1. Blog
  2. Carriere
  3. Geen reactie op sollicitatie - tips en voorbeeldmails
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Geen reactie op sollicitatie - tips en voorbeeldmails

12 minuten leestijd
Geen reactie op je sollicitatie
Kunstwerk door:Katya Vakulenko
Je hebt na twee weken nog geen reactie op je sollicitatie. Waarom hoor je niets van het bedrijf? En hoe stuur je een nette herinneringsmail? Advies en voorbeeldmails.

Vol enthousiasme verstuur je je sollicitatie. Stiekem hoop je diezelfde dag nog iets te horen. Maar dat gebeurt niet en de dagen verstrijken. Waarom hoor je niks op je sollicitatie?

Als sollicitant is het vaak moeilijk om in te schatten hoe het sollicitatieproces precies zal verlopen. En met die onzekerheid komen de vragen. Heeft de recruiter je cv wel ontvangen? Is je sollicitatie al bekeken en beoordeeld? Zouden ze inmiddels al iemand anders aangenomen hebben ?

In dit artikel nemen we een aantal scenario’s met je door en krijg je tips voor een professionele aanpak. We sluiten af met een aantal voorbeeldmails die je als herinnering kunt sturen. 

Kort samengevat: 

  • stap 1 is een herinneringsmail
  • stap 2 is telefonisch contact
  • stap 3 is berusten in de situatie en je pijlen op een andere werkgever richten.

Waarom krijg je geen reactie op je sollicitatie?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor de radiostilte na je sollicitatie. We noemen de meest voorkomende:

Reden 1: De reactietermijn is nog niet verstreken

Heb je gereageerd op een vacature met een deadline voor het insturen van je sollicitatie? Dan zal de recruiter alle ingekomen sollicitaties verzamelen en pas de dag na het verstrijken van de deadline alle reacties behandelen. Daarom zal je vóór het verstrijken van de reactietermijn geen reactie krijgen op je sollicitatie. Ook kort na de deadline is het misschien nog stil in je inbox. Een grote stapel reacties doornemen, kan een flinke klus zijn.

Reden 2: Veel reacties + geen interesse + tijdgebrek

Wanneer een bedrijf buitengewoon veel sollicitaties ontvangt, is niet alleen het doornemen een tijdrovend karwei. Ook het uitnodigen, inplannen en afwijzen van kandidaten kost tijd. Is de keuze niet op jou gevallen, dan kan het zijn dat je door tijdgebrek geen reactie krijgt. Niet netjes, maar helaas gebeurt het nog regelmatig. 

Reden 3: Calamiteit binnen het bedrijf

Tot slot kan er binnen het bedrijf een calamiteit (groot of klein) zijn ontstaan. Er is iets gebeurd en daarom hoor je niets op je sollicitatie. Bijvoorbeeld: de recruiter is ziek, het bedrijf dealt met een (communicatie)crisis na een voorval, de vertrekkende medewerker heeft besloten te blijven, er is intern discussie ontstaan over de taakinhoud en nu staat de vacature on hold. Er kan van alles aan de hand zijn wat niets met jouw geschiktheid voor de functie te maken heeft. 

Wat kun je doen als je geen reactie op je sollicitatie krijgt? 

Het uitblijven van een reactie op je sollicitatie kan behoorlijk frustrerend zijn. Je bent enthousiast, hebt je best gedaan op je cv en sollicitatiebrief en wilt graag op sollicitatiegesprek. Waarom hoor je niks op je sollicitatie? Contact opnemen met het bedrijf is de enige manier om duidelijkheid te krijgen. 

Hoe je dat professioneel aanpakt, hangt af van de sollicitatieprocedure. Meer concreet: het hangt ervan af of je gesolliciteerd hebt:

  • op een vacature zonder deadline voor sollicitanten
  • op een vacature met een deadline voor de reactietermijn
  • via een open sollicitatie
  • en al een sollicitatiegesprek hebt gevoerd

We werken hieronder voor die vier situaties uit hoe je het beste kunt reageren als je niets hoort op je sollicitatie.

Geen reactie op een sollicitatie zonder deadline

De meeste bedrijven nemen een deadline op in hun vacaturetekst. Heb je gesolliciteerd op een vacature zonder deadline? Wacht dan 5 tot 7 werkdagen voordat je contact opneemt. 

Stuur een herinneringsmail (zie de voorbeelden verderop) en wacht 2 à 3 werkdagen. Heb je dan nog steeds geen reactie ontvangen, neem dan telefonisch contact op.

Geen reactie op een sollicitatie met deadline

Stond er wel een uiterste datum in de vacature genoemd? Het kost tijd om alle cv’s en brieven door te nemen en te bepalen wie er op gesprek mag komen. Wacht daarom na het verlopen van de deadline tot er 2 werkdagen verstreken zijn. Daarna is het tijd voor actie. 

Ook hier geldt weer dat je het beste eerst een herinneringsmail kunt sturen en bij blijvende radiostilte de telefoon kunt pakken. 

Geen reactie op een open sollicitatie

Bij een open sollicitatie komt jouw sollicitatie als een verrassing voor de werkgever. Het kan zijn dat de recruiter je open sollicitatie wil bespreken tijdens het wekelijks overleg met een teamleider voordat hij erop reageert. Wacht daarom ook hier 5 tot 7 werkdagen voordat je actie onderneemt. 

Stuur een mail waarin je checkt of de open sollicitatie goed is ontvangen en benadruk nogmaals je interesse. Je kunt ook meteen bellen met het bedrijf. Blijft het stil of vang je bot? Richt je inspanningen dan op een andere werkgever. 

Geen reactie na een sollicitatiegesprek

Wanneer je een eerste sollicitatiegesprek hebt gevoerd, zal je meestal niet direct iets horen. Ze spreken waarschijnlijk ook andere kandidaten en dat neemt de nodige werkdagen in beslag. In het beste geval ben je de deur uit gelopen met een concrete datum waarop je hoort of je door bent naar de tweede selectieronde. Zo niet, dan kan je na 2 à 3 werkdagen contact opnemen per mail of telefoon.

Een reminder versturen - voorbeeldmails

Herinneringsmails kunnen lastig zijn. Hoe vertaal je de vraag “Zeg, waarom hoor ik maar niets?” naar een professionele en tactvolle tekst? Bekijk onderstaande voorbeelden ter inspiratie en herschrijf ze naar jouw situatie.

Een reminder sturen na je schriftelijke sollicitatie

Beste mevrouw Fytsma,

Met veel plezier heb ik gesolliciteerd op de vacature voor kinderopvangmedewerker bij Ludens. In de vacature stond dat sollicitaties welkom waren tot begin vorige week. 

Met het verstrijken van de reactietermijn en het uitblijven van een reactie, ontstond bij mij de zorg of mijn sollicitatie in goede orde is ontvangen. Voor de zekerheid stuur ik in de bijlage mijn cv en sollicitatiebrief nogmaals mee.

Zou u mij kunnen bevestigen of deze e-mail heeft ontvangen? Ik hoop van u te horen en ga uiteraard graag met u in gesprek over de functie en mijn kwalificaties. 

Met vriendelijke groet,

Chantal de Groodt

Beste mevrouw Sengers,

Ik heb vorige week gesolliciteerd op de functie van sales manager. Ik wilde er zeker van zijn dat u mijn sollicitatie ontvangen heeft, omdat ik erg enthousiast ben over de rol. 

Zou u mij kunnen bevestigen of u mijn cv en motivatiebrief heeft ontvangen?

Met vriendelijke groet,

Faas Schuitema

Beste meneer Kalkman,

Vorige week heb ik u mijn cv en motivatiebrief gestuurd voor de rol van Business Controller bij Klok Groep. De sollicitatieprocedure is vast nog in volle gang. 

Nu heb ik vanmorgen een aanbieding gekregen van een andere werkgever voor een soortgelijke functie. Maar de vacature bij Klok Groep lijkt beter aan te sluiten op mijn ambities. 

Daarom zou ik graag willen weten of er een eerste selectie heeft plaatsgevonden en of u een beslissing heeft genomen over mijn sollicitatie. 

Ik hoop van u te horen en ben uiteraard beschikbaar voor vragen. 

Met vriendelijke groet,

Ties de Graaf

Beste mevrouw Sikkens,

Op 4 januari heb ik gesolliciteerd naar de functie van projectmanager bij Soprema. 

Omdat de sollicitatiegesprekken volgende week plaatvinden en ik vooralsnog geen afwijzing of uitnodiging heb ontvangen, mail ik voor de zekerheid even. Het kan zijn dat twee berichten elkaar nu kruisen, maar ik zou het jammer vinden als mijn sollicitatie niet goed ontvangen is en de baan daardoor per definitie aan mijn neus voorbij gaat.

Ik hoop van u te horen of er een beslissing is genomen over mijn sollicitatie. 

Met vriendelijke groet,

Thijs Claessen

 

Een reminder sturen na een sollicitatiegesprek

Beste mevrouw Schenk,

Op 3 januari hebben we elkaar gesproken over de functie van arbeidspsycholoog bij Troels BV. Ik kijk terug op een uiterst plezierig sollicitatiegesprek waarin ik nog enthousiaster ben geworden over de baan. 

Graag zou ik dan ook een vervolg willen geven aan mijn sollicitatie. Ik ben benieuwd wat de volgende stap is in de sollicitatieprocedure is en wanneer we opnieuw in gesprek kunnen gaan.

Ik kijk uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Lizzy de Bie

Beste meneer Nabers,

Op 5 januari heb ik met u en mevrouw Van Dongen gesproken over de functie van klantenservice medewerker bij Bol.com.

Zoals u weet heb ik die week meerdere sollicitatiegesprekken gevoerd. Het gesprek met u heb ik als zeer positief ervaren en ook de functie spreekt mij nog steeds erg aan. 

Omdat voor mij het moment is aangebroken om knopen door te hakken, zou ik graag willen weten of u de tijd heeft gehad om een beslissing te nemen over mijn sollicitatie. 

Ik zie uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Jesse Barendregt

Signalen dat je sollicitatiegesprek goed ging - let op deze 11 tekenen
Gerelateerde artikelen
Signalen dat je sollicitatiegesprek goed ging - let op deze 11 tekenen

Solliciteren is spannend en je wilt het liefst meteen weten of je de baan hebt. Vaak moet je rustig afwachten. Maar met deze 11 signalen kan jij zelf inschatten of het een goed sollicitatiegesprek was.

Wat als mailen en bellen niet helpt?

Je hebt een herinneringsmail gestuurd en een telefoonnotitie achtergelaten bij de receptioniste. Maar het blijft stil. Lukt het je maar niet om contact te krijgen? Dan is het tijd om je af te vragen of je überhaupt wilt werken voor een werkgever die zo onprofessioneel omgaat met sollicitanten. 

Leg je erbij neer, verwerk je teleurstelling en poets je cv op voor een volgende sollicitatie. Je hebt de arbeidsmarkt mee, dus ga op zoek naar een werkgever die wél netjes omgaat met sollicitanten. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief22 minuten leestijd
Motivatiebrief schrijven – structuur, voorbeelden en tips
Motivatiebrief schrijven
Carriere12 minuten leestijd
Handboek voor perfecte functienamen 2024 + voorbeelden
Handboek voor perfecte functienamen 2024 + voorbeelden
CV8 minuten leestijd
Projectmanagementvaardigheden – essentiële soft skills voor projectmanagers
Projectmanagementvaardigheden – 5 soft skills voor projectmanagers
Carriere20 minuten leestijd
Solliciteren voor een stage? Dit moet je weten voordat je solliciteert!
Solliciteren voor een stage? Dit moet je vooraf weten!
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren