Waarom zijn vaardigheden op je cv belangrijk?
Op bijna elk modern cv prijkt tegenwoordig een lijstje vaardigheden. Terecht, want vaardigheden op je cv vermelden is belangrijk. Je kunt er namelijk mee laten zien welke kennis en kunde je in huis hebt.
Bij CVster.nl zien we dat werkzoekenden steeds vaker een rijtje vaardigheden gebruiken om trefwoorden in hun cv te optimaliseren. Dat is een belangrijke strategie als je solliciteert bij bedrijven die een ATS (Applicant Tracking Software) gebruiken. Een ATS kan cv's automatisch filteren en beoordelen op basis van trefwoorden uit de functieomschrijving.
Vaardigheden verwerk je uiteraard ook in je werkervaring en persoonlijk profiel, maar een opsomming van je vaardigheden heeft een mooie bonus. Het is namelijk makkelijk scanbaar. Een recruiter kan in één oogopslag jouw vaardigheden bekijken.
Waarom scannen recruiters je cv op vaardigheden?
Waarom dat scannen van vaardigheden zo handig is? Het stelt recruiters in staat om snel te bepalen of je voldoet aan de functievereisten. Ze weten welke vaardigheden er voor de functie vereist zijn en ze scannen je cv op belangrijke trefwoorden. Woorden die aantonen dat jij de juiste persoon voor de functie bent. Het lijstje vaardigheden gaat altijd mee in zo'n scan, want daar staan jouw belangrijkste vaardigheden, talenten, eigenschappen en kennis mooi overzichtelijk bij elkaar.
Deze handleiding biedt je alle benodigde informatie om vaardigheden optimaal te beschrijven op je curriculum vitae, zoals:
- Het verschil tussen harde en zachte vaardigheden.
- Hoe en waar vermeld je vaardigheden op je cv?
- Hoe ontdek je welke vaardigheden nodig zijn voor de functie?
- Voorbeelden van vaardigheden en cv opmaaktips.
Wat zijn competenties?
Er is vaak verwarring tussen de woorden 'competentie' en 'vaardigheid'. Ze worden ook vaak door elkaar gebruikt. Maar een competentie is breder dan een vaardigheid. Een competentie is namelijk de in gedrag waarneembare verzameling van kennis, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen.
Wat is het verschil tussen harde en zachte vaardigheden in je cv?
Je hebt er vast al eens van gehoord: hard skills en soft skills. Maar wat is het verschil tussen harde en zachte vaardigheden?
Harde vaardigheden cv
Harde vaardigheden in je cv verwijzen naar praktische kennis en kunde. Ze zijn meestal specifiek voor een bepaald beroep of een bepaalde branche. Harde vaardigheden zijn functioneel en/of technisch en het eindresultaat is tastbaar en/of meetbaar. Vaak heb je er een opleiding voor gevolgd of de skills aangeleerd op het werk of tijdens trainingen. Denk aan programmeren, talenkennis, jaarrekeningen maken, een heftruck besturen of postoperatieve zorg verlenen.
Zachte vaardigheden cv
Zachte vaardigheden in je cv verwijzen vaak naar zaken die moeilijker te meten en te kwalificeren zijn. Ze hebben betrekking op je persoonlijkheid en vertellen de recruiter meer over jouw communicatiestijl en manier van werken. Ze zijn van belang bij leidinggevende functies of functies waarbij je contact hebt met klanten of patiënten zoals een doktersassistent, klantenservice medewerker of ober. Maar ook voor de samenwerking met collega’s zijn skills zoals samenwerken , oplossingsgericht denken en flexibiliteit van belang. Zachte vaardigheden komen je altijd en overal van pas, ongeacht je beroep of branche. Daarom worden zachte vaardigheden ook wel overdraagbare vaardigheden genoemd.
Welke vaardigheden zijn het belangrijkst voor recruiters?
Recruiters kijken eerst naar je harde vaardigheden: ben je in staat (gekwalificeerd) om de taken uit te voeren?
Daarna kijken ze naar je zachte vaardigheden: heb je de skills in huis om de taken goed uit te voeren en pas je bij de bedrijfscultuur?
De vereiste hard skills verschillen per beroep, al heb je tegenwoordig in alle beroepen digitale vaardigheden nodig om uit de voeten te kunnen met allerlei technologieën.
Onderstaande soft skills en competenties vinden recruiters belangrijk, omdat ze aantonen dat ze vandaag en in de toekomst van toegevoegde waarde zijn voor jouw rol in de organisatie:
- Creativiteit
- Leervermogen
- Sociale vaardigheden
- Communicatieve vaardigheden
- Veerkracht
- Integriteit
- Optimisme
- Klantgerichtheid
- Probleemoplossend vermogen
- Organisatorische vaardigheden
Waar vermeld je vaardigheden op je cv?
Er zijn twee manieren om vaardigheden te vermelden in je cv.
Optie 1 – In een aparte sectie Vaardigheden
Veel moderne cv-templates
en -ontwerpen hebben een aparte sectie voor vaardigheden. Dit is een effectieve manier om je kwaliteiten en ervaringsniveau te benadrukken. Vaardigheden in je cv beginnen met een hoofdletter en worden meestal samengevat in 1-3 woorden. Besteed meer aandacht aan harde dan aan zachte skills (zie hieronder) en vermeld er maximaal 10.
Optie 2 – Verwerkt in je werkervaring en persoonlijk profiel: Vaardigheden worden altijd in alle onderdelen van je cv vermeld, zoals in je persoonlijk profie l en je werkervaring. Zet ze niet allemaal achter elkaar, maar integreer ze in zinnen en opsommingen. Zachte skills zijn ideaal om op deze manier te benoemen.
Combineer optie 1 en 2 om alles op de juiste plek in je cv te verwerken en al je skills de juiste aandacht te geven.

Hoe vermeld je vaardigheden op je cv?
1. Stem je keuze af op de functie en de organisatie
Iedereen beschikt over een flink aantal vaardigheden. Die passen niet allemaal op je cv en dat hoeft ook niet. Kies de juiste trefwoorden uit jouw lijst met skills en baseer je daarbij op deze drie zaken:
- de functieomschrijving
- het bedrijf
- de branche
Lees de functieomschrijving om te begrijpen welke trefwoorden belangrijk zijn en wat de toon is. Wat wordt er in de functieomschrijving geschreven over vaardigheden? Zijn er zaken die vereist zijn? Gebruik in je cv dezelfde woorden als in de functieomschrijving.
Verdiep je in het bedrijf en de cultuur die er heerst. Staan innovatie en leren centraal bij het bedrijf? Denk je dat dit bedrijf creativiteit waardeert of meer belang hecht aan plannen en timemanagement? Zoek uit wat de algemene bedrijfswaarden zijn en vermeld die waarden ook in je cv.
Zorg dat je de branche begrijpt en stem je keuze voor trefwoorden af op de verwachtingen binnen je branche. Gebruik de juiste terminologie om je ervaring, kennis en kunde te beschrijven.
2. Vermijd ellenlange teksten
Vermeld geen overbodige informatie in je cv. Lezen kan vermoeiend zijn, dus beschrijf alleen vaardigheden die relevant zijn voor recruiters. Dat je een kei bent in WordPress is waarschijnlijk minder interessant als je solliciteert op een functie als architect. Veelzijdigheid is goed, maar je cv kan door al die (voor de functie) onbelangrijke informatie erg onoverzichtelijk worden.
3. Gebruik een beproefde visuele indeling
Deel vaardigheden efficiënt in en gebruik een template om ze te categoriseren en je niveau aan te duiden. Dit zijn enkele tips om je kwaliteiten te benoemen in je cv:
- Voeg harde én zachte skills toe
- Vermeld kennis van software, tools of processen
- Gebruik dezelfde trefwoorden als in de vacature
- Beschrijf je werkervaring in je hele cv en licht niveaus toe in een aparte sectie
Voorbeelden vaardigheden cv
Tot slot een aantal voorbeelden van vaardigheden voor op je cv. Laat je inspireren!
Voorbeelden harde vaardigheden cv arts :
- chirurgie
- postoperatieve zorg
- spoedeisende hulp
- diagnostiek
Voorbeelden zachte vaardigheden cv arts:
- aansturen medisch team
- leiderschap
- inlevingsvermogen
- empathie
Voorbeelden harde vaardigheden cv verkoopvertegenwoordiger :
- Salesforce
- omzetontwikkeling
- leadkwalificatie
- pipeline management
Voorbeelden zachte vaardigheden cv verkoopvertegenwoordiger:
- communicatie
- besluitvorming
- focus
- integriteit
- empathie
Voorbeelden harde vaardigheden cv serveerster :
- Aloha POS
- klantenservice
- voorraadbeheer
- barbediening
- voedselbereiding
Voorbeelden zachte vaardigheden cv serveerster:
- positieve houding
- betrouwbaar
- communicatie
- hardwerkend
- verantwoordelijk
Vaardigheden cv opmaaktips
Wil je er zeker van zijn dat je skills goed tot hun recht komen? Gebruik dan een template van CVster.nl. Je kunt kiezen uit tekstsuggesties en de cv-maker zet jouw kwaliteiten en talenten overzichtelijk op je cv mét (als je dat wilt) een niveau-indicator.