Als verpleegkundige ben je een heldhaftige hulpverlener op de frontlinie van alle ziektes en ongelukken die mensen kunnen krijgen. Dat soort superkrachten hebben we meer dan ooit nodig! Tijdens de wereldwijde coronapandemie hebben we veel geleerd over welke banen nou daadwerkelijk essentieel zijn - en als verpleegkundige sta je bovenaan die lijst. Een recente krantenkop zei niet voor niets: “Te weinig verpleegkundigen voor reguliere zorg en coronazorg naast elkaar”.
In dit artikel wordt benoemd dat zelfs als we erin zouden slagen het aantal bedden op de Intensive Care te verdubbelen, we in Nederland bij lange na niet genoeg verplegers hebben om voor al deze patiënten te zorgen. Alhoewel sommige verpleegkundigen vanuit een andere afdeling ingezet kunnen worden op de IC voor de coronapatiënten, zal dit tekorten creëren in andere ziekenhuisafdelingen waar verplegers óók onverminderd hard nodig zijn.
Een ander probleem is dat het aantal verplegers min of meer evenredig verdeeld is over elke provincie, maar de uitbraak van het virus is iets wat sterk per regio verschilt. Tot nu toe hebben we de patiënten overgeplaatst naar ziekenhuizen in andere regio’s en zelfs Duitsland, maar mogelijk neemt in de toekomst de vraag naar verpleegkundigen in het zuiden en westen van het land hierdoor nóg harder toe. Al deze zaken zorgen ervoor dat de vraag naar verplegers het aanbod steeds verder overstijgt.
Of je nou een ervaren en gespecialiseerde verpleegkundige bent of net klaar bent met je opleiding, bereid je voor op een arbeidsmarkt die jou keihard nodig heeft. En als je dan toch mogelijk je eigen gezondheid op het spel zet om anderen te genezen, dan verdien je de allerbeste baan die je kan krijgen! Bij CVster.nl zijn we gespecialiseerd in het helpen van mensen bij het vinden van de juiste baan. W e hameren al jaren op het belang van een uitstekend cv, en we hebben een gedetailleerd stappenplan geschreven voor verplegers die een nieuw cv nodig hebben. Zelfs vóór de coronacrisis was de vraag naar zorgprofessionals, waaronder verpleegkundigen, al explosief toegenomen!
Bij CVster.nl hebben we ook een cv-maker ontworpen en hebben we diverse cv-templates die het voor iedereen mogelijk maken om een professioneel, bewezen cv te maken waarmee jij jouw droombaan binnenhengelt.
De opbouw van een motivatiebrief voor verpleegkundigen
Een sterke sollicitatiebrief voor verplegers (en bijna elk ander beroep) heeft ongeveer dezelfde opbouw:
- De kopregel van een motivatiebrief
- De aanhef van een motivatiebrief
- De introductie van een motivatiebrief
- Het middenstuk van een motivatiebrief
- De conclusie van een motivatiebrief
- De afsluiting van een motivatiebrief
Voor een gedetailleerder advies voor elk van deze onderdelen, neem een kijkje bij ons algemene stappenplan “Hoe schrijf je een sollicitatiebrief”.
De kopregel van een motivatiebrief
Vergeten om je contactgegevens te vermelden is waarschijnlijk een van de domste fouten die je kan maken bij het schrijven van je motivatiebrief of cv. Dan kan een recruiter je namelijk niet eens bereiken! Misschien zou het nog lukken als de wervingsmanager op “Beantwoorden” klikt bij je e-mail, maar het gebeurt vaak genoeg dat e-mails meerdere keren worden doorgestuurd tot ze de juiste persoon binnen het bedrijf hebben bereikt, en zo raakt je e-mailadres al snel verloren in de massa. Maak het niet moeilijker dan nodig is voor potentiële werkgevers om je te bereiken! Noem in de kopregel in ieder geval je naam, telefoonnummer, e-mailadres.
De aanhef van een motivatiebrief
Als we het hebben over de aanhef, dan hebben we het simpelweg over de begroeting van de lezer van je brief. Vroeger werd hiervoor standaard “Geachte heer X” of “Geachte mevrouw X” gebruikt. De afgelopen decennia zijn de ongeschreven regels hiervoor soepeler geworden, mede doordat met de komst van het internet de scheidingslijn tussen formele en informele communicatie steeds kleiner wordt. Tegenwoordig kan je bij de meeste bedrijven een motivatiebrief ook gerust beginnen met “Beste mevrouw X” of “Beste meneer X”, of zelfs “mevrouw/meneer” vervangen door de voornaam van de geadresseerde. Let wel op de uitstraling van het bedrijf waarbij je solliciteert - sommige bedrijven zijn wat traditioneler, vooral in conservatieve sectoren, en geven nog steeds de voorkeur aan “Geachte”.
De introductie van een motivatiebrief
“Deze brief schrijf ik u…” Ho! Stop! Geen stap verder! Ze weten al waarom je schrijft - je reageert namelijk op een vacature, daarom hebben ze jouw CV en motivatiebrief voor ogen. Behalve als je een open sollicitatie stuurt, moet je deze cliché openingszin koste wat kost vermijden. En ook bij een open sollicitatie zijn er andere manieren om een brief te beginnen. De introductie is een cruciaal punt van je motivatiebrief - de eerste zinnen moeten de lezer al overhalen om door te lezen, aantonen dat je gekwalificeerd bent en passen bij de functie waar je op reageert.
Als een verpleegster met 12 jaar ervaring op de hectische afdelingen van de spoedeisende hulp in meerdere Amsterdamse ziekenhuizen, solliciteer ik graag op de functie van IC-verpleegkundige.
Het middenstuk van een motivatiebrief
Hier ga je echt op de inhoud in. Je hebt jezelf geïntroduceerd, je hebt verteld wat je doet, en nu heb je in twee of drie alinea’s de kans om uit te leggen waarom je fantastisch bent in je werk. Zorg ervoor dat je de feiten op een rijtje hebt om je beweringen te ondersteunen. Dit kan je kort en duidelijk doen door de STAR- methode te gebruiken. STAR staat voor “Situatie, Taak, Actie, Resultaat”.
Beschrijf situaties of de context van een gebeurtenis die je in het verleden hebt meegemaakt op de werkvloer, en gebruik sterke actiewerkwoorden die aantonen hoe je hebt gehandeld om het gewenste resultaat te bereiken. Noem hierbij ook de relevante cijfers: hoeveel baby’s heb je samen de verloskundige de wereld in geholpen op de kraamafdeling? Hoeveel patiënten zie je op een gemiddelde dag op de spoedeisende hulp?
De conclusie en afsluiting van een motivatiebrief
De afronding van je brief moet een call-to-action bevatten, letterlijk vertaald een Oproep tot Actie. Je kijkt uit naar hun reactie, je ontvangt graag een uitnodiging voor een gesprek, of je biedt aan over enkele weken met de recruiter te bellen. In een geslaagde conclusie kom je vastberaden, zelfverzekerd en besluitvaardig over, zonder door te slaan in arrogantie of zelfingenomenheid. Eindig je brief sterk, laat geen ruimte over voor twijfel over hoe serieus je bent over de functie, en hoe graag je die wil.
Belangrijke aandachtspunten
- Je sollicitatiebrief is jouw persoonlijke introductie bij een recruiter. In feite is het een elevator pitch waarin je uitlegt waarom jij de geschikte kandidaat bent voor een vacature.
- De motivatiebrief is een onmisbaar onderdeel van elke sollicitatie - behalve in de zeldzame gevallen waarin een werkgever specifiek vraagt om geen motivatiebrief mee te sturen.
- Volg de juiste opbouw van een motivatiebrief en zorg ervoor dat elk onderdeel van je brief zijn doel bereikt.
- Gebruik beeldspraak en mooie uitdrukkingen om een persoonlijke reactie te ontlokken. Vergeet ook niet de harde feiten en cijfers te noemen en zorg voor een mooie balans.
- Gebruik de juiste toonzetting, vermijd clichés en zorg voor foutloos Nederlands.
- Maak niet de fout om zelf te gaan prutsen met de lay-out en te kiezen voor hele gekke ontwerpen of lettertypes. Maak gebruik van onze templates bij onze cv-maker.
De beste manier om al deze fouten te omzeilen is door onze bewezen templates en professionele stappenplannen te gebruiken. Wij van CVster.nl kunnen niet de brief voor je schrijven, maar we kunnen je wel helpen om keuzes te maken en alle onzekerheid uit dit cruciale onderdeel van de banenjacht te halen.