1. Blog
  2. CV
  3. 6 krachtige werkwoorden voor je cv
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

6 krachtige werkwoorden voor je cv

15 minuten leestijd
6 krachtige werkwoorden voor je cv
Je woordkeuze afstemmen op de branche is cruciaal. Check onze lijst van krachtige werkwoorden voor op je cv.

Wil je een perfect cv schrijven? Blijf dan weg van afgezaagde werkwoorden waarmee je geen indruk maakt.

Niemand leest graag een saai en voorspelbaar cv vol met nietszeggende clichés. Neem daarom even de tijd om je cv écht de moeite waard te maken. Met pakkende woorden waar de energie en positiviteit vanaf spatten en die je lezer meteen nieuwsgierig maken naar jou. Actieve werkwoorden. Wij noemen ze hier actiewerkwoorden. 

Volgens sommige experts beslist degene die je cv leest in een paar tellen of je de moeite waard bent om uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Een paar tellen! 

Dat betekent dat je heel weinig tijd hebt om een verpletterende indruk te maken en op te vallen als de ideale kandidaat. Elke zin in je cv is een kans op een uitnodiging voor een gesprek. Pak die kans met beide handen aan en zorg ervoor dat je de juiste woorden gebruikt.

Voorbeelden van actiewerkwoorden
Voorbeelden van actiewerkwoorden

Wat zijn krachtige werkwoorden?

Misschien vraag je je af wat we precies bedoelen met krachtige werkwoorden. Een werkwoord is toch gewoon een werkwoord? Nou, niet helemaal. 

Bepaalde woorden komen sterker en actiever over dan andere.

  • Verzamelde je gegevens, of analyseerde je die?
  • Heb je bijgedragen aan een verandering op de werkvloer of een transformatie van werkprocessen?

Vaak kan je een synoniem vinden voor een woord. Een synoniem met meer zeggingskracht. Dat zorgt ervoor dat jouw boodschap een stuk sterker overkomt. Zo’n woord heeft extra uitstraling, een diepere lading of is specifieker. En dat zijn precies de woorden die je in je cv wilt gebruiken; krachtige, actieve werkwoorden.

Expert tip

Kies voor professioneel taalgebruik op je cv. In een formele brief of cv schrijf je niet: 
“Ik deed dat altijd met veel zin”
maar: 
“Ik werkte gemotiveerd en vol enthousiasme aan mijn taken.”

Een cv maken in 2024: complete gids met stappenplan, tips en voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Een cv maken in 2024: complete gids met stappenplan, tips en voorbeelden

De ultieme handleiding voor het maken van je cv! Hier vind je alle tips, tools, templates en voorbeelden die je nodig hebt om een overtuigend cv te schrijven.

Actiewoorden afstemmen op de branche

Woordkeus afstemmen op de branche is een belangrijke succesfactor voor een krachtig en effectief cv. Kies de juiste actiewerkwoorden die passen bij het werkveld. 

Het kan lastig zijn om je toegevoegde waarde in een paar zinnen over te brengen. Je wilt nauwkeurig en volledig zijn, maar niet in grote lappen tekst verzanden. Met de juiste actiewerkwoorden kan je jouw kennis en vaardigheden beknopt - maar des te krachtiger - uitlichten. Als je woorden gebruikt die gangbaar zijn in de branche, dan heb je de eerste klik al te pakken.

Zachte vaardigheden voor op je cv: ontdek alles over soft skills
Gerelateerde artikelen
Zachte vaardigheden voor op je cv: ontdek alles over soft skills

Soft skills zijn belangrijk bij het solliciteren: ze laten zien dat jij de juiste vaardigheden in huis hebt en een prettige collega bent. Lees hier hoe je soft skills in je cv zet.

Welke cv woorden letten recruiters op? 

Recruiters houden van duidelijkheid. Leg in je cv precies uit wat je deed en probeer daarbij de woorden uit de vacaturetekst te gebruiken. 

Dus niet: ‘ik ben verantwoordelijk voor het secundaire proces van de school’, want dat klinkt nogal vaag. Zeg liever: ‘ik regel alle administratieve en facilitaire zaken zodat de docenten zich kunnen focussen op het lesgeven’

Wel

Duidelijk maken wat je doet
'Ik regel alle administratieve en facilitaire zaken zodat de docenten zich kunnen focussen op het lesgeven.'

Niet

Vaag zijn over je taken

'Ik ben verantwoordelijk voor de secundaire processen van de school.'

Recruiters willen ook een cv zien dat perfect aansluit bij de vacature. Maak je cv dus telkens op maat voor de baan waar je op solliciteert. Vergeet niet hetzelfde te doen bij je sollicitatiebrief! Personaliseren en toeschrijven naar de baan zorgen ervoor dat je een streepje voor hebt op je concurrenten. 

Expert tip

Je kan ervan uitgaan dat de woorden uit de vacaturetekst overeenkomen met de woorden waar applicant tracking systemen op zoeken. Gebruik die woorden in je cv!

Wel
  • Pakkende werkwoorden die duidelijk uitleg geven.
  • Werkwoorden voorbeelden geven waarin je laat zien dat je de juiste skills bezit
Niet
  • Vage werkwoorden gebruiken in je cv of sollicitatiebrief

Actiewerkwoorden voor je cv

Gebruik deze lijst met krachtige actieve werkwoorden om je cv te verbeteren.

  • Overtuigd
    In plaats van te zeggen dat je met anderen sprak, kan je benadrukken hoe je anderen hebt kunnen overtuigen met nuttige branchekennis. Werkgevers willen zelfverzekerde leiders die klaar zijn om hun wijsheid en overtuigingskracht te gebruiken in hun nieuwe functie.
     
  • Beïnvloed
    Zeg niet dat je mensen over projecten hebt verteld of hen over situaties hebt geïnformeerd, maar benadruk je vermogen om anderen te beïnvloeden en de missie van het bedrijf te versterken. Elk bedrijf wil iemand die van grote invloed kan zijn. Dus leg uit dat jij dat bent!
     
  • Gepubliceerd 
    Elk bedrijf wil zijn beste eigenschappen etaleren. Een werknemer die informatie kan verspreiden onder een breed publiek, is een interessante aanwinst voor het bedrijf. Heb je wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, een blog met een groot bereik of veel volgers op sociale media? Vertel je toekomstige werkgever hoe jij kan helpen bij het genereren van aandacht en het verspreiden van de bedrijfsmissie.
Expert tip

Krachtige werkwoorden en een goede woordkeuze maken je cv formeler en laten zien dat je er aandacht aan hebt besteed. Precies wat je wilt. Want je doel is om zo professioneel en bekwaam mogelijk over te komen. Neem daarom de tijd om je cv met de juiste woordkeuze nóg krachtiger te maken.

Sterke punten cv
Gerelateerde artikelen
Sterke punten cv

De beste cv’s staan vol met sterke punten. Denk aan de vaardigheden die je in de vingers hebt en aan kennis en persoonlijke eigenschappen die jou onderscheidend maken. Met sterke punten op je cv benadruk je je expertise en geschiktheid voor de baan.

Actiewerkwoorden om je organisatorische vaardigheden en taken uit te lichten

Het kan lastig zijn om origineel te blijven als je telkens dezelfde dingen moet zeggen. Veel cv’s hebben dezelfde sectie voor vaardigheden, en vaak is dat een nogal saai en afgezaagd lijstje. Wij geven je een paar actiewerkwoorden waarmee je je cv enorm kan verbeteren. Zo’n lijstje met slimme werkwoorden verkleint ook de kans dat je telkens dezelfde woorden gebruikt, waardoor ze aan kracht verliezen.

  • Bedreven
    In plaats van te zeggen dat je een ‘ervaren’ manager bent, zou je kunnen zeggen dat je bedreven bent op het gebied van management en rekrutering. Hoewel het hetzelfde betekent, is het handig om een andere manier te hebben om je successen te formuleren. Andere synoniemen voor ervaren zijn: goed thuis in, bekwaam, deskundig en volleerd.
     
  • Delegeren 
    Taken uitvoeren is minder indrukwekkend dan gedelegeerde verantwoordelijkheden hebben, hoewel het precies hetzelfde is. Ben je zelf degene die verantwoordelijkheden delegeert, benoem dat dan ook. Vertel dat je een project leidde en dat je bepaalde taken delegeerde aan de juiste teamleden.
     
  • Ontwikkeld 
    Heb je een marketingplan gemaakt of een team gevormd? Dit krijgt meer gewicht wanneer je gemaakt en gevormd vervangt door ontwikkeld. Heb je het marketingplan ook zelf uitgevoerd, dan vervang je uitgevoerd natuurlijk door geïmplementeerd of gerealiseerd

De smaak te pakken? Check ook deze actieve werkwoorden!

Met het toevoegen van de woorden overtuigd, beïnvloed, gepubliceerd, bedreven, gedelegeerd en ontwikkeld, heb je al een grote stap gemaakt. Wil je je cv nog stukje hoger tillen, laat je dan inspireren door onderstaande suggesties. 

Schrijf In plaats van Waarom?
Coachte Leidde Je hebt het project niet slechts geleid, je was de inspirerende leider die de teamleden motiveerde en het team naar succes coachte. 
Analyseerde Verzamelde In onze datagedreven wereld moet je data kunnen interpreteren zodat je ervan kan leren. Verzamelen dekt de lading niet (tenzij je écht uitsluitend info verzamelde zonder er iets van te vinden).
Stuurde Coördineerde Dit laat zien dat jij een sturende rol had.
Startte Begon Hoor je het verschil? Het woord starten draagt veel meer actie in zich. Je maakte een onuitwisbare indruk toen je een nieuw protocol of systeem ontwikkelde.
Transformeerde Veranderde De aanpassing die jij deed zorgde niet voor een verandering, maar voor een transformatie. Zelfde idee, meer resultaat op je cv. 
Op sollicitatiegesprek? Dit moet je weten om goed voorbereid te zijn!
Gerelateerde artikelen
Op sollicitatiegesprek? Dit moet je weten om goed voorbereid te zijn!

Gefeliciteerd! Jij bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe verloopt zo’n gesprek? En hoe laat jij een goede indruk achter? Je ontdekt het hier!

5 slechtste woorden voor je cv

Naast goede woorden voor op je cv, zijn er ook slechte woorden die je maar beter kunt vermijden. Hieronder volgen 5 tenenkrommende woorden, waar recruiters vaak op afhaken.

  1. Retail Jedi, Hair therapist, PHP Ninja, Social media tijger of Webtovenaar
    Dit soort flitsend en trendy taalgebruik kan niet iedereen waarderen. Overigens zal ATS-software dit soort nietszeggende woorden niet herkennen en scoren. De kans dat je jezelf met creatieve functiebenamingen op de nee-stapel laat belanden, is dus zeker aanwezig.
     
  2. Go-getter, eager, lean, follow-up, go-to person, hands-on mentaliteit of “synergie
    Gebruik niet onnodig veel Engelse woorden in je Nederlandse cv, kies liever voor de Nederlandse variant.
     
  3. Moeten, noodzaak, plicht, opgave of werklast
    Vermijd woorden waarbij het klinkt alsof je “moet werken” en niet per se blij bent om aan de slag te gaan.
     
  4. Waarschijnlijk, zouden, kunnen, eventueel, mogelijk, wellicht, in principe of meestal. 
    Schrap deze hulpwerkwoorden uit je vocabulaire. Het zijn twijfelwoorden die je tekst minder actief maken. Ook laten ze je minder zelfverzekerd klinken. Laat je boodschap niet ondersneeuwen door dit soort woorden.
     
  5. Teamplayer, ambitieus, gemotiveerd, flexibel of leergierig. 
    Het zijn platgetreden clichés die Nederlandse sollicitanten massaal in hun cv verwerken. Lees hier hoe je clichés kunt omzeilen op je cv. 

Je cv pimpen, hoe pak je het aan?

Kleine aanpassingen in je woordkeuze hebben een grote impact op je lezer en daarmee op je kansen op de baan. Hoe je deze kennis toepast op je cv? 

  • Schrijf je werkervaring op en wees zo specifiek mogelijk.
  • Pak daarna dit artikel erbij en kijk welke woorden je in je cv kunt vervangen door actiewerkwoorden.

Het kost je misschien een uurtje om je cv op die manier een upgrade te geven, maar dat betaalt zich gegarandeerd terug in succes bij je sollicitatie. Zet 'm op!

Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken
Gerelateerde artikelen
Professionele vaardigheden in je cv en sollicitatiebrief verwerken

Ben je een kei in je vak? Prachtig. Maar het is niet genoeg. Een succesvolle professional is vakinhoudelijk sterk én bezit goede professionele vaardigheden. Lees hier welke professionele vaardigheden belangrijk zijn op de werkvloer en daarmee ook op je cv.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV19 minuten leestijd
Val op met een pakkende cv titel
Val op met een pakkende cv titel
Sollicitatiebrief17 minuten leestijd
Hoe begin je een motivatiebrief?
Hoe begin je een motivatiebrief?
CV13 minuten leestijd
Wat zijn interpersoonlijke vaardigheden: definitie en voorbeelden
Wat zijn interpersoonlijke vaardigheden: definitie en voorbeelden
Sollicitatiegesprek20 minuten leestijd
Meestgestelde vragen sollicitatie - sollicitatievragen + antwoorden
Meestgestelde vragen sollicitatie – sollicitatievragen + antwoorden
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren