1. Home
  2. Blog
  3. Sollicitatiegesprek
  4. Op sollicitatiegesprek? Dit moet je weten om goed voorbereid te zijn!
Geschreven door Misty PathuisMisty Pathuis

Op sollicitatiegesprek? Dit moet je weten om goed voorbereid te zijn!

33 minuten leestijd
Op sollicitatiegesprek? De tips om goed voorbereid te zijn!
Gefeliciteerd! Jij bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe verloopt zo’n gesprek? En hoe laat jij een goede indruk achter? Je ontdekt het hier!

Yes! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit betekent dus dat jouw sollicitatiebrief en cv tot de beste behoren. Nu je een voet tussen de deur hebt, moet je nog écht binnen zien te komen bij het bedrijf. Maar hoe laat je een goede indruk achter? En hoe verloopt zo’n gesprek nou eigenlijk? (hint: goeie voorbereiding is écht het halve werk) Je leest het hier!

Hoe verloopt een sollicitatiegesprek? 

Je weet nooit 100% wat je kan verwachten tijdens een sollicitatiegesprek, maar wees gerust! Een sollicitatiegesprek heeft meestal een voorspelbare structuur (met vaak dezelfde sollicitatievragen hierover meer later). Dit zijn de drie belangrijke elementen:

1. Een introductie

Dit is de inleiding, waarbij een HR-medewerker, recruiter of manager het gesprek op gang brengt en wat algemene informatie geeft. Ze introduceren zichzelf en vertellen over het bedrijf en de functie waarop je hebt gesolliciteerd. 

Nadat de interviewer zich voorgesteld hebben zullen sluiten ze vaak de introductie af door jou een vraag te stellen. Vragen zoals: Vertel eens over jezelf” zullen zeker aan bod komen, maar soms ook creatieve vragen zoals: “Welke superkracht zou je willen hebben en waarom?”. Dit worden ook wel ijsbrekervragen genoemd, om (je raadt het al), het ijs te breken en een fijne sfeer te creëren. 

Expert tip

Tijdens de introductiefase is het belangrijk om ook zelf vriendelijk en positieve te blijven. Gebruik gerust openingszinnen zoals “Bedankt voor de uitnodiging, fijn om elkaar te ontmoeten”. Een welgemeend compliment over de werkplek kan ook nooit kwaad - “Wat een mooi uitzicht, zeg!”.

2: Het daadwerkelijke gesprek met bijbehorende vragen over jouw kwaliteiten, ervaringen en motivatie

Dit is het belangrijkste deel van het interview. Oftewel, het deel waarin jij echt aan bod komt en jezelf gaat verkopen. Je merkt dat het echte, inhoudelijke deel van het gesprek begint wanneer ze je vragen om jezelf voor te stellen en iets over jezelf te vertellen. 

Vaak worden er eerst wat algemene, typische sollicitatievragen over je werkervaring, opleiding en hobby’s gesteld. Daarna gaan ze in op je motivatie voor deze specifieke baan, en stellen ze functiegerelateerde vragen om te kijken hoe geschikt je bent voor het werk. Ze kunnen zelfs je kennis een beetje aftasten met bijvoorbeeld de vraag: “Hoe zou jij dit probleem oplossen?”.

Verwacht ook persoonlijke vragen zoals: “Waarom wil je hier werken?" of "Als je een deadline mist, wat is daar meestal de oorzaak van?”. Vaak merk je dat een interviewer aan het einde van het gesprek vragen heeft over je minder sterke eigenschappen of dingen waar ze nog niet helemaal overtuigd van zijn. Het is jouw taak om dat tijdens het gesprek te ontcijferen. Verander vervolgens je tekortkomingen in voordelen. 

Bijvoorbeeld: “soms mis ik inderdaad een deadline, maar door mijn jarenlange ervaring weet ik precies de juiste prioriteiten te stellen en pas ik de MoSCoW methode toe. Hierdoor zorg ik ervoor dat een project alsnog afkomt, maar dan bijvoorbeeld eerst met een MVP, zodat een project niet stagneert door een niet behaalde deadline.”

Expert tip

Onthoud de namen van je gesprekspartner(s)! Benoem ze tijdens het gesprek, zo laat je zien dat je aandachtig hebt opgelet. “Zoals Jan al zei, is ... erg belangrijk en ook zeker iets waar ik veel waarde aan hecht.” Door je goed voorbereid te zijn kun jij meteen inhaken op de functie-eisen en jouw persoonlijke kwaliteiten. Bonuspunten als je je ook even inleest over de bedrijfscultuur en dit benoemt tijdens het gesprek. 

3. Een afsluiter

Zodra alle vragen gesteld zijn, zal de HR-medewerker of recruiter het gesprek vaak afsluiten met een vraag in de trant van: “Heb jij misschien nog vragen voor ons?”.  Hierop zeg je natuurlijk ja! Dit is hét moment om inhoudelijke vragen stellen, zoals: “Hoe zal een gemiddelde werkdag eruit komen te zien?” Je kan ook gerust vragen naar de sollicitatieprocedure, wanneer je kan verwachten een reactie te krijgen bijvoorbeeld. Andere originele vragen die je kan stellen zijn:

“Je gaf aan dat je hier al zo’n X jaar werkt. Wat spreekt je het meest aan bij dit bedrijf?”

“Welk project vond je echt interessant om aan te werken bij dit bedrijf?”

‘Ik las op jullie blog dat … Kunt je daar meer over vertellen?”

Expert tip

Schrijf twee of drie slimme vragen op voordat je op sollicitatiegesprek gaat. Veel mensen klappen namelijk dicht zodra ze ter plekke een vraag moeten verzinnen. Wees daarom goed voorbereid met een paar vragen die je van tevoren hebt bedacht. De bovenstaande vragen laten zien dat je goed voorbereid bent, iets waardoor je een goede indruk achterlaat.

Terugtrekken uit een sollicitatieprocedure - zo doe je dat
Gerelateerde artikelen
Terugtrekken uit een sollicitatieprocedure - zo doe je dat

Een aanbieding afslaan, de baan weigeren, jezelf terugtrekken uit een sollicitatieprocedure: zo doe je dat op een elegante manier. Want een aangeboden baan correct afwijzen is wel zo netjes.

Hoe lang duurt een sollicitatiegesprek?

Na het lezen van alle bovenstaande stappen vraag je jezelf waarschijnlijk af hoe lang een sollicitatiegesprek duurt. Een begrijpelijke vraag, maar dat hangt af van de baan waarop je solliciteert. Een gesprek voor een bijbaantje bij een supermarkt is vaak na een kwartier al klaar, terwijl sollicitaties voor hogere functies meestal tussen de 60 en 120 minuten duurt. Over het algemeen kan je stellen: hoe moeilijker en zwaarder de functie, hoe langer het gesprek zal duren. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid sollicitatierondes. Voor bepaalde beroepen zoals politieagent kun je ook meerdere sollicitatierondes verwachten (hierover straks meer).

Hoeveel rondes kun je hebben bij een sollicitatie?

Sommige sollicitaties duren langer dan één gesprek. Het aantal gespreksrondes hangt af van de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Hoe hoger de functie, des te meer sollicitatierondes. Soms is één gespreksronde voldoende, maar vaak zullen meerdere gespreksrondes nodig zijn om te kijken of je daadwerkelijk past binnen het team en bij de job. Zo kun je uitgenodigd worden voor  een 2de sollicitatiegesprek, een assessment, een psychologisch onderzoek of zelfs een arbeidsvoorwaardengesprek. 

Secundaire arbeidsvoorwaarden – de complete guide voor sollicitanten
Gerelateerde artikelen
Secundaire arbeidsvoorwaarden – de complete guide voor sollicitanten

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn een mooie bonus én je kunt erover onderhandelen. Van vakantiedagen en een dertiende maand tot studeren op kosten van de baas. In deze complete guide lees je alles wat je als sollicitant wilt weten over secundaire arbeidsvoorwaarden.

Sollicitatiegesprek voorbereiden: 12 belangrijke tips en adviezen

Wel
  • Evalueer je eigen kwaliteiten en hoe die matchen met de functie en het bedrijf
  • Bereid je voor op lastige vragen
  • Bereid je verhaal goed voor en lees je in
  • Behandel de secretaresse hetzelfde als je gesprekspartner
  • Dress to impress
  • Wees punctueel
  • Maak oogcontact
  • Laat je persoonlijkheid shinen
  • Benadruk je sterke kanten
  • Neem pen en papier mee
  • Zet je mobiel uit
  • Zit rechtop
  • Durf vragen te stellen
  • Sluit het gesprek netjes af
Niet
  • Negatief spreken over je voorgaande werkgever
  • Mobiel aan houden
  • Slecht voorbereid zijn
  • Te laat komen
  • Slordig eruit zien
  • Onderuitgezakt zitten
  • Geen wedervragen stellen
  • Geen oogcontact maken

1. Bereid je verhaal goed voor en lees je in

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker tijdens een sollicitatiegesprek! Sterker nog, doordat je goed voorbereid bent, zal je ook meer zelfvertrouwen krijgen en minder zenuwachtig zijn. Oefen bijvoorbeeld wat moeilijke vragen met een vriend(in). Een goede voorbereiding betekent ook dat je je inleest over het bedrijf en de werkcultuur. Bij IKEA weet je bijvoorbeeld dat het de werksfeer is om iedereen met je en jij aan te spreken, terwijl je op de Amsterdamse Zuidas echt met u moet beginnen. Zo laat je de interviewer zien dat je de werkcultuur van het team snapt.

Expert tip

Werp een blik op de ‘over ons’ pagina van het bedrijf waarop je solliciteert. Ook hun socialmediakanalen en nieuwsbrief kunnen je een goed beeld geven over het bedrijf. Met deze kennis kan je alvast nadenken hoe goed jij aansluit bij hun kernwaardes en bedrijfscultuur.

2. Behandel de secretaresse hetzelfde als je gesprekspartner

Dit sluit goed aan bij het voorgaande punt. De sollicitatie begint eigenlijk al op het moment dat je het gebouw inloopt. Je ontmoet in de wandelgangen al eventuele nieuwe collega's, wees dus vriendelijk en beleefd tegen iedereen! Laat zien dat je een toevoeging bent voor het bedrijf door netjes en respectvol om te gaan met anderen. Van de schoonmaker tot de CEO.

3. Dress to impress

Wist je dat je maar 7 seconden hebt om een goede eerste indruk te maken? Dat gaat dus helemaal op basis van je uitstraling! Hygiëne en een verzorgd uiterlijk zijn erg belangrijk. Zorg voor schone nagels, frisse adem en frisse oksels, goed verzorgd haar, en gooi je kauwgom weg. 

En dress to impress: kleed je netjes aan, zonder kreukels, vlekken, of (huisdier)haren in je kleren. Het verschilt enorm per bedrijf wat de ‘dresscode’ is - bonuspunten als je dat van tevoren kan achterhalen! Maar met ‘business casual’ zit je altijd goed: geen t-shirt, maar ook geen driedelig pak. Een simpele maar nette (spijker)broek, een overhemd of blouse en een colbertje of blazer, dan kan je bijna niet verkeerd gaan!

Expert tip

Ga je op de fiets naar je sollicitatiegesprek? Check dan eerst Buienradar en ontwijk de regen! ;) Neem een kam of borstel mee en een bus deodorant. Het Nederlandse weer is onvoorspelbaar, maar met een kam krijg je jouw haar altijd weer in model, en met wat deo gaat die zweetlucht van het tegen de wind in trappen ook zo weg. Geen overbodige luxe!

4. Wees punctueel

Het gezegde “Beter laat dan nooit” gaat niet op bij sollicitaties! Zorg ervoor dat je sowieso tien minuten voor de afspraak aanwezig bent. Hou dus ook rekening met files, wegopbrekingen, open bruggen of vertraagde treinen op je route. Dit geldt overigens ook als je solliciteert in het buitenland - vergeet niet een mogelijk verschil in tijdzone als je een videogesprek hebt. Moet je met het vliegtuig naar je sollicitatiegesprek in het buitenland? Kom dan als het even kan een dag van tevoren aan - better safe than sorry

5. Maak oogcontact

Je hoeft echt geen staarwedstrijd aan te gaan met je gesprekspartner, maar wees niet bang om oogcontact te hebben. Door je gesprekspartner aan te kijken, kom je zelfverzekerder over. 

6. Laat gerust je persoonlijkheid zien

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt van je verwacht dat je sociaal wenselijke antwoorden geeft, maar laat ook vooral een stukje van je persoonlijkheid zien. Dit betekent niet dat je helemaal gekleed in je favoriete kleur hoeft te gaan, of het alleen maar moet hebben over je hond of favoriete hobby, maar maak gerust een grapje of vertel een werkgerelateerd verhaal dat inzicht geeft in jouw werkstijl.

7. Benadruk je sterke kanten

Heb jij weinig werkervaring? Benoem dan de ervaring en kennis die je wél bezit. Heb jij bijvoorbeeld veel opgepast of vrijwilligerswerk gedaan? Geef dat aan! Speel in op wat je wil en kan bieden, zoals je enthousiasme, specialistische kennis, of je leergierigheid. Sommige bedrijven zijn juist op zoek naar een kandidaat zie ze nog een beetje kunnen kneden. Doen alsof je alles al weet is meestal geen goed idee, dan kom je arrogant over. 

8. Neem alle documenten mee

Neem een pen, een kladblok, een kopie van je sollicitatiebrief en cv, een printje van de functieomschrijving en een identiteitsbewijs mee. Naar alle waarschijnlijkheid zal je dit niet allemaal nodig hebben, vaak heeft de recruiter jouw cv zelfs al uitgeprint voor zich liggen. Maar mocht dat niet zo zijn, dan kan je altijd je cv achterlaten. Dit laat zien dat je goed voorbereid bent en de functie serieus neemt.

9. Mobiel op stil of uit

Voordat je het gesprek ingaat, zet je jouw mobiel op stil of helemaal uit. Dat laat de interviewer zien dat je het gesprek serieus neemt - je wilt niet dat het gesprek wordt onderbroken door de ping van een notificatie!

10. Zit rechtop 

Onderuitgezakt en wijdbeens op een stoel hangen is niet verstandig. Je wekt daarmee de indruk dat de baan je niet veel interesseert. Een actieve houding, met een rechte rug en je benen naast elkaar of over elkaar, is professioneler en oogt energiek.

11. Durf vragen te stellen

Het doel van een sollicitatiegesprek is om elkaar beter te leren kennen, en om te zien of je een match bent met het bedrijf. Ook jij mag dus gerust vragen stellen! Luister aandachtig naar je gesprekspartner, en stel vragen als zaken niet helemaal duidelijk zijn, of als je graag meer informatie wil. Vraag gerust naar de volgende stappen van het sollicitatieproces of naar het bedrijfscultuur. 

12. Sluit het gesprek netjes af  

Bedank de interviewers voor hun tijd en geef ze een hand. 

Waar zie je jezelf over 5 jaar - sollicitatiegesprek
Gerelateerde artikelen
Waar zie je jezelf over 5 jaar - sollicitatiegesprek

De vraag “Waar zie je jezelf over 5 jaar?” is een populaire vraag in sollicitatiegesprekken. Lees hier hoe je hem het beste kan beantwoorden.

" Lichaamstaal: meer dan woorden kunnen zeggen"
Lichaamstaal: meer dan woorden kunnen zeggen

Hoe verpest je een sollicitatie?

Er zijn bepaalde punten waar recruiters en werkgevers meestal op afknappen bij een sollicitatiegesprek. Deze zwakke punten bij een sollicitatie kan je voorkomen door onze 12 tips van hierboven te volgen. Als je het tegenovergestelde doet maak je geen goede indruk. Met deze zwakke punten sla je een flater bij een sollicitatie:

  1. Slecht voorbereid zijn
  2. Te laat komen
  3. Direct over het salaris te beginnen
  4. Eisen te stellen (of naar promoties te vragen)
  5. Er onverzorgd of slordig uit zien
  6. Onderuitgezakt zitten
  7. Geen wedervragen stellen
  8. Ongeïnteresseerd of respectloos zijn
  9. Je mobiel tijdens het gesprek die afgaat
  10. Geen oogcontact durven te maken
  11. Verwachten dat je gesprekspartner je hele cv uit z’n/haar hoofd kent
  12. Alleen antwoorden met een ja of nee
Expert tip

Een beetje zenuwen tijdens je sollicitatiegesprek horen erbij, maar door goed te oefenen kan je voorkomen dat je door zenuwachtigheid onzeker of ongeïnteresseerd overkomt! Lees hier ontspanningsoefeningen die je kunt doen voor je sollicitatiegesprek, zodat je relaxed het gesprek in gaat.

Het sollicitatiegesprek: voorbeeldvragen +  antwoorden

Hieronder hebben we een aantal (moeilijke) voorbeeldvragen kort samengevat, en een voorbeeld gegeven van hoe je deze sollicitatievragen succesvol kan beantwoorden.

Kan je iets over jezelf vertellen? 

Hou het kort en krachtig. Vertel de interviewer iets over je eerdere werkervaring en opleidingen, en waarom je daarvoor gekozen hebt. Maar maak het ook gerust wat persoonlijker: vertel kort waar je vandaan komt, en wat je interesses zijn. Je kan het ook breder trekken: wat drijft jou in het leven?

Wat weet je van ons bedrijf?

Hier moet je laten zien dat je jezelf echt hebt verdiept in het bedrijf, en waarom het bedrijf je aanspreekt. Probeer bijvoorbeeld wat interessante feiten te benoemen die je hebt gelezen op de website of in de media. Bijvoorbeeld: “Wat mij vooral opviel is dat jullie erg gefocust zijn op X. Dat is ook echt iets dat bij mij past”

Vertel geen algemeen verhaal over de branche, dan kom je niet geloofwaardig over. Met deze vraag moet je namelijk echt laten merken waarom je voor dít bedrijf kiest, en niet voor een ander willekeurig bedrijf.

Wat zijn je sterke en zwakke kanten

Een lastige vraag. Je wil natuurlijk eerlijk zijn, maar ook geen verkeerde indruk achterlaten. “Ik kom altijd te laat” kan je beter niet toegeven. Te sociaal wenselijk is ook niet goed, want door afgezaagde antwoorden zoals “Ik ben te perfectionistisch” prikken recruiters zo heen. Het is dan ook beter om gewoon eerlijk te zijn. Benoem die ene zwakke eigenschap, maar vertel ook direct hoe je dit probeert te verbeteren. Bijvoorbeeld: “Ik ben niet altijd even geduldig, omdat ik zaken graag goed én snel voor elkaar krijg. Maar ik besef dat samenwerken soms ook wachten op elkaar betekent.”

Waarom zouden we jou moeten aannemen?

Niemand is zoals jij. Het is dus ook een persoonlijke vraag: waarom jij? Welke kennis, motivatie of persoonlijkheidskenmerken heb jij, die anderen niet bezitten?

Bijvoorbeeld: “Ik pak dingen ontzettend snel op, ben collegiaal, erg stressbestendig en betrouwbaar. Met drie jongere zusjes was ik altijd al bezig met organiseren en verzorgen, en ben daarom ook niet bang om dingen aan te pakken. Ik denk dan ook dat ik erg geschikt ben voor deze functie als X’

Wat is jouw doel op de langere termijn?

Laat gerust zien dat je ambities hebt! Aan de andere kant moeten recruiters ook niet het idee krijgen dat je over twee maanden weer op zoek gaat naar een andere functie, of dat je veel liever een tussenjaar zou nemen voor vrijwilligerswerk in Burkina Faso. Werkgevers willen namelijk niet investeren in een kandidaat als die over korte tijd alweer vertrekt. Afhankelijk van de functie duurt het tussen de twee en tien maanden voordat je echt bent ingewerkt  - pas daarna ben je de moeite waard voor een werkgever! Aan de andere kant verwachten werkgevers ook niet dat je 20 jaar lang hetzelfde werk bij dezelfde organisatie wil doen. 

Expert tip

Bekijk de socialemediakanalen van het bedrijf waar je bij solliciteert. Hier kan je veel informatie terugvinden over het bedrijf, het team en het bedrijfscultuur.

Een tweede sollicitatiegesprek

Heb jij het eerste gesprek met vlag en wimpel doorstaan? Dat betekent nog niet dat je de baan hebt: soms komt er nog een tweede gesprek achteraan. Tijdens je eerste sollicitatiegesprek heb je blijkbaar een goede indruk gemaakt op de recruiter of interviewer. Natuurlijk ben je nog niet aangenomen, maar je bent door naar de tweede ronde: dat betekent dat je kans op die nieuwe baan hoog is!

Wat is een tweede sollicitatiegesprek?

Bij steeds meer bedrijven bestaat de sollicitatieprocedure uit meerdere rondes. Zo kan je na je eerste sollicitatiegesprek opnieuw uitgenodigd worden voor een tweede gesprek. Vaak spreek je dan met andere werknemers dan bij je eerste gesprek, bijvoorbeeld met de mensen die jouw directe collega’s zouden kunnen worden. De structuur van zo’n tweede ronde is vergelijkbaar met het eerste sollicitatiegesprek. Ook hier zal je jezelf kort voorstellen, maar deze keer is vaak een expert of teamlid uitgenodigd die je kennis dieper testen. Ook wordt een tweede sollicitatiegesprek aangevraagd om onzekerheden te bespreken. 

Expert tip

Tijdens je tweede gesprek maak je meestal kennis met de mensen met wie je uiteindelijk gaat samenwerken. Hierdoor kun je dus wat pittige en inhoudelijke vragen krijgen over de functie en jouw persoonlijkheid. Bereid je dus goed voor!

Wat is het verschil tussen het eerste sollicitatiegesprek en het tweede sollicitatiegesprek?

Tijdens het tweede sollicitatiegesprek kan je nog meer verdieping verwachten. Ook kunnen ze vragen om een proefopdracht te maken of een proefdag mee te draaien, wat ook wel een assessment wordt genoemd. Soms worden alle kandidaten zelfs uitgenodigd voor een rollenspel, of een andere creatieve opdracht waarbij de werkgever kan zien hoe je op bepaalde situaties zal reageren. Hier testen ze vooral je kennis en vaardigheden. Zo komen je sterke en zwakke punten aan bod.  Als ze erg tevreden zijn kunnen ze alvast beginnnen met het onderhandelen over je contact en salaris.

Hoe bereid je een tweede sollicitatiegesprek succesvol voor? 

  1. Evalueer je eerste gesprek.
  2. Bereid je voor op lastige vragen.
  3. Bereid je voor op eventuele proefopdrachten.
  4. Wees klaar om te onderhandelen.

Het belangrijkste is om je ervaringen uit het eerste gesprek mee te nemen. Welke vragen vond je lastig? Waar had je niet gelijk een goed antwoord op? Waar is ruimte voor verbetering? En bij welke antwoorden kreeg je een goedkeurend knikje? Benadruk je goede kanten en neem eventuele twijfels weg. Zei je bijvoorbeeld iets wat niet helemaal goed viel? Dit is hét moment om alle twijfels weg te nemen. 

Naast lastige vragen, kan een selecteurook beginnen met onderhandelingen over je vergoeding, startdatum of werkdagen en -tijden. Bedenk dus goed van tevoren wat jij wilt en wees niet bang om voor jezelf op te komen!

Wel
  • Evalueer je eerste gesprek
  • Bereid je voor op lastige vragen
  • Bereid je voor op eventuele proefopdrachten
  • Wees klaar om te onderhandelen.
Niet
  • Negatief spreken over je voorgaande werkgever
  • Niet voorbereiden

Vragen bij het 2e sollicitatiegesprek

Bij het tweede sollicitatiegesprek wordt vaak verder ingegaan op vragen en antwoorden van het eerste gesprek. Ook kunnen ze een voorbeeld geven van een lastige situatie tijdens je werk en vragen hoe je hiermee om zou gaan. Hieronder enkele voorbeelden van sollicitatievragen

“Tijdens het vorige gesprek zei je dat je graag pro-actief meewerkt aan een gezonde werksfeer. Kan je hier enkele voorbeelden van geven?”

“Het komt helaas met enige regelmaat voor dat onze cliënten boos worden, soms zelfs dreigementen uiten. Hoe zou jij hiermee omgaan in zo’n situatie?”

Natuurlijk is een tweede sollicitatiegesprek ook hét moment om voor jezelf eventuele twijfels weg te nemen. Weet je na het eerste gesprek nog niet zeker of het wel de functie is voor jou? Vraag dan door over de punten waarover je twijfelt. 

“Je gaf aan dat er voor deze functie geen 9 tot 5 mentaliteit wordt verwacht. Natuurlijk vind ik overwerken bij belangrijke deadlines niet erg, maar ik vind een goede balans tussen werk en privé ook erg belangrijk. Kunnen jullie aangeven hoe vaak werk in de avonden en weekenden gemiddeld voorkomt?”

Expert tip

Vraag van tevoren of je notities mag maken. Dat geeft aan dat je de sollicitatie serieus neemt.

Onverwachte vragen sollicitatiegesprek
Gerelateerde artikelen
Onverwachte vragen sollicitatiegesprek

Onverwachte vragen tijdens een sollicitatiegesprek zijn meestal bijzondere en soms ronduit rare vragen. De recruiter stelt deze vragen om te zien hoe je reageert, de diepte in te gaan, het ijs te breken of om op een ongebruikelijke manier je kennis en vaardigheden te testen. Dit blogartikel bereid je voor op onverwachte selectievragen.

Sollicitatiegesprek in het Engels

Ga je aan de slag voor een international bedrijf waar de voertaal Engels is? Dan is het goed om je Engelse kantoorjargon te oefenen. De kans is namelijk groot dat je tijdens een sollicitatiegesprek anders stuntelig op zoek gaat naar de juiste woorden. Om goed voor de dag te komen, hebben we hieronder in het kort een handig lijstje samengesteld van voorbeelden van Engels kantoorjargon en veelgebruikte uitdrukkingen.

Veelgebruikt Engelse kantoorjargon

  • Run it up the flagpole: Ik neem het op met het de bazen boven ons en zal kijken wat zij willen dat we doen.
  • Get all your ducks in a row: Het organiseren van iets.
  • That’s the silver bullet approach: Dat is de perfecte oplossing.
  • I’ll circle back to you: Ik kom hier (misschien) op terug.
  • I’ll ping you soon: Ik zal contact met je opnemen.
  • Aces: Fantastisch

Veel kantoorjargon ken je misschien al uit Nederland: stakeholders, onboarding, hands-on mentality, workload, assessment, opportunity, kick-off, team player, allround, customer journey, skills en scrum zijn enkele voorbeelden van Engelstalige office speak die ook in Nederland hun intrede hebben gedaan. Maak daar rustig gebruik van.

Veelvoorkomende Engelse sollicitatievragen:

Tell me about yourself 

Vertel niet je hele levensverhaal, maar zeg in a nutshell iets over jouw motivatie, opleidingen, werkervaring en iets persoonlijks.

How do you deal with X

Dit is een test: hoe ga je met bepaalde situaties om? Probeer zo concreet mogelijk te antwoorden door voorbeelden te gebruiken vanuit je vorige werkervaringen. 

Why should I hire you?

Waarom ben jij de perfecte kandidaat? Hierbij hoef je niet altijd bescheiden te zijn, bij Amerikaanse bedrijven mag je zelfs extra aandikken. Britten zijn daarentegen wel wat meer bescheiden.

Give an example of when you have shown initiative

Geef een voorbeeld van een situatie waarbij jij echt initiatief hebt getoond. Begin bijvoorbeeld de zin met: “Most recently I demonstrated initiative when I participated in…”

Do you have any questions for me?

Heb je nog vragen voor de interviewer? 

Expert tip

Oefen samen met een vriend(in) een Engels sollicitatiegesprek. Hoe vaker je Engels spreekt, hoe makkelijker het wordt! Probeer samen ook de moeilijke vragen te tackelen, zoals: “Why should I hire you?” of “Give an example of when you’ve shown initiative”.

Wat voor sollicitatiegesprek je ook hebt, bereid je goed voor en zet je beste beentje voor. Met de hier genoemde tips heb je in ieder geval de basics op orde. Succes, you got this!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV14 minuten leestijd
De voordelen en nadelen van een cv generator
De voordelen en nadelen van een CV-generator
CV22 minuten leestijd
Digitale vaardigheden voor je cv
Digitale vaardigheden voor je cv
Sollicitatiebrief5 minuten leestijd
Kun je 'hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd' nog gebruiken in je sollicitatiebrief?
Kun je 'hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd' nog gebruiken in je sollicitatiebrief?
Carriere10 minuten leestijd
Solliciteren na een burn-out
Solliciteren na een burn-out
Alles Doorbladeren