1. Handleidingen
 2. Hoe maak je een cv? - cv maken guide
 3. CV-indelingen
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

CV-indelingen

13 minuten leestijd
Indelingen
Ga je aan de slag met je cv? Dan is de indeling meestal de eerste keuze die je maakt. Er zijn drie gangbare cv-indelingen: chronologisch, functioneel en gecombineerd. Welke cv-indeling het beste bij jou past? Dat lees je in dit artikel.

Welke cv-indelingen zijn er en wanneer gebruik je welke?

Je kunt natuurlijk helemaal zelf bepalen hoe je jouw cv indeelt. Maar het is niet gek dat bijna alle cv's zijn opgebouwd volgens een logische cv-volgorde. Er zijn drie gangbare cv-indelingen: 

 1. Een chronologisch cv
 2. Een functioneel cv
 3. Een gecombineerd cv

De meeste sollicitanten kunnen prima uit de voeten met deze soorten cv's en ook onze templates zijn erop gebaseerd. Er zijn ook cv-indelingen die geen vast stramien volgen. Dergelijke creatieve cv's kan je goed inzetten op sociale media om je netwerk te laten weten dat je op zoek bent naar een baan. Daarnaast heb je ook verschillende soorten cv’s waaronder:

 • Basis / Moeder-cv
 • Netwerk cv
 • Europass cv

Wanneer gebruik je welke cv indeling?

Je keuze voor een cv-indeling is afhankelijk van diverse factoren: 

 • Waaruit bestaan je werkervaring en vaardigheden?
 • Blijf je hetzelfde carrièrepad volgen of wil je een andere weg inslaan?
 • Naar welke functie solliciteer je?

Hieronder hebben we een lijst gemaakt met diverse soorten cv’s en wanneer je ze het beste kunt gebruiken.

Basis cv / Moeder-cv 

Een moeder-cv of basis cv is de meest uitgebreide versie van een regulier cv. Het is zeg maar een overkoepelende cv waarin alle informatie staat. Dit is niet een cv die je naar een werkgever stuurt, maar die je gebruikt om relevante informatie uit te halen zodat je een custom cv kunt opstellen voor elke vacature.

Expert tip

Een moeder-cv is een van de belangrijkste cv’s die kunt maken. Met het moeder-cv kan je namelijk eenvoudig de meest relevante werkervaringen, cursussen en vaardigheden kiezen en verwerken zodat je altijd een relevant cv stuurt die volledig up-to-date is!

Vaardigheden-cv 

Ben je net afgestudeerd of heeft jouw carrière een grillig pad gevolgd? Dan kun je het beste een vaardigheden-cv maken. Een vaardigheden-cv benadrukt namelijk jouw vaardigheden en talenten. Daarnaast heeft een vaardigheden-cv geen jaartallen. 

Expert tip

Mensen die een tijdje werkloos zijn geweest, een burn-out hebben gehad of weinig werkervaring hebben, raden we aan om een vaardigheden-cv te maken.   

Chronologisch cv 

Een chronologisch cv is het meest gangbare cv. Dit soort cv wordt voornamelijk gebruikt als je voldoende relevante werkervaring hebt.

Netwerk-cv

Een netwerk-cv is eigenlijk een profielschets die je eenvoudig kan delen op LinkedIn of andere socialmediakanalen. Dit soort cv‘s wordt vaak gebruikt om interesse te wekken, maar kan ook gebruikt worden voor open sollicitaties. 

Europass cv

Solliciteer je naar een baan bij de EU, wil je internationaal aan de slag of ga je studeren aan een buitenlandse universiteit? Dan is een Europass-cv aan te raden en soms zelfs verplicht. De cv-indeling van het Europass-cv volgt namelijk een gestandaardiseerd sjabloon voor je curriculum vitae dat in elk Europees land wordt erkend.

'Moet ik m'n cv aanpassen per vacature?'
Gerelateerde artikelen
'Moet ik m'n cv aanpassen per vacature?'

Wil je op verschillende functies solliciteren? Dan is het slim om je cv per sollicitatie aan te passen. Maar waarom? Je leest het hier!

Wat is een chronologisch cv (of een omgekeerd chronologisch cv)?

Een chronologisch cv is in de praktijk eigenlijk altijd een omgekeerd chronologisch cv. Deze cv-indeling draait om je werkervaring en je opleiding. Je vermeldt onder werkervaring alle banen die je hebt gehad. Staat je eerste baan boven aan de lijst en je huidige baan onderaan? Dan is het een chronologisch cv. Maar omdat je meest recente ervaring vaak het belangrijkste is, kiezen de meeste sollicitanten voor een omgekeerd chronologisch cv: je laatste of huidige baan voert de lijst aan en je allereerste baan staan helemaal onderaan. Hetzelfde stramien volg je bij het opsommen van je opleidingen. 

Werkervaring vermelden op een chronologisch cv

Een (omgekeerd) chronologisch cv is het perfecte cv wanneer jouw werkervaring prima aansluit op de functievereisten in de vacaturetekst. Je noteert van al je vorige banen:

 • Functietitel
 • Naam bedrijf
 • Locatie
 • Datum in dienst - datum uit dienst
 • Beknopte beschrijving van je taken, verantwoordelijkheden en prestaties.
Expert tip

Expert tip: Je hoeft niet al je functies te vermelden. Vermeld alleen de relevante werkervaringen. 

Expert tip

Ben je afgestudeerd en op zoek naar je eerste startersbaan? Dan kun je beter een vaardigheden-cv maken

Opleiding vermelden op een chronologisch cv

Vermeld formele en informele opleidingen die relevant zijn voor de betreffende vacature. Beschrijf formele opleidingen in omgekeerde volgorde, beginnend met je meest recent behaalde diploma. De informatie bestaat uit:

 • Naam van de school, universiteit of onderwijsinstelling
 • Naam van de opleiding (met vermelding van eventuele majors en minors), cursus of het behaalde certificaat
 • Datum start en einde opleiding, datum diploma

 

Voorbeeld van een chronologisch cv

Wat is een functioneel cv (of een vaardigheden-cv)?

Een functioneel cv benadrukt je vaardigheden en talenten voor de betreffende vacature. Deze cv-indeling wordt daarom ook wel een thematisch cv, competentie cv of vaardigheden-cv genoemd. Je deelt je cv in op basis van je prestaties, competenties, kennis, vaardigheden en rollen. Wanneer je welke (werk)ervaring hebt opgedaan, is van ondergeschikt belang.

Daarmee is een functioneel cv de beste cv-indeling wanneer je solliciteert naar een vacature waar jouw werkervaring niet naadloos op aansluit. Bijvoorbeeld omdat je net een carrièreswitch hebt gemaakt. 

Expert tip

Een vaardigheden-cv is ook ideaal om een gat in je cv te laten verdwijnen. Gebruik een functioneel cv om aan te tonen dat jouw vaardigheden perfect aansluiten bij de vereiste vaardigheden in de functieomschrijving van de vacature.

 

 

Voorbeeld van een vaardigheden-cv of competentie-cv

Gecombineerd cv: een mix van chronologisch en functioneel cv

Zoals de naam al doet vermoeden, combineert deze cv-indeling meerdere indelingen. Een gecombineerd cv is een mix van een chronologisch en een functioneel cv. Je werkervaring en opleiding som je op volgens de (omgekeerd) chronologische indeling en daarnaast benadruk je jouw vaardigheden en talenten. Dat doe je in de sectie 'persoonlijk profiel' en onder de kop 'vaardigheden'. Het gecombineerde cv was ooit vooral voor mensen met een technisch beroep, maar wordt intussen door een brede groep sollicitanten gebruikt. Logisch, want het combineert het beste van twee werelden!

Inhoud van je cv

De indeling van je cv bepaalt waar je de nadruk op legt en op welke plek de cv-onderdelen 'Werkervaring' en 'Opleiding' terugkomen. Het verschil zit hem dus in hoe uitgebreid deze secties zijn en hoe ze zijn ingedeeld. Ook kun je er bij een chronologisch cv voor kiezen het onderdeel 'Vaardigheden' niet apart te benoemen. 

De overige cv-onderdelen komen logischerwijs in elk cv terug: 

 • Contactgegevens
 • Persoonlijk profiel
 • Werkervaring
 • Opleiding
 • Vaardigheden
Layout van je cv: hoe ver kun je gaan?
Gerelateerde artikelen
Layout van je cv: hoe ver kun je gaan?

In deze blogpost hebben we het over de mogelijke layouts van cv’s. We bekijken op welke manier je met de beschikbare ruimte kunt spelen, hoe je de blik van de selecteur een bepaalde richting op ‘helpt’ en hoe jouw cv op een smaakvolle manier opvalt. Kleuren, het gebruik van kolommen, lettertypes en de regelhoogte komen aan bod.

Expert tip

 Mocht je niet voldoende ruimte bovenaan de pagina hebben, dan kun je ook spelen met kleuren, zodat je voldoende aandacht trekt naar de meest belangrijke elementen, zoals in het voorbeeld hieronder.

Voorbeeld van de juiste indeling met de meest belangrijkste informatie:
Wel
 • Kijk naar jouw eigen situatie en bedenk welke cv indeling daarbij het beste past
 • Zet de meest belangrijke informatie boven aan de pagina
 • Gebruik korte en pakkende zinnen
 • Zorg ervoor dat je cv makkelijk scanbaar blijft
 • Gebruik visuele elementen zoals een professionele foto
Niet
 • Belangrijke informatie verstoppen: zorg dat je de juiste info benadrukt.
 • Een cv van vele kantjes lang maken. Beperk je cv tot  2 A4'tjes

Wil je er zeker van zijn dat je geen onderdelen vergeet op je cv en alle informatie netjes en overzichtelijk gepresenteerd wordt? Kortom, wil je een bewezen effectief en professioneel cv maken ? Kies dan één van onze templates en maak in 15 minuten jouw curriculum vitae!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief15 minuten leestijd
Wat is een goede motivatie voor een sollicitatie?
Solliciteren met een motivatiebrief
Sollicitatiegesprek19 minuten leestijd
5 sollicitatievaardigheden voor een sollicitatiegesprek met betere baankansen
5 sollicitatievaardigheden voor een sollicitatiegesprek met betere baankansen
CV20 minuten leestijd
Digitale vaardigheden voor je cv
Digitale vaardigheden voor je cv
Carriere14 minuten leestijd
Waar zijn alle Digitale Nomaden?
Waar zijn alle digitale nomaden?
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren