1. Blog
  2. Sollicitatiegesprek
  3. Signalen dat je sollicitatiegesprek goed ging - let op deze 11 tekenen
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Signalen dat je sollicitatiegesprek goed ging - let op deze 11 tekenen

11 minuten leestijd
11 signalen dat je sollicitatiegesprek goed ging
Kunstwerk door:Antonina Kasyanikova
Solliciteren is spannend en je wilt het liefst meteen weten of je de baan hebt. Vaak moet je rustig afwachten. Maar met deze 11 signalen kan jij zelf inschatten of het een goed sollicitatiegesprek was.

Je pitch ging lekker. Je had ook een gevat antwoord op lastige sollicitatievragen. En je weet zeker dat je indruk hebt gemaakt met mooie voorbeelden van eerdere werkprestaties.

Toch ben je onrustig. 

Je checkt je mail wel 10x per uur. Is er al een reactie naar aanleiding van het sollicitatiegesprek?Nog niets… 

Je vraagt je af wanneer je een telefoontje of mail kunt verwachten. 

Hoe snel hoor je iets na een sollicitatiegesprek? En wat is eigenlijk een normale termijn om iets terug te horen na een eerste kennismaking? 

Tja. Zo veel werkgevers, zo veel reactietermijnen. De ene werkgever laat meteen weten dat het een positief sollicitatiegesprek was, de andere werkgever laat er rustig een volle week overheen gaan. 

Hoe kun je inschatten of je sollicitatiegesprek goed ging? 

Je kunt jezelf gek maken met vragen waar je geen antwoord op krijgt. Maar dat heeft weinig zin. Vragen als:

  • Heb ik genoeg voorbeelden gegeven?
  • Had ik de juiste kleding aan?
  • Was ik in mijn enthousiasme niet te veel aan het ratelen?

krijg je niet beantwoord als je thuis in je eentje op de bank het sollicitatiegesprek nabeschouwt. 

Wat je wel kan doen, is de signalen dat je sollicitatiegesprek goed ging nalopen. Signalen die verklappen dat de werkgever het wel ziet zitten met jou. Kleine aanwijzingen die laten doorschemeren dat jij een prima kandidaat bent voor de functie en goed in het team past. 

11 signalen die wijzen op een goed sollicitatiegesprek

Pak een kop thee en loop het sollicitatiegesprek in gedachten nog eens na aan de hand van deze 12 signalen die kunnen wijzen op een goed sollicitatiegesprek.

11 signalen dat je sollicitatiegesprek goed ging:

  1. Je had een natuurlijk, ontspannen gesprek
  2. Je krijgt positieve reacties op je antwoorden
  3. De selecteur was oprecht geïnteresseerd en stelde vervolgvragen
  4. Het sollicitatiegesprek duurde langer dan verwacht
  5. Ze vragen naar andere sollicitaties
  6. De selecteur vraagt wanneer je kunt beginnen
  7. De werkgever vertelt over het team en de bedrijfscultuur
  8. Je hebt een rondleiding gekregen en je toekomstige werkplek gezien
  9. De werkgever vertelt over secundaire arbeidsvoorwaarden (inschatten of overtuigen)
  10. De selecteur stelde toekomstgerichte vragen
  11. Het verdere verloop van de sollicitatieprocedure komt uitgebreid aan bod

Signaal 1. Je had een natuurlijk, ontspannen gesprek

Het sollicitatiegesprek was geen kruisverhoor of vraag-en-antwoordspelletje, maar een plezierig en open gesprek. Jullie hadden veel oogcontact. Er werd gelachen, geglimlacht en jullie spraken met een duidelijke mimiek en handgebaren. Grote kans dat jullie een klik hadden en over veel zaken op één lijn zitten. Een goed teken!

Signaal 2. Je krijgt positieve reacties op je antwoorden

De selecteur knikt instemmend als je antwoord geeft, laat merken dat hij enthousiast wordt van jouw kijk op de zaak en reageert positief op de functie-specifieke voorbeelden die je geeft. Je past blijkbaar goed bij het bedrijf en de functie!

5 sollicitatievaardigheden voor een sollicitatiegesprek met betere baankansen
Gerelateerde artikelen
5 sollicitatievaardigheden voor een sollicitatiegesprek met betere baankansen

Sollicitatievaardigheden zijn onmisbaar voor een goed sollicitatiegesprek. Want niet de meest geschikte kandidaat, maar de meest sollicitatievaardige kandidaat krijgt de baan. Met deze 5 vaardigheden verhoog je jouw baankansen.

Signaal 3. De selecteur was oprecht geïnteresseerd en stelde vervolgvragen

Jullie waren beiden met de volle aandacht bij het gesprek. De selecteur ging regelmatig dieper in op je antwoorden door gerichte vervolgvragen te stellen. Hierbij moet je natuurlijk zelf de inschatting maken of die vervolgvraag een reactie was op een halfbakken antwoord van jouw kant. Ook wanneer de selecteur vervolgvragen opleest van zijn checklist zegt dat weinig over zijn enthousiasme over jou. Maar hangt de selecteur aan je lippen en blijft hij vol interesse doorvragen op een eerdere werkprestatie of relevante vaardigheid? Dan mag je de vervolgvragen markeren als signaal van een goed sollicitatiegesprek.

Signaal 4. Het sollicitatiegesprek duurde langer dan verwacht

In een goed gesprek vergeet je de tijd. Dus wanneer het sollicitatiegesprek flink uitloopt, is dat een indicatie dat de selecteur enthousiast is over jou. Dat wil overigens niet zeggen dat het een slecht teken is wanneer het gesprek keurig binnen de afgesproken tijd bleef. Selecteurs zijn vaak druk bezet en plannen de dagen vol en strak. Grote kans ook dat er direct na jou een andere kandidaat komt solliciteren. Duurde het gesprek veel korter dan gepland, dan is dat wel een signaal dat je waarschijnlijk een afwijzing kunt verwachten. 

Signaal 5. Ze vragen naar andere sollicitaties

Wanneer je aan het eind van het sollicitatiegesprek de vraag krijgt of je nog andere sollicitaties hebt lopen, kan dat een goed teken zijn. De selecteur wil dan waarschijnlijk inschatten of ze snel moeten doorpakken voordat je ergens anders een baan krijgt aangeboden. Je kunt zelf ook informeren naar het aantal sollicitanten voor de baan. Zien ze jou als goede kandidaat, dan praten ze daar waarschijnlijk een beetje overheen of ze laten doorschemeren dat jij meer indruk hebt gemaakt dan andere sollicitanten.

Signaal 6. De selecteur vraagt wanneer je kunt beginnen

Deze vraag kan een formaliteitje op de checklist zijn, of een vraag waaruit interesse blijkt. Aan de lichaamstaal en intonatie zal je kunnen afleiden of ze slechts een vinkje willen zetten of écht benieuwd zijn naar hoe snel je aan de slag kunt gaan in de baan.

Signaal 7. De werkgever vertelt over het team en de bedrijfscultuur

De selecteur heeft volop vragen gesteld en uit jouw antwoorden afgeleid dat jouw kennis, werkervaring en vaardigheden prima aansluiten bij de baan. Nu is het tijd om te polsen of je bij de organisatie past. Met informatie over de bedrijfscultuur en details over je toekomstige collega’s probeert de selecteur te achterhalen of jouw persoonlijkheid matcht met je toekomstige werkplek. Een goed teken!

Signaal 8. Je hebt een rondleiding gekregen en je toekomstige werkplek gezien

Dit is een groot teken dat het sollicitatiegesprek goed ging. Een rondleiding geven kost tijd en wekt verwachtingen bij het zittend personeel én bij jou als kandidaat. Dat zal een selecteur dus alleen maar doen als ze serieus overwegen om jou in dienst te nemen.

Signaal 9. De werkgever vertelt over secundaire arbeidsvoorwaarden (inschatten of overtuigen)

Overweegt de werkgever je een baan aan te bieden en een salarisvoorstel te doen? Dan willen ze inschatten wat voor jou een mooi baanaanbod is. Secundaire arbeidsvoorwaarden spelen daarin een grote rol. Door daarover te vertellen en jouw reactie goed te peilen, halen ze veel informatie op. Word jij blij van veel vrije dagen, de mogelijkheid om thuis te werken, korting op een sportschoolabonnement of een geweldige pensioenopbouw? Daarnaast kan het zijn dat ze met goede secundaire arbeidsvoorwaarden jou willen overtuigen voor het bedrijf te kiezen. Ze proberen de baan dan als het ware aan je te verkopen.

Signaal 10. De selecteur stelde toekomstgerichte vragen

Staat je een afwijzing te wachten, dan zal de selecteur na het sollicitatiegesprek geen referenties meer checken of willen weten wanneer je kunt beginnen. Toekomstgerichte vragen zijn daarom een goede voorspeller van een goed sollicitatiegesprek. Denk aan vragen als:

  • Heb je al een zomervakantie geboekt?
  • Hoe lang is je opzegtermijn?
  • Vind je het goed als we je vorige werkgever bellen als referentie?
  • Zou je volgende week tijd kunnen vrijmaken voor een assessment en praktijkopdracht?

Signaal 11. Het verdere verloop van de sollicitatieprocedure komt uitgebreid aan bod

Begint de recruiter helemaal niet over het verdere verloop van de sollicitatieprocedure? Dan word je waarschijnlijk niet uitgenodigd voor een tweede gesprek. Krijg je echter gedetailleerd te horen welke vervolgstappen je nog te wachten staan in de sollicitatieprocedure? Dan is dat een positief signaal!

Taartdiagram dat laat zien hoe lichaamstaal meer zegt dan woorden
Taartdiagram dat laat zien hoe lichaamstaal meer zegt dan woorden

Geen reactie ontvangen na het sollicitatiegesprek?

Na het sollicitatiegesprek zijn er drie opties.

  1. Je wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek.
  2. Je ontvangt een afwijzing.
  3. Je krijgt geen reactie.

In het eerste geval kan je aan de slag met het voorbereiden van het tweede sollicitatiegesprek

Krijg je een afwijzing dan heb je wellicht wat aan onze tips over omgaan met een afwijzing.

En wanneer het stil blijft, hebben we in het blog Geen reactie op je sollicitatie een aantal voorbeeldmails voor je klaar staan. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV19 minuten leestijd
Samenwerken als competentie op je cv zetten
Samenwerken als competentie op je cv zetten
Carriere7 minuten leestijd
Een nieuwe baan aankondigen op LinkedIn: voorbeelden en tips
aankondiging-nieuwe-baan-linkedin
Sollicitatiegesprek7 minuten leestijd
Terugtrekken uit een sollicitatieprocedure - zo doe je dat
Terugtrekken uit een sollicitatieprocedure - zo doe je dat
Sollicitatiebrief12 minuten leestijd
Wat is een goede motivatie voor een sollicitatie?
Ontdek jouw motivatie voor de baan
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren