1. Home
  2. Blog
  3. CV
  4. CV-indelingen
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

CV-indelingen

15 minuten leestijd
Indelingen
Ga je aan de slag met je cv? Dan is de indeling meestal de eerste keuze die je maakt. Er zijn drie gangbare cv formats: chronologisch, functioneel en gecombineerd. Welke cv indeling het beste bij jou past? Dat lees je in dit artikel.

Welke cv indelingen zijn er en wanneer gebruik je welk cv format?

Je kunt natuurlijk helemaal zelf bepalen hoe je jouw cv indeelt. Maar het is niet gek dat bijna alle cv's zijn opgebouwd volgens een logische cv-volgorde. Er zijn drie gangbare cv indelingen: 

  1. Een (omgekeerd) chronologisch cv
  2. Een vaardigheden cv
  3. Een gecombineerd cv

De meeste sollicitanten kunnen prima uit de voeten met deze soorten cv's en ook onze templates zijn erop gebaseerd. Daarnaast heb je ook verschillende soorten cv’s waaronder:

  • Basis-cv / Moeder-cv
  • Netwerk cv
  • Europass cv

Wanneer gebruik je welk cv format?

Je keuze voor de indeling van je cv is afhankelijk van diverse factoren: 

  • Waaruit bestaan je werkervaring en vaardigheden?
  • Blijf je hetzelfde carrièrepad volgen of gooi je het roer om?
  • Naar welke functie solliciteer je?

Hieronder volgen de diverse soorten cv’s met een toelichting wanneer dit voor jou het beste cv format is.

Basis cv / Moeder-cv 

Een moeder-cv of basis cv is de meest uitgebreide versie van een regulier cv. Het is een cv waarin al je informatie staat. Dit is niet een cv die je naar een werkgever stuurt, maar die je gebruikt om relevante informatie uit te halen zodat je een custom cv kunt opstellen voor elke vacature.

Vaardigheden-cv 

Ben je net afgestudeerd, een tijdje werkloos geweest of heeft jouw carrière een grillig pad gevolgd? Dan kun je het beste een vaardigheden-cv maken. Ook freelancers en mensen die een carrièreswitch maken kiezen vaak voor een vaardigheden-cv.

Een vaardigheden-cv legt de nadruk op jouw vaardigheden en talenten. Een vaardigheden-cv bevat geen jaartallen dus kun je makkelijk een gat in je cv aan het oog onttrekken. 

Chronologisch cv 

Een (omgekeerd) chronologisch cv is het meest gangbare cv. Dit soort cv wordt voornamelijk gebruikt als je voldoende relevante werkervaring hebt. Veel mensen vullen dit type cv aan met een rijtje vaardigheden en een persoonlijk profiel. Op die manier ontstaat een gecombineerd cv, daarover later meer.

Netwerk-cv

Een netwerk-cv is eigenlijk een profielschets die je eenvoudig kan delen op LinkedIn of andere social media kanalen. Dit soort cv‘s wordt vaak gebruikt om interesse te wekken, maar kan ook gebruikt worden voor open sollicitaties. 

Europass cv

Solliciteer je naar een baan bij de EU, wil je internationaal aan de slag of ga je studeren aan een buitenlandse universiteit? Dan is een Europass-cv aan te raden en soms zelfs verplicht. De cv-indeling van het Europass-cv volgt namelijk een gestandaardiseerd sjabloon dat in elk Europees land wordt erkend.

Moet ik m'n cv aanpassen per vacature?
Gerelateerde artikelen
Moet ik m'n cv aanpassen per vacature?

Wil je op verschillende functies solliciteren? Dan is het slim om je cv per sollicitatie aan te passen. Maar waarom? Je leest het hier!

Wat is een chronologisch cv (of een omgekeerd chronologisch cv)?

Een chronologisch cv is in de praktijk eigenlijk altijd een omgekeerd chronologisch cv. Deze cv indeling draait om je werkervaring en je opleiding. Je vermeldt onder werkervaring alle banen die je hebt gehad. Staat je eerste baan boven aan de lijst en je huidige baan onderaan? Dan is het een chronologisch cv. 

Maar omdat je meest recente ervaring vaak het belangrijkste is, kiezen de meeste sollicitanten voor een omgekeerd chronologisch cv: je begint met het noemen van je laatste of huidige baan en werkt vanaf daar terug in de tijd. Je allereerste baan staat helemaal onderaan (of laat je weg als het langer dan 15 jaar geleden is). Hetzelfde stramien volg je bij het opsommen van je opleidingen. 

Werkervaring vermelden op een chronologisch cv

Een (omgekeerd) chronologisch cv is het perfecte cv format wanneer jouw werkervaring prima aansluit op de functievereisten in de vacaturetekst. Je noteert van al je vorige banen:

  • Functietitel
  • Naam bedrijf
  • Locatie
  • Datum in dienst - datum uit dienst
  • Beknopte beschrijving van je taken, verantwoordelijkheden en prestaties.
Expert tip

Expert tip: Je hoeft niet al je functies te vermelden. Vermeld alleen de relevante werkervaringen. 

Expert tip

Ben je afgestudeerd en op zoek naar je eerste startersbaan? Dan kun je beter een vaardigheden-cv als cv format kiezen.

Opleiding vermelden op een omgekeerd chronologisch cv

Vermeld opleidingen die relevant zijn voor de betreffende vacature. Beschrijf formele opleidingen in omgekeerde volgorde, beginnend met je meest recent behaalde diploma. De informatie bestaat uit:

  • Naam van de school, universiteit of onderwijsinstelling
  • Naam van de opleiding (met vermelding van eventuele majors en minors), cursus of het behaalde certificaat
  • Datum start en einde opleiding, datum diploma

 

Voorbeeld van een chronologisch cv

Daarnaast kun je optionele secties aan je cv toevoegen. Denk aan certificeringen, lidmaatschappen, vrijwilligerswerk, hobby’s en interesses, publicaties, onderscheidingen en prestaties.

Wat is een vaardigheden cv (ook wel functioneel cv genoemd)?

Een vaardigheden-cv of functioneel cv benadrukt je vaardigheden en talenten voor de betreffende vacature. Deze cv-indeling wordt daarom ook wel een thematisch cv of competentie cv genoemd. En wist je dat dit cv format steeds populairder wordt? Je deelt je cv in op basis van je prestaties, competenties, kennis, vaardigheden en rollen. Wanneer je welke (werk)ervaring hebt opgedaan, is van ondergeschikt belang.

Daarmee is een vaardigheden-cv de beste indeling  van je cv wanneer je solliciteert naar een vacature waar jouw werkervaring niet naadloos op aansluit. Bijvoorbeeld omdat je net een carrièreswitch hebt gemaakt. Of wanneer je net afgestudeerd bent en niet veel werkervaring hebt. Ook voor freelancers is dit meestal het perfecte cv format. Door de vele opdrachtgevers die zij (vaak tegelijkertijd) hebben, is een (omgekeerd) chronologisch cv haast niet te doen. 

Expert tip

Een vaardigheden-cv is ook ideaal om een gat in je cv te laten verdwijnen. Gebruik deze cv indeling om aan te tonen dat jouw vaardigheden perfect aansluiten bij de vereiste vaardigheden in de functieomschrijving van de vacature.

 

 

Voorbeeld van een vaardigheden-cv of competentie-cv

Gecombineerd cv: een mix van chronologisch cv en vaardigheden-cv

Zoals de naam al doet vermoeden, combineert deze cv indeling de twee voorgaande cv formats. Een gecombineerd cv is een mix van een omgekeerd chronologisch cv en een vaardigheden-cv. Je werkervaring en opleiding som je op volgens de (omgekeerd) chronologische indeling en daarnaast benadruk je jouw vaardigheden en talenten. Dat doe je in de sectie 'persoonlijk profiel' en onder de kop 'vaardigheden'. Het gecombineerde cv wordt intussen door een brede groep sollicitanten gebruikt. Logisch, want het combineert het beste van twee werelden! Dit cv format wordt ook steeds populairder omdat er steeds meer mensen komen die gespecialiseerd zijn. Hiermee kunnen zij zowel hun werkervaring laten zien als hun bijzondere vaardigheden benadrukken. 

De inhoud van je cv

Het cv format bepaalt waar je de nadruk op legt en op welke plek de cv-onderdelen 'Werkervaring' en 'Opleiding' terugkomen. Het verschil zit hem dus in hoe uitgebreid deze secties zijn en hoe ze zijn ingedeeld. Ook kun je er bij een omgekeerd chronologisch cv voor kiezen het onderdeel 'Vaardigheden' niet apart te benoemen. 

De overige cv-onderdelen komen logischerwijs in elk cv terug: 

Het oog wil ook wat: 5 tips voor de perfecte cv layout
Gerelateerde artikelen
Het oog wil ook wat: 5 tips voor de perfecte cv layout

De opmaak en layout van je cv zijn belangrijk. Hoe benut je de beschikbare ruimte optimaal? Hoe stuur je de blik van de selecteur een bepaalde richting op? En hoe kan jouw cv op een smaakvolle manier opvallen? In dit artikel ontdek je 5 tips voor een perfecte cv layout.

Expert tip

Mocht je niet voldoende ruimte bovenaan de pagina hebben, dan kun je ook spelen met kleuren, zodat je voldoende aandacht trekt naar de meest belangrijke elementen, zoals in het voorbeeld hieronder.

Voorbeeld van de juiste indeling met de meest belangrijkste informatie:
Wel
  • Kijk naar jouw eigen situatie en bedenk welk format voor een cv daar het beste bij past.
  • Zet de meest belangrijke informatie bovenaan de pagina.
  • Kies voor een professioneel ogend lettertype, zoals Calibri, Arial, Verdana, Roboto, Tahoma of Cambria.
  • Gebruik korte en pakkende zinnen.
  • Zorg ervoor dat je cv makkelijk scanbaar blijft met tussenkoppen.
  • Gebruik visuele elementen zoals een professionele foto.
Niet
  • Belangrijke informatie verstoppen: zorg dat je de juiste info benadrukt.
  • Een cv van vele kantjes lang maken. Beperk je cv tot  2 A4'tjes.
  • Door ruimtegebrek de lettergrootte op 10 of minder zetten. Schrap liever wat tekst. De tekengrootte zou 11 of 12 moeten zijn.
  • Je cv als Word document sturen. Stuur altijd een PDF. Zo ziet de opmaak er op iedere pc hetzelfde uit.

Wil je er zeker van zijn dat je geen onderdelen vergeet op je cv en alle informatie netjes en overzichtelijk gepresenteerd wordt? Kortom, wil je een bewezen effectief en professioneel cv maken? Kies dan één van onze templates en maak in 15 minuten jouw curriculum vitae!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere7 minuten leestijd
Alle info op een rij: op zoek naar een bijbaan met 16 jaar
Alle info op een rij: op zoek naar een bijbaan met 16 jaar
Sollicitatiebrief19 minuten leestijd
Sollicitatiebrief of motivatiebrief? Weet jij het verschil
Sollicitatiebrief of motivatiebrief? Weet jij het verschil
Carriere12 minuten leestijd
Onderzoek: Knappe sollicitant(e) meer kans op een baan
Onderzoek: Knappe sollicitant(e) meer kans op een baan
CV17 minuten leestijd
Chronologisch CV
Chronologisch
Alles Doorbladeren