1. Cv voorbeelden
 2. Leraar
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Leraar cv- voorbeeld & schrijfgids

Deze schrijfgids Leraar cv helpt jou als leraar bij het maken van een curriculum vitae waarin jouw werkervaring, vaardigheden en persoonlijkheid het stralende middelpunt zijn.
4.0
Gemiddelde beoordeling
46 mensen die het al beoordeeld hebben
Leraar cv- voorbeeld & schrijfgids
Bewerk dit cv

Leraar CV voorbeeld & schrijfgids

Een overtuigend cv voor leraren helpt je snel richting je gewenste bestemming - de perfecte baan in de onderwijswereld. Met een aansprekend leraar cv waarmee je positief opvalt. 

Een leraar heeft een uitdagende baan met een grote impact. De meeste mensen hebben nog levendige herinneringen aan de leraren uit hun kindertijd. Wie met zijn werk écht iets wil toevoegen in de maatschappij, zit met de keuze voor het leraarschap dus wel goed. 

Kiezen voor een baan als leraar is vandaag de dag een keuze met baangarantie. Er is een schreeuwend tekort aan leraren, dus met een onderwijsbevoegdheid op zak hoef je niet werkloos te zijn. 

Hoe schrijf je een leraar cv?

In deze cv-schrijfgids voor leraren vind je tips voor het opstellen van een overtuigend cv. Een cv waarin jouw werkervaring, vaardigheden en persoonlijkheid het stralende middelpunt zijn.

Deze cv-schrijfgids voor leraren behandelt – samen met het  leraar cv-voorbeeld - de volgende onderwerpen:

 • Hoe schrijf je een leraar cv? (structuur en richtlijnen)
 • Algemene schrijftips voor je cv
 • Advies per cv-onderdeel: koptekst, profielschets, werkervaring, opleiding en vaardigheden
 • Professionele cv-opmaak, design tips en je cv optimaliseren voor ATS.
Expert tip

Bekijk voor diepgaand advies over cv’s maken onze uitgebreide handleiding Hoe maak je een cv? met info over elk aspect van een overtuigend cv. Daarnaast staan er in ons blog vele artikelen rond de thema’s carrière, cv’s, sollicitatiebrieven en sollicitatiegesprekken voor je klaar. 

Opbouw cv leraar

Cv’s zijn opgebouwd uit vaste cv-onderdelen die je cv structuur geven. Zoals je in het leraar cv-voorbeeld kunt zien, zijn dit de vaste cv-onderdelen die in elk cv thuishoren:

 • De koptekst van je cv
 • Het persoonlijk profiel – ook wel profielschets genoemd
 • Werkervaring
 • Opleiding
 • Vaardigheden

Leraar

Gebruik dit cv

Algemene schrijftips voor jouw leraar cv

Weet jij de overeenkomst tussen een overtuigend cv voor leraren en een succesvolle verkoopadvertentie? Dat is dat de stijl, toon en boodschap moeten zijn afgestemd op de persoon met wie je communiceert. Je doelgroep. In dit geval is dat de school waar je solliciteert. 

Daarvoor is het nodig dat je de onderwijsbaan, de school, eventueel het schoolbestuur en je toekomstige onderwijscollega’s alvast leert kennen. Die kennis over je doelgroep verwerk je in je cv. Doe onderzoek: bekijk de website van de school. Probeer vooral een beeld te krijgen van degene die je cv zal beoordelen. Is dat de schooldirecteur of een overkoepelend bestuur? 

Neem ook de functieomschrijving grondig door. Zijn er naast onderwijstaken ook andere werkzaamheden die belangrijk zijn? Welke accenten legt de school voor deze vacature? Wat verwacht de school van een goede leraar? 

Markeer of noteer alle belangrijke taken, eisen, wensen en vaardigheden. Die informatie gebruik je om jouw leraar cv helemaal op maat te maken voor de specifieke onderwijsbaan waarop je solliciteert. 

Het onderwijslandschap is altijd in beweging. Interactief leren, digitale lesmethodes en nieuwe manieren van toetsen verlangen constant aanpassing. Laat in je leraar-cv zien dat jij de ontwikkelingen bijhoudt en voldoet aan de eisen die scholen stellen aan een leraar.

Schrijf je cv met deze succesformule in je achterhoofd:

 • Houd bij het schrijven telkens de school in gedachten en pas je schrijfstijl en toon aan, zoals je ook in een persoonlijk gesprek zou doen.
 • Geef overtuigende voorbeelden en maak ze concreet met feiten en cijfers.
 • Zorg voor een professionele uitstraling en kies een visueel aantrekkelijke opmaak.
 • Voeg de juiste trefwoorden toe.
 • Besteed aandacht aan spelling en grammatica. Zorg voor een foutloos cv.
Expert tip

We kunnen niet genoeg benadrukken dat je voor elke sollicitatie je cv helemaal op maat voor de functie moet maken. De vacaturetekst is de beste bron om te bepalen hoe je dat moet doen. Waarom? Ten eerste omdat elke functie uniek is en specifieke kennis, ervaring en vaardigheden vereist. Ten tweede omdat je trefwoorden uit de vacaturetekst wilt gebruiken in je cv. Mocht de school een Applicant Tracking System (ATS) gebruiken, dan komt jouw cv moeiteloos door die eerste digitale selectie.

De beste cv-indeling voor een leraar kiezen

De meest gangbare cv-indeling is de omgekeerd chronologische cv-indeling. Selecteurs zijn gewend om dit type cv’s te beoordelen en vinden het vaak de prettigste indeling omdat het snel scanbaar is. 

Bij deze cv-indeling volg je bij de cv-onderdelen werkervaring en opleiding de omgekeerd chronologische volgorde: je meest recente werkervaring staat bovenaan, daaronder je vorige baan en zo verder. De 5 vaste cv-onderdelen komen er sowieso in terug, eventueel aangevuld met extra secties zoals hobby’s en vrijwilligerswerk.

Maar soms is een vaardigheden-cv de betere keuze. Bijvoorbeeld wanneer je als leraar in een invalpool hebt gewerkt, of als zzp’er voor de klas stond. Met een vaardigheden-cv heb je dan volop ruimte om je meest relevante kwalificaties te benadrukken in relatie tot specifieke vaardigheden die je hebt ingezet. Het benoemen van werkgevers en jaartallen is bij dit type cv niet of nauwelijks nodig.

De cv koptekst 

De cv koptekst is de prominente plek voor je naam, functietitel en contactgegevens. De selecteur ziet in één oogopslag je naam en kan makkelijk contact opnemen. 

Onderscheid jezelf van andere kandidaten met een koptekst in een opvallend lettertype met een passende kleur. Het cv van een leraar mag een stuk creatiever en kleurrijker zijn dan dat van een accountant.

Persoonlijk profiel leraar cv

De profielschets of het persoonlijk profiel geeft wat persoonlijkheid aan je cv. Het is dé plek om over te brengen dat je een leraar bent die voortvarend aan de slag gaat en het eindresultaat scherp op het netvlies houdt. Deze beknopte samenvatting vertelt de lezer waarom jij een geschikte kandidaat bent en draagt bij aan de eerste indruk die je maakt. 

In het persoonlijk profiel gebruik je sterke actiewerkwoorden en verwerk je trefwoorden die ook in de functiebeschrijving staan. Leg een overtuigend verband tussen wat de werkgever zoekt en wat jij te bieden hebt. Hieronder vind je een aanpasbaar voorbeeld van een profielschets voor leraren. Kopieer het en pas het aan voor je eigen persoonlijk profiel. 

Persoonlijk profiel - zo schrijf je een profielschets voor op je cv
Gerelateerde artikelen
Persoonlijk profiel - zo schrijf je een profielschets voor op je cv

Jezelf profileren in 3 zinnen op je cv. Hoe doe je dat? Met een ijzersterke profielschets. Lees hoe je een perfecte profieltekst schrijft

Aanpasbaar cv voorbeeld persoonlijk profiel

In het onderwijs is geen dag hetzelfde. Precies daarom sta ik al rui, 5 jaar met heel veel plezier voor de klas. Als enthousiaste leraar zorg ik dagelijks voor een mooie mix van leren en plezier maken. Dat doe ik vanuit een veilige omgeving waarin elk kind zichzelf kan zijn en gezien wordt. Ik ben gewend om te differentiëren en de verschillende leerstijlen en leerbehoeften naast elkaar te laten bestaan in de klas. In mijn contact met collega’s bied ik graag een helpende hand en sta ik bekend als de initiator van gezellige teamactiviteiten. 

Gekopieerd!

Werkervaring leraar cv

Het is belangrijk om alles in je cv af te stemmen op de specifieke lerarenbaan waarop je solliciteert. En het cv-onderdeel werkervaring is de allerbelangrijkste sectie om dat te doen. Heb je veel werkervaring, kies dan zorgvuldig de meest relevante onderwijservaring uit die jouw kwaliteiten als leraar onderstreept. 

Schrijf je werkervaring op als een resultaatgerichte prestatie, in plaats van als een taak. Daarmee help je de selecteur zich voor te stellen hoe jij jouw onderwijstaken gaat oppakken bij hun op school. 

Aanpasbaar cv voorbeeld werkervaring

Leraar bovenbouw, Paschalisschool,  Wijchen
Juli 2017- heden

 • De dagelijkse onderwijsactiviteiten voorbereiden, lesgeven en leerlingen begeleiden.
 • De activiteiten van leerlingen structureren en coördineren zodat iedereen binnen de tijdsblokken in zijn eigen tempo kan werken.
 • Het handelings- en opbrengstgericht werken vertalen van schoolniveau naar groepsniveau.
 • Doorlopend de ontwikkeling van de leerlingen volgen via observaties en toetsen en de uitkomsten doorvertalen in individuele ontwikkelpunten.
 • Goede sociale vaardigheden stimuleren en in allerlei situaties begeleiding bieden.
 • Voortgangs- en ontwikkelingsgespreken voeren met ouders en leerlingen.
 • Contacten onderhouden met interne en externe partijen zoals de intern begeleider, remedial teacher, maatschappelijk werker en stagebegeleiders van PABO-studenten.
 • Schoolactiviteiten organiseren zoals het schoolkamp, de sportdag, themaweken en uitstapjes met de klas en het docententeam.
Gekopieerd!

Opleidingen op leraar cv

In het cv-onderdeel opleiding zet je al je afgeronde opleidingen onder elkaar. Noem hier ook aanvullende trainingen die je volgde. 

Aanpasbaar cv voorbeeld opleiding

Hogeschool Arnhem-Nijmegen, PABO
2013 – 2017

Gekopieerd!

Vaardigheden leraar cv

Het onderdeel vaardigheden op je cv is de perfecte plek om je capaciteiten te benadrukken. Het is een cv-onderdeel dat recruiters makkelijk kunnen scannen. Zo kunnen ze snel beoordelen of jij in huis hebt wat ze zoeken in hun nieuwe leraar. 

Noem hier geen basisvaardigheden die elke leraar in huis heeft, maar selecteer vaardigheden die echt jouw toegevoegde waarde voor de functie benadrukken. Maak het uniek, voeg context toe en noem zeker ook een aantal soft kills en persoonlijke eigenschappen.

Een leraar heeft een heel aantal zachte vaardigheden nodig. Laat zien wat voor een persoon en collega jij bent en waarin je uitblinkt. 

 • Ben jij empathisch als een leerling boos, verdrietig, bang of blij is?
 • Kan je een goede dagplanning maken met voldoende afwisseling erin?
 • Kan je goed uitleggen, gitaar spelen, knutselen, gymles geven of schoolreizen organiseren?
 • Ben jij de hulp-ICT’er die collega’s uit de brand helpt bij haperende digiborden?

Laat jouw unieke competenties zien op je cv!

Belangrijkste punten voor jouw cv als leraar:

 • Als leraar heb je communicatieve vaardigheden nodig om de leerlingen bij de les te houden en een fijne collega te zijn. Gebruik die vaardigheden bij het afstemmen van je cv op jouw volgende onderwijsbaan en de wensen van de school.
 • Verwerk trefwoorden in je cv die ook in de vacature staan.
 • Optimaliseer je cv voor de zekerheid voor een ATS-selectie.
 • Vermeld soft skills in je cv die jou als leraar een aanwinst voor de school maken.

Bonustip:
Gebruik onze online cv-maker om snel en eenvoudig een goed cv te schrijven en je baankansen te vergroten. Onze sjablonen zijn afgestemd op de eisen en wensen van werkgevers en getest door recruiters. Met tekstsuggesties, spellingcontrole en een mooie opmaak heb je snel een goed cv in handen. 

CVster.nl is een krachtige kennisbron voor werkzoekenden. In ons blog vind je volop verdiepende artikelen die jouw carrière vooruit helpen. En net onze complete handleiding cv maken heb je alle tools in handen om zelf een overtuigend cv te schrijven. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
4.0
Bewerk dit cv
Deel dit artikel

De beste templates voor jouw curriculum vitae

Overtuig werkgevers en recruiters met een prachtig en professioneel cv. Er zijn 25+ cv-templates, ontworpen door experts en gratis te gebruiken voor jouw sollicitatie. Klaar? Download je cv naar Word of pdf.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.670 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm resume template
Stockholm
8.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York resume template
New York
3.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen resume template
Wenen
2.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney resume template
Sydney
1.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon resume template
London
3.600.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin resume template
Dublin
3.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou resume template
Moskou
720.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam resume template
Amsterdam
1.700.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid resume template
Madrid
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago resume template
Santiago
1.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore resume template
Singapore
700.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo resume template
Oslo
570.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town resume template
Cape Town
55.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs resume template
Parijs
530.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin resume template
Berlin
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève resume template
Genève
32.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver resume template
Vancouver
510.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio resume template
Tokio
340.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan resume template
Milan
920.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon resume template
Lissabon
220.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona resume template
Barcelona
480.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen resume template
Copenhagen
100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago resume template
Chicago
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio resume template
Rio
200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome resume template
Rome
190.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston resume template
Boston
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRirekisho resume template
Rirekisho
49.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3.200 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAthens resume template
Athens
90.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBrussels resume template
Brussels
61.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templatePrague resume template
Prague
13.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShanghai resume template
Shanghai
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto resume template
Toronto
1.900.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren