Ontdek hoe je werkervaring vermeldt in een cv [+ werkervaring voorbeelden]
Werkervaring is een belangrijk onderdeel van je cv. Maar hoe beschrijf je jouw werkervaring op een goede manier? In deze handleiding vind je alle benodigde informatie over het vermelden van werkervaring in je cv, zoals:
- Waarom het onderdeel werkervaring zo belangrijk is
- Wat relevante werkervaring is (en wat je prima kunt weglaten)
- Wat je wel (en niet) moet toevoegen aan je werkervaring in een cv
- De optimale manier om je arbeidsverleden in te delen
- Voorbeelden van werkervaring in een cv in uiteenlopende branches
- Een cv zonder werkervaring en een ‘gat in je cv’.
- Praktische tips over werkervaring in een cv
Waarom is werkervaring in je cv zo belangrijk?
Het onderdeel Werkervaring is vaak de grootste sectie van je curriculum vitae. Maar waarom is het onderdeel werkervaring eigenlijk zo belangrijk in je cv? Het is belangrijk omdat het antwoord geeft op de vraag of je geschikt bent voor de functie. Recruiters en werkgevers bekijken je het onderdeel werkervaring op je cv om antwoord te krijgen op één belangrijke vraag:
Voldoet jouw werkervaring aan de functievereisten?
Opleiding is belangrijk, maar relevante werkervaring is belangrijker. Wanneer jouw werkervaring goed aansluit op de functie, maak je een grote kans om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Werkgevers kijken of je relevante werkervaring van de afgelopen 10-15 jaar voldoet aan hun eisen. Je werkervaring vormt het fundament voor je sollicitatie samen met andere inhoudelijke aspecten zoals je vaardigheden en persoonlijk profiel, je begeleidende brief, portfolio enz.
Wat bedoelen ze met relevante werkervaring?
Relevante werkervaring is de kennis en ervaring die je hebt opgedaan bij voorgaande banen en die waardevol is voor de positie waarop je gaat solliciteren.
Welke banen relevant zijn voor je cv is hangt enerzijds af van je arbeidsverleden en anderzijds van de betreffende vacature. Is er een overlap in jouw werkervaring en de functie-eisen, dan is de werkervaring relevant. En dat kan elke sollicitatie weer een beetje verschillen. Of iets daadwerkelijk relevante werkervaring is, bepaal je daarom bij elke sollicitatie opnieuw. Je kan relevante werkervaring herkennen aan:
- Duidelijke overeenkomsten tussen jouw taken en verantwoordelijkheden in de betreffende baan en de vereisten in de vacaturetekst.
- De datum: dateert de werkervaring van langer dan 15 jaar geleden, dan is die baan minder relevant. Het is immers lang geleden dat je die rol en in die branche werkzaam was.
Ook werkervaringen die je opdeed als vrijwilliger, kunnen van belang zijn. Los van de taakinhoud zijn er genoeg werkgevers die het kunnen waarderen dat jij je maatschappelijk inzet.
Wat als je meerdere banen in korte tijd hebt gehad?
Het is niet erg als je arbeidsverleden geen logisch carrièrepad volgt en je in korte tijd meerdere banen had. Jobhoppen is tegenwoordig veel gangbaarder, vooral onder jongere werknemers. Korte klussen en andere projecten zijn het vermelden waard als ze aansluiten op de functievereisten. Bepaal welke functies je toevoegt op basis van hun relevantie voor de baan waarop je solliciteert.
Ook als je meerdere banen hebt gehad, is het belangrijk dat je alleen “relevante werkervaringen” benoemd. Dat je een jaartje als barista hebt gewerkt bij het Hard Rock Hotel, is niet relevant als je solliciteert bij een advocatenbureau, maar zeker wel als je solliciteert als gastvrouw bij Van Der Valk.
Wat vermeld je in de opsomming van je werkervaring?
Bij het beschrijven van je werkervaring wil je in weinig woorden veel zeggen. Cijfers lenen zich daar uitstekend voor. Check de opsomming van je werkervaring op deze punten:
- Resultaatgerichte feiten: Recruiters zijn op zoek naar bewijsmateriaal voor jouw capaciteiten. Vertel welk resultaat je hebt bereikt en welke vaardigheden je daarbij hebt ingezet.
- Actieve werkwoorden: Krachtige werkwoorden trekken de aandacht van de lezer. Ze onderstrepen jouw actieve betrokkenheid of verantwoordelijkheid. Zet ze wel slim in en voorkom een brij van bijvoeglijke naamwoorden.
- Kwantitatieve informatie: Cijfers vallen op en geven inzicht. Ze zijn specifiek en concreet. Bijvoorbeeld: ‘Lezerspubliek van een cliënt vergroot met 300%’ of ‘meer dan 200 veilingobjecten beheerd’.
- Interne training: Benoem vaardigheden en certificaten die je tijdens het werk hebt verworven. Dat getuigt van inzet en benadrukt je andere capaciteiten.
- Onderscheidingen en erkenningen: ben je in het zonnetje gezet, omdat je fantastisch werk hebt afgeleverd? Schep er gerust over op. Het onderdeel werkervaring op je cv is de juiste plek om dat te doen!
Recruiters willen weten waar jouw expertise ligt en wat jij kan toevoegen in een bepaalde functie. Beantwoord daarom de volgende drie vragen bij elke werkervaring:
- Wat waren de doelen in jouw functie?
- Hoe heb jij die doelen gerealiseerd?
- Wat was jouw bijdrage?
Werkervaring in een cv: wat je weglaten?
Je hebt op een cv niet oneindig veel plek om allerlei details te benoemen. Gelukkig kan je ruimte besparen door een aantal zaken te vermijden. Basisregel is dat je onbelangrijke informatie niet opneemt in je werkervaring en dat je de recruiter niet hoeft uit te leggen wat niets met jou te maken heeft.
Concreet zijn dit de dingen die je moet vermijden als je je relevante werkervaring opschrijft:
- Wat de organisatie doet: je cv gaat over jou. Recruiters hebben geen boodschap aan informatie over het bedrijf.
- De basisvereisten van de functie: deze blijken uit je functie en je resultaatgerichte feiten. Flauw gezegd: als programmeur vermeld je niet dat je met computers werkt en als chauffeur niet dat je van a naar b rijdt.
- Opvulwoorden: bespaar ruimte en vermijd waar mogelijk woorden zoals 'ik' en 'de'.
- Irrelevante zaken: onbelangrijke verantwoordelijkheden hoeven niet te worden vermeld. Elke opsomming en elk woord moet van toegevoegde waarde zijn voor je cv.
Welke cv werkervaring volgorde is het effectiefst?
Welke cv werkervaring volgorde het beste is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Een teruglopend cv (oftewel: omgekeerd chronologisch cv) is het meest gangbaar. Maar als je weinig werkervaring hebt of een gat in je cv hebt, is het juist fijn om een vaardigheden cv te kiezen. Lees hier meer over de verschillende soorten cv’s.
Werkervaring bevat doorgaans de volgende informatie, in onze templates komt dat telkens terug:
- Functie, bedrijfsnaam, locatie bedrijf
- Maand en jaar in dienst en uit dienst
- Je impact op het bedrijf, kort beschreven in drie tot zes punten
Werkervaring in een cv moet ook bevatten:
- Duidelijke en beknopte punten om je positieve bijdragen te benadrukken
- Daadkrachtige werkwoorden
- Duidelijke getallen en feiten
- Groei tussen functies
- Specifieke trefwoorden afkomstig uit de functieomschrijving
Voorbeelden van werkervaring in een cv
Bekijk het verschil tussen een eerste en een definitieve versie aan de hand van enkele voorbeelden van werkervaring in een cv.
Voorbeeld 1: Werkervaring in een cv voor een Leerkracht.
Stel je bent geïnteresseerd in een functie als natuurkundeleraar op een populaire middelbare school. In de functieomschrijving wordt belang gehecht aan betrokkenheid buiten de klas. De school is specifiek op zoek naar leerkrachten die zich binnen hun functie professioneel willen blijven ontwikkelen.
Eerste versie:
- Ik heb natuurkundelessen gegeven aan leerlingen in het vijfde jaar
- Ik heb leerlingen buiten schooltijd advies gegeven
- Ik heb een congres bijgewoond over sociaal-emotioneel leren
Definitieve versie:
- Een driedelig, wetenschappelijk curriculum ontwikkeld en verzorgd voor leerlingen
- Jaarlijks 20 leerlingen begeleid bij hun groei en het bepalen van individuele uitdagingen en sterke punten
- Uitgenodigd om deel te nemen aan het SEL-congres over sociaal-emotioneel leren en het ontwikkelen van leerprogramma's
Voorbeeld 2: Werkervaring in een cv voor een Content Marketing Manager.
Content Marketing Managers zijn verantwoordelijk voor zeer uiteenlopende taken. Recruiters weten al wat je werk ongeveer inhoudt, maar stellen resultaatgerichte, specifieke opsommingen zeker op prijs.
Eerste versie:
- Ik geef leiding aan een team freelance copywriters bij een groot marketingbureau en ik zorg dat ze hun werk op tijd af hebben
- Ik voer gesprekken met cliënten om optimale keuzes te maken voor hun merk
- Ik lees alles eerst na, voordat het wordt gepubliceerd
Definitieve versie:
- Een team van 25 freelance schrijvers aangestuurd en de toevoer van content gestroomlijnd van idee tot publicatie
- Cliënten geadviseerd over contentstrategieën op de korte en lange termijn en de betekenis van hun merk afgestemd
- Teksten bijgeschaafd en gepolijst om langs meerdere kanalen consistente content te leveren
Voorbeeld 3: Werkervaring in een cv voor een Ober.
Horeca is altijd in beweging. Je kans op een baan als ober is groter als de manager minder tijd kwijt is aan zoeken. Zoek in de vacature naar trefwoorden, zoals 'professionele cocktailshaker' of 'gastronomische ervaring'. Je kunt en zult zeker nieuwe dingen leren, maar restaurants hebben weinig tijd om je de basis bij te brengen. Wees zelfverzekerd en eerlijk over je achtergrond.
Eerste versie:
- Ik heb in de bediening gewerkt bij een druk restaurant in het centrum van Amsterdam
- Ik heb vaak bardiensten gedraaid in de avonden en weekenden
- Enkele gastheren/-vrouwen opgeleid
Definitieve versie:
- Vier jaar lang lunch en diner geserveerd in een sterrenrestaurant in het centrum van Amsterdam
- Hoofd barmedewerker tijdens drukke weekenden en avonduren, gespecialiseerd in professionele cocktails
- Trainingsmethodes aangestuurd en gestroomlijnd voor nieuwe gastheren/-vrouwen
Voorbeeld 4: Werkervaring in een cv voor een Directiesecretaresse.
Je moet sterk in je schoenen staan om het schema en de levensstijl van een drukbezette manager in goede banen te leiden. Je cv moet de nuchterheid en het vertrouwen uitstralen die van een directiesecretaresse worden verwacht. Probeer voordat je begint al te bedenken wat je baas nodig heeft.
Eerste versie:
- Ik heb namens het managementteam reisafspraken verzorgd
- Begroting voor het bedrijf opgesteld en kosten beheerd
- Ik heb andere assistenten opgeleid en ik heb geholpen bij het werven van personeel
Definitieve versie:
- Complexe en internationale reizen gecoördineerd voor vijf directieleden
- Kosten voor uitgavenbeheer met 35% verminderd en het controleren van kosten geperfectioneerd voor alle bedrijfsrekeningen
- Een team van vijf assistenten en een tijdelijk verkoopteam aangenomen, opgeleid en aangestuurd
Voorbeeld 5: Werkervaring in een cv voor een Verkoopvertegenwoordiger.
Aantoonbare feiten en cijfers zijn krachtige wapens voor verkoopvertegenwoordigers. Is je persoonlijke groei of de groei van het verkoopteam vastgelegd tijdens je vorige functie? Achterhaal die cijfers en gebruik ze om je werkervaring te onderbouwen. Leg vervolgens uit wat je hebt gedaan om die resultaten te bereiken.
Eerste versie:
- Verkoopomzet elke maand laten groeien
- Ik heb diverse nieuwe cliënten binnengehaald
- Ik heb de wijze veranderd waarop we over ons product praatten
Definitieve versie:
- Maandelijkse omzet exponentieel vergroot, na slechts zes maanden de groei voor de afdeling met 150% overtroffen
- Tien nieuwe belangrijke klanten ontwikkeld en binnengehaald door niet eerder ontdekte aspecten van onze branche te verkennen
- Uitstraling van het merk en het script voor verkoopvertegenwoordigers opnieuw ontwikkeld om efficiënte en afgestemde klantenservice te bieden
Praktische tips om je werkervaring in een cv te vermelden
Dit zijn enkele nuttige tips bij het opsommen van je werkervaring:
- Begin met een sterk, actiegericht werkwoord of met een zelfstandig naamwoord.
- Schrijf in zinsdelen, niet in volzinnen.
- Voorkom dat je zin begint met 'ik'.
- Gebruik de tegenwoordige tijd als je nog werkzaam bent in de functie die je beschrijft.
- Gebruik de verleden tijd voor beëindigde functies of projecten.
- Het woordenboek en de website Synoniemen.net kunnen een handige hulp zijn bij het vinden van synoniemen voor 'leiden, aansturen en opleiden'.
- Vertel je verhaal in je eigen woorden. Het hoeft geen literair hoogstandje te worden..
Stem je werkervaring in je cv af op specifieke vacatures
Gebruik geen standaard cv waarmee je op meerdere vacatures reageert. Stem je je relevante werkervaring en de wijze waarop je jouw werkervaring beschrijft telkens af op de specifieke vacature. Algemene cv’s die weinig tot geen afstemming kennen met de specifieke functie, belanden bij 36% van de recruiters direct in de prullenbak.
De voordelen van een afgestemd cv waarin de beschrijving van je werkervaring past bij de vacature:
- Recruiters zien dat je tijd hebt gestoken in je sollicitatie en ze weten ook dat je cv niet naar 50 andere werkgevers is verstuurd.
- Een afgestemd cv maakt een grotere kans door het Applicant Tracking System (ATS) te komen: de zoekwoorden die het bedrijf instelt voor het ATS, komen dan namelijk ook voor in jouw cv.
- Je richt je op de belangrijkste ervaring voor de betreffende functie. Je kunt diverse rollen die je binnen een veelzijdige baan hebt gehad beperken tot rollen die écht relevante werkervaring zijn voor de betreffende functie.
Het lijkt overdreven om dit proces bij elke nieuwe sollicitatie te doorlopen, maar als je veel tijd en aandacht in je cv stopt, is de kans groter dat je beloond wordt met een nieuwe baan.
'Moet ik m'n cv aanpassen per vacature?' Je hoort specialisten wel eens zeggen dat je voor elke sollicitatie die je doet een andere cv moet maken. Maar is dat nou wel zo? In deze blogpost ontdek je wat wij ervan vinden en geven we je enkele goede tips voor jouw eigen curriculum vitae.
Hoeveel werkervaring zet je op een cv?
Op een chronologisch of teruglopend cv staan aan de linkerkant de maanden en/of jaren waarin je de banen had. Rechts daarnaast staat de functienaam en bedrijfsnaam. Daaronder zet je in het kort wat jouw werkzaamheden c.q. verantwoordelijkheden en eventueel de behaalde resultaten. Het mooiste is het om dat in de vorm van een zin te doen.
Je rangschikt jouw relevante werkervaring in omgekeerd chronologische volgorde. Bovenaan staat dus je huidige of je laatste (indien je nu werkloos bent) baan, daaronder staat de baan die je daarvóór had, enzovoort. Hieronder geven we je een voorbeeld van iemand die in totaal drie banen bekleedde: zijn huidige baan, zijn startersbaan en de bijbaan die hij gedurende zijn studie had.
2012–heden: Assistent-manager bij De Diepvrieskoning in Rotterdam.
Ik ben verantwoordelijk voor de flow van de ingekochte producten: van magazijn naar consument. Ik geef leiding aan een team van 12 verkopers en bedenk promotiestunts om restanten succesvol te verkopen.
2009–2012: Marketingconsultant bij TwoDay in Capelle aan den IJssel.
Onder de art director werkte ik aan marketingcampagnes voor het midden- en kleinbedrijf. Mijn idee om Facebook-marketing aan te bieden resulteerde in € 59.000,- extra winst in 2012.
2008–2009: Telefonisch medewerker bij ABN AMRO in Breda.
Een deel van mijn studie bekostigde ik met een bijbaan op de helpdesk Internetbankieren. Hierbij beantwoordde ik vragen van cliënten en loste ik rekeningblokkades op.
Cv zonder werkervaring
Alle begin is moeilijk - en dat geldt zeker op de arbeidsmarkt. Toch kan je ook zonder werkervaring een goed cv maken. Hoe? Bijvoorbeeld door andere ervaringen op je cv te vermelden. Ook een cv zonder werkervaring kan je toeschrijven naar een specifieke functie. Want je hoeft bij werkervaring niet alleen te denken aan betaalde banen. Ook andere bezigheden tellen mee!
Je denkt dat je geen werkervaring hebt, maar is dat wel zo? Nuttige ervaring bestaat uit meer dan betaald werk. Zeker voor starters geldt:
Activiteiten zijn het vermelden waard als je er taken hebt verricht en vaardigheden hebt geleerd die van pas komen in je professionele carrière.
Loop in je hoofd het onderstaande rijtje eens langs. Wellicht heb je meer werkervaring dan je denkt.
- Stages
- Studieprojecten
- Bestuursfuncties en extracurriculaire activiteiten
- Vrijwilligerswerk
- Mantelzorg
- Prestaties en resultaten
Heb je ervaring met deze activiteiten? Zo ja, wat waren je werkzaamheden en wat heb je ervan geleerd? Dikke kans dat je belangrijke zachte vaardigheden hebt verworven, zoals samenwerken, actief luisteren, oplossingsgericht denken, initiatief nemen, interviews afnemen en rapporten schrijven, organiseren, delegeren, onderhandelen, mensen aansturen etc. Hieronder llichten we de belangrijkste activiteiten uit
Stage
Een stage telt natuurlijk als relevante ervaring! Bij mbo- en hbo-studies is de stage misschien wel de belangrijkste periode van je opleiding. Een stage helpt je om duidelijk te krijgen waar je interesses en sterke punten liggen, zodat je tijdens de opleiding de juiste specialisatie kan kiezen. Na het afstuderen weet je dan - als het goed is - welke richting je op wilt gaan.
Een stage is niet alleen belangrijk voor je professionele ontwikkeling, maar ook op persoonlijk vlak. Tijdens een stage mag je vaak op meerdere afdelingen meedraaien. Je leert hoe je functioneert in de dynamiek van een team, hoe je verantwoordelijkheden kan dragen en initiatief kan nemen, hoe je samenwerkt met collega's en hoe je omgaat met deadlines. Dat maakt een stage een zeer vermeldenswaardige activiteit die je gerust onder het kopje Werkervaring mag zetten.
Bestuursfuncties en extracurriculaire activiteiten
Als je tijdens je studie een bestuursfunctie hebt bekleed of in een commissie hebt gezeten van je studievereniging of studentenvereniging staat dat als starter ook altijd goed op je cv. Bij bestuurswerk komen allerlei activiteiten en verantwoordelijkheden kijken die ook tijdens je carrière van toepassing zijn. Denk aan plannen, organiseren, delegeren, vergaderen, onderhandelen, communiceren, de financiën bijhouden en belangrijke beslissingen nemen. Vrijwel elke werkgever weet zo'n bestuursfunctie of zitting in een commissie dan ook op waarde te schatten.
Vrijwilligerswerk is ook werk
Het is misschien een open deur - maar vrijwilligerswerk is ook werk! De waarde van je werkervaring hangt niet af van of je ergens voor betaald kreeg. Of je nou vrijwilliger was (of bent) bij het dierenasiel, het verzorgingstehuis of in het wijkcentrum - het toont je maatschappelijke betrokkenheid en sociale vaardigheden aan. Wie vrijwilligerswerk doet – hoe kort ook – komt actief, sociaal en gemotiveerd over. Allemaal kwaliteiten die een werkgever graag ziet in zijn of haar werknemers.
Kort maar krachtig is een gezegde dat ook voor cv’s opgaat. Als je weinig ervaring hebt met betaald werk, kan het verleidelijk zijn om álle projecten, stages en activiteiten uit het verleden op te sommen. Maar het gaat om kwaliteit, niet kwantiteit. Als je een stage hebt gelopen van meerdere maanden, hoef je een oudere snuffelstage van een paar weken niet meer te vermelden. Als je een bestuursfunctie hebt gehad op de universiteit, kan je extracurriculaire functies van de middelbare school rustig weglaten. Focus op de belangrijkste en meest recente voorbeelden.
Kort maar krachtig is een gezegde dat ook voor cv’s opgaat. Als je weinig ervaring hebt met betaald werk, kan het verleidelijk zijn om álle projecten, stages en activiteiten uit het verleden op te sommen. Maar het gaat om kwaliteit, niet kwantiteit. Als je een stage hebt gelopen van meerdere maanden, hoef je een oudere snuffelstage van een paar weken niet meer te vermelden. Als je een bestuursfunctie hebt gehad op de universiteit, kan je extracurriculaire functies van de middelbare school rustig weglaten. Focus op de belangrijkste en meest recente voorbeelden.
Gat in je cv?
Omdat je de maanden en jaren bij jouw banen zet, kan dit al gauw voor een gat op je cv zorgen als je een sabbatical hebt gehouden, een tijdje werkloos was of een baby ter wereld hebt gebracht en een tijdje hebt verzorgd. En er zijn natuurlijk nog veel meer redenen te bedenken voor een gat op je cv. Het is tegenwoordig echt niet ongewoon om een gat in je cv te hebben. Maar als je daar het liefste niet de aandacht op vestigt, is het verstandig om voor een alternatieve indeling van je cv te kiezen: het vaardigheden-cv. Of je werkt het gat professioneel weg.
Benoem het gat en vertel wat je in deze periode hebt gedaan en geleerd. Leg daarbij de link met je nieuwe functie.
Verzin geen werkervaring om een gat weg te werken. Eerlijkheid duurt het langst en als je het gat in je cv goed kunt verklaren, dan is dat zelden een probleem. Is het wel een probleem, dan kun je je afvragen of je wel bij de organisatie wilt komen werken.
Een gat in je werkervaring door de corona pandemie
Corona heeft bij hele beroepsgroepen gaten in cv's geslagen. Geldt dat voor jouw werkervaring ook, dan hoef je hier niets weg te poetsen. Iedereen kent wel iemand die door corona te maken heeft gekregen met ontslag, faillissement of anderszins tijdelijks thuis is komen te zitten. Bijvoorbeeld omdat projecten niet doorgingen of omdat je als zzp'er van een klus bent gehaald omdat de opdrachtgever noodgedwongen moest snijden in de flexibele schil. Misschien is het zelfs zo dat je door corona een prachtige toevoeging kunt doen aan de relevante werkervaring op je cv. Bijvoorbeeld omdat je proactief met ander werk aan de slag bent gegaan of als vrijwilliger hebt meegeholpen.
Werkervaring op je cv - samenvatting
- Richt je op resultaten en vermeld uitsluitend werkzaamheden die relevant zijn voor de betreffende vacature.
- Val op en gebruik krachtige actieve werkwoorden
- Wees specifiek: vermeld cijfers, feiten en aantallen
- Gebruik de verleden tijd voor een beëindigde functie en de tegenwoordige tijd als je nog werkzaam bent in de functie
- Schrap overbodige opvulwoorden en bijvoeglijke naamwoorden
- Stem je opgesomde werkervaring af op de functieomschrijving
Werkgevers gebruiken de werkervaring in je cv om binnen 10 seconden te besluiten of je kwalificaties voldoen. De inhoud moet overeenkomen met de functieomschrijving. Voldoet je werkervaring in je cv niet aan de functieomschrijving of aan deze regels? Gebruik dan je creativiteit om toch op te vallen.