1. Cv voorbeelden
 2. Docent Voortgezet Onderwijs
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Docent Voortgezet Onderwijs cv- voorbeeld & schrijfgids

Deze handleiding cv schrijven voor Docent voortgezet onderwijs met cv-voorbeeld helpt je bij het maken van een cv waarin jouw werkervaring, vaardigheden en persoonlijkheid het stralende middelpunt zijn.
4.5
Gemiddelde beoordeling
57 mensen die het al beoordeeld hebben
Docent Voortgezet Onderwijs cv- voorbeeld & schrijfgids
Bewerk dit cv

Docent Voortgezet Onderwijs CV voorbeeld

Met een overtuigend cv val je als Docent Voortgezet Onderwijs positief op. Het helpt je snel richting je gewenste bestemming - de perfecte baan bij een leuke middelbare school. 

Met middelbare scholieren werken is uitdagend. Het ene moment gedragen ze zich als volwassenen in de dop, het volgende moment als kleine kinderen. Dat vraag geduld en inlevingsvermogen. 

Als leraar op een middelbare school heb je de nodigde competenties nodig. Natuurlijk moet je je vak goed beheersen. Maar ook didactiek, communiceren met leerlingen, ouders en collega’s, motivatietechnieken en creativiteit zijn onmisbaar als docent voortgezet onderwijs. 

Hoe laat je al die vaardigheden zien en trek je de aandacht van schoolbesturen, locatiedirecteuren en afdelingscoördinatoren? Dat begint met een geweldig curriculum vitae voor docenten voortgezet onderwijs!

Handleiding cv schrijven speciaal voor docenten voortgezet onderwijs

In deze cv-schrijfgids speciaal voor docenten voortgezet onderwijs vind je tips voor het opstellen van een overtuigend cv. Een cv waarin jouw werkervaring, vaardigheden en persoonlijkheid het stralende middelpunt zijn. Bekijk zeker ook het voorbeeld-cv.

Wij gaan je helpen bij je volgende carrièrestap in het onderwijs. CVster.nl is een krachtige kennisbron voor werkzoekenden. Met onze complete handleiding cv maken heb je alle tools in handen om zelf een overtuigend cv te schrijven. Daarnaast vind je bij CVster voor tientallen beroepen praktische cv-schrijfgidsen met cv-voorbeelden ter inspiratie. 

Deze cv-schrijfgids voor docent voortgezet onderwijs behandelt – samen met het cv-voorbeeld - de volgende onderwerpen:

 • Hoe schrijf je een Docent voortgezet onderwijs cv? (structuur en richtlijnen)
 • Algemene schrijftips voor je cv
 • Advies per cv-onderdeel: koptekst, profielschets, werkervaring, opleiding en vaardigheden.
 • Professionele cv-opmaak, design tips en je cv optimaliseren voor ATS
Expert tip

Bekijk voor diepgaand advies over cv’s maken onze uitgebreide handleiding Hoe maak je een cv? met info over elk aspect van een overtuigend cv. Daarnaast staan er in ons blog vele artikelen rond de thema’s carrière, cv’s, sollicitatiebrieven en sollicitatiegesprekken voor je klaar. 

Opbouw cv Docent voortgezet onderwijs

Cv’s zijn opgebouwd uit vaste cv-onderdelen die je curriculum vitae structuur geven. Zoals je in het cv-voorbeeld van een docent voortgezet onderwijs kunt zien, zijn dit de vaste cv-onderdelen die in elk cv thuishoren:

 • De koptekst van je cv
 • Het persoonlijk profiel – ook wel profielschets genoemd
 • Werkervaring
 • Opleiding
 • Vaardigheden

Algemene schrijftips voor jouw Docent voortgezet onderwijs cv

Een overtuigend cv voor een docent voortgezet onderwijs kan je vergelijken met een succesvolle verkoopadvertentie. In beide documenten moeten de stijl, toon en boodschap afgestemd zijn op de persoon met wie je communiceert. Je doelgroep. In dit geval is dat middelbare school waar je solliciteert. 

Daarvoor is het nodig dat je de onderwijsbaan, de school, eventueel het schoolbestuur en je toekomstige onderwijscollega’s alvast leert kennen. Die kennis over je doelgroep verwerk je in je cv. Doe onderzoek: bekijk de website van de school en socialemediakanalen. Probeer vooral een naam en een gezicht te geven aan degene die je cv zal beoordelen. Is dat de teamleider, afdelingscoördinator, locatieleider of solliciteer je bij een overkoepelend bestuur? 

Neem de functieomschrijving grondig door:

 • Zijn er naast onderwijstaken ook andere werkzaamheden die belangrijk zijn?
 • Welke functievereisten springen eruit?
 • Welke accenten legt de school voor deze vacature?
 • Wat verwacht de school van een goede kandidaat-docent?

Markeer of noteer alle belangrijke taken, eisen, wensen en vaardigheden. Die informatie gebruik je om jouw docent voortgezet onderwijs cv helemaal op maat te maken voor de specifieke onderwijsbaan waarop je solliciteert. 

Schrijf je cv met deze succesformule in je achterhoofd:

 • Houd bij het schrijven telkens de school in gedachten en pas je schrijfstijl en toon aan, zoals je ook in een persoonlijk gesprek zou doen.
 • Geef overtuigende voorbeelden en maak ze concreet met feiten en cijfers.
 • Zorg voor een professionele uitstraling en kies een visueel aantrekkelijke opmaak.
 • Voeg de juiste trefwoorden toe, je vindt ze in de functiebeschrijving.
 • Besteed aandacht aan spelling en grammatica. Zorg voor een foutloos cv.

De beste cv-indeling voor een Docent voortgezet onderwijs kiezen

De meest gangbare cv-indeling is de omgekeerd chronologische cv-indeling. Selecteurs zijn gewend om dit type cv’s te beoordelen en vinden het vaak de prettigste indeling. Ze kunnen het makkelijk scannen om zich snel een beeld te vormen. 

Bij deze cv-indeling volg je bij de cv-onderdelen werkervaring en opleiding de omgekeerd chronologische volgorde: je meest recente werkervaring staat netjes bovenaan, daaronder je vorige job en zo verder. De 5 vaste cv-onderdelen komen er sowieso in terug, eventueel aangevuld met extra secties zoals hobby’s en vrijwilligerswerk.

Maar soms is een vaardigheden-cv de betere keuze. Bijvoorbeeld wanneer je als zzp’er of als leerkracht in een invalpool hebt gewerkt. Met een vaardigheden-cv heb je dan volop ruimte om je meest relevante kwalificaties te benadrukken in relatie tot specifieke vaardigheden die je hebt ingezet. Het benoemen van werkgevers en jaartallen is bij dit type cv niet of nauwelijks nodig.

De cv koptekst 

De cv koptekst is de prominente plek voor je naam, functietitel en contactgegevens. De selecteur ziet in één oogopslag je naam en kan makkelijk contact opnemen. Onderscheid jezelf van andere kandidaten met een koptekst in een opvallend lettertype met een passende kleur.

Persoonlijk profiel Docent voortgezet onderwijs cv

De profielschets of het persoonlijk profiel geeft wat persoonlijkheid aan je cv. Het is dé plek om over te brengen dat je een docent voortgezet onderwijs bent die voortvarend aan de slag gaat en het eindresultaat scherp op het netvlies houdt. Deze beknopte samenvatting vertelt de lezer waarom jij een geschikte kandidaat bent en draagt bij aan de eerste indruk die je maakt. 

In het persoonlijk profiel gebruik je sterke actiewerkwoorden en verwerk je trefwoorden die ook in de functiebeschrijving staan. Leg een overtuigend verband tussen wat de werkgever zoekt en wat jij te bieden hebt. Hieronder vind je een aanpasbaar voorbeeld van een profielschets voor docenten in het voortgezet onderwijs. Kopieer het en pas het aan voor je eigen persoonlijk profiel. 

Aanpasbaar cv voorbeeld persoonlijk profiel

Gepassioneerde docent Engels in het voortgezet onderwijs met meer dan acht jaar ervaring in het werken met leerlingen van klas 1 t/m 6. Gespecialiseerd in Engelse en Amerikaanse geschiedenis. Bedreven in het creëren van inspirerende lessen in overeenstemming met de onderwijsnormen. Creëert en onderhoudt positieve relaties met leerlingen, hun ouders en collega’s. Ervaren in het organiseren en begeleiden van stedentrips en schoolevenementen. 

Gekopieerd!

Werkervaring Docent voortgezet onderwijs cv

Voor een docent voorgezet onderwijs cv kun je ervoor kiezen om dit gedeelte 'Onderwijservaring' te noemen, want dat is het. Strekt jouw werkervaring ook buiten het onderwijs, noem deze sectie dan gewoon ‘werkervaring’. Beschrijf je ervaring in het onderwijs met krachtige actiewerkwoorden die jouw visie op onderwijs onderstrepen. 

Zorg ervoor dat je belangrijke werkervaring opschrijft als een resultaatgerichte prestatie, in plaats van als een taak. Daarmee help je de selecteur zich voor te stellen hoe jij jouw onderwijstaken gaat oppakken bij hun op school. Kwantificeer waar mogelijk. Noem bijvoorbeeld hoeveel klassen je onder je hoede had. 

Geef ook aan of je in de onderbouw en/of de bovenbouw les gaf. En of je bijvoorbeeld mentor was van een eindexamenklas.  Bekijk hieronder een voorbeeld van werkervaring op het cv van een Docent voortgezet onderwijs. 

Aanpasbaar cv voorbeeld werkervaring

Docent Engels, St. Bonifatiuscollege, Utrecht
Juli 2019- heden

 • Lessen voorbereiden en geven aan 9 klassen in de bovenbouw (havo en vwo).
 • Reguliere lessen Engels geven, maar ook Engels Fast Lane en Cambridge Engels.
 • Voortgang en prestaties van leerlingen bijhouden en bespreken.
 • Leerlingen individueel begeleiden bij versnellen, verrijken, verdiepen of verbreden.
 • Mede-organiseren van extra-curriculaire activiteiten voor leerlingen en collega’s.
 • Stedentrips naar Londen organiseren en begeleiden.
 • Binnen de leidraad van de lesmethode diverse creatieve lesinvullingen bedenken en uitvoeren.

 

Docent Engels, Gerrit Rietveld College, Utrecht
September 2014 – juni 2019

 • Lessen voorbereiden en geven aan 8 klassen in de onderbouw (mavo, havo, vwo)
 • Project interactief leren opgezet en uitgerold.
 • Voortgang en prestaties van leerlingen bijhouden en bespreken.
 • Uitwisselingsproject met een school in Birmingham begeleid.
 • Met de brugklassers meegedaan aan een internationale poëziewedstrijd.
 • Tijdelijk de CKV-lessen waargenomen i.v.m. ziektevervanging
Gekopieerd!

Opleiding Docent voortgezet onderwijs cv

In het cv-onderdeel opleiding zet je al je afgeronde opleidingen onder elkaar. Noem hier ook aanvullende trainingen die je volgde. 

Aanpasbaar cv voorbeeld opleiding

Universiteit Utrecht
Master Engelse taal en cultuur: educatie en communicatie 
September 2012 – juni 2014

 • Eerstegraads lesbevoegdheid behaald.
 • Bevoegdheid voor Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) behaald

Universiteit Utrecht,  Bachelor Engelse Taal- en Cultuurstudies
September 2008 - juni 2012

Gekopieerd!

Vaardigheden Docent voortgezet onderwijs cv

Het onderdeel vaardigheden op je cv is de perfecte plek om je capaciteiten te benadrukken. Het is een cv-onderdeel dat selecteurs makkelijk kunnen scannen. Zo kunnen ze snel beoordelen of jij in huis hebt wat ze zoeken in een docent voortgezet onderwijs. 

Noem hier geen basisvaardigheden die elke docent voortgezet onderwijs in huis heeft, maar selecteer vaardigheden die echt jouw toegevoegde waarde voor de functie benadrukken. Maak het uniek, voeg context toe en noem zeker ook een aantal soft kills. 

Een docent voortgezet onderwijs heeft een heel aantal zachte vaardigheden nodig om het werk goed te kunnen uitvoeren. Laat zien wat voor een persoon en collega jij bent en waarin je uitblinkt. 

 • Ben jij empathisch als een collega gefrustreerd is over het lesrooster of lastige leerlingen?
 • Kan je goed prioriteiten stellen?
 • Of sta jij bekend als die ene docent met engelengeduld die in simpele bewoordingen de moeilijkste lesstof kan uitleggen?
 • Kan je goed proefwerken opstellen, aanvullend lesmateriaal ontwikkelen of buitenlandreizen organiseren?

Laat jouw unieke competenties zien op je cv!

Belangrijkste punten voor jouw cv als Docent voortgezet onderwijs:

 • Als docent voortgezet onderwijs heb je communicatieve vaardigheden nodig om de leerlingen bij de les te houden. Diezelfde vaardigheden komen je goed van pas bij het afstemmen van je cv op de specifieke functievereisten en verwachtingen van je toekomstige werkgever.
 • Stem je cv af op de functie en optimaliseer je cv voor het ATS.
 • Op maat gemaakte cv’s moeten trefwoorden bevatten die ook in de functiebeschrijving staan.
 • Vermeld soft skills in je cv. Dat kan je een voorsprong geven op docenten die daaraan geen aandacht besteden en enkel nadruk leggen op hun onderwijservaring.

Bonustip:

Gebruik onze online cv-maker om snel en eenvoudig een goed cv te schrijven waarmee je een baan bemachtigt bij die ene leuke school. 

Onze sjablonen zijn afgestemd op de eisen en wensen van werkgevers en getest door recruiters. Met tekstsuggesties, spellingcontrole en een mooie opmaak heb je snel een goed cv in handen. 

Hoe maak je een inspirerend cv?
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een inspirerend cv?

Met een inspirerend cv val je op. Een inspirerend cv zorgt ervoor dat de selecteur denkt: ‘Die kandidaat wil ik spreken.’ Tips voor het maken van een inspirerend cv.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
4.5
Bewerk dit cv
Deel dit artikel

De beste templates voor jouw curriculum vitae

Overtuig werkgevers en recruiters met een prachtig en professioneel cv. Er zijn 25+ cv-templates, ontworpen door experts en gratis te gebruiken voor jouw sollicitatie. Klaar? Download je cv naar Word of pdf.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.670 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm resume template
Stockholm
8.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York resume template
New York
3.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen resume template
Wenen
2.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney resume template
Sydney
1.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon resume template
London
3.600.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin resume template
Dublin
3.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou resume template
Moskou
720.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam resume template
Amsterdam
1.700.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid resume template
Madrid
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago resume template
Santiago
1.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore resume template
Singapore
700.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo resume template
Oslo
570.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town resume template
Cape Town
55.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs resume template
Parijs
530.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin resume template
Berlin
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève resume template
Genève
32.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver resume template
Vancouver
510.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio resume template
Tokio
340.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan resume template
Milan
920.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon resume template
Lissabon
220.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona resume template
Barcelona
480.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen resume template
Copenhagen
100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago resume template
Chicago
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio resume template
Rio
200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome resume template
Rome
190.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston resume template
Boston
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRirekisho resume template
Rirekisho
49.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3.200 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAthens resume template
Athens
90.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBrussels resume template
Brussels
61.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templatePrague resume template
Prague
13.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShanghai resume template
Shanghai
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto resume template
Toronto
1.900.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren