Als je een baan zoekt, wil je elk voordeel benutten dat er maar is. Een fantastisch cv en overtuigende sollicitatiebrief zullen je ver brengen, maar weten wat het beste moment is om te solliciteren kan net dat laatste nodige zetje geven om over de finishlijn te kruipen en een plekje aan de sollicitatietafel te bemachtigen.
Dus, wat is het beste moment om te solliciteren? Als je nu een baan nodig hebt, ga je natuurlijk niet wachten op het beste moment van het jaar om te solliciteren. Wel kun je er dan voor kiezen je sollicitatie op het meest geschikte moment van de week of dag te versturen en daarmee je kans van slagen te maximaliseren. Maar wat zijn nu die meest geschikte momenten? Lees verder om te ontdekken:
- Waarom timing ertoe doet
- Wat de beste en slechtste maanden zijn om te solliciteren
- Wat de beste en slechtste weekdagen zijn om te solliciteren
- Wat de beste en slechtste tijdstippen zijn om te solliciteren
- Wat je kunt doen om je tijd optimaal in te delen tijdens je banenjacht
Waarom timing ertoe doet
Je bent op zoek naar een baan en een werkgever heeft een vacature online gezet. Dus zou je dan niet gewoon direct moeten reageren? Het antwoord op die vraag hangt af van de reden dat je solliciteert.
Als je al een baan hebt, dan betekent dat waarschijnlijk dat je geen haast hebt. In dat geval is het verstandig om eerst wat vooronderzoek te doen naar wanneer werkgevers vaak mensen aannemen en hun wervingsprocessen dus prioriteit geven. Je kunt dan, wanneer de tijd rijp is, je cv en sollicitatiebrief naar een paar verschillende potentiële werkgevers sturen.
Als je geen rekening houdt met de behoeften van potentiële werkgevers, loop je het risico dat je sollicitatie op een grote stapel documenten terechtkomt en helemaal geen aandacht krijgt. Zie je echter een droomvacature bij een fantastische werkgever voorbij komen, dan is het zaak dat je direct reageert. Je wil tenslotte niet dat deze kans aan je neus voorbij gaat.
Als je je baan kwijt bent of de arbeidsmarkt voor het eerst betreedt, hoef je alleen rekening te houden met het beste moment van de week om te solliciteren. Door je timing te optimaliseren, vergroot je de kans dat de HR-afdeling ontvankelijk is voor je sollicitatie.
De beste en slechtste maanden om te solliciteren
Niet alleen mensen hebben goede nieuwjaarsvoornemens – ook bij bedrijven staat oud en nieuw meestal in het teken van vooruitstrevende initiatieven en frisse ideeën voor het nieuwe jaar. Bedrijfsuitbreidingen of het opvullen van leegstaande vacatures staan in die periode daarom vaak hoog op het prioriteitenlijstje.
Beste momenten om te solliciteren: begin van het jaar en einde van de lente
Je raadt het al: januari en februari zijn fantastische maanden om op een uitgebreide banenjacht te gaan, vooral als je een breed scala aan mogelijkheden wil onderzoeken. Hoewel dat niet overal geldt, maken de meeste bedrijven rond november hun budgetten voor het nieuwe jaar. Dat betekent dat er rond die tijd groen licht wordt gegeven voor het aannemen van nieuwe medewerkers. Sommige van deze bedrijven zullen de vacatures daarvoor al in december online zetten, maar in verband met hectiek rond de feestdagen zal er pas in januari echt wat van de grond komen.
Ook mensen grijpen de jaarwisseling vaak aan om eindelijk die carrièreswitch te maken die al zo lang op de goede voornemenlijst staat. Wellicht dat je de perfecte persoon bent om in het gat te springen dat zij achterlaten wanneer ze hun huidige functie verlaten.
Naast de eerste maanden van het jaar, biedt ook de (late) lente veel kansen. Werkgevers weten dat veel studenten in mei en juni afstuderen, en dan op zoek gaan naar hun eerst baan. Daar houden ze rekening mee door hun personeelsbeleid in deze maanden extra aandacht te geven. Er zullen in die periode weinig recruiters op vakantie gaan, wat maakt dat wervingsprocessen meestal vlot verlopen.
Wil je seizoenswerk gaan doen? Ook dan is de lente de juiste periode om te solliciteren. Ondernemingen zoals restaurants of veeteeltbedrijven zullen zich tijdens deze periode tenslotte gaan voorbereiden op de drukke zomermaanden die voor de deur staan.
Slechtste momenten om te solliciteren: einde van het jaar en einde van de zomer
De slechtste momenten om te solliciteren zijn eind december en gedurende de hele maand augustus. Veel mensen gaan tijdens deze periodes op vakantie, waardoor het zakenleven vertraagt. December is de populairste vakantiemaand, gevolgd door juli en augustus. Tenzij je in de retail of reisbranche werkt, kun je gedurende deze periodes dus beter niet op zoek gaan naar een nieuwe baan.
De beste en slechtste dagen om te solliciteren
Laten we zeggen dat het januari is en eindelijk klaar bent om die droombaan binnen te slepen. Dat is natuurlijk super, maar je bent niet de enige met dit voornemen. Dus hoe zorg je ervoor dat je sollicitatie op de top van de stapel komt te liggen en niet ondergesneeuwd raakt? Het antwoord zit hem – naast natuurlijk een fantastisch cv en ijzersterke sollicitatiebrief – in de dag waarop je je documenten verstuurt:
De beste dag om te solliciteren: maandag
Volgens LinkedIn solliciteren de meeste mensen op dinsdag. De vraag is alleen: wil je net als de rest zijn? Want hoewel 37% van de sollicitanten op dinsdag toeslaat, is het slagingspercentage van deze groep slechts 20%. Kies er daarom voor om je cv en brief tijdens het weekend te finetunen, zodat je de verzendknop op maandag in kunt drukken. Mensen zijn aan het begin van de week op hun productiefst, dus de kans is groot dat je documenten dan met de juiste zorg en aandacht worden gelezen. Je kunt er ook voor kiezen om je sollicitatie op zondagavond vast op te sturen. 30% van de sollicitanten die dat doet, schopt het tot de volgende ronde.
De slechtste dag om te solliciteren: vrijdag
Het is lastig te voorspellen wat goede en slechte dagen zijn om te solliciteren, gezien elke HR-afdeling een ander werkritme heeft. Toch kun je er gerust van uitgaan dat mensen zich op vrijdag, en dan met name vrijdagmiddag, niet echt concentreren op het werven van nieuwe medewerkers.
Daarnaast kun je ook de zaterdag beter vermijden, ook als je die dag speciaal hebt vrijgehouden om sollicitaties in te dienen. De meeste recruiters lezen hun mail tenslotte op maandag pas weer en tegen die tijd is je sollicitatie waarschijnlijk begraven onder talloze spammails en advertenties.
Hoe zit het met de andere dagen van de week?
Als je het idee hebt dat de vacature waarop je wil solliciteren goed matcht met een woensdag, moet je dan wachten? Onze aanbeveling is dat je in dat geval gewoon naar je eigen gevoel luistert.
Verder goed om te weten: recruiter krijgen twee tot vijf dagen na het plaatsen van de vacature vaak de meeste reacties. Wacht daarom liever niet te lang met het indienen van je sollicitatie. Als je laat bent en de recruiter al een goede verzameling aan geschikte kandidaten heeft, loop je namelijk het risico dat je documenten niet meer worden bekeken.
Beste en slechtste tijdstippen om te solliciteren
Stel dat je ’s nachts ligt te malen omdat je een baan nodig hebt en daarom achter je computer kruipt om vacatures af te speuren, is het dan verstandig om ook direct – midden in de nacht – te solliciteren? Een factor om in dat geval rekening mee te houden is hoe alert je daadwerkelijk bent. Je wil tenslotte niet dat je documenten fouten bevat. Met andere woorden: kies liever niet voor een tijdstip waarop je moe, gestrest of gehaast bent.
De tweede factor om rekening mee te houden, is of je documenten door een Applicant Tracking System (ATS) worden gehaald of niet. Als dat wel het geval is, blokkeren recruiters waarschijnlijk een tijdstip in hun agenda om alle goedgekeurde sollicitaties door te nemen. Het tijdstip waarop je je sollicitatie verzendt, maakt dan dus niet zoveel uit. Als je echter rechtstreeks met een individu communiceert, kan het tijdstip waarop je mail in hun inbox belandt wel een verschil maken.
Uit een data-analyse van Quartz blijkt dat mensen om 11:00 op hun productiefst zijn. Als je het idee hebt dat je sollicitatie direct zal worden bekeken (wat vaak bij kleinere bedrijven het geval is), zorg er dan voor dat je rond 10:30 op de verzendknop drukt. Je hebt dan de grootste kans dat je documenten met een scherp en gemotiveerd oog worden gelezen. Na de lunch neemt onze productiviteit meestal af en beginnen recruiters naar de klok te kijken in plaats van hun inbox. Rond 16:00 is de concentratie meestal ver te zoeken, dus probeer dit tijdstip te vermijden.
Tips om je tijd optimaal in te delen tijdens je banenjacht
Laten we eerlijk zijn: je kunt niet 24/7 bezig zijn met zoeken naar en solliciteren op vacatures, en zoals je net gelezen hebt is dat ook helemaal niet verstandig. Dus hoe kun je tijd nuttig besteden in de periodes waarin je niet aan het solliciteren bent? Hieronder lees je enkele tips:
- Reflecteer eerlijk op je competenties. Als je dat nog niet hebt gedaan, maak dan een master list van alle vaardigheden die relevant zijn voor de functies waarin je geïnteresseerd bent en ga na in hoeverre je deze ontwikkeld hebt. Merk je dat je de nodige kennis of vaardigheden nog niet in huis hebt? Volg dan bijvoorbeeld een training of werk zelf aan de ontwikkeling daarvan. Daarmee maak je jezelf aantrekkelijker voor werkgevers en ben je optimaal voorbereid wanneer het moment om toe te slaan is aangebroken.
- Neem je cv onder de loep. Bekijk je cv met een kritische blik. Komen al je relevante competenties goed naar voren? Heb je cv keywords geïntegreerd om je documenten door ATS-systemen te kunnen loodsen? Is het voldoende om alleen je laatste baan aan je cv toe te voegen, of is het document misschien wel toe aan een complete make-over?
- Doe wat onderzoek. Kijk bijvoorbeeld of je eens kunt praten met recruiters in jouw branche om te achterhalen wat ze in kandidaten zoeken. Je kunt ze zelfs vragen of ze eens een blik op je cv en sollicitatiebrief kunnen werpen en hier feedback op willen geven.
- Werk je sociale media bij. Veel werkgevers bekijken LinkedIn-pagina’s en andere professionele profielen van potentiële kandidaten. Zorg dus dat deze er pico bello uitzien.
Belangrijkste punten
- Timing doet ertoe, maar je persoonlijke situatie is belangrijker.
- Als je geen haast hebt om van baan te wisselen, solliciteer dan in de eerste helft van het jaar en wees vooral scherp op mooie baankansen in januari en de late lente.
- Maandag is de beste dag om te solliciteren. Verstuur je documenten liever niet op zaterdag.
- Zorg dat je scherp en uitgerust bent wanneer je je sollicitatie indient. Druk het liefst ‘s ochtends rond 10:30 op de verzendknop en in ieder geval vóór de namiddag.
- Terwijl je wacht tot het beste moment om te solliciteren arriveert, kun je jezelf nuttig maken door aan de ontwikkeling van je vaardigheden te werken en je sollicitatiedocumenten te perfectioneren.