1. voorbeelden
 2. Apotheker
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Voorbeeld sollicitatiebrief Apotheker

Solliciteren als apotheker? Deze voorbeeld sollicitatiebrief en schrijfgids leggen stap voor stap uit hoe je een motivatiebrief voor een apotheker schrijft.
4.9
Gemiddelde beoordeling
74 mensen die het al beoordeeld hebben
Voorbeeld sollicitatiebrief Apotheker
Bewerk deze sollicitatiebrief

Hoe schrijf je een succesvolle apotheker sollicitatiebrief? Hoe vergroot het je kansen op een baan? Wat zijn essentiële schrijftips en -trucs? Dit zijn allemaal vragen die we in deze schrijfgids zullen proberen te beantwoorden.

Het doel is dat je je kansen maximaliseert met een persoonlijke en overtuigende brief. Van twee kandidaten met vergelijkbare cv's, krijgt degene die ook een overtuigende sollicitatiebrief heeft gestuurd, waarschijnlijk het sollicitatiegesprek. Daarover later meer, maar laten we eerst eens ingaan op het beroep van apotheker en de arbeidsmarkt.

Apothekers zijn zorgverleners die voorgeschreven medicijnen verstrekken, adviseren over medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn, vaccinaties verstrekken en patiënten adviseren over remedies voor alles wat hen mankeert. Ze vormen tevens de laatste verdedigingslinie tegen mogelijke fouten. Zo controleren ze of het recept en de dosering van een arts kloppen, of de patiënt niet allergisch is voor het geneesmiddel en ze voorkomen slechte reacties door combinaties van verschillende medicijnen.

Sommige landen hebben strikte wetten over medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn en de medicijnen die door een arts moeten worden voorgeschreven. Maar veel landen hebben soepele regels die apothekers een prominentere rol geven in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld door geneesmiddelen af ​​te leveren op eigen gezag. Op sommige plaatsen kunnen apothekers een eerste keuze zijn voor patiënten die advies over gezondheidszorg zoeken - niet in de laatste plaats omdat hun advies gratis is, je geen afspraak nodig hebt en je niet lang hoeft te wachten om er een te zien.

Als we het hebben over baankansen voor apothekers, kunnen we kort zijn. Die zijn meer dan goed. Het personeelstekort in deze beroepsgroep is zo nijpend dat vele apotheken hun deuren tijdelijk moeten sluiten of moeten fuseren met andere apotheken in de regio. Waarom er zo’n grote personeelskrapte is? Volgens onderzoek van de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA) komt dat door werkdruk, agressie aan de balie en geneesmiddelentekorten. Ook is er sprake van een vergrijzing in het apothekersvak. Er gaan dus meer apothekers met pensioen dan er nieuwe aanwas is van recent afgestudeerden.    

Hoe goed de baankansen ook zijn, een goede cv en kwalitatieve motivatiebrief blijven essentieel om de baan binnen te halen. CVster.nl is gespecialiseerd in beide en biedt templates die in de praktijk zijn getest. Ook bieden we professionele begeleiding voor werkzoekenden uit alle branches. Bekijk ook even onze schrijfgids voor een cv voor een apotheker. 

Wat we in deze schrijfgids voor een apotheker sollicitatiebrief zullen behandelen:

 • Waarom een apotheker sollicitatiebrief een essentieel onderdeel is van een succesvolle sollicitatie.
 • De structuur en inhoud van een sollicitatiebrief.
 • De psychologie achter het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief.
 • Veelgemaakte fouten die je moet vermijden.

Waarom een apotheker sollicitatiebrief essentieel is

Waarom heeft een apotheker een sollicitatiebrief nodig, als een cv het grootste deel van dezelfde informatie bevat? Ik geef je een voorbeeld ter illustratie.

Stel dat je op een dag thuiskomt van je werk en er een flyer uit je brievenbus steekt waarop tuinierdiensten worden aangeboden. Deze diensten worden geleverd door de getalenteerde Jan Dijkman, wiens foto vergezeld wordt van zijn telefoonnummer en e-mailadres. De flyer zegt dat hij goed is in zijn werk en dat hij acht jaar ervaring heeft.

Deze flyer is het equivalent van een cv. Het is een enkel vel papier met contactgegevens, baanvaardigheden en kwalificaties. Maar het is een onpersoonlijke flyer die niet echt om een ​​antwoord vraagt, dus leg je het waarschijnlijk terzijde.

Aan de andere kant: stel dat Jan Dijkman op je deur klopt, zichzelf voorstelt en persoonlijk zijn tuinierdiensten aan je aanbiedt. Hij zou naar je tuin kunnen kijken en je ter plekke een offerte kunnen geven, waarbij hij je vertelt dat hij een superieure service biedt voor een uitstekende prijs omdat hij een gezin te voeden heeft. Gezien de combinatie van de waarde die hij biedt en zijn persoonlijke benadering, zou je hem misschien meteen inhuren.

Deze persoonlijke pitch is het equivalent van de sollicitatiebrief. Het zorgt voor een persoon-tot-persoon connectie. Niet met een flyer of cv bedoeld voor de hele wereld, maar met een privégesprek.

Een sollicitatiebrief beschrijft enerzijds je ervaring en opleidingen voor de baan. Maar ook hoe jouw bijdrage de problemen van de potentiële werkgever zou kunnen oplossen.

Beste opmaak voor een apotheker sollicitatiebrief

Sollicitatiebrieven moeten over het algemeen als volgt worden opgebouwd:

 • De koptekst van de sollicitatiebrief
 • De begroeting / aanhef
 • De introductie van de sollicitatiebrief
 • De middelste alinea's (hoofdtekst van de brief)
 • De laatste alinea van je sollicitatiebrief (conclusie en oproep tot actie)

De meeste sollicitatiebrieven zouden slechts één pagina moeten beslaan, bestaande uit 200 tot 400 woorden. Het doel van deze brief is om je functiedoelstelling bekend te maken en de ervaring, kwalificaties en vaardigheden te beschrijven die van jou een uitstekende kandidaat maken.

Er zal enige overlap zijn tussen de inhoud van je cv en je sollicitatiebrief. Maar terwijl een cv een droge opsomming is van je werkgerelateerde geschiedenis, geeft een sollicitatiebrief je veel meer ruimte om je passie, persoonlijkheid en drijfveren te laten zien. En dat kan het verschil maken tussen succes en mislukking bij het solliciteren naar een baan.

Sommige werkgevers vragen om alleen een cv op te sturen, en wellicht staat hun sollicitatiesysteem niet toe dat je een sollicitatiebrief uploadt. Je moet dergelijke verzoeken respecteren. Echter is de regel: neem altijd een sollicitatiebrief op, tenzij je dus specifiek  gevraagd wordt dit niet te doen. Sterker nog, het niet opnemen van een sollicitatiebrief is door werkgevers genoemd als één van de belangrijkste redenen om kandidaten links te laten liggen.

Je vindt ons universele en gedetailleerde advies over hoe je een sollicitatiebrief schrijft hier. Maar laten we eerst eens kijken hoe apothekers hun sollicitatiebrief moeten voorbereiden.

Dit voorbeeld van een apotheker sollicitatiebrief is een goede basis om je eigen professionele motivatiebrief te schrijven:

Aanpasbaar voorbeeld van een sollicitatiebrief

Geachte heer De Wit, 

Met veel enthousiasme solliciteer ik naar de functie van apotheker bij Apotheek Nijpels. Als gediplomeerd apotheker met ruime ervaring in de farmacie zou ik graag mijn kennis en kunde inzetten bij uw apotheek.

Momenteel werk ik als apotheker bij Centrale Dienstapotheek Eindhoven, waar ik verantwoordelijk ben voor de medicatiebewaking, het begeleiden van apothekersassistenten en het geven van medicatieadviezen aan patiënten. Daarnaast houd ik mij bezig met administratieve taken zoals het bestellen van medicatie en het onderhouden van contacten met artsen en zorgverleners.

Eerder heb ik gewerkt als tweede apotheker in het Catharina ziekenhuis. In deze functie heb ik veel ervaring opgedaan met medicijnen voorbereiden, recepten controleren en de logistiek van de apotheek. Ook heb ik hier mijn adviesvaardigheden verder ontwikkeld door veelvuldig in gesprek te gaan met patiënten over hun medicatie.

Ik ben klantvriendelijk, sta open voor vernieuwingen in de farmacie en kan goed zelfstandig werken. Daarnaast ben ik flexibel inzetbaar en werk ik nauwkeurig en efficiënt. Ik zou mijn kennis en expertise graag inzetten bij Apotheek Nijpels om een bijdrage te leveren aan de gezondheid en het welzijn van uw patiënten.

Graag zou ik de kans krijgen op een gesprek om mijn motivatie en geschiktheid voor de functie verder toe te lichten. U kunt contact met mij opnemen via [email protected]. Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.

Hoogachtend,

Carla van der Ven

Gekopieerd!

Koptekst sollicitatiebrief apotheker

Om voor de hand liggende redenen bevatten recepten van artsen hun naam en contactgegevens, en jouw sollicitatiebrief moet hetzelfde doen. De koptekst is de ruimte bovenaan de brief met je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Als een werkgever je brief interessant genoeg vindt, mag er geen twijfel bestaan over hoe hij je kan bereiken.

De koptekst biedt bovendien de gelegenheid voor enige originaliteit in het ontwerp, omdat deze een licht kleuraccent en zelfs een foto mag bevatten. Het biedt ook ruimte voor witruimte, waardoor het oog even rust krijgt van de ononderbroken tekstblokken die volgen.

Expert tip

Documentstijlen op één lijn brengen

Voor maximaal visueel en emotioneel effect moeten je cv en sollicitatiebrief overeenkomende lettertypen, lettergrootten en opmaak hebben. Dit geeft jou een visueel merk en toont je aandacht voor detail.

Als je cv en sollicitatiebrief een opeenhoping zijn van niet bij elkaar passende lettertypen en stijlen, suggereert dit een gebrek aan organisatie en consistentie - niet bepaald het beeld dat je als apotheker wilt overbrengen.

Het doel van de koptekst van de sollicitatiebrief: zorg er op een nette en efficiënte manier voor dat je contactgegevens voor recruiters duidelijk zijn. Voeg een beetje kleur toe om de aandacht op je document te vestigen.

Sollicitatiebrief begroeting

De begroeting, ook wel bekend als aanhef, is de "Geachte heer (of mevrouw) xxx" onder je koptekst. Sommige sollicitanten kiezen voor een meer informele "Beste" of "Hallo" voor de naam van de ontvanger, maar pas op met te informeel zijn in een zakelijke brief.

In de meeste gevallen moet je proberen je brief aan een bepaald persoon te richten. Soms geven recruiters er de voorkeur aan anoniem te blijven, en je hebt dan geen andere keuze dan een generieke "Geachte recruiter" of "Geachte (Bedrijf) HR-team" of iets dergelijks te gebruiken.

Onthoud: mensen vinden het nu eenmaal leuk om hun eigen naam op papier te zien. Ook toont het opnieuw aan dat je aandacht hebt voor details als je de moeite hebt genomen om te achterhalen aan wie je brief gericht moet worden.

Het doel van de sollicitatiebrief begroeting: Open het gesprek op een professionele, maar warme en persoonlijke manier.

Inleiding sollicitatiebrief apotheker

De eerste alinea van je brief is misschien de belangrijkste, omdat deze een eerste indruk maakt en de toon zet voor alles wat volgt. Begin zwak en de recruiter zal misschien niet verder lezen.

In een of twee zinnen moet je intro de functie vermelden waarop je solliciteert en jouw ervaring en kwalificaties voor de functie kort toelichten. Het moet gedurfd maar professioneel zijn, en zelfverzekerd maar nooit arrogant. Trek lezers aan met een opvallende opening die hen nieuwsgierig maakt naar meer.

Het doel van de sollicitatiebrief intro: Trek de aandacht van de recruiters met informatie die hen zin geeft om verder te lezen. Stem je belangrijkste boodschap af op de baan in kwestie.

Aanpasbaar voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een introductie

Geachte heer De Wit, 

Met veel enthousiasme solliciteer ik naar de functie van apotheker bij Apotheek Nijpels. Als gediplomeerd apotheker met ruime ervaring in de farmacie zou ik graag mijn kennis en kunde inzetten bij uw apotheek.

Gekopieerd!

Middelste gedeelte sollicitatiebrief (hoofdtekst) 

Als de introductie van je brief het voorgerecht is, is de hoofdtekst het hoofdgerecht. Het moet bestaan uit twee of drie alinea's waarin je een overtuigend betoog houdt dat jij de juiste kandidaat bent voor de baan.

De hoofdtekst van je brief moet jouw werkervaring als apotheker bevatten - niet alleen waar en hoelang je hebt gewerkt (dat zien ze op je cv), maar een beschrijving van je specifieke prestaties. Feiten en cijfers zijn hier je beste vriend, dus als er een manier is om te kwantificeren hoeveel recepten je hebt ingevuld, hoeveel griepprikken je hebt gegeven of hoeveel patiënten je hebt geholpen, des te beter.

Anekdotes uit je arbeidsverleden kunnen ook een geweldige manier zijn om een snaar te raken - die ene keer dat je een potentieel rampzalige fout in een recept ontdekte, of die dag dat drie collega's ziek thuis bleven en jij de hele apotheek moest runnen. Iedereen houdt van een goed verhaal.

Afgezien van praten over eerdere mijlpalen, kun je de hoofdtekst van je brief ook gebruiken om je opleiding en certificering te vermelden. En natuurlijk kun je volop praten over je passies, ambities, speciale vaardigheden en alles wat verder relevant is voor de baan die je zoekt.

Het doel van de hoofdtekst van je sollicitatiebrief: prijs je deugden aan en hoe ze verbeteringen voor je potentiële werkgever zullen opleveren.

Voorbeeldtekst voor een alinea in de hoofdtekst van een sollicitatiebrief.

Momenteel werk ik als apotheker bij Centrale Dienstapotheek Eindhoven, waar ik verantwoordelijk ben voor de medicatiebewaking, het begeleiden van apothekersassistenten en het geven van medicatieadviezen aan patiënten. Daarnaast houd ik mij bezig met administratieve taken zoals het bestellen van medicatie en het onderhouden van contacten met artsen en zorgverleners.

Eerder heb ik gewerkt als tweede apotheker in het Catharina ziekenhuis. In deze functie heb ik veel ervaring opgedaan met medicijnen voorbereiden, recepten controleren en de logistiek van de apotheek. Ook heb ik hier mijn adviesvaardigheden verder ontwikkeld door veelvuldig in gesprek te gaan met patiënten over hun medicatie.

Ik ben klantvriendelijk, sta open voor vernieuwingen in de farmacie en kan goed zelfstandig werken. Daarnaast ben ik flexibel inzetbaar en werk ik nauwkeurig en efficiënt. Ik zou mijn kennis en expertise graag inzetten bij Apotheek Nijpels om een bijdrage te leveren aan de gezondheid en het welzijn van uw patiënten.

Gekopieerd!

Hoe sluit je een apotheker sollicitatiebrief af (conclusie en ondertekening)

De laatste alinea moet de in je introductie en hoofdtekst verstrekte info kort samenvatten, en moet ook een oproep tot actie bevatten. Je kunt bijvoorbeeld vragen of het goed is als je  volgende week belt om een ​​afspraak te maken voor een gesprek, of je kunt op z'n minst met enthousiasme een reactie afwachten.

Onderteken met een "Hoogachtend" of “Met vriendelijke groet” en typ je naam. Een echte handtekening is meestal niet nodig, tenzij je een fysiek exemplaar opstuurt of afgeeft.

Het doel van dit laatste deel: je interesse tonen in een gesprek en de recruiter eraan herinneren wat je te bieden hebt. 

Voorbeeldtekst voor de afsluiting van een sollicitatiebrief

Graag zou ik de kans krijgen op een gesprek om mijn motivatie en geschiktheid voor de functie verder toe te lichten. U kunt contact met mij opnemen via [email protected]. Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.

Hoogachtend,

Carla van der Ven

Gekopieerd!

Schrijfpsychologie, tips en tactieken

Enkele punten om rekening mee te houden:

 • Vergeet nooit dat je een mens aanspreekt. Vermijd vakjargon en clichés die je als een corporate robot laten klinken.
 • Aarzel niet om emotionele en persoonlijke taal te gebruiken die meer tot het hart spreekt dan tot het hoofd. Het hele punt van een sollicitatiebrief is om een persoonlijke relatie met je correspondent op te bouwen. Wees dus niet te afstandelijk of onpersoonlijk.
 • Wees specifiek over je prestaties binnen jouw vakgebied, en bedenk goed welke geschikt zijn om te benadrukken bij de potentiële werkgever.
 • Verplaats jezelf in de schoenen van je correspondent en vraag je af hoe je brief zal worden ontvangen.

Veelgemaakte fouten en hoe je ze kunt vermijden

Apothekers werken in een veld met weinig tot geen ruimte voor fouten. Hier volgen enkele fouten bij het schrijven van sollicitatiebrieven die je te allen tijde moet vermijden:

 • Taal- en spelfouten. Een simpele grammaticacheck kan hierbij helpen. Of laat iemand anders je brief nalezen.
 • Generieke, niet op maat gemaakte brieven. Bestudeer het bedrijf waarop je mikt en laat geen twijfel bestaan dat je aan dit specifieke bedrijf schrijft en niet massaal dezelfde brief naar alle potentiële werkgevers stuurt.
 • Sollicitatieclichés, bedrijfstaal en onzin. Weersta de verleiding om te zeggen dat je een "teamplayer" en een "self-starter" bent die "out of the box denkt". De eerste zinnen die in je opkomen bij het schrijven van een sollicitatiebrief, zijn waarschijnlijk clichés die recruiters al duizend keer eerder hebben gezien. Streef naar originele, frisse en onverwachte taal.
 • Irrelevante informatie over je hobby's en interesses. Als het niet relevant is voor de baan, laat het dan weg.
 • Fouten in lettertypen, opmaak en ontwerp. Houd vast aan een bewezen ontwerp en opmaak.

Belangrijkste laatste tips 

 • Een sollicitatiebrief is een essentiële aanvulling op een cv, omdat het je in staat stelt om op persoonlijk niveau verbinding te maken met een recruiter. Voeg altijd een sollicitatiebrief toe, tenzij je wordt gevraagd dit niet te doen.
 • Begrijp de structuur en onderdelen van een sollicitatiebrief en volg de richtlijnen voor het correct schrijven van de jouwe.
 • Houd vast aan bewezen lettertypen en opmaak om je sollicitatiebrief een aantrekkelijk ontwerp te geven dat er op de computer van je ontvanger hetzelfde uitziet als op de jouwe.
 • Stel elke sollicitatiebrief af op elke potentiële werkgever, en vind de juiste toon om de recruiter aan te spreken.

Begin goed met onze bijpassende sollicitatiebrief en cv-templates, ontworpen door professionals en getest in de praktijk. We kunnen het niet voor je schrijven, maar we kunnen een geweldige basis bieden om op verder te bouwen. Begin nu meteen en je hebt in no-time een solide sollicitatiebrief!

Succes met solliciteren!

Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Maak jouw sollicitatiebrief in 15 minuten
Krijg de baan met onze gratis sollicitatiebrief templates. En er is meer! Met 17 andere krachtige carrièretools maak je meer dan een sollicitatiebrief.
Maak een sollicitatiebrief

Gratis professioneel ontworpen templates

Met meer dan 17 miljoen cv's en sollicitatiebrieven is CVster.nl de beste online carrièremaker die ervoor zorgt dat je op de 'ja' stapel belandt.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.745 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm cover_letter template
Stockholm
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York cover_letter template
New York
450.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen cover_letter template
Wenen
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney cover_letter template
Sydney
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon cover_letter template
London
290.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin cover_letter template
Dublin
250.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou cover_letter template
Moskou
63.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
160.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid cover_letter template
Madrid
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago cover_letter template
Santiago
140.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore cover_letter template
Singapore
53.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo cover_letter template
Oslo
57.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town cover_letter template
Cape Town
7.900 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs cover_letter template
Parijs
36.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin cover_letter template
Berlin
94.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève cover_letter template
Genève
3.400 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver cover_letter template
Vancouver
46.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio cover_letter template
Tokio
62.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan cover_letter template
Milan
52.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon cover_letter template
Lissabon
30.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona cover_letter template
Barcelona
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen cover_letter template
Copenhagen
23.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago cover_letter template
Chicago
20.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio cover_letter template
Rio
29.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome cover_letter template
Rome
5.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston cover_letter template
Boston
18.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto cover_letter template
Toronto
110.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren