1. Blog
  2. Sollicitatiegesprek
  3. Soorten interviews: een uitgebreid overzicht
Geschreven door Marlijn van der BokMarlijn van der Bok

Soorten interviews: een uitgebreid overzicht

15 minuten leestijd
Soorten interviews: een uitgebreid overzicht
Jezelf goed voorbereiden op het interview voor een nieuwe baan? Bekijk de verschillende soorten interviews met bijbehorende tips in ons overzicht.

Tijdens het solliciteren kun je vele soorten interviews tegenkomen. Al die verschillende soorten interviews hebben hetzelfde doel: informatie verzamelen. De selecteur wil jou leren kennen en ontdekken of jij de capaciteiten hebt om de functie goed uit te voeren.

Er zijn verschillende soorten interviews en afhankelijk van het type interview zal je voorbereiding anders zijn. 

Het is namelijk nogal een verschil of je een face-to-face-gesprek hebt met je toekomstige leidinggevende of straks tegenover een sollicitatiecommissie van vier personen zit. En wat te denken van een case-interview? 

In dit blogartikel nemen we de belangrijkste soorten interviews met je door. Met die info en onze tips zit je straks zelfverzekerd aan de sollicitatietafel. 

Traditioneel interview / standaard interview

Goed, laten we starten met het soort interview dat iedereen wel kent: het standaard interview, oftewel het traditionele interview.

Een traditioneel interview is nog steeds het meest voorkomende selectiegesprek. Het is een informatief gesprek dat je meestal met één of twee personen van de organisatie voert. Vaak is het een semi-gestructureerd interview of een ongestructureerd interview. 

Expert tip

Een semi-gestructureerd interview wil zeggen dat er waarschijnlijk wel een vragenlijst is die de selecteur als leidraad gebruikt, maar dat er alle ruimte is om naar behoefte dieper in te gaan op bepaalde onderwerpen.

Een ongestructureerd interview kent helemaal geen vragenlijst. Het is een open gesprek met hooguit enkele topics die de selecteur met je wil bespreken. Dit type gesprek kan je daarom ook een “diepte interview” noemen. Het idee erachter is dat achterliggende meningen, overtuigingen en opvattingen boven tafel komen. Ook is er volop ruimte om vaardigheden en werkervaringen toe te lichten aan de hand van concrete voorbeelden uit vorige werksituaties. 

Een gestructureerd interview zal zelden voorkomen bij sollicitaties. Dat zou namelijk betekenen dat de selecteur niet mag afwijken van zijn vragenlijst en dus ook niet mag doorvragen. Toch wees een onderzoek van de Erasmus Universiteit uit dat het juist eerlijker zou zijn om alle sollicitanten dezelfde vragen te stellen, in dezelfde volgorde. Toch komt dit in de praktijk nauwelijks voor.

Afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, heb je één, twee en soms zelfs drie gesprekken bij de organisatie.

Eerste interview

Het eerste interview is een kennismakingsgesprek. Meestal duurt het 30 tot 60 minuten en is de insteek om een eerste selectie uit de kandidaten te maken. 

De selecteur zal vragen naar je werkervaring en willen vaststellen of je in basis past bij de organisatie. Is er een klik en lijk je op het eerste oog aan de eisen te voldoen, dan kan je een uitnodiging voor het tweede gesprek verwachten.

Expert tip

Dit eerste interview is steeds vaker een telefonisch interview of een interview via Zoom, Skype of Teams. Zo kunnen bedrijven in korte tijd een eerste selectie maken en houden ze de selectiekosten laag.

Tweede interview

Het tweede interview is het eerste échte sollicitatiegesprek. Tijdens dit interview gaat de recruiter of HR-manager dieper in op jouw competenties: in hoeverre voldoe je aan de functie-eisen en welke toegevoegde waarde kun je leveren in de baan waarop je solliciteert? 

In dit gesprek praten jullie over vaardigheden en werksituaties waarin je deze vaardigheden hebt toegepast. Ook je motivatie voor de functie en de organisatie komt aan bod. Bekijk ons stappenplan en bereid je goed voor op dit interview!

Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips

Binnenkort op sollicitatiegesprek? Check ons stappenplan vol tips als je je goed wilt voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Want een goede voorbereiding is het halve werk! Bijkomend voordeel: je zit straks een stuk relaxter aan tafel.

Derde interview

Het derde interview wordt lang niet altijd gevoerd. Maar is er wel een derde interview, dan kent dat vele invullingen. Soms is het een arbeidsvoorwaardengesprek en praten jullie over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Het kan ook zijn dat je een praktijkopdracht moet doen, een assessment of psychologische test moet afleggen of geïnterviewd wordt door je toekomstige team. 

En wanneer je eerder alleen contact met een recruiter had, kan het derde interview het eerste gesprek met je toekomstige leidinggevende zijn.

De verschillende soorten interviews die we hieronder met je doornemen, worden meestal tijdens het tweede en/of derde interview ingezet.

Tweede sollicitatiegesprek voorbereiden
Gerelateerde artikelen
Tweede sollicitatiegesprek voorbereiden

Je bent uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Met de juiste voorbereiding verzilver je deze kans op je droombaan.

Overige soorten interviews 

Grote kans dat je dit blogartikel niet leest omdat je benieuwd was naar het standaardinterview. Je bent hier omdat je wilt weten welke soorten interviews er zijn. Hoog tijd dus om de overige type interviews op een rij te zetten:

Telefonisch interview

Een telefonisch interview is vaak een kort gesprek, bedoeld om een eerste schifting te maken. Na een eerste ronde van interviews via de telefoon, worden de best passende kandidaten uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek.

Voor sommige banen is het telefonisch interview juist het enige interview dat wordt afgenomen. Bijvoorbeeld wanneer telefonisch contact met klanten een grote rol speelt in de functie, zoals bij klantenservice medewerkers, receptionistes of telemarketeers. Tijdens een telefonisch interview kan de selecteur goed toetsen hoe de kandidaat overkomt aan de telefoon.

Maar ook supermarktmedewerkers, thuiszorgmedewerkers, winkelpersoneel en horecamedewerkers die solliciteren op een bijbaan, worden vaak geselecteerd en aangenomen via een telefonisch interview.

Aandachtspunten telefonisch interview voorbereiden:

  • Zorg voor een volledig opgeladen telefoon.
  • Zoek een rustige plek voor het telefonisch interview waar je ongestoord kunt bellen.
  • Elimineer storende omgevingsgeluiden en regel eventueel oppas voor kinderen en/of huisdieren.
  • Houd de functiebeschrijving, je cv en brief, je aantekeningen en vragenlijst bij de hand.
  • Maak een lijst met 10 punten om jezelf te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan je diploma, vaardigheden, werkervaring of andere relevante punten voor de functie.
  • Zorg tijdens het gesprek voor een rustig spreektempo en praat duidelijk.
Sollicitatiegesprek via de telefoon - tips
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiegesprek via de telefoon - tips

Een sollicitatiegesprek via de telefoon is populair nu we massaal op afstand werken. Check onze tips en bereid het gesprek goed voor.

Podium over waarom tweede plaats niet altijd een verlies is
Podium over waarom tweede plaats niet altijd een verlies is

Online interview

Een online interview is bijna net zo laagdrempelig als een telefonisch interview. Het voordeel is dat je elkaar ook kunt zien en je met lichaamstaal je verhaal kracht bij kunt zetten.

Werkgevers zetten online interviews in als eerste selectiemoment, als enige selectiegesprek (zeker bij remote functies) of als derde interview om nog even de arbeidsvoorwaarden en praktische zaken af te stemmen. 

Aandachtspunten online interview voorbereiden:

  • Zorg voor een rustige, opgeruimde setting met een goede belichting.
  • Zorg voor een snelle en stabiele internetverbinding, bij voorkeur via een internetkabel.
  • Neem de tips voor telefonische interviews door (hierboven).
  • Trek je sollicitatiekleding aan en zorg ervoor dat je er representatief uitziet.
  • Oefen met het programma, meestal gaat het om Teams, Zoom of Google Meet.
  • Zorg ervoor dat je op tijd klaar zit achter de computer. Bij een face-to-face interview kom je immers ook niet een minuut voor het interview binnen wandelen.
  • Zorg voor een ‘schone’ computer: sluit onnodige tabbladen, vensters en apps.
  • Let op je lichaamstaal: zit rechtop en iets naar je scherm toegebogen. Dit zorgt voor een geïnteresseerde houding.
Sollicitatie via Teams – 12 tips voor online sollicitatiegesprekken
Gerelateerde artikelen
Sollicitatie via Teams – 12 tips voor online sollicitatiegesprekken

Voor een online sollicitatie via Teams is een goede voorbereiding het halve werk. Met deze tips voor jouw Teams sollicitatie voer jij professioneel en zelfverzekerd een online sollicitatiegesprek.

Groepsgesprek / groepsinterview

Groepsinterviews worden ingezet om meerdere kandidaten tegelijk te interviewen. Meestal solliciteert elke kandidaat op dezelfde functie. Soms worden in een groepsinterview meerdere kandidaten geïnterviewd voor meerdere functies.

Voor werkgevers biedt het groepsinterview een aantal voordelen:

  • Tijd & geld: het is een efficiënte manier om snel kandidaten te screenen als eerste selectiemoment.
  • Groepsinterviews zijn geschikt om te testen hoe een sollicitant functioneert in een groep.
  • De setting is vaak wat informeler waardoor sollicitanten wat gemakkelijker praten.

Aandachtspunten groepsinterview voorbereiden:

  • Je krijgt in verhouding minder spreektijd, dus bereid beknopte antwoorden voor.
  • Je moet opvallen tussen andere kandidaten, dus bereid originele antwoorden voor.
  • Je wordt ook beoordeeld op hoe je je gedraagt in groepsverband, zorg ervoor dat je ook je concurrenten beleefd behandelt (jezelf voorstellen bij binnenkomst) en professioneel benadert in het gesprek (laten uitpraten, afwijkende standpunten opbouwend uiten).

Panelinterview 

Een panelinterview is een gesprek tussen een sollicitant en twee of meer leden van de sollicitatiecommissie. Bijvoorbeeld je toekomstige leidinggevende, een toekomstige collega, de HR-manager en de locatiedirecteur.

Elk panellid kan vragen stellen over je werkervaring, vaardigheden, motivatie en ambities. Soms stellen de interviewers om beurten een vraag, soms is een panellid gespreksleider en hebben de anderen meer als taak jou te observeren en eventueel aanvullende vragen te stellen. 

Werkgevers kiezen voor een panelinterview als ze willen testen:

  • Hoe je omgaat met druk, een panelinterview is immers behoorlijk intimiderend.
  • Hoe communicatief vaardig je bent en contact kunt maken met alle aanwezigen.
  • Hoe verschillende medewerkers uit verschillende lagen van de organisatie jouw geschiktheid beoordelen: er is minder plaats voor persoonlijke voorkeur en meer plaats voor verschillende perspectieven op jouw sollicitatie.

Aandachtspunten groepsinterview voorbereiden:

  • Zorg dat je weet met wie je het panelinterview hebt en doe online research naar die personen.
  • Bereid voor elke van de aanwezigen een vraag voor die je kunt stellen en stem deze vraag af op hun rol (en belangen) in de organisatie.
  • Tijdens het gesprek: maak met alle aanwezigen contact, kijk iedereen regelmatig aan en betrek alle aanwezigen bij het beantwoorden van vragen.
  • Juist bij een panelinterview zullen mensen doorvragen. De één stelt een vraag, de ander haakt erop in. Zorg er daarom voor dat je diepere vragen voorbereid, en kunt uitleggen waarom je iets vindt.
  • Voor een perfecte eerste indruk, neem voor de zekerheid extra kopieën mee van je cv en brief.
  • Laat je niet overweldigen door het ‘jury-effect’. Jij wilt andersom ook ontdekken of deze werkgever wel bij je past.

Case-interview

In traditionele interviews staan vooral je (werk)ervaringen centraal. Een case-interview draait om jouw totaalpakket aan vaardigheden. 

In een case-interview test de werkgever hoe jij omgaat met een realistische zakelijke situatie, meestal een probleem waarvoor een oplossing moet komen. Tijdens het oplossen van de case wordt duidelijk welke vaardigheden jij daarbij inzet en hoe succesvol je daarin bent. 

Bijvoorbeeld:

Een medisch specialist krijgt tijdens het case-interview de medische casus van een fictieve patiënt voorgelegd. De vraag aan de arts is dan: welke diagnostische tests zou je uitvoeren en waarom? Welke ziekte of aandoening vermoed je en waarom? Hoe zou je de testresultaten interpreteren om je hypothese te testen? Wat doe je als de tests niet opleveren? 

Een ander voorbeeld:

Een product manager krijgt als case de situatie dat een groeiend aantal klanten klaagt over technische problemen met een bepaald product. Aan de product manager de vraag: hoe reageer je op deze onvrede? Welke informatie zou je willen hebben uit de organisatie? Met wie ga je samenwerken? Met welke factoren houd je rekening en waarom? Hoe zou je het oplossen en hoe verhoudt die oplossing zich tot het organisatiebeleid?

Uit de voorbeelden kan je afleiden dat case-interviews bepaalde vaardigheden van je verlangen. En dat zijn precies de vaardigheden die de werkgever bij je wil testen, namelijk: een probleem structureren, logisch redeneren, analyseren, conclusies trekken, samenwerken, communiceren.

Aandachtspunten case-interview voorbereiden:

  • Verdiep je in het fenomeen case-interviews, bijvoorbeeld via deze site.
  • Verdiep je in het bedrijf, de functie en werk een aantal mogelijke casussen uit die aansluiten op je toekomstige rol.
  • Oefen met het oplossen van vraagstukken onder tijdsdruk.
  • Stel vragen tijdens het case-interview zodat je niet met aannames aan de slag gaat, maar zeker weet wat er van je verwacht wordt.

Interview voorbereiden

Los van bovengenoemde tips, hebben we nog een algemene tip: bekijk ons stappenplan interview voorbereiden zodat je straks zelfverzekerd in gesprek gaat met je toekomstige werkgever!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV7 minuten leestijd
Hoe maak je een inspirerend cv?
Hoe maak je een inspirerend cv?
Carriere21 minuten leestijd
De 10 bestbetaalde mbo-banen
De 10 bestbetaalde mbo-banen
Carriere6 minuten leestijd
Met welke persoonlijkheid heb je het meeste succes op de werkvloer?
Met welke persoonlijkheid heb je het meeste succes op de werkvloer?
Sollicitatiegesprek11 minuten leestijd
Waar zie je jezelf over 5 jaar - sollicitatiegesprek
Waar zie je jezelf over 5 jaar - sollicitatiegesprek
Alles Doorbladeren