1. Blog
 2. CV
 3. Belangrijke woorden voor op je cv: cv keywords uitgelegd
Geschreven door Anna MuckermanAnna Muckerman

Belangrijke woorden voor op je cv: cv keywords uitgelegd

19 minuten leestijd
Belangrijke woorden voor op je cv: cv keywords uitgelegd
Kunstwerk door:Liza Gagarina
Wist je dat het merendeel van de cv’s nooit gelezen wordt? Dat komt doordat sollicitaties eerst door de ‘digitale poorten’ van je potentiële werkgever moeten worden toegelaten. Daarom is het belangrijk dat je zogenaamde cv-woorden in je sollicitatie verwerkt. Ontdek in deze gids waarom en hoe je dat doet.

Wanneer je gaat solliciteren, is het verstandig om bepaalde woorden gerelateerd aan de gewenste functie in je cv te vermelden. Dat worden ook wel cv-woorden of cv keywords genoemd. 

Vergis je niet, want een cv keyword meer dan alleen een trendy term om een HR-blog mee op te leuken. In de huidige competitieve arbeidsmarkt is het gebruiken van specifieke woorden essentieel om je cv door zogenaamde  Applicant Tracking Systems (ATS) heen te loodsen. Dit zijn geautomatiseerde systemen die worden gebruikt om kandidaten voor te selecteren, voordat deze in de menselijke handen van recruiters vallen.

In deze complete gids leggen we je alles uit over deze geniepige, maar belangrijke cv-woorden. Zo kom je erachter:

 • wat een cv-woord is
 • waarom cv-woorden belangrijk zijn
 • waar je belangrijke woorden voor op je cv kunt vinden
 • hoe je cv-woorden inzet
 • waar je op moet letten bij de vormgeving van je cv

Daarnaast vind je ook een aantal voorbeelden van populaire, branchespecifieke cv-woorden die je als leidraad kunt gebruiken.

Wat zijn cv-woorden?

Cv-woorden of cv keywords zijn woorden en deelzinnen die een sterke link hebben met een specifieke functie. Zowel ATS-systemen als menselijke recruiters slaan aan wanneer ze zulke keywords tegenkomen, omdat deze suggereren dat er sprake is van een goede match. Bij online sollicitaties fungeert ATS-software dan ook als een buffer tussen jouw sollicitatie en de recruiter. 

De cv-woorden kunnen betrekking hebben op de branche of de functie en gaan vaak over specifieke vaardigheden of relevante  werkervaring. Als een bedrijf bijvoorbeeld op zoek is naar een sales vertegenwoordiger, zal de software cv’s afspeuren op termen als ‘ervaring met verkopen’ en ‘sterke communicatieve vaardigheden’.

Het gebruiken van cv-woorden is vooral belangrijk als je bij een grote organisatie solliciteert. Binnen bedrijven waar de personeelsafdeling honderden of zelfs duizenden cv's ontvangt, is het gebruik van zo’n systeem de beste manier om sollicitatieprocessen te stroomlijnen en vermeende ongeschikte kandidaten te filteren. 

Expert tip

Hoeveel vertrouwen hebben werkgevers in ATS? 

Best wel veel. Stel je voor dat je als werkgever meer dan 100 sollicitaties ontvangt voor één functie. Dan is het natuurlijk prettig om een systeem als ATS te hebben, omdat deze op basis van geavanceerde AI een basiscontrole uitvoert. Als je niet door die basiscontrole komt, heb je je cv en brief niet voldoende afgestemd op de wensen van de werkgever - terwijl er dan nog altijd meer dan 50 zijn die dat wel hebben gedaan. Weinig recruiters zullen dan ook de moeite nemen om afgewezen cv’s voor de zekerheid te controleren. 

Het belang van cv-woorden

Digitalisering op de arbeidsmarkt maakt dat bedrijven zichtbaarder zijn dan ooit. Met één druk op de knop kunnen organisaties wel duizenden mensen bereiken. Niet gek dus, dat werkgevers gretig gebruikmaken van moderne technologieën om wervingsprocessen te vereenvoudigen. Wanneer een vacature tot wel 200 potentiële kandidaten aantrekt, is snel kunnen filteren tenslotte cruciaal.

6 krachtige werkwoorden voor je cv
Gerelateerde artikelen
6 krachtige werkwoorden voor je cv

Je woordkeuze afstemmen op de branche is cruciaal. Check onze lijst van krachtige werkwoorden voor op je cv.

ATS-algoritmen zijn vaak al ingebouwd in de sollicitatieportalen waar grote organisaties gebruik van maken. Als sollicitant is het dan ook belangrijk dat je rekening houdt met de toenemende rol van moderne technologie in sollicitatieprocedures. 

Een ATS-programma controleert cv’s op belangrijke woorden, rangschikt deze vervolgens tegen elkaar en filtert kandidaten die niet hoog genoeg scoren. Uiteindelijk hoeft een recruiter hierdoor slechts een klein deel van de ingediende sollicitaties te beoordelen, wat natuurlijk een hoop tijd en geld scheelt.

Statistisch overzicht

Volgens recent onderzoek gebruikt maar liefst 70% van de internationale bedrijven ATS om kandidaten voor te selecteren. Onder de Fortune 500 bedrijven betreft dit maar liefst 99%. Als je van plan bent om bij een grote multinational zoals Apple of Shell te solliciteren, kun je er dus op rekenen dat je sollicitatie gescand gaat worden door een robot.

Wat zoeken werkgevers in cv’s?

Werkgevers zijn zelden op zoek naar ‘zomaar iemand’ met de juiste papieren. Ze zoeken bijvoorbeeld geen secretaresse, maar een secretaresse met een financiële achtergrond. Geen verkoper, maar een verkoper met ambitie en lef. Daarom gaan recruiters op zoek naar cv keywords, ofwel ‘sleutels’ die de deur tot de ideale kandidaat openen. 

Vergeet echter niet dat het uiteindelijke doel is dat je cv door een mens wordt gelezen. Zorg er daarom voor dat de toevoeging van deze woorden niet afleidt van de algehele leesbaarheid van je cv door ze op een natuurlijke wijze te integreren.

Waar vind je cv-woorden?

Als je op zoek gaat naar goede woorden voor in je cv, is de functieomschrijving je beste bron. Zie deze als een klein raam waardoor je eisen en wensen van de betreffende organisatie kunt zien. Zie je een woord dat vaker wordt herhaald? Dan is dat waarschijnlijk een cv-woord. Ook competenties die op de een of andere manier worden benadrukt, bijvoorbeeld doordat ze cursief of dikgedrukt zijn, verdienen je aandacht.

Expert tip

Als je cv-woorden identificeert, zorg er dan voor dat je deze precies zo vermeldt zoals ze in de omschrijving staan. Als er in de omschrijving bijvoorbeeld wordt gevraagd om iemand die ervaring heeft met ‘salarisonderhandelingen’, gebruik dan dat exacte woord en bijvoorbeeld niet een alternatief zoals ‘salarissen onderhandelen’. 

Lees de functieomschrijving meerdere keren door om jezelf ervan te verzekeren dat je geen belangrijke hints over het hoofd hebt gezien. Kijk ook goed naar de sectie waarin verantwoordelijkheden beschreven staan, omdat je hier werkwoorden vindt die je goed kunt verwerken in het stuk in je cv dat over je ervaring gaat. Het is belangrijk om te benadrukken dat je over de vaardigheden beschikt die nodig zijn voor je potentiële nieuwe functie.

Je kunt ook eens controleren hoe de organisatie, en in het bijzonder de HR-afdeling, zich profileert op bijvoorbeeld sociale media en de website. Subtiele verschillen in taalgebruik per organisatie zeggen veel over het werkgeversmerk en het is verstandig om de tone-of-voice in je sollicitatie daarop aan te passen.

Hoe zet je cv-woorden in?

Zodra je de belangrijkste woorden en deelzinnen hebt geïdentificeerd, is het tijd om deze in je cv te gaan integreren. Plaats ze nooit op onlogische plekken en gebruik ze ook niet als ze niet aansluiten op je expertise. Je cv zal in zo’n geval misschien wel door de ATS-controle komen, maar de kans is groot dat je daarna alsnog door de mand valt en de recruiter je sollicitatie rechtstreeks naar de prullenmand sleept.  Liegen op je cv is nooit verstandig.

Expert tip

Vergeet je cv en motivatiebrief niet  af te stemmen op de organisatie waarbij je solliciteert. Probeer ook de bedrijfsnaam te noemen in je cv, want dit is vaak een belangrijk woord. Dat kun je bijvoorbeeld doen in je persoonlijke samenvatting of introductie, die meestal bovenaan je cv staat. Met het noemen van de bedrijfsnaam vergroot je niet alleen de kansen dat je sollicitatie door de voorselectie komt, maar laat je ook aan de recruiter zien dat je gemotiveerd en professioneel bent.

Hoe optimaliseer je je cv met cv-woorden?

Zorg dat je belangrijke cv-woorden zo goed mogelijk over je cv verspreidt. Geef daarbij vooral aandacht aan je samenvattings- en vaardighedensectie. Als er in de functieomschrijving bijvoorbeeld wordt gevraagd om ‘+3 jaar ervaring in grafisch design’, is dat een ideale zin vol met cv-woorden om in je samenvatting te plaatsen (zolang dat natuurlijk overeenkomt met je daadwerkelijke ervaring in het vak).

Cv-woorden gericht op vaardigheden hebben vaak betrekking op vaktechnische hard skills. Als je in je cv al informatie hebt opgenomen over je meer algemene expertise, is het verstandig om een speciaal overzicht te maken waarin je (met bulletpoints) informatie opneemt over deze specifieke vaardigheden. Een IT-professional kan bijvoorbeeld in het ervaringsgedeelte aangeven ervaring te hebben met programmeren en vervolgens specifieke programmeertalen zoals JavaScript benoemen in de vaardighedensectie. 

Expert tip

Vergeet ook onderwijsgerelateerde cv-woorden niet. Als werkgevers vragen om een specifiek hbo- of wo-diploma, is het belangrijk dat je ook deze op de juiste manier vermeldt. Zeg bijvoorbeeld niet dat je ‘een opleiding tot juridisch dienstverlener’ hebt gevolgd, maar dat je de opleiding ‘MBO Juridische Dienstverlening’ met succes hebt afgerond. 

Het vormgeven van je cv

Wanneer je cv keywords opneemt, is het natuurlijk wel zo belangrijk dat de ATS-systemen ze ook daadwerkelijk kunnen scannen. Hieronder lees je vier tips om je cv-woorden op een goede manier vorm te geven:

 1. Gebruik een veelvoorkomend lettertype: Het kan misschien leuk lijken om bijzondere  lettertypes te gebruiken op je cv, maar voor zowel robots als het menselijk oog zijn ze niet lekker weg te lezen. Laat sierlijke krulletters daarom liever achterwege en ga voor een standaard font zoals Georgia, Arial of Helvetica.
 2. Zorg voor een goed gestructureerde lay-out: Het is belangrijk dat je je cv op een  logische manier indeelt. Het beste is om bovenaan een korte samenvatting te plaatsen, gevolgd door je werkervaring, vaardigheden en diploma’s. Maak dus duidelijke secties, zodat je cv goed te scannen is. Een cv-template kan je hierbij helpen.
 3. Gebruik logische (sub)titels: Hoewel het verleidelijk kan zijn om te spelen met taalgebruik, kun je je subtitels beter eenvoudig houden. Een ATS-systeem zal namelijk niet kunnen zien dat je met ‘professionele reis’ eigenlijk ‘werkervaring’ bedoelt. Duid de verschillende secties daarom aan met titels waar zowel robots als mensen op aanslaan.
 4. Sla je cv op de juiste manier op: Meestal wordt in de functieomschrijving aangegeven waar en hoe je je cv moet aanleveren. Als er wordt gevraagd om een pdf up te loaden via een onlineformulier, sla je cv dan ook zo op en lever deze precies zo aan zoals wordt gevraagd. Anders loop je het risico dat je cv überhaupt niet wordt meegenomen in de voorselectie.
Expert tip

Met de toevoeging van al die extra woorden, vraag je jezelf misschien af of je ook een cv van twee pagina’s kan inleveren. Het antwoord daarop is meestal ‘nee’. Tenzij je een carrière-expert bent met een waslijst aan relevante werkervaring, is het beter een cv van één pagina in te dienen. Laat relevante competenties subtiel naar voren komen door cv-woorden op een aantal strategische plekken te plaatsen. Schrap zoveel mogelijk irrelevante opvulwoorden uit je cv en stel je lettergrootte op 10 in als je ruimte tekort komt.

Do’s en don’ts 

Wat goede cv-woorden zijn, verschilt natuurlijk per branche, werkgever en de precieze functie waarop je solliciteert. Daarom is het het beste om je woorden in je cv af te stemmen op de verschillende sollicitaties die je indient. Dat klinkt misschien als veel werk, maar hoeft in de praktijk niet zo lang te duren. Zolang de basis goed is, hoef je meestal alleen een paar woorden te vervangen. Hieronder lees je wat je wel en juist niet moet doen wanneer je aan de slag gaat met cv-woorden:

Wel
 • Cv-woorden op een natuurlijke manier integreren door je hele cv
 • De exacte keywords gebruiken zoals deze in de functieomschrijving staan
 • Het controleren van je cv op spelling en grammatica voordat je deze verzendt
Niet
 • Cv-woorden onnatuurlijk vaak herhalen
 • Keywords in je cv ‘verstoppen’ met witletters
 • Cv-woorden plaatsen die niet overeenkomen met je ervaring en vaardigheden
Expert tip

Sommige kandidaten denken slim te zijn door keywords in witte, onzichtbare letters te plaatsen. Het idee daarachter is dat ATS-scanners deze woorden wel zullen oppikken, maar dat recruiters de truc niet zullen doorhebben. De kans is echter groot dat iemand dit zal opmerken, waardoor deze kleine list uiteindelijk tegen je gaat werken. Bovendien zijn de meer geavanceerde ATS-systemen zo ingesteld dat ze ‘valsspelers’ kunnen registreren, waarna je cv direct aan de kant wordt geschoven.

Voorbeelden van sterke woorden voor op je cv

Benieuwd waar je op moet letten als je op zoek gaat naar woorden voor in je cv? Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende cv keywords in uiteenlopende branches:

Medisch patiëntenzorg, diagnose en behandeling, kennis van gezondheidszorgprotocollen, preventieve medicijnen, interdisciplinair samenwerken
Engineering technische ontwerpen, projectmanagement en teamleiderschap, CAD-software, probleemanalyse, oplossingsgericht denken, technologische innovatie
Financiën en Boekhouding boekhouding, kosten/batenanalyse, financiële planning, operationele budgetten, risicomanagement
Marketing strategische planning, digitale marketing, sociale media, marktonderzoek, consumentengedrag, analyse van marketingrendement (ROI)
Overheid beleidsontwikkeling en implementatie, Public Relations, strategische planning, beleidsvoering, stakeholdermanagement, campagne voeren
Administratie boekhouding, financiële administratie, gegevensanalyse, tijdmanagement, Excel, klantgericht, sterke communicatieve vaardigheden, multitasking, prioriteiten stellen
Onderwijs lesgeven, onderwijsplanning en curriculum, studentgerichte benadering, evaluatie en feedback, samenwerking met ouders en collega's, lesmethoden, persoonlijke aandacht
Horeca gastvrijheid, flexibel, teamwork en communicatie, kennis van hygiëne- en veiligheidsvoorschriften
Informatietechnologie(IT) kunstmatige intelligentie, analytisch vermogen, machinaal leren, netwerkbeheer, systeemconfiguratie
Human Resources (HR) verandermanagement, ATS, gelijke kansen, onderhandelingen, resultaatgericht
Sales relatiebeheer, koude acquisitie, marktpositionering, verkoopprognoses, onderhandelen
Vervoer internationaal, routeplanning, veiligheid, rijbewijs
Transport en logistiek Supply chain, flexibel inzetbaar, gevaarlijke stoffen, veel verantwoordelijkheidsgevoel, scherp oog voor detail
Vastgoed duurzaamheid, preventief onderhoud, projectontwikkeling, vastgoedbeheer, ambitieus
Maatschappelijk werk gedrag, naleving, subsidieaanvragen, specialisatie, crisis
Zakelijke dienstverlening bedrijfsontwikkeling, financieel beheer, langetermijnplanning, marktontwikkeling, prestatienormen
Bouw commerciële ontwikkeling, milieu, voorman, residentieel
Beauty en wellness vergunning, verzorging, trends, management, massage
Sport en fitness voeding, klanttevredenheid, individueel, holistisch, resultaten
Juridisch bestuursrecht, beëindigd advocaat, juridische belangenbehartiging, bemiddeling
Detailhandel accountbeheer, benchmarks, klantenbehoud, voorraadbeheer, diefstalpreventie
Beveiliging en beschermende diensten vermogensbescherming, bedrijfsbeveiliging, discreet, misdaadpreventie, crisiscommunicatie
Productie distributiebeheer, wagenparkbeheer, gezondheid en veiligheid, belastinganalyse, optimalisatie van werkstromen
Onderhoud en reparatie elektrische systemen, HVAC, mechanica, probleemoplossing, bedrading

Onthoud dat om te worden uitgenodigd voor een gesprek, je zowel de ATS-robots als de recruiter moet weten te overtuigen van je authenticiteit en expertise. Integreer belangrijke woorden dus subtiel en gelijkmatig door je cv, zodat de tekst natuurlijk overkomt. Met de informatie gedeeld in deze gids, hoeft dat gelukkig geen hogere wiskunde te zijn.

Belangrijkste punten

Als je je cv maakt zoals je normaal ook zou doen - oprecht en vanuit je hart - en je jezelf daarbij beperkt tot het delen van details die belangrijk zijn voor de functie, maak je meestal automatisch gebruik van cv-woorden. Het is zinvol om de functieomschrijving nog eens door te lezen om te achterhalen of je sommige zinnen en woorden wat moet aanpassen aan het taalgebruik van de werkgever, maar over het algemeen moet je cv natuurlijk klinken. Overmatig gebruik van keywords komt robotisch over en wekt de indruk dat je iets te verbergen hebt. Dus speel het spel, maar doe het subtiel.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV8 minuten leestijd
Projectmanagementvaardigheden – essentiële soft skills voor projectmanagers
Projectmanagementvaardigheden – 5 soft skills voor projectmanagers
Carriere12 minuten leestijd
Werk vinden na een verslaving
Werk vinden na een verslaving
Carriere45 minuten leestijd
Is het tijd voor een carrièreswitch? Hoe pak je dat aan?
Is het tijd voor een carrièreswitch? Hoe pak je dat aan?
Carriere11 minuten leestijd
Creatieve eigenschappen: gebruik je creatieve talenten in je carrière
Creatieve eigenschappen: gebruik je creatieve talenten in je carrière
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren