1. Blog
 2. CV
 3. Sterke punten cv
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Sterke punten cv

14 minuten leestijd
Sterke punten cv
Kunstwerk door:Liza Gagarina
De beste cv’s staan vol met sterke punten. Denk aan de vaardigheden die je in de vingers hebt en aan kennis en persoonlijke eigenschappen die jou onderscheidend maken. Met sterke punten op je cv benadruk je je expertise en geschiktheid voor de baan.

Recruiters en personeelsmanagers zien graag cv’s die goed matchen met het functieprofiel. Profileer jezelf als een goede kandidaat voor de functie met de juiste sterke punten op je cv.

In dit blog bespreken we alles wat je moet weten over sterke punten op je cv, waaronder:

 • Wat zijn persoonlijke sterke punten in cv’s?
 • Specifieke voorbeelden van de beste sterke punten.
 • Hoe bepaal je als starter je sterke punten?
 • Zwakke punten waarop je afgewezen kunt worden.

Wat zijn sterke punten in cv’s?

Jouw sterke punten vormen de sterke punten van je cv. Bepaal eerst welke van jouw sterke punten in aanmerking komen om op je cv te zetten. Heb je sterke punten in huis die goed aansluiten op de vacature? Dan is je cv automatisch een sterk cv voor die specifieke baan. 

Wat jouw sterke punten zijn? Jouw sterke punten zijn de kennis en vaardigheden die je hebt, de persoonlijke eigenschappen die je bij je draagt en de ervaringen die je hebt opgedaan.

Een sterk punt kan ook zijn dat je een zeer opvallend cv hebt gemaakt. Een cv met een opmaak die de aandacht trekt en ervoor zorgt dat de recruiter jouw cv met extra aandacht en plezier doorneemt. In dit blog nemen we de verschillende soorten sterke punten op je cv met je door. 

Algemene sterke punten: een cv met de juiste uitstraling

Laten we eerst eens kijken naar algemene sterke punten die ervoor zorgen dat je cv positief opvalt:                              

 • Een aantrekkelijke koptekst: zorg ervoor dat het boven aan je cv een goede koptekst prijkt. Dat wil zeggen: een header die je naam en contactgegevens benadrukt en tegelijkertijd een beetje kleur toevoegt in een mooi ontwerp.
 • Verzorgde opmaak: je cv moet makkelijk leesbaar zijn. Dat bereik je met een goede balans tussen witruimte en tekst, slim kleurgebruik, een overzichtelijke indeling en een consistent gebruik van lettertype, lettergrootte en kleuren.
 • Foutloos schrijven: een belangrijk sterk punt is een foutloos cv. Zorg voor een cv zonder fouten in de spelling en grammatica.
 • Een cv op maat voor de functie: stem je cv af op de functie waarop je solliciteert. Het toevoegen van functiespecifieke informatie maakt je cv een stuk sterker. Verdiep je in de functiebeschrijving en markeer de kennis en vaardigheden waarnaar het bedrijf op zoek is. Verwerk die elementen in je cv.
 • Een zelfverzekerde maar respectvolle toon: ook de juiste toon kiezen maakt van jouw cv een sterk cv. Laat zien wat je in huis hebt zonder arrogant of opschepperig over te komen.
 • Correct gelabelde cv-onderdelen: het lijkt misschien leuk en creatief om ongebruikelijke namen te verzinnen voor de cv-onderdelen. Maar de recruiter wil snel de informatie vinden die hij het belangrijkst vindt en dan zijn creatieve uitspattingen eerder frustrerende tijdvreters dan een pluspunt. Kies daarom voor de gebruikelijke benamingen zoals ‘Werkervaring’ en ‘Opleiding’.
 • Concrete informatie en cijfers: wanneer je jouw sterke punten op je cv benoemt, moet je deze onderbouwen met feitelijke informatie. Toon je effectiviteit aan met statistieken, cijfers en details. Zo onderstreep je je prestaties en maak je je sterke punten inzichtelijker.

Voorbeelden van persoonlijke sterke punten op je cv

Tijd voor de andere sterke punten op je cv: jouw kernvaardigheden die je een uitstekende kandidaat voor de functie maken. Wat zou jouw sterkste punten? Wat zijn de sterke punten van een goede medewerker?

Hoewel de beste persoonlijke sterke punten voor je cv enigszins afhangen van je vakgebied en ervaringsniveau, volgen hier enkele voorbeelden van goede sterke punten om op een cv te vermelden:

Strategische planning: 

Laat zien dat je in staat bent om kritisch na te denken over de doelstellingen van het bedrijf en jouw toekomstige rol daarin. Aan welke doelen wil jij de komende jaren bijdragen en waarom ben jij de uitgelezen persoon om die rol te vervullen? Strategische planning is een sterk punt dat nauw verband houdt met kritisch denken, innovatie en analyse; een voor een sterke punten waarnaar bedrijven op zoek zijn.

Conceptuele vaardigheden – betekenis en voorbeelden
Gerelateerde artikelen
Conceptuele vaardigheden – betekenis en voorbeelden

Wat zijn conceptuele vaardigheden en wat heb je eraan op de werkvloer? Krijg inzicht in jouw conceptual skills en bekijk voorbeelden van conceptuele vaardigheden.

Communicatie: 

Goede communicatieve vaardigheden zijn een kracht die nooit uit de mode raakt. Gebruik werkgerelateerde voorbeelden om jouw communicatie skills duidelijk te maken. En natuurlijk is ook je cv een kans om te laten zien dat jij jezelf helder en effectief kunt uitdrukken. Kies de juiste toon en schrijf een foutloos cv. 

Vindingrijkheid: 

Er is een reden waarom "probleemoplossend" en "oplossingsgericht" vaak voorkomen in functiebeschrijvingen. Recruiters zijn op zoek naar kandidaten die een probleem vanuit meerdere invalshoeken kunnen bekijken en vanuit een positieve insteek een goede oplossing kunnen vinden. Daarmee is vindingrijkheid een sterk punt op elk cv, ongeacht de functie. 

Samenwerken:

Net als communicatie is samenwerken een kracht die zo oud is als de tijd. In een team kunnen werken heeft vandaag de dag niet ingeboet aan relevantie, teamwork is nodig om samen met je collega’s de beste resultaten te bereiken. Zorg dat je voorbeelden paraat hebt waaruit blijkt dat jij een goede teamspeler bent.

Welke sterke punten moet ik op mijn cv zetten?

De sterke punten die je op je cv zet, moeten passen bij de functie en het bedrijf. Draai het probleem om door het te bekijken vanuit het perspectief van de werkgever. Vraag jezelf af welke sterke punten het bedrijf zou willen zien in de ideale kandidaat voor de baan.

De sterke punten die het bedrijf zoekt, kunnen heel verschillend zijn voor een verkoper, een computertechnicus of een HR-manager. Breng eerst de behoeften van het bedrijf in kaart en vermeld vervolgens jouw sterke punten die daar goed op aansluiten.

Hoe bepaal je als starter je sterke punten?

Als starter op de arbeidsmarkt heb je misschien nog weinig beeld bij je sterke punten. Want wat is er nu eigenlijk belangrijk op de werkvloer? En hoe goed ben jij daar dan in? Het is heel lastig om als starter met weinig tot geen werkervaring tot een mooi lijstje sterke punten voor op je cv te komen.

Gelukkig zijn er sterke punten die weinig met werkervaring te maken hebben: je persoonlijke eigenschappen. Welke karaktereigenschappen of aangeboren talenten draag jij bij je die ook nog eens goed van pas komen op de werkvloer? Karaktereigenschappen zoals discipline, inlevingsvermogen en behulpzaamheid zijn sterke punten die je niet zo maar even aanleert als je ze nodig hebt. Reden te meer om ze te benoemen op je cv wanneer jíj ze wel in huis hebt.

Voorbeelden van sterke punten voor cv’s van mensen met weinig ervaring:

 • Leergierig
 • Creatief
 • Positieve instelling
 • Gemotiveerd
 • Zelfdiscipline
 • Geduldig
 • Doorzettingsvermogen
 • Onafhankelijk
 • Veerkrachtig
Digitale vaardigheden voor je cv
Gerelateerde artikelen
Digitale vaardigheden voor je cv

Digitale vaardigheden zijn onmisbaar op de werkvloer. In dit artikel lees je er alles over. Je leert wat digital skills zijn en hoe je ze op je cv kunt vermelden.

Waar vermeld je sterke punten op je cv?

Nu je in kaart hebt welke sterke punten belangrijk zijn voor je cv, is de volgende stap ze ook daadwerkelijk op je cv toe te voegen. Maar waar vermeld je jouw sterke punten? 

De onderstaande drie cv-onderdelen zijn geschikt om je sterke punten in te verwerken:

Profielschets / persoonlijk profiel: 

Je persoonlijk profiel is de enige plek op je cv waar je je rechtstreeks tot de recruiter kunt richten. Het is ook een cv-onderdeel dat goed gelezen wordt door recruiters. Dat maakt het een geweldige plek om voorbeelden van jouw sterke punten op te noemen en de aandacht op je capaciteiten te vestigen. 

Werkervaring: 

Dit cv-onderdeel biedt de meeste ruimte om je sterke punten niet alleen te benoemen, maar ook te onderstrepen met cijfers en details die je prestaties kwantificeren. D sectie werkervaring is de beste plaats om sterke punten op te nemen die meer dan twee woorden nodig hebben om ze te beschrijven.

Vaardigheden: 

Je persoonlijke eigenschappen kun je het beste benadrukken onder het kopje vaardigheden op je cv. De bullet-point-opmaak van deze sectie leent zich goed voor sterke punten die je kunt samenvatten in één tot vier woorden. Zorg voor een gevarieerde lijst vaardigheden met zowel hard skills als soft skills die goed passen bij de baan waarop je solliciteert. 

Wel

Gebruik exact dezelfde taal als uit de functiebeschrijving om je sterke punten te beschrijven. Dat maakt het voor ATS-software en recruiters gemakkelijker om je cv te scannen en te vinden wat ze zoeken.

Niet

Noem geen vaardigheden en eigenschappen die niet op jou van toepassing zijn of niet relevant zijn voor de functie. 

Sterke punten noemen: zo moet het niet

Voor veel banen zijn dezelfde sterke punten van belang. Het gevolg is dat veel sollicitanten dezelfde punten noemen en het onderscheidend vermogen verdampt. Want als iedereen altijd hetzelfde noemt, ontstaan er vanzelf clichés. 

De onderstaande termen worden zo vaak in cv’s gebruikt, dat ze nauwelijks nog van toegevoegde waarde zijn:

 • Zelfstarter
 • Teamspeler
 • Nauwkeurig
 • Harde werker
 • Doorzetter
 • Resultaatgericht
 • Communicatieve vaardigheden
6 krachtige werkwoorden voor je cv
Gerelateerde artikelen
6 krachtige werkwoorden voor je cv

Je woordkeuze afstemmen op de branche is cruciaal. Check onze lijst van krachtige werkwoorden voor op je cv.

Hoe moet het dan wel? 

Probeer jezelf te beschrijven in woorden die specifieker zijn en meer inzoomen op wat je kunt. 

Communicatieve vaardigheden zijn bijvoorbeeld erg belangrijk, maar als iedereen beweert over communicatieve vaardigheden te beschikken, zal deze zin je niet onderscheiden van andere kandidaten. Wees daarom specifieker. Bijvoorbeeld:

 • dynamische spreker
 • uitstekende luisteraar
 • beleid doorvertalen naar de werkvloer
 • ervaren klachtenbehandelaar
 • betrouwbare mediator
 • enthousiaste dagvoorzitter

Voorkom zwakke punten in een sterk cv

Een cv vol sterke punten is pas écht een sterk cv als je de zwakke punten eruit filtert. Zorg er daarom voor dat je cv foutloos is. Laat je cv proeflezen en check ook de opmaak. Controleer nogmaals of je cv goed is afgestemd op de vacature en je dezelfde woorden gebruikt als in de functiebeschrijving. Leg je cv een dagje weg en lees hem de volgende dag met een frisse blik. Staat alles er netjes in? Versturen maar! Veel succes met je sollicitatie. 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere17 minuten leestijd
LinkedIn profiel aanmaken
LinkedIn profiel aanmaken
Carriere55 minuten leestijd
Ontslagbrief schrijven - voorbeelden en tips
Ontslagbrief schrijven
Carriere20 minuten leestijd
Solliciteren voor een stage? Dit moet je weten voordat je solliciteert!
Solliciteren voor een stage? Dit moet je vooraf weten!
CV19 minuten leestijd
Val op met een pakkende cv titel
Val op met een pakkende cv titel
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren