigend genoeg was;
 • je tijdens het sollicitatiegesprek jezelf onvoldoende gepitcht hebt.
Expert tip

Heb je helemaal geen reactie gekregen na je sollicitatie? Bel gerust het bedrijf waarbij je hebt gesolliciteerd en vraag of de sollicitatiebrief en cv goed zijn aangekomen. Een beetje lef en daadkracht laat zien dat jij proactief bent. Een kwaliteit die veel bedrijven waarderen.

Wat is jouw reactie op de afwijzing van je sollicitatie?

Je kunt boos, teleurgesteld, opgelucht (ja echt) of gelaten zijn. Wat jouw eerste reactie op de afwijzing van je sollicitatie ook is, je doet er verstandig aan om een afwijzing ook als leermoment te omarmen. Want juist van tegenslagen leer je veel.

Evalueer wat er goed en fout ging, wat neem je mee voor een volgende keer? Moet je cv nog beter? Paste de brief wel goed bij de vacature en het bedrijf? Heb je onder of boven je niveau gesolliciteerd? Zat het ‘m in de arbeidsvoorwaarden en had je dat al kunnen zien aankomen? Welke vragen in het sollicitatiegesprek liepen niet lekker en moet je de volgende keer beter voorbereiden?

Wel
 • De sollicitatie afwijzing als leermoment oppakken
 • Je cv en sollicitatiebrief oppoetsen met nieuwe inzichten
Niet
 • Bij de pakken neer gaan zitten
 • De kostbare feedback niet gebruiken voor toekomstige sollicitaties

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief29 minuten leestijd
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?
Sollicitatiegesprek21 minuten leestijd
Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips
Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips
CV13 minuten leestijd
De volgorde van onderdelen op je cv
De volgorde van onderdelen op je cv
Sollicitatiegesprek12 minuten leestijd
Een sterk karakter als pluspunt bij het solliciteren
Een sterk karakter als pluspunt bij het solliciteren
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren