1. Blog
 2. Carriere
 3. Marktconform salaris – wat schuift die baan?
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Marktconform salaris – wat schuift die baan?

12 minuten leestijd
Marktconform salaris – wat schuift die baan?
Kunstwerk door:Evgeniya Skubina
Wij bieden jou gezonde lunches, ontspannen potjes tafeltennis en natuurlijk een marktconform salaris. Bij die eerste twee heb je vast beeld. Maar een marktconform salaris, wat is dat eigenlijk? In dit blog geven we je inzicht in de wondere wereld van marktconforme salarissen.

In de vacaturetekst staat marktconform salaris, wat houdt dat in?

Je ziet het helaas nog in veel vacatures: een marktconform salaris. Maar wat is dat nu eigenlijk? Een marktconform salaris houdt in dat je kunt rekenen op een salaris dat gangbaar is in de huidige markt. Een salaris dat ongeveer gelijk is aan het inkomen dat de meeste professionals in een soortgelijke functie en branche ontvangen. 

Het is nogal een subjectief begrip, want de meeste werkgevers zullen niet bij hun concullega’s navragen wat zíj hun marketeer, onderhoudsmonteur of corporate recruiter betalen. Een marktconform salaris betekent dus vooral dat de werkgever zélf vindt dat het salaris passend is voor de functie. 

Waarom gebruiken werkgevers de term marktconform salaris?

Wanneer in de vacaturetekst staat dat het salaris marktconform is, heb je als sollicitant eigenlijk geen flauw idee wat je gaat verdienen. De grap is: dat geldt soms (meestal) ook voor de werkgever die het in de vacaturetekst heeft gezet. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

 • Het salaris is lager dan voor deze functie gemiddeld in de markt wordt betaald. De werkgever kiest ervoor dat slechte nieuws pas te brengen als je al enthousiast bent over de baan.
   
 • Het salaris dat ze in gedachten hebben is prima, maar ze vinden het ook best als je de baan voor minder salaris aanneemt. Ze houden de kaarten nog even tegen de borst en wachten af hoe sterk jij bent in de salarisonderhandelingen.
   
 • Ze willen geen scheve gezichten bij zittende medewerkers in dezelfde functie.
   
 • De werkgever laat de exacte invulling van de functie afhangen van de kennis, ervaring en vaardigheden van de kandidaat. Daardoor kan de functie ‘zwaarder’ worden en het bijbehorende salaris hoger. Of de functie wordt juist ‘lichter’ en het bijbehorende salaris lager.

Wat de reden ook is, jij weet in ieder geval nog steeds niet wat de baan je oplevert aan het eind van de maand. 

De complete lijst van Nederlandse vacaturebanken in 2023
Gerelateerde artikelen
De complete lijst van Nederlandse vacaturebanken in 2023

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan vind je hier een het meest complete overzicht van Nederlandse vacaturebanken.

Hoe weet je wat een marktconform salaris is voor jouw functie?

Om te achterhalen wat een marktconform salaris is voor jouw functie, moet je zelf aan de bak. Er zijn diverse tools beschikbaar om je inzicht te geven in wat een normaal salaris is voor jouw functie. 

Maar laten we met het slechte nieuws beginnen: een 100% sluitend antwoord ga je voor de meeste banen niet krijgen. 

Hoe veel salarischecks, loonwijzers, salarisschalen en beroepengidsen met salarisindicaties je ook gaat bekijken. Het geeft je een aardige indicatie, maar wat je uiteindelijk gaat verdienen hangt af van meerdere factoren:

 • Leeftijd: een junior medewerker verdient minder dan een senior medewerker.
 • Geslacht: mannen verdienen nog steeds beter dan vrouwen, al wordt de salariskloof wel kleiner.
 • Werkervaring: heb je veel of weinig werkervaring in een soortgelijke functie?
 • Locatie: is de werkgever in de Randstad gevestigd of in de Achterhoek? Het leven in de Randstad is duurder, daarom liggen de salarissen vaak wat hoger dan in de rest van Nederland.
 • Verantwoordelijkheden: hoe meer verantwoordelijkheden, hoe hoger het salaris.
 • Opleiding: heb je de juiste opleiding gedaan? Ook aanvullende opleidingen, specialisaties en branchespecifieke certificaten kunnen je een hoger salaris opleveren.
 • Werktijden: werk je van 9 tot 5, in ploegendienst, op bijzondere tijden (weekend, feestdagen) of draai je nachtdiensten? De toeslagen die je daarvoor ontvangt, verhogen je salaris.
 • Branche: in branches waarin de marges hoog liggen, is meer ruimte voor hogere salarissen.
 • De cao (collectieve arbeidsovereenkomst) waaronder het bedrijf valt.
 • De arbeidsmarkt: moet de vacature vervuld worden in een krappe arbeidsmarkt, dan zal de werkgever meer loon betalen om werknemers binnen te halen. En andersom geldt het zelfde: kan de werkgever kiezen uit tientallen kandidaten dan zal het salaris eerder wat lager uitvallen.
 • And last but not least: jouw onderhandelingsvaardigheden. Ben je goed in salarisonderhandelingen? Dan kan dat maandelijks tientjes tot honderden euro’s extra opleveren (of tienduizenden euro’s als je bankdirecteur bent).

Tools om je salaris te checken

Er zijn online meerdere tools te vinden waarmee je een beeld kunt krijgen van wat voor jou een marktconform salaris is. Hieronder een overzicht van een aantal populaire salarischeckers:

 • De Salarischeck van Loonwijzer, klik hier.
 • De Salarischeck van Nationale beroepen gids, klik hier.
 • De Salarischeck van AOb (onderwijs), klik hier.
 • De Salarischeck van Randstad, klik hier.
 • Het Salariskompas van Intermediair, klik hier.
 • De Salaristool van de politie, klik hier.
 • De Salarischeck van Werkzoeken.nl, klik hier.
De 10 bestbetaalde mbo-banen
Gerelateerde artikelen
De 10 bestbetaalde mbo-banen

Zoek jij een mbo-opleiding die ook nog eens leuk verdient? Wij hebben de 10 bestbetaalde mbo-banen op een rijtje gezet.

Kan je onderhandelen over een marktconform salaris?

Goed, je hebt nu een indicatie van het bedrag dat de werkgever bedoelt met ‘een marktconform salaris’. Misschien is het hoger dan je dacht, misschien valt het tegen. In dat laatste geval is het goed om te weten dat het niet in beton gegoten is. Over een marktconform salaris kun je nog prima onderhandelen. 

Zeker wanneer je solliciteert op een functie waar maar weinig geschikte kandidaten voor zijn, is het slim te onderzoeken of er ruimte is voor een hoger salaris. 

Geeft de werkgever aan dat er absoluut geen onderhandelingsruimte is en het salaris een vast gegeven is? Kijk dan of je betere secundaire arbeidsvoorwaarden kunt uitonderhandelen. Bijvoorbeeld extra vakantiedagen, pensioenopbouw, een OV-abonnement of fiets van de zaak, een sportschoolabonnement of flexibele werktijden zodat je zelf de kinderen naar school kunt brengen. Misschien zijn deze voorwaarden voor jou wel belangrijker dan een hoger bedrag op je loonstrookje. 

Expert tip

Heb je geen opleiding? Lees hier over de best betaalde banen voor mensen zonder diploma.   

Wat de salarisindicatie jou vertelt over de functie

Het liefst heb je vóórdat je gaat solliciteren beeld bij het salaris dat bij de functie hoort. Zo voorkom je dat je solliciteert op een baan die te weinig (of te veel) betaalt. Te veel? Ja dat kan ook. Het salaris dat de werkgever wil betalen, is namelijk een goede indicator van de zwaarte van de baan. Een voorbeeld maakt dat duidelijk:

Stel je hebt na je HEAO-bedrijfseconomie twee banen gehad. Eerst 2 jaar als administrateur en daarna 2,5 jaar als hoofd financiële administratie. In de laatste baan verdiende je € 3571 per maand. Nu is het tijd voor de volgende stap in je carrière. Je hebt een leuke vacature gezien voor een baan als financial controller bij een grote aannemer. 

In de vacaturetekst staan de gebruikelijke zaken: verantwoordelijk voor de maand-, kwartaal- en jaarafsluitingen, leidinggeven aan een aantal medewerkers, begrotingen opstellen en het management adviseren. 

Dit sluit prima aan op je kennis en ervaring. Je wilt al bijna aan je cv beginnen, maar dan valt je oog op de salarisindicatie:

 • 3.100 – 3.600 per maand. Hmm, dit voelt als een stap opzij in plaats van een stap omhoog.
 • 6.500 – 8.000 per maand. Wow, dit zou een te grote sprong omhoog zijn. Waarschijnlijk zijn de (financiële) verantwoordelijkheden in deze baan groter dan de vacaturetekst deed vermoeden.
 • 3500 – 4.800 per maand. Yes, deze baan voelt aan als een logische vervolgstap in je carrière.
Onderzoek: Knappe sollicitant(e) meer kans op een baan
Gerelateerde artikelen
Onderzoek: Knappe sollicitant(e) meer kans op een baan

CVster onderzoekt: hebben knappe sollicitanten meer kans op een baan? Lees het in dit artikel!

Zo voorkom je dat je solliciteert op een baan die financieel gezien niet bij je past.

Je wilt voorkomen dat je ver boven of onder je niveau solliciteert. Daarom is het ook zo handig als werkgevers een salarisindicatie in de vacature vermelden. Doen ze dat niet, dan ligt de bal bij jou. Een spannende maar zeer effectieve manier om die informatie op tafel te krijgen, is: bellen.

Bel de recruiter of HR-manager die genoemd wordt in de vacaturetekst. Informeer naar de functie, stel een aantal vragen, voer een gezellig gesprek en breng dan het onderwerp salarisindicatie ter sprake. Onder de noemer verwachtingen managen is dit een heel veilig moment om vrijblijvend te verkennen of de baan financieel gezien bij je past. 

Valt het salaris tegen? Bespaar je de moeite van het solliciteren en ga op zoek naar een beter passende functie. 

Bieden ze een mooi salaris? Top, maak dan snel je cv en sollicitatiebrief en solliciteer naar de baan. Het mooie is dat je na zo’n telefoongesprek meteen waardevolle input hebt voor je motivatiebrief en het een ijsbreker is voor het sollicitatiegesprek. 

Ontslag nemen: Dit moet je weten
Gerelateerde artikelen
Ontslag nemen: Dit moet je weten

Ga je ontslag nemen bij je werkgever? Dan mag je deze tips niet missen! Lees hier hoe je ontslag neemt, waar je op moet letten als je jouw contract beëindigt, en hoe je een ontslagbrief schrijft.

Aan de slag met je sollicitatie

Op CVster.nl maak je in een handomdraai een overtuigend cv en een steengoede sollicitatiebrief

Bekijk onze cv-templates en scroll door de bijpassende brief-templates. Maak je keuze, ga aan de slag en solliciteer naar jouw droombaan! 

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV20 minuten leestijd
Communicatievaardigheden - hoe toon je ze aan op je cv?
Communicatievaardigheden - hoe toon je ze aan op je cv?
Carriere15 minuten leestijd
De 10 bestbetaalde studentenbanen
De 10 bestbetaalde studentenbanen
Sollicitatiegesprek11 minuten leestijd
Intern solliciteren? Check deze sollicitatievragen en tips
Intern solliciteren? Check deze sollicitatievragen voor je interne sollicitatieprocedure
CV11 minuten leestijd
Onderzoek: internationale cv’s vergeleken
Onderzoek: internationale cv’s vergeleken
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren