1. Blog
 2. Sollicitatiegesprek
 3. Slechte eigenschappen: zo vertel je erover
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Slechte eigenschappen: zo vertel je erover

14 minuten leestijd
Slechte eigenschappen: zo vertel je erover
Kunstwerk door:Anna Koroleva
Iedereen heeft goede en minder goede kanten. Je toekomstige werkgever wil een compleet beeld van je krijgen, dus vroeg of laat krijg je de vraag: ‘Wat is een slechte eigenschap van jou?’. Met dit artikel ben jij helemaal voorbereid op die lastige sollicitatievraag over je zwakke punten.

Je karaktereigenschappen maken jou jou. Het unieke setje eigenschappen dat je bij je draagt, zorgt ervoor dat jij bent wie je bent. Ze worden bepaald door je genen en je omgeving. 

Goede eigenschappen noemen je ook wel persoonlijke kwaliteiten of talenten. 

Slechte eigenschappen heten eerder een eigenaardigheid, neiging, merkwaardigheid of een karaktertrekje. 

Een eigenschap is geen vaardigheid die je kunt aanleren. Daar waar je na 10 uur oefenen waarschijnlijk heel behoorlijk kunt jongleren, ben je na 10 uur oefenen niet ineens spontaan, zorgzaam, geduldig of leergierig. 

Wel kun je eigenschappen ontwikkelen of verbeteren. En dat is precies waar je de nadruk op wilt leggen wanneer je in een sollicitatiegesprek iets moet vertellen over je slechte eigenschap.

In dit blog:

 • je slechte eigenschappen in kaart brengen
 • een lijst met slechte eigenschappen
 • tips voor het benoemen van slechte eigenschappen in een sollicitatiegesprek
 • voorbeelden van hoe het wel en niet moet

Je slechte eigenschappen inventariseren

Oefenen op het vertellen over je slechte eigenschappen in een sollicitatiegesprek is belangrijk. Maar voordat je kunt gaan oefenen, moet je eerst bepalen welke slechte eigenschap daarvoor in aanmerking komt. Want je hoeft niet ál je minpunten op te sommen in een sollicitatiegesprek. 

Je kiest er twee of drie uit die je desgevraagd wil delen met de selecteur. Voor die eigenschappen zorg je dat je een verhaal klaar hebt. Om je beste slechte eigenschappen te bepalen, zet je ze eerst alle tien (twintig, dertig) op een rij. Daarna ga je kiezen. 

Zo inventariseer je jouw slechte eigenschappen:

 1. Noteer alle slechte kanten van jezelf. Waarschijnlijk kan je al een heel rijtje eigenschappen bedenken door eens na te gaan op welke momenten je gek van jezelf wordt. #zelfkennis
  Denk ook eens na over de zaken waar je vaak kritiek op krijgt van anderen. Kom je vaak te laat, mis je structureel deadlines, ben je altijd alles kwijt, schiet je snel uit je slof of laat je makkelijk over je heen lopen in discussies? Noteer alles wat je te binnen schiet. 
   
 2. Vraag aan een collega, je partner of een goede vriend wat zij een mindere kant van jou vinden. Gun de mensen die jou goed kennen een momentje ongegeneerd klagen over jou. Wedden dat het je minstens één slechte eigenschap oplevert die totaal in je blinde vlek zat? Je collega's vinden je een bemoeizuchtige betweter, terwijl jij dacht lekker behulpzaam te zijn. Oeps.
   
 3. Laat je inspireren door onderstaande lijst met voorbeelden van slechte eigenschappen. Kun je echt niets bedenken, of wil je je lijst nog langer maken? Bekijk dan de voorbeelden hieronder en wellicht kom je nog eigenschappen tegen waar je niet aan gedacht had maar waar je wel belabberd op scoort.

Lijst met slechte eigenschappen

lui rechtlijnig
betweterig onbetrouwbaar
autoritair streberig
egoïstisch overbezorgd
hebberig slordig
onzeker klagerig / negatief
afwachtend loslippig
bazig ongeduldig
onzelfstandig brutaal
verkwistend asociaal
chaotisch drammerig
streng overmoedig
traag onhandig
onverschillig perfectionistisch
arrogant jaloers
cynisch wispelturig
gesloten onvoorzichtig

Slechte eigenschappen selecteren voor het sollicitatiegesprek

Is je lijstje klaar? Kies er dan 2 of 3 uit. Het is namelijk niet de bedoeling je complete lijst integraal te delen met je toekomstige werkgever. Kies voor eigenschappen:

 • die niet té negatief zijn (lui en onbetrouwbaar vallen dus af)
 • waar je een voorbeeld bij kunt bedenken
 • waar je bewust aan werkt en waar je al verbeteringen bespeurt
 • waar ook positieve kanten aan kleven.
Expert tip

Kies geen slechte eigenschap waarmee je jezelf diskwalificeert voor de functie waarop je solliciteert. Denk aan onhandig + serveerster, onnauwkeurig + accountant, chaotisch + office manager.

Geen goede eigenschappen noemen als slechte eigenschap

Ooit was het een gouden sollicitatietip: pak een goede eigenschap en doe alsof je die als slechte eigenschap ervaart. 

Dat trucje kennen we nu wel en het is zo doorzichtig als een kristallen wijnglas. Geen recruiter die er nog intrapt. Niet doen dus.

Twee voorbeelden van hoe het níet moet:

Ik ben nogal een perfectionist. Voor mij is een klus pas klaar als ik alle details gecontroleerd heb en zeker weet dat het foutloos is. Ik wéét wel dat zoveel nauwkeurigheid niet nodig is, maar ik kan het maar moeilijk loslaten. 

Ik ben heel betrokken. Ik wil graag goed werk leveren en heb een groot hart voor de zaak. Collega’s noemen me wel eens een workaholic omdat ik bepaalde taken niet kan loslaten totdat het van a tot z geregeld is. 

Vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Gerelateerde artikelen
Vragen tijdens een sollicitatiegesprek

In een sollicitatiegesprek wil de werkgever jou leren kennen. Bereid je daarom voor op vragen over je werkervaring, je werkstijl en sollicitatieredenen. Goed voor je zelfvertrouwen, goed voor je baankansen. Lees hier over welke onderwerpen je vragen kunt verwachten en hoe je omgaat met onverwachte sollicitatievragen.

Zo vertel je over je slechte eigenschappen 

Het is altijd weer een klein schrikmomentje als de recruiter naar je slechte kanten vraagt. Maar ga het onderwerp niet uit de weg en doe het niet af met een flauwe grap (ik heb alleen maar positieve kanten). 

Een rijtje slechte eigenschappen opsommen en dan wachten op de volgende vraag is ook geen goed idee. Daarmee laat je kansen liggen.

Maar hoe moet je dan wel over je slechte eigenschap vertellen? 

Laat zien hoe jij omgaat met je negatieve eigenschap en eindig je verhaal positief. Je hebt daarvoor 3 mogelijke invalshoeken:

Strategie 1:
Buig het om naar iets positiefs (negatief wordt positief)

Strategie 2:
Laat zien hoe je je ontwikkelt om het te verbeteren (verbeterpunt)

Strategie 3:
Vertel dat je het geaccepteerd hebt en dat er ook positieve kanten aan zitten (acceptatie)

Op sollicitatiegesprek? Dit moet je weten om goed voorbereid te zijn!
Gerelateerde artikelen
Op sollicitatiegesprek? Dit moet je weten om goed voorbereid te zijn!

Gefeliciteerd! Jij bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe verloopt zo’n gesprek? En hoe laat jij een goede indruk achter? Je ontdekt het hier!

Vertellen over je slechte eigenschappen - voorbeelden

Hieronder volgt een aantal voorbeelden per strategie. Gebruik ze als inspiratie om voor jouw eigen slechte eigenschappen een goed verhaal voor te bereiden.

Voorbeeld bij strategie 1 - negatief wordt positief

Mijn talent is dat ik creatief ben. Dat heeft als nadeel dat ik soms wat chaotisch te werk ga. Daarom moet ik erop letten dat ik elke dag een planning maak zodat ik de juiste focus houd. Het grote voordeel is dat ik veel ideeën heb en makkelijk oplossingen kan vinden. 

Voorbeeld bij strategie 2 – verbeterpunt chaotisch zijn

Als creatief persoon heb ik de neiging om chaotisch te zijn. Om dat enerzijds te kanaliseren en anderzijds te zorgen voor genoeg vrijheid en spontaniteit, heb ik een cursus Getting Things Done gedaan. Ik maak nu dagelijks een planning om ervoor te zorgen dat ik mij op de juiste dingen focus maar ook genoeg tijd overhoud voor creativiteit.

Voorbeeld bij strategie 2 – verbeterpunt op tijd komen:

Te laat komen: ik was altijd iemand die op elke afspraak te laat kwam. Soms een minuutje, soms wel een half uur. Maar zelden op tijd. Alleen bij superbelangrijke afspraken was ik er op de afgesproken tijd. Toen ik vorig jaar mijn vriendin leerde kennen, was zij al na een maand helemaal klaar met mijn chronische te laat komen. Zij zei: als je bij een superbelangrijke afspraak op tijd kan komen, dan kan dat ook bij andere afspraken. Samen hebben we een aantal aanpassingen gedaan en sinds een aantal maanden kom ik nog zelden te laat. Ik zet nu bijvoorbeeld 2 wekkers. Eentje op het nachtkastje en eentje verderop in de kamer. Ook pak ik ’s avonds mijn tas alvast in en zet ik de ontbijtspullen klaar. Ook check ik ’s ochtends mijn socials niet meer en heb ik reminders ingesteld voor afspraken. In de basis blijf ik iemand die nooit een half uur te vroeg zal zijn, maar ik kan mezelf eigenlijk ook geen laatkomer meer noemen. 

Voorbeeld bij strategie 2 – verbeterpunt delegeren

Slecht kunnen delegeren: elke vrijdagmiddag maak ik een planning voor de volgende week. Ik loop dan mijn mailbox na en check alle lopende projecten op to do’s. Ik heb daarin een extra stap toegevoegd: welke taken kan ik volgende week delegeren. De eerste weken kon ik niets verzinnen, daarna bedacht ik een onbenullig taakje zoals facturen archiveren, maar inmiddels staan er ook steeds vaker taken op waar een junior collega ook echt blij van wordt als ik hem dat toevertrouw. Ik ben er nog niet, maar voel wel dat ik elke week een stapje beter wordt in delegeren. 

Voorbeeld bij strategie 2 – verbeterpunt je mening geven

Als introvert spreek ik niet graag in een grote groep. Tijdens het werkoverleg met het hele team kan dat lastig zijn als ik wél een punt heb, maar de drempel om spreektijd op te eisen hoog aanvoelt. Ik heb dat opgelost door met mijn leidinggevende af te spreken dat zij na elk agendapunt vraagt wie er nog iets wil vragen of zeggen voordat we doorgaan met het volgende punt. Dat voelt voor mij als een natuurlijk moment om alsnog iets bespreekbaar te maken. Het grappige is dat twee andere collega’s laatst tegen elkaar zeiden dat ze de nieuwe aanpak prettig vinden omdat zij nu ook hun zegje kunnen doen. Blijkbaar waren er meer collega’s die zo’n zetje wel konden gebruiken!

Voorbeeld bij strategie 3 – acceptatie chaotisch zijn

Ik ben nogal chaotisch van aard. Ik ben in drie boeken tegelijk bezig, heb thuis wel 10 hobbyprojecten door elkaar lopen en als ik boodschappen doe dan denk ik dat zonder lijstje te kunnen maar dat lukt maar matig. Ik kan met bewondering kijken naar mensen die voor alles een vaste plek, een afvinklijstje en een systeem hebben. En die eerst iets afmaken voordat ze aan iets nieuws beginnen. Ik heb alles geprobeerd, maar de chaos blijft. Inmiddels zie ik het maar als een booster van mijn creativiteit. Want ik heb voor alles een oplossing en kan heel goed improviseren als de boel weer eens anders loopt dan verwacht. En stressbestendig word je er ook van!

Voorbeeld bij strategie 3 – acceptatie uitstelgedrag

Een slechte eigenschap van mij is dat ik bepaalde taken uitstel tot het moment dat nijpend wordt. Pas dan kom ik in actie en werk ik in no time alles af. Blijkbaar heb ik die tijdsdruk nodig om te kunnen presteren. Mijn omgeving heeft er weinig last van, want het komt altijd goed. Maar voor mijzelf is het een vervelende eigenschap omdat ik soms best moet jakkeren en jagen om de deadline te halen. 

Jezelf verkopen tijdens een sollicitatiegesprek
Gerelateerde artikelen
Jezelf verkopen tijdens een sollicitatiegesprek

Hoe overtuig je de recruiter ervan dat jij de ideale kandidaat bent voor de functie? Wij geven je 5 tips waarmee je jezelf kunt verkopen in een sollicitatiegesprek.

Aan de slag met je sollicitatie

We kunnen ons voorstellen dat je nu staat te trappelen om over je slechte eigenschappen te vertellen in een sollicitatiegesprek. Maar ja, eerst nog even die uitnodiging in de wacht slepen! 

En dat begint met een overtuigend cv. Die maak je in enkele minuutjes op CVster.nl. Kies een cv-template, vul de inhoud van je cv in en klaar is je curriculum vitae! Tenzij jouw slechte eigenschap is dat je een twijfelkont bent. Dan klik je waarschijnlijk eerst nog even alle andere cv-templates aan om te checken in welk sjabloon jouw cv het beste tot zijn recht komt 😉

 

 

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV11 minuten leestijd
Onderzoek: Dit zijn wereldwijd de grootste clichés op cv’s
Teamplayer
Carriere8 minuten leestijd
Best betaalde banen in de zorg
Best betaalde banen in de zorg
Carriere7 minuten leestijd
Alle info op een rij: op zoek naar een bijbaan met 16 jaar
Alle info op een rij: op zoek naar een bijbaan met 16 jaar
Carriere6 minuten leestijd
De Beste Bijbanen voor Jongeren
De Beste Bijbanen voor jongeren
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren