Een cv is een krachtig document. Iemand die jou niet kent, scant je cv en beslist in een paar seconden of het de moeite waard is om je hele cv te lezen.
Leest de recruiter je hele cv? Dan bepaalt de inhoud of je cv op de ja-stapel terecht komt.
In die paar minuutjes bepaalt de kwaliteit van je cv of je op gesprek mag komen. Een krachtig document dus, zo’n curriculum vitae!
In dit blogartikel lees je wat de meest gemaakte fouten op cv's zijn en hoe je cv-fouten voorkomt. Fouten die je cv vroegtijdig op de nee-stapel doen belanden. We vertellen je uiteraard ook hoe je dan wél een goed cv maakt. Dit zijn de onderwerpen:
- twee cv-fouten die ervoor zorgen dat je niet wordt uitgenodigd
- cv-fouten die je kansen op de baan (kunnen) verpesten
- cv-fouten waarmee je minpunten scoort.
- cv-fouten die een goede eerste indruk in de weg staan
- cv-kansen: zo moet het wel
Twee cv-fouten die ervoor zorgen dat je niet wordt uitgenodigd
Soms is een cv-fout zo groot, dat ze een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek in de weg staan. Simpelweg omdat de recruiter je cv nooit onder ogen krijgt. Of omdat ze geen contact met je kunnen opnemen.
Dat is natuurlijk erg zuur: je hebt je best gedaan om een goed cv te maken, maar door een cruciale cv-fout verspil je in één klap alle kansen om te worden uitgenodigd. Voorkom daarom deze twee cv-fouten:
1. Het cv is niet geoptimaliseerd voor ATS
Grote organisaties hebben vaak een recruitmentsysteem dat het werving- & selectieproces grotendeels automatiseert: een Applicant Tracking Systeem (ATS). Dat is software die cv’s kan scannen op trefwoorden.
Bevat je cv niet of nauwelijks woorden die ook in de functiebeschrijving staan? Dan wijst het ATS je cv af zonder dat er ooit een mens naar heeft gekeken.
Of de opmaak van je cv frustreert de ATS-scan. Je hebt bijvoorbeeld tekst in afbeeldingen gezet. Die kan het ATS niet scannen op inhoud. Tekst in kop- en voetteksten van Word-bestanden komt ook vaak niet goed door in een ATS. Bekijk ons artikel over je cv optimaliseren voor ATS en voorkom deze cv-fout.
2. Contactgegevens ontbreken of kloppen niet
De recruiter heeft je cv gelezen en wil contact opnemen. Maar je bent vergeten je contactgegevens op je cv te vermelden (echt waar, het gebeurt…). Of je hebt een typfout gemaakt in je telefoonnummer of e-mailadres. Zonde, want zo kan het bedrijf je niet uitnodigen voor een sollicitatiegesprek.
Plaats daarom altijd je naam, functietitel, telefoonnummer en e-mailadres bovenaan op je cv, in de cv-titel (koptekst of header). Met koptekst bedoelen we niet die ene Word-functie, maar wel een opvallende tekst in titel/kop-formaat.
Gebruik een opvallende kleur en een lekker groot lettertype. Zo ziet de recruiter in één oogopslag je naam, de functie waarop je solliciteert en hoe hij je kan bereiken.
CV-fouten die je kansen op de baan (kunnen) verpesten
Heb je de eerste twee cv-fouten weten te voorkomen? Mooi, dan gaat iemand jouw cv lezen. Maar ook dan kan het nog mis gaan. Hier volgen de de meest gemaakte cv-fouten die je kansen op de baan alsnog kunnen verpesten:
-
Je cv inspireert niet
Is jouw cv een saai document? Een droge opsomming waarin je vertelt hoe je heet, wat je werkervaring is, welke opleiding je deed en waar je goed in bent?
Daarmee ga je de wedstrijd niet winnen. Het is de bedoeling dat de selecteur enthousiast wordt van jouw curriculum vitae. Dat hij voor zich gaat zien hoe jij van toegevoegde waarde kunt zijn voor de organisatie.
Daarvoor is het nodig dat je cv positiviteit uitstraalt en de juiste voorbeelden toont. Lees het blog Hoe maak je een inspirerend cv en pas de tips toe op jouw cv!
-
Belangrijke vaardigheden ontbreken
De selecteur wil in je cv kunnen lezen dat jouw vaardigheden aansluiten op wat de organisatie zoekt. Noem daarom een aantal vaardigheden die goed aansluiten op de vacature.
In de functiebeschrijving staat vaak een opsomming met vaardigheden die de werkgever belangrijk vindt. Maar ook uit de taakomschrijving kan je afleiden welke kwaliteiten gevraagd zijn. Match de vraag met jouw skill set en benoem de belangrijkste vaardigheden in je cv.
-
Je hebt maar één cv voor al je sollicitaties
Je hebt ooit je eerste cv gemaakt en dat document gebruik je nog steeds. Als je gaat solliciteren, voeg je de laatste werkgever en bedrijfstraining eraan toe en klaar is Kees. Zo ben je lekker snel klaar. De selecteur moet maar even kijken in hoeverre jouw kennis en ervaring aansluiten op wat hij zoekt.
Ehh, nee. Zo werkt het niet.
Jij moet de selecteur vertellen waarom hij jou zoekt. En dat lukt alleen wanneer je solliciteert met een cv op maat voor de functie en het bedrijf. Een cv waarin je de juiste ervaring en vaardigheden benadrukt, en minder relevante ervaring weg laat. Anders ziet de selecteur door de bomen het bos niet meer.
Dus vertel de recruiter alleen over de bomen die belangrijk zijn voor de baan en laat zien hoe die bomen samen een prachtig bos vormen. Hoe je dat doet? Lees het blog Cv aanpassen per vacature.
-
Geen persoonlijk profiel opnemen
Een cv is een vrij zakelijke beschrijving van jouw kennis, ervaring en vaardigheden. Netjes afgestemd op de vacature en op een enthousiaste en inspirerende manier opgeschreven. Daarmee krijgt de selecteur een aardig beeld van wat je in je mars hebt.
Maar da’s niet genoeg.
Je toekomstige werkgever wil ook weten wie je bent. Waar voor een collega halen ze met jou in huis? Hoe ben jij op de werkvloer? Hoe ga je om met klanten, met problemen, met successen en met werkdruk? Dat vertel je in je persoonlijk profiel, ook wel profielschets genoemd.
Een persoonlijk profiel is een kort tekstje boven aan je cv. In die paar zinnen giet je wat persoonlijkheid in je cv en maak je een connectie met de lezer. Bekijk onze handleiding persoonlijk profiel schrijven.
CV-fouten waarmee je minpunten scoort
Goed, je hebt nu de belangrijkste hordes gehad. Als jij écht een geschikte kandidaat bent voor de functie, ligt je cv nu waarschijnlijk op de ja-stapel.
Maar ja, hoe groot is die stapel eigenlijk? Wanneer er 25 cv’s op de ja-stapel liggen, zal de selecteur nogmaals de cv’s erbij pakken om alleen de allerbeste kandidaten uit te nodigen voor een tijdrovend sollicitatiegesprek.
Onderstaande cv-fouten leveren minpunten op en kunnen je dan alsnog de das om doen:
- Je hebt een onverklaarbaar gat in je cv.
Je hebt een periode niet gewerkt of gestudeerd. De selecteur vraagt zich af wat je in die tijd hebt gedaan. Hij vindt het antwoord nergens terug op je cv. Ach ja, er zijn nog 24 prima kandidaten en hun cv roept geen vragen op… Heb je een gat in je cv vanwege een wereldreis, burn-out, de zorg voor een familielid, ziekte of werkloosheid? Werk het netjes weg of vertel erover. Het gat zonder verdere uitleg laten zien op je cv is geen optie.
- Je cv is te lang.
Kort je cv in tot maximaal 2 kantjes. Op een langer cv staat waarschijnlijk informatie die niet relevant is voor de baan.
- De structuur op je cv is onlogisch.
De cv-onderdelen staan op een afwijkende plek en daardoor kan de selecteur je cv minder makkelijk beoordelen.
- Er zitten taalfouten in je cv.
Je cv proeflezen en eventueel na laten kijken voorkomt fouten in spelling en grammatica. Controleer ook de spelling van functienamen in je werkervaring.
CV-missers die een goede eerste indruk in de weg staan
Check je cv ook op deze cv-missers waarmee je geen goede eerste indruk maakt. Het zijn geen grote fouten die je kansen op een sollicitatiegesprek in de weg staan, maar ze zorgen wel voor opgetrokken wenkbrauwen:
- Een vakantiefoto in plaats van een professionele foto
- Geen/ te weinig aandacht aan de opmaak besteden
- Een ongepast e-mailadres in je contactgegevens vermelden ([email protected] of [email protected])
CV-kansen: zo moet het wel
Geef je carrièrejacht de beste kansen met een goed en professioneel cv. In dit artikel verwezen we je al een aantal keer naar andere blogartikelen voor meer informatie over een specifiek onderwerp. Pak zeker ook even onze handleiding cv maken erbij. Daarin helpen we je stap voor stap met het maken van een overtuigend cv voor een kansrijke sollicitatie.