1. Blog
 2. CV
 3. ChatGPT voor cv schrijven: tips én hoe het werkt
Geschreven door Paul DruryPaul Drury

ChatGPT voor cv schrijven: tips én hoe het werkt

12 minuten leestijd
ChatGPT voor cv schrijven: tips én hoe het werkt
Kunstwerk door:Lizabeth Zaft
ChatGPT en andere AI-modellen hebben veel invloed op onze maatschappij. Kunnen we kunstmatige intelligentie ook inzetten bij het schrijven van onze cv’s? Je ontdekt het hier!

Elke keer als er een nieuwe technologie beschikbaar komt, zie je een versnelling in de evolutie van de mens. We willen steeds efficiënter worden. En AI-technologie kan daarbij helpen, vooral op het gebied van taal en communicatie. ChatGPT is een AI-model dat menselijk ogende tekst kan genereren doordat het getraind is op de enorme hoeveelheid informatie op het internet. Een gebruiker kan een vraag of verzoek invoeren, waarop ChatGPT zijn enorme verwerkingscapaciteit gebruikt om het best mogelijke antwoord te geven.

In termen van pure creativiteit schiet ChatGPT overduidelijk tekort. Maar wat het model wel heel goed kan, is creativiteit stimuleren en de gebruiker op ideeën brengen. En dat kan in veel situaties handig zijn. Bijvoorbeeld als je een cv moet schrijven!

In dit blogartikel bekijken we hoe ChatGPT jou als werkzoekende kan helpen bij het opstellen van je cv. Het model is ongetwijfeld ook een handig hulpmiddel voor sollicitatiebrieven en andere berichten aan potentiële werkgevers, maar hier richten we ons specifiek op het cv. Deze onderwerpen komen aan bod:

 • Wat is ChatGPT en hoe werkt het?
 • Hoe kan ChatGPT helpen bij het opstellen van je cv?
 • Risico's van het gebruik van AI
 • Voorbeelden van AI-prompts voor je cv

Goed leren werken met ChatGPT en er alles uithalen wat erin zit, is een kwestie van veel oefenen en experimenteren.

Wat is ChatGPT en hoe werkt het?

Als je in ChatGPT de zoekvraag 'Wat is ChatGPT?' invoert, krijg je het volgende antwoord:

ChatGPT is een geavanceerde AI-assistent ontwikkeld door OpenAI. Het is ontworpen om natuurlijke en interactieve gesprekken met gebruikers te voeren in verschillende domeinen.

ChatGPT kan vragen beantwoorden, advies geven, informatie verstrekken en zelfs een gezellig gesprek voeren. Het is gebaseerd op geavanceerde machine learning technieken en getraind op een breed scala aan teksten om zo goed mogelijk te kunnen reageren op verschillende situaties. Hoe kan ik u van dienst zijn met ChatGPT?

Hoe kan ik u van dienst zijn, vraagt ChatGPT? Nou, bij het schrijven van cv's bijvoorbeeld! Vind je het lastig om over je professionele prestaties te vertellen? De AI kan je een hele serie opties laten zien om je te inspireren. En als je een functiebeschrijving invoert en wat ideeën opschrijft over waar de werkgever naar op zoek zou kunnen zijn, kan ChatGPT zich zomaar bewijzen als een krachtige schrijfpartner.

Hoe kan ChatGPT helpen bij het opstellen van een cv?

Als je AI ziet als een hulpmiddel dat selectief kan worden gebruikt bij het schrijven van je cv, kan het op verschillende manieren nuttig blijken te zijn. Als je op een cruciaal punt in je leven zit en alle inspiratie kunt gebruiken die je kunt krijgen, waarom zou je dan niet eens kijken wat een virtuele woordkunstenaar voor je kan betekenen?

Inspiratie

ChatGPT kan jou als werkzoekende vooral inspiratie bieden. Geen enkel AI-systeem kan diep genoeg in de psyche van elke individuele werkzoekende duiken om zijn of haar unieke waarde te achterhalen. Maar het kan je wel helpen op je ontdekkingsreis. 

Chat GPT gaat niet jouw cv schrijven. Maar als je het juiste kader aangeeft, kan het je wel op goede ideeën brengen. Beginnen is vaak het moeilijkst. Hoe vaak heb jij al achter de computer naar een leeg scherm zitten staren? Vertel Chat GPT gewoon eens waar je vastloopt. Dat kan een verrassend resultaat opleveren.

Verschillende versies van prestaties

Je zou je cv eigenlijk precies zo moeten opschrijven zoals je het ook mondeling zou vertellen (en hiervoor kun je ChatGPT een schrijfvoorbeeld geven). Wel is het een goed idee om in je werkervaring en prestaties een beetje variatie aan te brengen, zodat niet elk item in je lijst precies hetzelfde klinkt. Dit kun je doen door de juiste actiewerkwoorden te gebruiken, maar je kunt de AI ook vragen om vier of vijf varianten te geven om hetzelfde te zeggen. Een cv schrijven is een stuk makkelijker als je voor elke situatie de juiste zin voor het kiezen hebt.

Je kunt ChatGPT vragen om dezelfde informatie op verschillende manieren te vertellen, drie zinnen samen te vatten in één zinnetje, of een puntenlijstje uit te breiden tot een betoog van een alinea. Alles kan. Probeer zelf maar eens wat uit, en je zult zien dat je al heel snel iets leuks tevoorschijn tovert.

Persoonlijk profiel

Een van de lastigste onderdelen van het cv om te schrijven is het persoonlijk profiel. Dit onderdeel staat helemaal boven aan het cv en is dus het eerste wat de werkgever of recruiter leest.

Als je je persoonlijk profiel gaat schrijven, is de kans vrij groot dat je definitieve versie er vrijwel hetzelfde uitziet als je eerste opzet. Op de een of andere manier vinden veel mensen het lastig om iets aan te passen wat ze al geschreven hebben. Maar soms is die eerste versie gewoon niet goed, en dan zul je hem toch moeten herschrijven. ChatGPT geeft je heel gemakkelijk meerdere versies van je persoonlijk profiel op basis van de inhoud en zoekwoorden die jij zelf invoert.

Model reactie op een functieomschrijving

Elke functieomschrijving is uniek. Je kunt ChatGPT gebruiken om je cv voor elke functie aan te passen (zie volgende punt), maar je kunt ook een paar verschillende versies maken van de ideale reactie op de functieomschrijving.

Vervolgens bepaal je op basis van die reacties wat je in je cv zet. De cv's van je concurrenten krijg je nooit te zien, maar op deze manier krijg je wel een idee van wat de ideale sollicitant ongeveer in huis heeft en wat er aan jouw cv nog ontbreekt.

Aangepast cv voor elke functie

Als je aan het solliciteren bent, moet je voor elke functie een aparte sollicitatiebrief schrijven, maar je cv blijft in de meeste gevallen ongeveer hetzelfde. Je wilt werkgevers immers een consequent beeld van jou geven, of ze je cv nu rechtstreeks hebben gekregen, via een recruiter of via je LinkedIn-profiel.

Toch zijn er ook gevallen waarin je specifieke relevante werkervaring hebt die niet op je 'normale' cv staat. Voorheen zou je als werkzoekende geen tijd hebben om je cv voor elke functie zo nauwkeurig aan te passen, maar met ChatGPT is dit een stuk makkelijker geworden.

Overigens is het een goed idee om een betaald abonnement te nemen op ChatGPT-4. Deze premium versie van het model biedt nog betere resultaten dan ChatGPT-3.

Vier risico's van het gebruik van AI bij het solliciteren

ChatGPT kan je dus zeer zeker helpen bij je banenjacht. Maar pas op, er zijn ook risico's aan het gebruik van AI bij het solliciteren.

1. Niet echt 'jij'

Als je op zoek bent naar een baan, is authenticiteit van groot belang. Als je tijdens je sollicitatiegesprek anders klinkt dan in je cv, komt dat raar over, en dit rare gevoel kan bij de recruiter blijven hangen. AI kan een alternatieve, 'betere' versie van jou creëren, die jij in een intensief sollicitatiegesprek misschien niet zult kunnen waarmaken.

2. Elk cv is hetzelfde

Je kunt de toon van de AI-output wel aanpassen en met schrijfvoorbeelden een bepaalde stijl afdwingen, maar toch bestaat de kans dat, naarmate meer mensen ChatGPT en andere AI-tools gaan gebruiken voor hun cv's, de resultaten allemaal op elkaar gaan lijken. En je wilt toch zeker niet dat de recruiter kan zien dat je je cv hebt laten schrijven door AI? Laat in je cv duidelijk zien wie jij bent.

3. AI is niet onfeilbaar

Ook AI kan fouten maken. ChatGPT biedt niet overal een antwoord op en kan met een heel andere cv-tekst op de proppen komen dan wat je voor ogen had. Met de hele marketinghype die er op dit moment om het model heen hangt, bestaat het gevaar dat mensen denken dat elk AI-resultaat perfect is. AI kan je zeker helpen, maar alleen als je zelf kritisch blijft kijken.

En dan nog een laatste waarschuwing:

4. AI-detectie wordt steeds beter 

Er bestaan allerlei programma's waarmee je kunt testen of een bepaalde tekst met behulp van AI is geschreven. Naarmate software zoals ChatGPT verder wordt verbeterd, ontwikkelen dit soort detectiemethodes mee. Op zich is er niks mis mee om je een beetje te laten helpen door AI, maar als je je cv helemaal automatisch laat schrijven, loop je het gevaar betrapt te worden.

Zes voorbeelden van prompts voor je cv

Als je ChatGPT vraagt om je te helpen met je cv, moet je wel wat input geven. Je kunt natuurlijk vragen om een algemeen cv voor jouw functietitel, maar dan krijg je ook precies dat: een heel algemeen cv, dat geen rekening houdt met jouw unieke kwalificaties en werkervaring.

Hier zijn zes voorbeelden van prompts die je kunt gebruiken. Het idee is dat je zelf wat informatie invoert, op basis waarvan ChatGPT zijn output kan genereren. Die input zet je meestal aan het einde van je prompt-tekst, maar in deze voorbeelden hebben we ze in de prompts zelf gezet. Als de input (de functieomschrijving) langer is, kun je hier ook een aparte prompt voor maken en daarnaar terug verwijzen.

Maak je prompts specifiek, pas de input zoveel mogelijk aan en gebruik meerdere prompts om verschillende reacties te genereren. De kwaliteit van de output is volledig afhankelijk van de kwaliteit van de input. Hier zijn een paar ideeën:

 1. Maak een puntenlijst met vier items op basis van de hieronder aangegeven *input* geleverde prestaties die het beste passen bij de *input* functieomschrijving.
 2. Schrijf een persoonlijk profiel in vijf regels voor de hieronder genoemde *input* functie, op basis van de volgende *input* motivaties, werkervaring en persoonlijke kenmerken.
 3. Maak een lijst van vier kwantificeerbare prestaties die een recruiter zou verwachten op basis van de *input* functieomschrijving. Kies zeldzame prestaties die alleen de beste 10% van de werkzoekenden in deze branche hebben geleverd.
 4. Geef me de top tien van vaardigheden waar een recruiter naar zoekt op basis van deze *input* functieomschrijving. Geef voor elke vaardigheid een voorbeeld van een branchespecifieke prestatie aan de hand waarvan ik kan laten zien dat ik over de vaardigheid beschik.
 5. Herschrijf het *input* persoonlijk profiel met meer actiewerkwoorden. Gebruik minimaal vier trefwoorden uit de *input* functieomschrijving. Gebruik maximaal 400 lettertekens.
 6. Welke van de volgende *input* prestaties zijn het meest relevant voor de *input* functieomschrijving? Motiveer je keuzes en vertel me waarom de recruiter hiervan onder de indruk zal zijn. Stel je voor dat je de werving en selectie doet voor *input branche en functie*.

Dit is allemaal geen hogere wiskunde, maar vergeet niet dat ChatGPT je binnen een paar seconden meerdere versies van een idee kan geven. Dan weet je maar nooit wanneer er iets tevoorschijn komt waarvan je denkt: 'hé, dat past wel bij mij'. Vergeet vooral niet dat je de output nog kunt, en móet, bewerken. 

Je kunt in de prompts zo creatief zijn als je maar wilt. Het is een kwestie van blijven oefenen. Je kunt best een paar dagen bezig zijn met je perfecte cv, ook omdat je misschien soms in de knel komt met de maximale lengte van prompts. Geef niet op. De volgende suggestie kan precies zijn wat je nodig hebt!

Kortom:

In de banenjacht heb je nogal wat concurrentie. En het zou je verbazen hoeveel van die andere sollicitanten voor het schrijven van hun cv AI-technologie gebruiken. Op de vraag óf je AI-modellen als ChatGPT moet gebruiken, is het antwoord simpel: ja. De echte vraag is hóe je ze moet gebruiken.

 • Je kunt ChatGPT het beste zien als een schrijfpartner waarmee je samenwerkt, niet als een machine die al het werk voor je doet.
 • Met een creatieve, goed doordachte prompt krijg je altijd interessante output.
 • Let wel op de risico's van AI. Authenticiteit is belangrijk als je een baan zoekt.
 • Je cv moet uiteindelijk wel als jou klinken. Vraag daarom een vriend(in) om het na te lezen.
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere9 minuten leestijd
Wil je werken in het weekend? Denk eens aan dit weekend werk!
Wil je werken in het weekend? Denk eens aan dit weekend werk!
Carriere13 minuten leestijd
Wil je een baan waarbij je veel reist? Bekijk onze top 10
Wil je een baan waarbij je veel reist? Bekijk onze top 10
Sollicitatiegesprek25 minuten leestijd
Online sollicitatie
Online sollicitatie
Sollicitatiebrief9 minuten leestijd
De opbouw van je sollicitatiebrief
De opbouw van je sollicitatiebrief
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren