1. Blog
 2. CV
 3. Wel of geen foto op je cv?
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Wel of geen foto op je cv?

14 minuten leestijd
Wel of geen foto op je cv?
Je cv is bijna klaar, maar moet je een foto toevoegen? Want wat is slim? Wel of juist geen foto op je? Zelfs recruiters zijn hierover verdeeld, dus wij helpen je met je beslissing.

Bij een sollicitatie speelt je cv de absolute hoofdrol. Een goed cv geeft de werkgever in enkele seconden een beeld van jou. Een foto op je cv helpt daarbij.

Maar zo'n cv foto, is dat nu een slimme move of niet? 

Veel sollicitanten twijfelen of ze een foto op hun cv moeten zetten

Vanuit recruiters en werkgevers komt er geen eensluidend antwoord. De ene recruiter zweert bij een foto op het cv, de andere recruiter adviseert juist geen foto op je cv te plaatsen. Geen gemakkelijke kwestie dus! Om je toch op weg te helpen, zetten we bij CVster.nl de voors en tegens op een rij. Dan kan je zelf beoordelen of een cv foto in jouw geval een goed idee is. 

Een cv foto - even terug in de tijd

Tot pakweg 15 jaar geleden was het ongebruikelijk om een foto bij een cv te voegen. Het was dan ook een hoop gedoe. Eerst op zoek naar een pasfoto, dan op zoek naar een nietje, paperclip of plakband om de foto aan je cv te bevestigen. Te veel moeite. 

Zo veel moeite dat een foto op je cv een dingetje werd voor ijdele mensen. Men dacht:

"Wie de moeite neemt een foto aan het cv toe te voegen, hoopt zeker extra punten te scoren met zijn uiterlijk..."

Maar met de opkomst van digitale foto's, cv-templates en online solliciteren, nam ook het aantal cv's met een foto toe. Het kostte minder moeite en er was meer keuze uit mogelijke profielfoto's. Daarnaast was het zeker in de begintijd een manier om je digitale vaardigheden aan te tonen. Je was hip en vooruitstrevend als je een foto in je cv wist te knutselen. 

Na een periode waarin sollicitanten meestal wél een foto aan hun cv toevoegden, nam dat weer een beetje af onder invloed van sociale media. 

Google gaf de recruiter namelijk met een simpele zoekopdracht toegang tot meerdere foto's van de sollicitant. 

Tegenwoordig is een foto op je cv echt iets waar je even over nadenkt. Sollicitanten beslissen per sollicitatie of zij wel of geen foto toevoegen. 

Waarom zou je wel / geen foto op je cv zetten?

Een werkgever mag niet eisen dat je een foto toevoegt aan je cv. Dat maakt de keuze voor een foto op je cv een persoonlijke afweging. Onderstaand lijstje helpt je bij je afwegingen om wel of niet te kiezen voor een foto op je cv.

Wel

Waarom je wél een foto op je cv zou willen zetten:

 • Je wilt zelf de regie houden op welke foto de eerste indruk bepaalt. Met een foto op je cv weet je zeker dat de recruiter eerst die foto ziet (en pas later op sociale media eventueel nog andere foto’s van jou bekijkt).
   
 • Je bent niet actief op sociale media en als je op Google jouw naam intypt, krijg je geen foto als zoekresultaat. Je wilt met een foto op je cv voorkomen dat de recruiter daar allerlei ongewenste conclusies aan verbindt.
   
 • Je solliciteert bij een bedrijf waar alle medewerkers prominent op de website staan. Naam, foto, contactgegevens, dat werk. Dat verklapt dat ze het belangrijk vinden dat hun klanten zich online alvast een beeld kunnen vormen bij de teamleden. Dikke kans dat ze het dan óók belangrijk vinden om alvast een foto van de sollicitant te zien.
Niet

Waarom je géén foto op je cv zou willen zetten:

 • Wanneer je solliciteert vanuit je LinkedIn-profiel mét profielfoto, kan het dubbelop aanvoelen om ook nog een foto op je cv te zetten.  
   
 • Je wilt puur op je kennis, ervaring en vaardigheden worden beoordeeld. Je wilt niet dat de recruiter je uiterlijk (of leeftijd) bewust of onbewust meeweegt.  
   
 • Je hebt geen representatieve foto die geschikt is als profielfoto voor je cv. Dan geldt: beter geen foto dan een foto waarmee je een verkeerd beeld van jezelf schetst. Daarmee bedoelen we ook dat je dan uitstraalt geen moeite te willen doen voor een goede cv-foto.

 

 

 

 

Moeten mannen en vrouwen een andere afweging maken?

Uit onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen anders reageren op aantrekkelijke sollicitanten. Een ultrakorte samenvatting van het onderzoek:

Statistisch overzicht
 • Mannelijke recruiters hebben een duidelijke voorkeur voor knappe vrouwelijke sollicitanten.
 • Mannelijke recruiters maken daarentegen minder onderscheid tussen een knappe en een minder knappe mannelijke sollicitant.
 • Vrouwelijke recruiters hebben sowieso een voorkeur voor knappe sollicitanten. Man of vrouw maakt daarbij niet uit.

Bij je afweging voor een foto ja of nee is de hamvraag dus eigenlijk: hoe aantrekkelijk denk jij te zijn?

Expert tip

Zoek in Google op je eigen naam en check de zoekresultaten. Wat verschijnt er aan linkjes en foto's en wil je daar nog actie op ondernemen?
Wanneer de recruiter overweegt je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek, dan kan je er donder op zeggen dat hij je nog even 'door Google haalt'. Zorg ervoor dat de recruiter niet op ongewenste zaken stuit. 

Wanneer is het slim een foto op je cv te zetten?

Merk je bij sollicitatiegesprekken dat recruiters even moeten schakelen als je jezelf voorstelt? En heeft je uiterlijk daarmee te maken? 

Dan kan het slim zijn een duidelijke foto van jezelf op je cv te zetten. 

Daarmee ben je dat ongemakkelijk moment voor, de recruiter heeft zich immers al een beeld kunnen vormen. Bijvoorbeeld wanneer:

 • je een oerhollandse naam hebt, maar een buitenlands uiterlijk;
 • je een buitenlandse naam hebt, maar een oerhollands uiterlijk;
 • je een unisex naam hebt en mensen een vrouw verwachten i.p.v. een man (of andersom);
 • je een zichtbare handicap of beperking hebt en je hebt voor jezelf gemerkt dat contacten prettiger lopen als recruiters daar al weet van hebben;
 • je uiterlijk buitengewoon opvallend is (positief, negatief of wat jouw eigen oordeel daarover ook mag zijn).

Voor- en nadelen van een foto op je cv

Samengevat heeft het plaatsen van een foto op je cv mogelijk voordelen en mogelijk nadelen. Het is geen harde wetenschap en de recruiters zijn het er ook niet over eens. 

Ben je een knappe verschijning, dan kan dat een voordeel zijn: mensen kijken graag naar mooie mensen. 

Maar het kan ook een nadeel zijn: misschien is de recruiter bang dat je knap maar dom bent (vooroordeel), of is de recruiter jaloers op jouw mooie smoeltje en wijst hij je daarom af. 

Tenzij je uiterlijk écht een dingetje kan zijn bij het solliciteren, baseer je je keuze voor wel of geen foto het beste op ons bovengenoemde lijstje met afwegingen. 

Wat voor een foto zet je op je cv?

Kies je ervoor om wél een foto op je cv te zetten, dan wil je de best mogelijke foto kiezen. Misschien heb je nog een recente foto op de plank liggen, maar het kan net zo goed dat je een nieuwe foto moet (laten) maken. Houd in elk geval rekening met de volgende dingen:  

Wel
 • Professionele kleding
  Mannen dragen op een pasfoto bij voorkeur een overhemd, eventueel met stropdas. Vrouwen hebben meer vrijheid, maar met een blouse (en blazer of colbertje) zit je altijd goed. 
   
 • Neutrale stijl 
  Met jouw pasfoto is het voor een selecteur nóg makkelijker om zich een beeld van jou te vormen. Omdat de impact van een foto zo groot kan zijn, is het belangrijk om je kapsel, sieraden, bril e.d. rustig en neutraal te houden.
   
 • Glimlachen mag
  Neutraal en professioneel betekent niet dat je ernstig en saai in de camera moet kijken. Het is juist goed om te glimlachen op een foto die jou bij een sollicitatie ondersteunt. Zo kom je vriendelijk, warm en menselijk over.
   
Niet
 • Vrijetijdskleding
  Oké, de Nederlandse zakelijke kledingstijl is redelijk los en informeel. Maar een pasfoto waarop je een diepe decolleté hebt, een singlet draagt of de naam van je favoriete hardrock band duidelijk in beeld is? Nee, niet doen.
   
 • Over the top accessoires
  Pas op met kettingen, oorbellen en brillen die de aandacht afleiden. Het gaat om jouw gezicht en uitstraling, opvallende accessoires zijn smaakgevoelig en werken al gauw in je nadeel.
   
 • Een vakantiefoto gebruiken
  Vakantiefoto’s herken je uit duizenden en zijn per definitie ongeschikt. Een foto van jezelf in formele kleding tijdens een zakenreis kan uiteraard wel geschikt zijn.
Expert tip

Kan een selfie op je cv?  

Een selfie is mogelijk mits je je aan een paar vuistregels houdt. Zo moet de foto met een goede camera genomen worden, een neutrale achtergrond hebben en een professionele houding hebben. Daarnaast is het goed om na te denken of een selfie past bij de functie en het bedrijf waar je solliciteert. Zo kun je als advocaat bij een groot advocatenbureau misschien beter een professionele foto gebruiken. Maar een functie als communitymanager bij een nieuwe startup, kan een selfie juist heel persoonlijk overkomen. 

Hoe maak je een professionele foto voor je cv? 

Het liefst vraag je een professionele fotograaf in je buurt om professionele foto’s te maken. Heb je een klein budget? Dan kun je een vriend vragen om foto’s te nemen. Ook hierbij gelden dezelfde vuistregels: gebruik een neutrale achtergrond, neem een professionele houding en draag nette kleding. Met de portrait mode van je iPhone kan je ook je achtergrond blurren, waardoor je foto meteen een stuk professioneler oogt. Ook kun je zelf een professionele foto maken van jezelf door gebruik te maken van de timer functie van je mobiel. Het is even een beetje priegelen qua tijd en de juiste houding maar de aanhouder wint! 

Waar plaats je je foto op je cv?

Kies je voor een foto op je cv, plaats dan een goede foto op een logische plek. 

Een logische plek is bovenaan. Het maakt daarbij niet uit of de foto links, midden of rechts staat. Het belangrijkste is dat hij ergens in de bovenste 5 cm van het A4'tje verschijnt. 

Verder is het gebruikelijk dat je naam bij de foto staat. Samen vormen ze een aansprekende koptekst van je cv.

CV voorbeeld foto.
CV voorbeeld foto.

Een foto geschikt maken voor je cv 

Is je foto geen pasfoto, dan kan je in onze cv-maker eenvoudig de achtergrond laten verdwijnen. Zo heb je in een handomdraai een professioneel ogende foto voor je cv gemaakt! 

Wil je het jezelf nóg makkelijker maken? Gebruik dan een cv-template van CVster.nl. Daarmee verschijnt je foto op de perfecte plaats. Bekijk de cv-voorbeelden en ga aan de slag met jouw cv. 

 

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV16 minuten leestijd
Ambities op je cv vermelden + ambitie voorbeelden
Ambities of doel op je cv vermelden
CV18 minuten leestijd
De beste cv-sjablonen van 2023
De beste cv-sjablonen van 2023
Carriere18 minuten leestijd
Dit zijn de beste werkgevers van Nederland in 2023
Dit zijn de beste werkgevers van Nederland in 2023
CV16 minuten leestijd
Vaardigheden Engels – taalvaardigheid Engels op je cv beschrijven
Vaardigheden Engels – taalvaardigheid Engels op je cv beschrijven
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren