1. Handleidingen
 2. Hoe maak je een cv? - cv maken guide
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Hoe maak je een cv? - cv maken guide

41 minuten leestijd
Hoe maak je een CV
De ultieme handleiding voor het maken van je cv! Hier vind je alle tips, tools, templates en voorbeelden die je nodig hebt om een overtuigend cv te schrijven.

Hoe maak je een cv? Met onze handleiding cv maken!

In deze handleiding hebben we een compleet stappenplan opgenomen. Je cv opstellen is daarmee ineens een overzichtelijke klus geworden. Je leert hoe je een fantastisch cv maakt en de voorbeelden helpen je op weg. 

Alle belangrijke stappen voor het maken van je cv komen aan bod. Waar nodig met een link naar verdiepende informatie over het onderwerp. CVster.nl heeft namelijk een groot aantal blogartikelen die je helpen met de prangende vraag: Een cv schrijven, hoe doe je dat?

Volg de stapsgewijze uitleg en je zal ervaren dat een cv maken in een handomdraai gepiept is. In 10 stappen maak je een overtuigend curriculum vitae en solliciteer je vol zelfvertrouwen naar die ene leuke baan. 

Een goed cv maken? Checklist cv schrijven

Voordat we de diepte in gaan, starten we met een checklist cv maken. Dat biedt houvast bij het opstellen van je cv en zorgt ervoor dat je geen belangrijke informatie vergeet. De onderstaande cv-onderdelen horen sowieso in je cv:

 1. Je naam en contactgegevens
 2. Persoonlijk profiel
 3. Werkervaring
 4. Opleiding en cursussen
 5. Vaardigheden

Naast bovengenoemde cv-onderdelen kun je je cv uitbreiden met vrijwilligerswerk, stages, een foto, de talen die je spreekt, certificeringen, hobby's en interesses, je ambities, belangrijke prestaties en referenties.

Is je cv klaar, leg 'm dan nog even langs deze checklist:

 1. Cv-inhoud afstemmen op de vacature
 2. Trefwoorden toevoegen / optimaliseren voor ATS-software
 3. Proeflezen (is de info compleet en zijn de spelfouten eruit)
 4. Lay-out controleren
 5. Het cv opslaan als pdf-bestand

Een cv maken - 10 belangrijke stappen

De 10 stappen van deze cv-handleiding staan bomvol tips waarmee je een goed cv kunt maken. 

Stap 1 tot en met 4 vormen de basisbeginselen cv maken. Waarmee maak je je cv, welke opmaak kies je voor je cv, welke cv-indeling gebruik je en welke informatie moet je op je cv zetten? De stappen 5 tot en met 8 gaan over de inhoud van je cv: Wat schrijf je op bij de verschillende cv-onderdelen? Stap 9 en 10 gaan over de finishing touch van je cv: Je cv geschikt maken voor ATS-systemen en kritische recruiters.

Hoe maak je een curriculum vitae in 10 stappen:

 1. Waarmee kan je een cv maken.
 2. Een stijl voor je cv kiezen
 3. De indeling van je cv
 4. Verplichte en optionele cv-onderdelen
 5. Persoonlijk profiel
 6. Werkervaring
 7. Vaardigheden
 8. Opleidingen
 9. Optimaliseren voor ATS
 10. Verleid de recruiter met jouw cv

CVster.nl heeft wereldwijd meer dan 10 miljoen mensen geholpen met het maken van een succesvol curriculum vitae. Ons team maakte en testte 18 cv-templates en schreef vele voorbeeld cv’s ter inspiratie.

Onze missie is om jou op weg te helpen naar een stralende carrière en we willen die reis zo eenvoudig en aangenaam mogelijk maken!

Vrijwilligerswerk op mijn CV vermelden?
Gerelateerde artikelen
Vrijwilligerswerk op mijn CV vermelden?

Moet je vrijwilligerswerk nou wel of niet op je cv vermelden? En waarom wel of niet? Dat hangt van meerdere factoren af. Welke? Lees het in deze blogpost!

Stap 1: Waarmee kan je een cv maken?

De vraag: 'Hoe maak je een cv?' gaat eigenlijk vooraf aan de vraag: 'Waarmee kan je een cv maken?' Natuurlijk niet met pen en papier of met een typemachine, maar waarmee dan wel? 

De basis van een goed curriculum vitae is het programma waarin je het cv gaat maken. Die keuze is belangrijk want je wilt:

 • een mooie opmaak waarmee jouw cv opvalt
 • de opmaak van je cv eenvoudig kunnen aanpassen
 • voorkomen dat gegevens onleesbaar zijn voor de ATS-systemen van recruiters
 • voorkomen dat de opmaak verspringt in verschillende programma’s
 • voorkomen dat bestanden verloren of beschadigd raken

Je cv maken in Microsoft Word is daarom geen goed idee. MS Word en vergelijkbare programma’s zijn niet geschikt om een makkelijk aanpasbaar cv in te maken. Microsoft 365 Office biedt vele cv-sjablonen, maar het is vaak een flink gedoe om die helemaal naar wens te krijgen. En de kans is aanwezig dat de opmaak verspringt in een oudere versie van Word of bij het inlezen van je curriculum vitae in een ATS-systeem.

Dus, wat is de oplossing voor jouw curriculum vitae?

Gebruik voor je cv een online tool met een professioneel en makkelijk aanpasbaar design en sla het eindresultaat op als pdf-bestand. De pdf-bestandsindeling is het meest gangbaar en geaccepteerd voor cv's. De voordelen van een pdf zijn: een universele, stabiele opmaak die door vrijwel alle softwaresystemen van recruiters kan worden gelezen.

Wel

Gebruik professioneel ontworpen lay-outs en tools die zijn getest door recruiters en recruitementsystemen.

Niet

Gebruik een tijdrovend tekstbewerkingsprogramma dat vaak niet compatibel is met de software van werkgevers.

Online tools helpen je om een overzichtelijk en aantrekkelijk cv in pdf-formaat te maken. Deze online oplossingen zijn speciaal ontwikkeld om zonder problemen en in korte tijd een perfect curriculum vitae te maken. 

Hoe maak je een cv? Gebruik de templates van CVster.nl!
Afbeelding cv-maker van CVster.nl: 
Voer links je gegevens in en kijk rechts hoe de template het vertaalt in een opmaak die verder kunt aanpassen naar je persoonlijke voorkeuren.

 

De beste cv-sjablonen van 2023
Gerelateerde artikelen
De beste cv-sjablonen van 2023

Heb je een cv nodig? Maak het jezelf makkelijk en gebruik een cv sjabloon. Dan weet je zeker dat alle belangrijke zaken erin staan en zit je niet eindeloos te stoeien met de opmaak. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een sjabloon.

Stap 2: Een stijl voor je cv kiezen

Mensen zijn visueel ingesteld, dus het oog van de recruiter wil ook wat. Zorg ervoor dat het beoordelen van jouw cv een klein feestje wordt en kies de stijl van je cv zorgvuldig. De opmaak van je cv vloeit voort uit de cv-template en is bepalend voor de stijl. Een creatieve stijl geeft je cv echt een andere uitstraling dan een cv in minimalistische stijl. 

Uit een Amerikaans onderzoek (TheLadders) blijkt dat recruiters gemiddeld zes seconden naar een cv kijken voordat ze verdergaan met het volgende cv. In die zes tellen maakt de recruiter vaak een onbewuste beslissing over je cv. Overzichtelijke en aantrekkelijke cv’s worden doorgaans langer bekeken. 

Onze eerste indruk van iets is altijd gebaseerd op esthetica, symmetrie en beelden. Daarom kies je zorgvuldig je kleding uit voor een sollicitatiegesprek. Je wilt immers een positieve eerste indruk maken. Diezelfde toewijding is nodig als je je curriculum vitae gaat maken. 

De stijl van je cv mag best passen bij de kledingstijl die je hanteert bij een eventueel sollicitatiegesprek voor die functie. Bij een minimalistisch, degelijk cv verwacht de recruiter geen flamboyante persoonlijkheid. En staat de opmaak van je cv bol van de creatieve uitspattingen, dan kijkt de recruiter waarschijnlijk vreemd op als je komt solliciteren in het driedelig grijs. 

Expert tip

Bedenk wat je zou aantrekken naar een sollicitatie en probeer je kledingstijl door te vertalen naar de stijl van je cv.

Beste (en foute) lettertypes voor je cv
Gerelateerde artikelen
Beste (en foute) lettertypes voor je cv

In één oogopslag vormt de recruiter een eerste indruk van jouw cv. Het lettertype is daarbij heel bepalend. Met deze tips kies je het beste lettertype voor jouw cv en sollicitatiebrief.

Een template voor je cv gebruiken

Je kunt uiteraard je eigen templates maken. Maar als je geen professioneel ontwerper bent, kun je hiervoor beter beproefde exemplaren gebruiken. Templates zorgen voor een bepaalde uitstraling en stijl. Ze lichten kwaliteiten uit zoals creativiteit, betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en discipline. 

Wel

Gebruik professionele ontwerpen en templates die geoptimaliseerd zijn voor inhoud en design. 

Niet

Besteed uren of dagen aan het ontwerpen en perfectioneren van een ontwerp of lay-out om vervolgens te constateren dat er technische problemen zijn.

De templates van CVster.nl zijn ontworpen op basis van deze kenmerken. Dat maakt het mogelijk cv's beter af te stemmen op bepaalde beroepen, branches of simpelweg op de functievereisten.

Dit zijn enkele voorbeeld cv’s uit ons uitgebreide assortiment beproefde en professioneel ontworpen templates:

Stap 3: de cv-indeling of structuur van je curriculum vitae

Tijd om de indeling van je cv te kiezen. Welke structuur voor jou het beste is, hangt vooral af van je werkervaring en vaardigheden. 

De meest voorkomende format is het omgekeerd chronologische cv waarbij de sectie werkervaring centraal staat. Een veilige keuze als je een aantal werkgevers hebt gehad en je werkervaring mooi aansluit bij de vacature waarop je solliciteert. Werk je als freelancer, ben je expert in je vakgebied of heb je weinig (relevante) werkervaring? Dan is een vaardigheden-cv de ideale manier om je kennis en vaardigheden onder de aandacht te brengen.

Tegenwoordig zie je steeds vaker een mix van beide cv structuren: een combinatie waarbij werkervaring en vaardigheden de nadruk krijgen. 

Kortom, dit zijn de gangbare cv-indelingen die we hieronder nader uitwerken:

 • Omgekeerd chronologisch (chronologisch cv)
 • Functioneel (vaardigheden-cv)
 • Combinatie (gecombineerd cv)

Een omgekeerd chronologisch cv

Een omgekeerd chronologisch cv is het meest gangbare cv voor de meeste werkgevers en branches. Het grootste voordeel van de omgekeerd chronologische cv-indeling is dat de structuur duidelijk, inzichtelijk en lineair is.

Professionele werkervaring en eerdere functies staan gerangschikt van meest recent tot oudst. Dit is ideaal bij een constant arbeidsverleden en om belangrijke recente functies te benadrukken. Maar wat moet je doen als je net bent afgestudeerd of als je een tijdje uit de running bent geweest? Dan komen de indelingen vaardigheden-cv en gecombineerd cv van pas.

Expert tip

De cv-indeling Omgekeerd Chronologisch wordt bij 90% van de sollicitaties gebruikt. Twijfel je over een cv-indeling? Kies dan voor een chronologisch cv.

Een vaardigheden-cv (functioneel curriculum vitae)

Een vaardigheden-cv wordt ook wel een functioneel cv genoemd. In een vaardigheden-cv staan zachte en harde vaardigheden centraal. Heb je weinig ervaring omdat je net bent afgestudeerd of omdat je nieuw bent in de branche? Dan is een functioneel cv een goede keuze. Schrijf je cv nog effectiever en vermeld eerdere projecten, sociale initiatieven, ervaring in andere vakgebieden enz.

Een gecombineerd curriculum vitae

Bij een gecombineerd cv zijn zowel vaardigheden als werkervaring een belangrijk onderdeel. Want in een gecombineerd cv is naast een uitgebreide sectie werkervaring ook een prominente plek voor vaardigheden. Vaak in de vorm van een kolom met een opsomming. Deze indeling wordt steeds populairder. Logisch, het combineert het beste van twee cv-indelingen!

Expert tip

Laat je overtuigen door deze krachtige voorbeelden van cv-indelingen: Ga voor meer informatie over cv-structuren naar onze speciale handleiding over cv-indelingen en lees onze items over Functionele en Chronologische cv's!

Bezit van een auto op je CV vermelden?
Gerelateerde artikelen
Bezit van een auto op je CV vermelden?

Is het slim om het bezit van een auto op je cv te vermelden? Dat hangt af van de vacature en jouw situatie. Lees hier onze tips over het wel of niet noemen van je auto op je cv.

Stap 4: Verplichte en optionele cv-onderdelen

Welke cv-indeling je ook kiest, bepaalde cv-onderdelen zijn ‘verplicht’ in elk curriculum vitae. Zonder die cv-onderdelen heeft de recruiter geen beeld van wie je bent en hoe hij je kan bereiken. De vereiste cv-onderdelen die sowieso in je cv moeten staan:

 • Naam en contactgegevens
 • Persoonlijk profiel
 • Werkervaring
 • Opleiding
 • Vaardigheden

Naast de vereiste cv-onderdelen kun je aanvullende secties toevoegen aan je cv. Welke dat zijn, verschilt per beroep, branche en ervaring. Optionele informatie op je cv is bijvoorbeeld:

Wel
 • Voeg secties toe die je professionele ervaring onderstrepen en die wellicht indruk maken op je werkgever
 • Bepaal welke secties van belang zijn voor je vakgebied. Vul de resterende ruimte (als die er is) pas daarna in met andere categorieën
Niet
 • Voeg zoveel mogelijk secties toe en benut alle ruimte
 • Vermeld elke mijlpaal of activiteit, ongeacht de beschikbare ruimte (alle diploma's, hobby's en persoonlijke interesses enz.)

 

Zoals gezegd zijn de regels voor verplichte en optionele cv-onderdelen niet in beton gegoten. Het belang van bepaalde secties is afhankelijk van de betreffende baan. In onze cv-handleiding voor fysiotherapeuten wordt bijvoorbeeld het lidmaatschap van professionele organisaties benadrukt. 

Stel jezelf de volgende vragen bij het toevoegen of aanpassen van secties in je curriculum vitae:

 • Vergroot dit mijn kansen om aangenomen te worden?
 • Maakt dit een positieve indruk op de werkgever?
 • Is het van belang voor de betreffende functie?

Je cv is misschien chronologisch, maar je beslissingen moeten functioneel en pragmatisch zijn!

Stap 5: Een persoonlijk profiel voor je cv maken

Cv's kunnen door hun beknopte karakter soms saai en emotieloos lijken. Gelukkig heb je de perfecte plek voor een persoonlijke touch: het persoonlijk profiel – ook wel de persoonlijke samenvatting of de profielschets genoemd. Gebruik het persoonlijk profiel om je cv kleur, dynamiek en persoonlijkheid te geven. Laat in je verhaal zien hoe gedreven en positief je bent.

Een persoonlijk profiel moet de volgende onderdelen bevatten:

 • Je titel, functie of professionele categorie (bijv. 'Ervaren marketingspecialist' of 'Doortastende en creatieve webdeveloper’).
 • Indrukwekkende prestaties en feiten
 • Zachte en harde vaardigheden (alleen de belangrijkste!)
 • Functiespecifieke opvattingen of specialisaties (relevant voor de betreffende vacature)
Wel
 • Schrijf een krachtige samenvatting en gebruik actieve werkwoorden. Laat zien wie jij als professional bent en benoem je zachte en harde vaardigheden.
 • Vermijd lange zinnen en zorg voor een beknopte samenvatting. Het moet voor de lezer direct duidelijk zijn wat je kernkwaliteiten en prestaties zijn.
Niet
 • Schrijf een lange samenvatting die ook nog eens oninteressant of hoogdravend is.
 • Vergeet om direct aan het begin belangrijke kwaliteiten en prestaties te vermelden.

 

De samenvatting moet dynamisch zijn geschreven en moet opvallen. Gebruik actieve werkwoorden en duidelijke omschrijvingen. Vermijd te lange en grammaticaal gecompliceerde zinnen. Zorg dat prestaties en feiten centraal staan. Lees deze handleiding Persoonlijk Profiel schrijven voor meer tips.

CV maker
Zo stel je een persoonlijk profiel op met behulp van onze cv-maker!
Hoe lang mag een cv zijn?
Gerelateerde artikelen
Hoe lang mag een cv zijn?

Als je solliciteert met een veel te lang cv, loop je het risico om op de nee-stapel te belanden. Hoe lang mag een cv eigenlijk zijn? Je leest het in dit blog.

Stap 6: werkervaring op je cv toevoegen

Ga je een omgekeerd chronologisch cv maken, dan is de sectie werkervaring erg belangrijk. Je arbeidsverleden staat bij zo’n cv direct onder je persoonlijk profiel en springt dus duidelijk in het oog. Onder het kopje werkervaring vermeld je niet alleen de hoogtepunten uit je arbeidsverleden, maar onderbouw je ook je professionele kwaliteiten met belangrijke feiten, prestaties en cijfers. 

Het is niet nodig om je volledige arbeidsverleden te beschrijven in je cv en alle banen op te sommen. Benoem de werkervaring die relevant is voor de vacature en die indruk maakt op je toekomstige werkgever. Zo blijft je cv overzichtelijk en beknopt.

Vermeld waar mogelijk percentages, cijfers of specifieke projecten die onderstrepen hoe productief je bent geweest in eerdere banen. Heb je het bedrijf geholpen om geld te besparen? Heb je deelgenomen aan bedrijfsbrede initiatieven? Heb je leiding gegeven aan een ontwerpteam? Heeft een online service dankzij jou een betere beoordeling van gebruikers gekregen? Recruiters stellen specifieke gegevens erg op prijs.

Deel functies ongeveer als volgt in:

 • Functie, bedrijfsnaam, locatie bedrijf
 • Maand en jaar in dienst en uit dienst
 • Een opsomming bestaande uit drie tot zes punten waarin je je resultaten en rollen binnen het bedrijf beschrijft
Expert tip

Houd een apart bestand of overzicht bij van je mijlpalen, prestaties, projecten en cijfers. Zo heb je altijd voldoende illustratieve feiten paraat. Raadpleeg onze speciale handleiding over Werkervaring voor meer informatie over deze belangrijke sectie.

Handicap vermelden op je cv: ja of nee?
Gerelateerde artikelen
Handicap vermelden op je cv: ja of nee?

Moet je een handicap nou wel of niet vermelden bij je sollicitatie of op je cv? Het hangt van allerlei zaken af, maar één ding wil je voorkomen: discriminatie.

Stap 7: vaardigheden en competenties op je cv

Je professionele talenten, superkrachten en capaciteiten komen aan bod in het onderdeel Vaardigheden .

Dit is je eerste 'competentietest'. Dit gedeelte is pragmatischer dan de samenvatting. Recruiters en geautomatiseerde systemen beoordelen je vaardigheden namelijk aan de hand van een speciale checklist.

Sommige harde vaardigheden (en soms ook zachte vaardigheden – ontdek voorbeelden in onze handleidingen voor Administratief Medewerker of Consultant ) zijn zelfs vereist voor bepaalde functies.

Expert tip

Bepaal wat je wilt toevoegen en analyseer de functieomschrijving! 

Misschien heb je veel vaardigheden en maar weinig ruimte op je curriculum vitae. Zorg dat je vooral vaardigheden beschrijft die relevant zijn voor de betreffende vacature.

Zelfs doorgewinterde professionals verwarren harde en zachte vaardigheden met elkaar. De verschillen kunnen bij bepaalde beroepen erg onduidelijk zijn. Deze vuistregel kan je helpen:

Digitale vaardigheden voor je cv
Gerelateerde artikelen
Digitale vaardigheden voor je cv

Digitale vaardigheden zijn onmisbaar op de werkvloer. In dit artikel lees je er alles over. Je leert wat digital skills zijn en hoe je ze op je cv kunt vermelden.

10 Leiderschapsvaardigheden voor op je cv + voorbeelden
Gerelateerde artikelen
10 Leiderschapsvaardigheden voor op je cv + voorbeelden

Zet leiderschapsvaardigheden op je cv en stel je droombaan veilig. Bekijk 10 essentiële skills voor leiders mét voorbeelden van hoe je ze op je cv kunt vermelden.

Zachte vaardigheden

Soft skills hebben doorgaans betrekking op sociale interacties, emotionele intelligentie, organisatie en leiderschap.

Harde vaardigheden 

Dit zijn pragmatische competenties die worden vereist voor bepaalde functies. Zoals het beheersen van een bepaalde programmeertaal als ontwikkelaar, het gebruik van specifieke software voor een administratieve functie of de taalvaardigheid van de internationale salesmanager. Pragmatische vaardigheden zet je in bij dagelijkse taken.

Meer tips nodig om je vaardigheden te laten opvallen? Raadpleeg onze speciale handleiding over het beschrijven van vaardigheden in je cv.

Vaardigheden op je CV maken
Vaardigheden benoemen in je cv.
Conceptuele vaardigheden – betekenis en voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Conceptuele vaardigheden – betekenis en voorbeelden

Wat zijn conceptuele vaardigheden en wat heb je eraan op de werkvloer? Krijg inzicht in jouw conceptual skills en bekijk voorbeelden van conceptuele vaardigheden.

Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken
Gerelateerde artikelen
Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken

Ben je een kei in je vak? Prachtig. Maar het is niet genoeg. Een succesvolle professional is vakinhoudelijk sterk én bezit goede professionele vaardigheden. Lees hier welke professionele vaardigheden belangrijk zijn op de werkvloer en daarmee ook op je cv.

Stap 8: opleidingen op je cv vermelden

Het belang van de sectie over opleidingen op je cv is afhankelijk van je beroep en branche.

In onze handleiding voor Programmeur benadrukken we bijvoorbeeld dat een formele opleiding geen allesbepalende factor is. Veel ontwikkelaars zijn in zekere mate autodidacten. Geen enkel curriculum vitae is echter compleet zonder informatie over opleidingen. Veel werkgevers hechten bovendien wel degelijk waarde aan diploma's.

Ook voor de sectie over opleidingen geldt: er is geen pasklare aanpak. Formele opleidingen zijn essentieel bij bepaalde beroepen, zoals advocaten, artsen en wetenschappelijke functies (scheikundige, bioloog enz.). Je kunt ook wetenschappelijke of andere publicaties aan je cv toevoegen (in de sectie over opleidingen of in een aparte categorie).

Je kunt de omgekeerd chronologische indeling niet alleen gebruiken voor je arbeidsverleden. Gebruik deze indeling ook om je meest recente en opvallendste academische prestaties bovenaan te plaatsen.

Voeg online certificaten, bootcamps, gespecialiseerde seminars, cursussen enz. toe aan je opleidingen. Raadpleeg onze handleiding over Opleiding of verdiep je in onze beroepsspecifieke handleidingen en voorbeelden om te bepalen hoe belangrijk deze sectie is voor jou.

Chronologisch CV
Gerelateerde artikelen
Chronologisch CV

De chronologische cv-indeling is het meest gangbaar, maar er bestaan veel misvattingen over. Ontdek of een teruglopend cv de beste keuze is voor jou, welke opmaak geschikt is, welke informatie je moet toevoegen en hoe je de diverse secties onderverdeelt.

Stap 9: Technologie: een ATS-proof cv maken

Het schrijven van je curriculum vitae zit er bijna op. Maar pas als je cv geoptimaliseerd is voor ATS, is je cv helemaal perfect.

Applicant Tracking Systems (ATS worden wereldwijd op grote schaal gebruikt door grote en middelgrote bedrijven in vrijwel alle ontwikkelde landen. Vaak zorgen vacatures voor flinke aantallen sollicitaties. En wanneer er tientallen of zelfs honderden cv’s binnenkomen, is het voor recruiters of HR-managers prettig om een eerste schifting te maken via een ATS. 

Op die manier hoeven werkgevers het aantal recruiters niet uit te breiden. Het geautomatiseerde systeem doet het werk: een ATS analyseert, filtert (en beoordeelt soms) cv's aan de hand van trefwoorden.

Een ATS kijkt heel anders naar een cv dan een recruiter van vlees en bloed. Cv’s die een recruiter op de ‘ja-stapel’ zou leggen, filtert een ATS genadeloos weg naar de stapel af te wijzen cv’s. Verdiep je dus in de werking van zo’n ATS en voorkom dat jouw sollicitatie onnodig (en onterecht) wordt afgewezen. 

Een ATS verwerkt je cv op basis van een bepaald algoritme. Veel cv's worden weggefilterd vanwege opmaakfouten, afbeeldingen, grafieken, bugs in kop- en voetteksten enzovoort. Gebruik daarom betrouwbare tools die een stabiele opmaak en een overzichtelijk cv opleveren, daarmee voorkom je dat het ATS je cv niet kan lezen.

Maar hoe filtert en scoort een ATS je cv? Het antwoord is simpel: op basis van trefwoorden die worden ingesteld door werkgevers, recruiters of op functiespecifieke systeemparameters.

Er zijn drie methodes om trefwoorden te vinden: branchekennis, handmatige analyse van functieomschrijvingen en via word clouds.

Wel
 • Analyseer de vacature en bepaal welke vaardigheden of aspecten belangrijk zijn
 • Gebruik online tools voor de opmaak en voorkom dat je cv wordt weggefilterd
 • Verdiep je in de werkgever
 • Gebruik je kennis van de branche
 • Sla je cv op als pdf
 • Zorg dat je cv leesbaar is voor mensen en geautomatiseerde systemen

 

Niet
 • Negeer technologische testen zoals ATS- en opmaakrichtlijnen
 • Gebruik standaard tekstverwerkers, zodat je cv wordt weggefilterd door een ATS
 • Houd geen rekening met bedrijfsspecfieke gegevens en dien een universeel cv in bij werkgevers
 • Voer kunstmatig te veel trefwoorden in, zodat het cv onleesbaar wordt voor mensen
6 krachtige werkwoorden voor je cv
Gerelateerde artikelen
6 krachtige werkwoorden voor je cv

Je woordkeuze afstemmen op de branche is cruciaal. Check onze lijst van krachtige werkwoorden voor op je cv.

Een cv voor je eerste baan maken
Gerelateerde artikelen
Een cv voor je eerste baan maken

Je studententijd zit erop en je bent klaar voor je eerste echte baan. Hoe maak je als starter op de arbeidsmarkt een overtuigend cv? Wijs op je potentieel en laat je persoonlijkheid schitteren.

Branchekennis inzetten om trefwoorden te bepalen

Branchekennis is gebaseerd op je eigen deskundigheid en onderzoek. Je kunt op je ervaring vertrouwen of je nog eens extra verdiepen in branche-informatie. Ook de website van de organisatie is een bron van informatie. Verdiep je in hun website en bekijk hun posts op sociale media. Dit kan inzicht bieden in bedrijfswaarden, taalgebruik enz. Nuttige kennis om te gebruiken bij het cv schrijven!

De functiebeschrijving analyseren voor sterke ATS-trefwoorden

Stem je taalgebruik af op de werkgever. Welke woorden zie je terug in de vacaturetekst? Pluis de functiebeschrijving uit, dikke kans dat de werkgever dezelfde woorden gebruikt in de functiebeschrijving als in het ATS. Daarnaast staan in de vacature vaak de belangrijke vereisten en zachte vaardigheden. Noteer ze en gebruik ze als ATS-trefwoorden in je cv. 

Spiek in een Word Cloud naar trefwoorden

Is de functieomschrijving zo vaag of omslachtig dat je geen duidelijke trefwoorden kunt ontdekken? Geen zorgen. Hier zijn handige tools voor, zoals word clouds of woordenwolken. Kopieer en plak de functieomschrijving in zo'n tool (zoek online naar Wordle, Worditout.com of Woordwolk.nl) en je krijgt een overzicht van de terminologie. Bekijk de trefwoorden en selecteer de best passende termen om jouw cv te maken!

Val op met een pakkende cv titel
Gerelateerde artikelen
Val op met een pakkende cv titel

Zorg ervoor dat je cv opvalt en dat de recruiter meteen ziet waarom jij de perfecte kandidaat bent. Hoe? Met een cv titel. Een krachtig middel om je cv een boost te geven!

Stap 10: Psychologie: recruiters verleiden

Hoe kun je een recruiter verleiden die dagelijks tientallen cv’s voorbij ziet komen? Door een inspirerende cv te maken! Dit is hoe:

 1. Zorg dat je cv prettig oogt en leest. Voorkom dat je cv saai, doorsnee of ongeïnteresseerd overkomt.
 2. Wees eerlijk en origineel. Overdrijf niet (recruiters zien direct of een cv hoogdravend en onecht is), maar zorg wel dat je tekst opvalt.
 3. Vertel een verhaal in je cv. Laat zien wie je bent en vermeld alle belangrijke professionele hoogtepunten. Houd er rekening mee dat recruiters kijken hoe jij als persoon binnen hun bedrijf past.
 4. Beoordeel je tekst als toekomstige productieve medewerker. Is voldoende duidelijk dat jij de aangewezen persoon bent om de klus te klaren?
 5. Beperk het jargon. Bestook recruiters niet met technische termen. Elk vakgebied kent zijn eigen jargon en taal, maar niet alle recruiters bezitten diezelfde kennis.
 6. Benadruk je technische (harde) vaardigheden, maar houd het overzichtelijk. Vermeld ook je zachte vaardigheden en sociale kwaliteiten.
 7. Gebruik de stofkam. Is je cv klaar? Print je cv en lees alles hardop. Zo hoor je meteen of een zin goed loopt. Ook voel je zo beter aan of er informatie ontbreekt of juist dubbel in staat. Pak daarna en pen en check-check-dubbel-check op tik- en taalfouten.
Expert tip

Oké dit is best spannend, maar wel heel effectief: laat je cv lezen door iemand anders. Je cv laten proeflezen  haalt de laatste foutjes en onduidelijkheden eruit.

Bonus-kans: misschien heb je een vaardigheid vergeten te noemen op je cv omdat die skill volledig in jouw blinde vlek zit. Je cv laten tegenlezen kan zo maar als resultaat hebben dat je een belangrijke vaardigheid kunt toevoegen op je cv!

Je weet nu hoe je een curriculum vitae schrijft. Een goed cv, eentje waarmee je opvalt. Tijd om aan de slag te gaan en je kennis om te zetten in resultaat. 

Ga aan de slag met de cv-maker van CVster.nl. Maak je cv in 5 minuten en start met het kiezen van een  template . Meer dan 10 miljoen mensen wereldwijd gingen je voor. Veel plezier met het maken van jouw unieke cv en succes met solliciteren!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiegesprek5 minuten leestijd
Bellen voor een sollicitatiegesprek
Bellen voordat je de sollicitatie verstuurt – praktische tips
CV7 minuten leestijd
Kinderen op mijn CV vermelden?
Kinderen op mijn CV vermelden?
Carriere6 minuten leestijd
Bestbetaalde technische banen
Bestbetaalde technische banen
CV9 minuten leestijd
Adres op je CV vermelden: wel of niet?
Adres op je CV vermelden: wel of niet?
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren